GUIDE: Brukt RIB

Knallgode pølsebåter fra 200 000

RIB er havets svar på kabrioleten.

Publisert Oppdatert

Dette er RIB

Rigid Inflatable Boat, eller RIB, er på mange måter havets svar på kabrioleten: Den har et friskt og litt eksklusivt image over seg; den oser av sportslighet - og den tiltaler noen i like stor grad som den frastøter andre.

Hva man enn måtte mene om fenderbåtene, er det klart at RIB-eiere er mer enn gjennomsnittlig entusiastiske over farkostene sine.

Med sine lave pongtonger er ikke dette småbarnfamiliens førstevalg, og komforten for passasjerene er i de fleste RIB-er så som så.

Men RIB-ens fordeler er like klare: Dette er et tøft alternativ som er lett å holde og enkelt å håndtere.

Generelt sett er nok RIB best egnet for dem med sans for aktiv kjøring, som bruker båt året rundt og som vet å kle seg etter forholdene.

Trodde du at en RIB bare er en RIB? Brukte koster disse fra 200.000,- og oppover til over en million.

RIB-er kommer i mange ulike former og varianter. Byggemateriale, skrogform, innredningsløsninger, samt bredder og tykkelser på pongtongene varierer stort mellom produsentene.

Lave pongtonger erstatter de ellers så trygge fribordene, noe som gir en ganske annen følelse ute på sjøen. Tyngdepunktet er som regel lavt i en RIB, noe som gir grunnlag for dype og skarpe skrog med sportslig potensial. Det betyr at du kan ha det riktig gøy i en RIB i nesten alt slags vær. Vi fikk et godt innblikk i både fordelene og ulempene ved en RIB da vi kjørte en Zodiac 650 Pro Open gjennom sommeren 2009.

De mindre RIB-ene blir ofte riktige vindfang og kan virke ganske vinglete for uinnvidde førere. Selv om RIB-en på ingen måte er en utrygg farkost, stilles det høyere krav til føreren enn det gjør bak rattet i en konvensjonell glassfiberbåt.

Fordelene med RIB er mange: For det første har båtene stor laste-kapasitet og er perfekt egnet til vannsport eller frakt av dykkere. Noe lavere vekt betyr dessuten at RIB-en krever mindre motorisering enn glassfiberbåter i samme størrelse.

Med permanent fendring er RIB-en samtidig en farkost som både kan trekkes på land eller legges til kai uten de store bekymringer.

Når man kjøper brukt RIB, er det viktig å huske at de fleste RIB-er kan tilpasses etter kundens ønsker fra produsent. Derfor kan RIB-er av samme merke og modell ofte ha forskjellig interiør.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning