Test av rimelige helårsbåter

Slik trosser du regn og kulde

Stadig flere nordmenn nyter båtlivet hele året. Ikke alle kan ta seg råd til en stor helårsbåt, men fortvil ikke: Her er vår testguide til de beste billige helårsbåtene.

Med en båttype som Buster XXL AWC kan du glede deg over båt hele året.
Med en båttype som Buster XXL AWC kan du glede deg over båt hele året.
Publisert Oppdatert

Langs vår værharde kyst er det mange som bruker båten hele året. Da er innelukkede båter med varmeapparat det eneste fornuftige og det finnes selvsagt mange større modeller som dekker dette bruksområdet. Men snakker vi om båter av typen Targa, Viknes, Minor, Nord Star og mange andre, er dette båter i en helt annen størrelse og langt dyrere enn båtene i denne guiden.

Båtkatalogen: Helårsbåter på 6-8 m

Båtkatalogen: Helårsbåter på 8-10 m

Våre utvalgte båter fra Klikk Båts rikholdige testarkiv, er forholdsvis rimelige. De fleste er finske, siden det er finnene som har ledet an når det gjelder produktutvalg i denne båtklassen i mange år. Spesielt i 2009 har de også vært aktive og lansert helt nye båter for helårsbruk.

Bella 580 C imponerer med pris godt under 300 000,-.
Bella 580 C imponerer med pris godt under 300 000,-. Foto: Paul Bogatir

Helårsbåter til under 300.000:

Test: Bella 580 C

Test: Jeanneau Merry Fisher 585

De aller fleste båtene har en moderne påhenger på hekken, mens noen av de litt større modellene også kommer med innenbords diesel. Til en viss grad kan de benyttes til enkle overnattinger, men mest av alt er dette praktiske transportbåter når folk og gods skal fraktes fra A til B uansett vær.

Til en viss grad kan båtene også benyttes til hobbyfiske, men er dette hovedaktiviteten finnes bedre alternativer i de mer rendyrkede småsjarkene med større akterdekk. Hovedkonseptet er "gå-igjennom-løsninger" med dør både akter og forut i hytta, bra fartsegenskaper og en fornuftig pris.

Helårsbåter til 300-400.000:

Ryds 620 MC er en typisk moderne representant for helårsbåtene.
Ryds 620 MC er en typisk moderne representant for helårsbåtene. Foto: Haugen, Terje

Test: Yamarin 59 C

Test: Finnmaster 61 C

Test: Ryds 620 MC og 20 MC

Test: Arvor 215

Test: Silver Cabin 650

Det var de finske og svenske produsentene som lanserte de små midthyttebåtene for over 30 år siden

Dagens modeller med hytta på midten er fortsatt populære og mye tyder på at denne er økende. En viktig årsak er de moderne påhengsmotorene som går stille på lave turtall, har gunstig drivstofføkonomi og høy driftssikkerhet. Dagens modeller holder et helt annet nivå enn tidligere generasjoner både når det gjelder kjøreegenskaper, praktiske løsninger og ikke minst på byggekvaliteten.

Helårsbåter til 400-500.000:

Test: Buster XXL AWC

Om bord i Finnmaster 61 C er det gode overnattingsmuligheter.
Om bord i Finnmaster 61 C er det gode overnattingsmuligheter.

Test: AMT 200 C

Test: TG 6500

Test: Hansvik 630 CS

Disse modellene er like enkle å håndtere som tilsvarende skjærgårdsjeeper/DC-modeller og krever ikke større båtplass eller vedlikehold. At de enkelt kan trailes er et opplagt pluss både når det gjelder vinteropplag eller om man tar båten på "ekspedisjon" til nye, spennende farvann. At båtene er enkle å entre fra brygga er et ekstra pluss.

Når det herlige sommerværet er over, kommer hyttebåtens egenskaper virkelig til sin rett. Steng dørene - fyr opp varmeapparat og komforten nærmer seg det man har i bilen. Ingen av testbåtene trenger så mye som en flik av en kalesje. Her stenges takluka og dørene - enkelt og greit.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning