Vårtrender 2016

Nå er bestemorskjørtet tilbake

Det plisserte skjørtet er vårens store hit.

TRENDY SKJØRT: Er det et skjørt du skal investere i denne sesongen, så er det dette.
TRENDY SKJØRT: Er det et skjørt du skal investere i denne sesongen, så er det dette. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

- Alle kan jo ikke kle alt, men akkurat plisséskjørtet er det mange kroppsfasonger som kler! Det viktigste er at du velger riktig lengde og form til din figur.

Det sier stylist og motekonsulent Afaf Ali, som også underviser i faget personlig styling ved SOFI - School of Fashion Industry i Oslo.

Og hun er langt ifra den eneste som har lagt sin elsk på skjørtet, som mange referer til som «bestemorskjørtet».

Flere av de store motehusene har satt fokus på retro-skjørtet denne sesongen. Stella McCartney, Issey Miyake, Altuzarra, Gucci, Michael Kors er blant dem som har inkludert dette skjørtet i sine kolleksjoner.

Et klassisk plagg

Det har vært mye fokus på såkalte bestemor-trender i det siste.

Grått hår har vært en stor vinner på hårfronten, bestemortrusa har for lengst danket ut stringtrusen og voluminøse bestemorbluser har opprettholdt sin trendplass hele vinteren – og fortsetter over våren og langt inn mot neste høst.

- Plisséskjørtet har kommet og gått i motebildet, men nå er det noen år siden det sist var i trendbildet, sier daglig leder ved Nytt Image, Gro Mikkelsen.

Ifølge Mikkelsen, kan grunnen til at det kalles «bestemorskjørt» være at det plisserte skjørtets storhetstid var fra 1920 til 1950.

- Damer på den tiden var tekkelige, med en lengde på skjørtet som er lik lengden på dagens plisséskjørt. Skjørtet har både vidde og lengde, akkurat slik vi ofte minnes at våre bestemødre brukte, sier hun.

Stylist Cornelia Brunasso har en annen teori:

- Kanskje får vi bestemor-assosiasjonene fra at dette er et plagg som alltid har vært i livene våre på et vis – som et sterkt barndomsminne. Noe som tyder på at dette er et klassisk plagg som igjen nyter sine glansdager.

Og disse glansdagene fortsetter også utover høsten og vinteren, så dette skjørter er en trygg investering for deg som ønsker å følge med på motene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJENDISFAVORITT: Stjerner som Olivia Palermo, Taylor Swift, Sarah Jessica Parker og Victoria Beckham er alle fans av bestermorskjørtet.
KJENDISFAVORITT: Stjerner som Olivia Palermo, Taylor Swift, Sarah Jessica Parker og Victoria Beckham er alle fans av bestermorskjørtet. Foto: FOTO: Stella Pictures

Kort ned på skjørtelengden

Som oftest kommer klassiske, plisserte skjørt i såkalte midi-lengder som slutter midt på leggen.

- Slutter det plisserte skjørtet midt på leggen er det nok mange som tenker «bestemor», men velger du en noe kortere variant så blir uttrykket noe mer ungdommelig og mer lekent, påpeker personlig shopper ved Strømmen Storsenter, Elin Månsson.

Månsson poengterer at en noe kortere lengde kan være enklere å style for de fleste.

- Jeg vil påstå at alle kan bruke et plisséskjørt, hvis du får riktig lengde i forhold til fasongen din. Er du i tvil vil et skjørt som slutter rett over eller rett under knærne stort sett alltid fungere godt.

Brunasso slår også et slag for de noe kortere versjonen:

- Hvor langt skjørtet burde være kommer helt an på personen som bærer det. Det er fint å vise litt hud om våren og sommeren, så finn noen som slutter ved knærne eller som gjerne har et asymmetrisk snitt.

Edgy bestemor

Bestemorskjørtet kan styles på mange forskjellige måter, og Brunasso håper norske jenter tør å gjøre det på en personlig måte.

- Jeg håper de tør å style skjørtet på en mer edgy måte som virkelig får frem deres personlige stil, og ikke imiterer alle andre. Våg å skille deg ut!

Mikkelsen håper også på å få se en litt røffere versjon av skjørtet.

- Jeg håper å se mange feminine plisséskjørt med kule T-skjorter, litt tøffere bluser, denimskjorte og høye hæler eller kule joggesko. Alt etter hvilket uttrykk du ønsker.

Har du lyst til å prøve ut forskjellige stilarter, forteller Månsson at du enkelt kan bytte mellom en edgy og mer elegant look.

- Du vil fremstå som mer edgy hvis du styler det plisserte skjørtet med skinnjakke og boots, og mer elegant hvis du styler skjørtet sammen med en delikat bluse og fuskepels.

Den personlige shopperen mener også at en skinnjakke er genial for å røffe opp antrekket, mens en dressjakke gir et mer pyntet preg

- Kjører du på med en litt mer feminin og preppy stil kan en A-linjeformet kåpe sammen med en bluse være veldig elegant, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PLISSERTE SKJØRT (f.v.): Lindex, kr 399. Baum und Pherdgarten, kr 1395. Michael Michael Kors, kr 1695. Only, kr 380. H&M, kr 399. Gestuz, kr 1195. Monki, kr 300. Anna Field/Zalando.no, kr 349.
PLISSERTE SKJØRT (f.v.): Lindex, kr 399. Baum und Pherdgarten, kr 1395. Michael Michael Kors, kr 1695. Only, kr 380. H&M, kr 399. Gestuz, kr 1195. Monki, kr 300. Anna Field/Zalando.no, kr 349. Foto: FOTO: produsenten

Styr unna stylingtabbene

Som med enhver annen trend, er det enkelte plagg du overhode ikke burde style det plisserte skjørtet sammen med.

- Hvis du er redd for at antrekket blir for bestemoraktig, kan du fint styre unna tynne og oppkneppede bluser, tipser Brunasso.

Mikkelsen er helt enig:

- Fine og delikate bluser med blonder og rysjer blir litt for mye av det gode. Tenk heller litt røft!

Men også jakkevalget kan by på problemer for det plisserte skjørtet.

- Halvlange jakker til lårene hadde jeg unngått. Skjørtet kan være litt mye i seg selv og da er fint om du styler den med kortere jakker eller topper, mener Ali.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning