Solbriller passform

Unngå runde solbriller om du har denne ansiktsformen

Husk dette når du skal kjøpe solbriller.

RUNDT ANSIKT: Skuespiller Kirsten Dunst har en rund ansiktsform, og bør derfor droppe runde briller da disse bare vil forsterke fasongen.
RUNDT ANSIKT: Skuespiller Kirsten Dunst har en rund ansiktsform, og bør derfor droppe runde briller da disse bare vil forsterke fasongen. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Hvert år når solen titter frem og det blir mildere ute, får nok du som oss fort lyst på en oppdatering i garderoben, inkludert et par nye trendy solbriller.

Enten du har lagt din elsk på runde retrobriller i ekte 70-talls ånd, som er årets store solbrilletrend, cateye eller klassiske pilotbriller, er det viktigste å finne en brille som gjør jobben sin.

- At de beskytter øynene er solbrillens viktigste funksjon, men det er jo ok at de føles gode å ha på og ser bra ut også, sier produktsjef Monica Bruland hos Synsam.

Du bør også tenke over når du skal bruke dem. Er det til trening, hverdags eller fest?

- Det vil være avgjørende for hvilke du bør velge. I tillegg bør du ta stilling til om du ønsker styrke i solbrillene, sier Bruland.

Tips for deg med rundt ansikt

Ifølge markedskonsulent Rikke Stenstad Hagen hos Krogh Optikk, er ansiktsformen din er et fint sted å starte dersom du ikke aner hvilke solbriller du skal gå for.

- Som med så mye annet, er det også her visse ting som fremhever og andre ting som toner ned.  Det gjelder å finne den solbrillen som fremhever dine trekk og dine farger på best mulig måte, råder hun.

Informasjonsansvarlig Irma Jacobsen hos Specsavers er enig:

- Vi bruker solbriller til å lage en illusjon av ansiktstrekk – enten som vi mangler eller som vi ønsker å tydeliggjøre.

- Har du rundt ansikt, anbefaler vi innfatninger som er rektangulære, kantet eller oval, og som skrår innover – typisk cateye. Dette vil bryte opp den runde ansiktsformen, og gi en illusjon av lengre og smalere ansikt, forklarer hun nærmere.

Runde solbriller vil, i de fleste tilfeller, ikke være en fordel for runde ansikt.

- Det vil kun forsterke fasongen. Kinnbein er det bredeste punktet, og da kan også dype solbriller, som pilotvarianten, være veldig upraktisk, sier Jacobsen.

Tips for deg med smalt eller firkantet ansikt

Har du et smalt og/eller lite ansikt, har Hagen følgende råd:

- Prøv og finn en solbrille som ikke er for bred, og dermed gjør at ansiktet ditt ser enda mindre ut. For et bredt ansikt er det omvendt – unngå for små solbriller.

Er ansiktsformen din mer firkantet, som da defineres av veldig rette linjer, anbefales det ovale eller runde solbriller.

- Dette for å bryte opp med de markante trekkene. Harde innfatninger som er veldig kantete kan være ugunstig, hvis man ønsker å bryte opp sitt tydeligste trekk, sier Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIRKANTET: Har du en firkantet ansiktsform som skuespillerne Sandra Bullock og Hilary Swank, anbefales det ovale eller runde solbriller.
FIRKANTET: Har du en firkantet ansiktsform som skuespillerne Sandra Bullock og Hilary Swank, anbefales det ovale eller runde solbriller. Foto: FOTO: Stella Pictures

Hun forteller videre at svært mange er fornøyde med ansiktstrekkene sine, og kjøper solbriller nettopp for å forsterke dem.

- Så dette er ingen klare fasitsvar, men bare praktiske tips, understreker Jacobsen.

Hagen presiserer også at det viktigste selvfølgelig er at du finner solbriller du liker og føler deg fin med.

- Det er gøy med trender og it-solbriller, men hvis du kjøper noe du egentlig ikke trives med, vil det skinne igjennom, sier hun og fortsetter:

- Solbriller er så gøy, og kan virkelig gjøre et antrekk, så her er det bare å leke seg!

Unngå disse solbrilletabbene

Også når det gjelder solbriller kan man begå visse tabber.

- Når det gjelder praktiske feil, hender det at jeg ser at solbrillene er for små for mange. Da ser man tydelige merker langs tinningen fra stengene. Det er hverken pent eller behagelig, sier Jacobsen.

En annen ting hun har merket seg er utvidede stenger.

- Mange går med solbriller på hodet, og da utvides stengene og solbrillen bli for stor når den plasseres på nesen igjen. Da opplever man gjerne å måtte dytte solbrillene på plass hele tiden, noe som er fryktelig irriterende. Dette kan lett justeres hos optikeren, tipser hun.

For deg med briller

  • Bruker du briller til vanlig, kan du godt være litt mer vågal når du skal velge solbriller sammenlignet med valg av innfatning.
  • Solbriller og briller har ulike funksjoner, og det stilles derfor ikke like mange krav til solbriller som lesebriller eller progressive briller, for eksempel.
  • Har du solbriller med styrke, bør du sørge for å kjøpe en modell som er praktisk og godt justert til ditt bruk.

Kilder: Produktsjef Monica Bruland hos Synsam og informasjonsansvarlig Irma Jacobsen hos Specsavers

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen