Ekstrem-miljøbilen nærmer seg

Arbeidet med den ekstremt spreke, kjappe og praktiske elbilen ZAP-X har nå kommet enda et skritt videre.

Lotus´ skisser viser friske og elegante former rundt en særdeles spennende pakke med avanserte løsninger.
Lotus´ skisser viser friske og elegante former rundt en særdeles spennende pakke med avanserte løsninger.
Publisert Oppdatert
Tøffe former, firehjulstrekk, og et praktisk interiør. Og ikke minst: 644 hk og null utslipp!
Tøffe former, firehjulstrekk, og et praktisk interiør. Og ikke minst: 644 hk og null utslipp!

SISTE BILNYHETER

For halvannen måned siden skrev vi om ZAP-X; en 644 hk sterk crossover som drives av elmotorer, og som har en batteripakke som lades på imponerende ti minutter. Bilen er basert på Lotus´ avanserte og fleksible APX-plattform, men vi ble lovet at den skulle få et eget utseende.

Den amerikanske elbil-, el-scooter og el-ATV-produsenten ZAP har nå offentliggjort de første skissene av den grønne super-crossoveren. Lotus har også fått jobben med å designe bilen, og av det vi kan se her trenger man ikke være flau over å kjøre en miljøvennlig bil.

Elegant og ekstremt sprek
Lotus og ZAP samarbeider tett for å få konseptet til å bli en realitet, og de forteller stolt at dette vil bli en av de aller mest avanserte elbilene som noensinne er utviklet.

Hele bilen er bygget av aluminium, og en elmotor i hvert hjul gir bilen til sammen 644 hk. Dette er nok til å sende den fra stillestående til 100 km/t på snaue fem sekunder, og til 250 km/t ved behov, samtidig som elmotorenes raske respons skal sørge for et veigrep helt utenom det vanlige.

Rommelig og praktisk
Skissene forteller også at ZAP og Lotus vil utstyre bilen med solcellepaneler, som sannsynligvis både skal brukes til å drive alt elektrisk utstyr i bilen og kan bidra til lading av batteriene. Batteripakken skal ligge dels i dørtersklene bak, dels i gulvet og dels under baksetet, og denne spredningen gjør at det fortsatt skal være god plass til passasjerer og bagasje i bilen. Bilen skal for øvrig være en 5+2-seter.

De benytter samtidig anledningen til å understreke at det kun skal ta ti minutter å lade batteriene, før bilen er klar for nye 560 km på veien.

- Kommer snart
På sine hjemmesider sier ZAP at crossoveren er "Coming soon". Det er nok fortsatt et stykke å gå før vi kan finne ZAP-X i butikkene. Men produsenten sier at batteriteknologien er klar, og at ladesystemet er klart - selv om vi antar det vil kreve en heftig oppgradering av infrastrukturen om alle skal kjøre rundt i biler som dette. Og før batteriene og teknologien som brukes kan masseproduseres, vil det også koste mye.

Men for alt vi veit kan gjennombruddet komme allerede i morgen, og da sier i hvertfall ikke vi nei takk til en 644-hesters, firehjulsdreven, fleksibel og sportslig miljøsnill bil.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning