Hvordan sette sammen antrekk

Dette gir antrekket mer form

Stylingtipsene du må kunne.

STYLINGTIPS: Under deler modell Helene Hammer og klesdesigner Christina Ledang sine beste stylingtips.
STYLINGTIPS: Under deler modell Helene Hammer og klesdesigner Christina Ledang sine beste stylingtips. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
TOPPMODELL: Den norske modellen Helene Hammer har de to siste årene tatt motebransjen med storm, og er kjent for sitt karakteristiske røde hår og unike stil.
TOPPMODELL: Den norske modellen Helene Hammer har de to siste årene tatt motebransjen med storm, og er kjent for sitt karakteristiske røde hår og unike stil. Foto: FOTO: Helene Hammer

Trender kommer og går, men klassiske stylingtips går aldri av moten og kan endre og løfte et hvert antrekk.

Et ellers kjedelig og formløst antrekk blir plutselig hakket skarpere og mer kvinnelig med et belte i livet, eller korte ben får en illusjon av lengde med riktig styling.

Den norske toppmodellen, Helene Hammer, har sett og prøvd de fleste stylingtips under mangfoldige fotoshoots, men har også sine egne favoritt-triks.

- Mitt hemmelige stylingtips er å alltid inkludere et maskulint plagg eller tilbehør til antrekket mitt, forteller modellen fra New York.

- Om jeg tar utgangspunkt i en søt, blomstrete kjole, må jeg kombinere den med noe maskulint for at den ikke skal bli for søt, legger modellen til.

Christina Ledang er klesdesigner og i tillegg en av Norges mest brukte stylister.

- Det aller viktigste er å kle seg etter personlighet og kroppsfasong. Ikke følg såkalte "moteregler", men bruk hodet, se på deg selv i speilet og gå for klær du selv føler deg attraktiv i – ikke hva du tror andre vil synes du er attraktiv i.

Sjekk ut modellen og klesdesignerens åtte beste stylingtips, uansett hvilken personlig stil du måtte ha.

1. Dytt overdelen ned i underdelen

Trikset ved å dytte deler av eller hele kanten på overdelen ned i underdelen er en rask måte å både tilføre spenning til et ellers enkelt antrekk, i tillegg til å fremheve former og midje.

- Spesielt hvis du har en løs overdel på deg, kan silhuetten din bli noe nettere ved å dytte overdel ned i linning, sier Ledang.

- Jeg går alltid med overdel dyttet ned i underdel, da det gir en mer avslappet stil samtidig som trikset gir antrekket mer form, forteller Hammer.

Modellen synes også at trikset passer ekstra fint til en av høstens store trender.

- En T-skjorte dyttet ned i en høy 70-tallsbukse med sleng gir et veldig fint fokuspunkt på midjen. Samme effekten får du med et A-formet skjørt.

2. Brett eller rull opp ermene

- Håndledd er ofte smale, slanke og feminine. Dersom du er glad i store plagg, skjorter og tykke gensere, kan det å brette opp ermene gjøre antrekket nettere, mer feminint og delikat, råder Ledang.

Hammer er også stor fan av stylingtrikset i hverdagen.

- Jeg ruller som regel opp alt av ermer for å gi det en mer casual og avslappet look. Samtidig syntes jeg det er utrolig lekkert og feminint å vise frem håndledd og ankler.

- Ankler og håndledd er som regel noe de fleste er komfortable og fornøyde med, og det er en fin måte å vise litt hud på, legger modellen til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRETT OPP ERMENE OG DYTT NEDI OVERDELEN: Ved å brette opp ermene får du et nettere og mer feminint antrekk. Dytter du overdelen nedi underdelen gir du antrekket mer form.
BRETT OPP ERMENE OG DYTT NEDI OVERDELEN: Ved å brette opp ermene får du et nettere og mer feminint antrekk. Dytter du overdelen nedi underdelen gir du antrekket mer form. Foto: FOTO: Getty Images

3. Belte i midjen

- Har du store plagg med løse former, får du raskt en tydeligere silhuett ved å vise midje. Beltet gjør også antrekket mer feminint, sier Ledang.

CHRISTINA LEDANG: Som klesdesigner og stylist, samt foreleser ved moteskolen SoFi, har Ledang hatt stor suksess innenfor de fleste krokene motebransjen har å by på.
CHRISTINA LEDANG: Som klesdesigner og stylist, samt foreleser ved moteskolen SoFi, har Ledang hatt stor suksess innenfor de fleste krokene motebransjen har å by på. Foto: FOTO: Pudderagency.com

Hammer mener at det riktige beltet kan gjøre hele antrekket.

- Bruker du belte i midjen på store herrefrakker og fasongløse kåper, får du raskt en veldig fin silhuett samtidig som du får lekt deg litt med farger.

- Hva med å bruke et belte med print på til et ellers ganske ensfarget antrekk? Vips så er hele antrekket sterkere, uten at du egentlig har gjort så veldig mye, legger hun til.

4. Tenk på hemmen

Hvor kanten på skjørt, bukser eller shorts ender – ja selv jakker og overdeler, kan ha mye å si i forhold til hvor flatterende du selv opplever plagget.

Til underdeler spesielt, er et godt tips å prøve lengder som stopper på smalnende steder langs benet, som rett under lårmuskelen, rett over og rett under kneet, under leggmuskelen eller på ankelen.

- Jeans pleier jeg å få lagt opp slik at de treffer midt over ankelpartiet og jeg faller alltid for jakker som er litt kortere på ermene, forteller Hammer.

Ledang mener det er viktig å vurdere hva du selv føler deg vel i.

- Dette er et tips du ikke trenger å fokusere på som en regel, men det viktigste for meg er å se på et antrekk og hvordan det oppleves. Ser det bra ut og fremhever det kroppens beste sider? Da har du en vinner.

5. Balanser antrekket

Ved å style en smal underdel med en mer voluminøs overdel eller visa versa, men Hammer at antrekket får en mer balansert look.

- Mange jenter tenker at de må kle seg i et helt stramt antrekk for å vise frem figuren og at de for all del ikke må se større ut enn det de er.

Men her mener modellen at mange kanskje har misforstått litt.

- Ved å skape kontraster i et antrekk kan du faktisk lett "skjule" det du kanskje ikke er like komfortabel med og fremheve det du elsker. Et trangt skjørt med en stor strikkegenser eller collagegenser er min personlige favoritt.

Klesdesigner Ledang tipser også om at antrekk kan balanseres ut på andre måte.

- En løs overdel kan for all fungere godt sammen med en løs underdel, men da er det ofte fint at man eksponerer noe hud og gjerne ved håndleddet, anklene eller kraveben.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BALANSER ANTREKKET OG BRUK BELTE: Antrekket får en mer balansert look bruker du et voluminøs plagg med et smalt plagg. Et belte i midjen skaper en fin silhuett.
BALANSER ANTREKKET OG BRUK BELTE: Antrekket får en mer balansert look bruker du et voluminøs plagg med et smalt plagg. Et belte i midjen skaper en fin silhuett. Foto: FOTO: Getty Images

6. Lag-på-lag

Lag-på-lag er ikke bare kult men også veldig praktisk, og du kan lett gå fra jobb til fest uten å måtte skifte hele antrekket.

- Hva med en pyntet kjole over hverdagsjeansen? Eller en morsom T-skjorte under spagettikjolen? Av med buksen, av med T-skjorten og vips går du fra avslappet til pyntet på en, to, tre, råder Hammer entusiastisk.

Ledang tipser om å skape kontraster når du bruker lag-på-lag trikset.

- Lag-på-lag er veldig fint, men sett sammen enten nyanser av samme tone eller bruk kontraster i fargene på plagg.

- Det er fint at noe bryter opp fargene i antrekket, og at du ikke ser ut som en stor kloss av for eksempel sort.

Hammer minner også om at dette er en fin måte å leke med kontraster og teksturer på.

- Ull og skinn, jeans og silke, transparent mot tunge materialer er kombinasjoner som er spesielt fint nå om høsten.

7. Lignende farge på sko, strømper og skjørt

Hvis du er ute etter lengre ben, eller i det minste en synsillusjon om at du har blitt hakket høyere, burde du prøve å style et antrekk med lignende farger fra midjen og ned.

- Dette er et triks som modeller sverger til. Når vi løper rundt på castings er det ofte den samme stilen som går igjen hos alle jentene. Det gir en illusjon av en lang, smal silhuett, avslører Hammer og fortsetter:

- Ellers er det veldig hot å ha et helt antrekk i samme farge, men forskjellige nyanser. For lengre ben er hudfargede pumps en sikker vinner – så lenge man dropper de hudfargede strømpene.

Ledang minner igjen om at stylingtips ikke er satte moteregler.

- Lignende farger på underkroppen, som for eksempel sorte sko, sorte strømpebukser og et sort skjørt kan absolutt få bena til å virke lengre, men det blir jo utrolig kjedelig i lengden!

- Ikke tenk at dette er noe du gjøre – men noe du kan gjøre, hvis og når du måtte ønske det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAG PÅ LAG OG LIKE FARGER: Å for eksempel bruke en genser under kjolen er kreativt og en fin måte å leke seg med teksturer på. Er du ute etter lengre ben, kan et antrekk med lignende farger fra midjen og ned være tingen. Ifølge modell Helene Hammer sverger flere modeller til dette. - Det gir en illusjon av en lang, smal silhuett, sier hun.
LAG PÅ LAG OG LIKE FARGER: Å for eksempel bruke en genser under kjolen er kreativt og en fin måte å leke seg med teksturer på. Er du ute etter lengre ben, kan et antrekk med lignende farger fra midjen og ned være tingen. Ifølge modell Helene Hammer sverger flere modeller til dette. - Det gir en illusjon av en lang, smal silhuett, sier hun. Foto: FOTO: Getty Images

8. Miks stiler

Et antrekk kan ofte bli langt mer interessant når det styles på en uventet måte.

Nettopp derfor er et godt tips å mikse stiler, som gjerne er motsatte sammen.

En av de største tilfellene vi ser for dette i trendbildet akkurat nå, er hvordan den viktorianske stilen har blitt stylet sammen med en punk-look.

De har begge lignende elementer, men motsatte motivasjoner – som oppleves som spennende.

Hammer mener dette er en av de viktigste stiltipsene du kan ta med deg.

- Det er her en hel stil skapes. Hva er det som definerer din stil? Du har garantert flere ulike stiler du liker.

- Hva med å prøve å mikse de to forskjellige stilene neste gang du kler på deg? Den røffe skinnjakka med den søte blomsterkjolen? Den sporty bomber-jakka med et feminint skjørt?

Ledang tipser om å ikke bare gå for klassiske og åpenbare stilblandinger.

- Miks gjerne stiler, men unngå klisjeer. Vi trenger ikke alle se ut som en romantisk, rocka babe.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning