Grønn ekstrembil

Et amerikansk selskap skal snart vise fram Lotus´ framtidsvisjon bestykket med 644 elmotor-hestekrefter.

Lotus´ APX-konsept ser ikke akkurat ut som en sportsbil, men lav vekt og 644 hk burde gjøre den morsom.
Lotus´ APX-konsept ser ikke akkurat ut som en sportsbil, men lav vekt og 644 hk burde gjøre den morsom.
Publisert Oppdatert

SE BILDENE HER

På fjorårets Genève-utstilling viste Lotus fram noe litt annerledes, den britiske bilprodusentens tradisjoner tatt i betraktning. APX-konseptet de viste fram er nemlig en crossover. Men da Lotus fikk fortalt hva dette egentlig var for noe, ble det hele mer logisk.

Fleksibel basis
For i tillegg til å bygge hårete, små og lette sportsbiler med heftige prestasjoner, driver de også stort som konsulenter for bilindustrien. Bokstavene APX står for " Aluminum Performance Crossover", og konseptet skulle vise hvordan de - som en ekstern teknologisk partner - kunne tilby løsninger basert på en svært så funksjonell og fleksibel basis.

Det amerikansk selskapet ZAP driver til daglig med små eldrevne bybiler og lastebiler, og de hevder de er de eneste som leverer slikt til det amerikanske markedet i dag. De selger også eldrevne ATV´er og sparkesykler, samt mye annet som drives av elmotorer. Nå har de i tillegg tatt til seg Lotus´ konsept, og viser den i en svært miljøvennlig versjon som har fått navnet ZAP-X.

644 hk, og ti minutters ladetid
I stedet for Lotus´ V6 har de gitt APX-konseptet en liten elmotor integrert i hvert hjul. Vel, liten og liten - til sammen gir disse fire motorene 644 hk. Dette er nok til å sende crossoveren til 250 km/t før fartsvinden tar overhånd. Og som om ikke dette er nok: der det før var motor, girkasse og slikt, er det nå batterier. Rekkevidden er drøye 560 kilometer, overraskende mye til en elbil å være. Og etter kun ti minutters ladetid er det full fres igjen.

ZAP forteller at Lotus´ basis er perfekt for elmotorisering. Den stive aluminiumsstrukturen gjør at bilen er kjøreglad og takler de store kreftene, samtidig som vekten er lav. Og som ZAP sier det i pressemeldingen: - Bilen får et svært attraktivt effekt-til-vekt-forhold.

Skal selges
De forteller også at bilen de snart skal vise er første del av et samarbeidsprosjekt mellom Lotus og ZAP. De skal bruke APX-basisen som utgangspunkt til å lage en helt ny plattform, for å lansere en produksjonsmodell av en firehjulsdreven crossover med høy effekt og ekstreme prestasjoner på det amerikanske markedet. Denne produksjonsmodellen får en liten forbrenningsmotor i tillegg til elmotorene, så du kan dra på en ordentlig langtur uten å behøve timinuttersstoppene for å lade batteriene underveis.

Den amerikanske elbilprodusenten har målene klare:

Sportsbil og SUV i ett
- ZAP-X skal bli det mest avanserte, mest praktiske og mest tiltrekkende elbil-flaggskipet til dags dato, og vil revolusjonere industrien ved å tilby gleden ved en sportsbil kombinert med de praktiske sidene til en SUV.

Spør du oss, ser framtiden ser lys ut - den blir både miljøvennlig og morsom.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning