De største trendene for våren 2015 - enkelt forklart

Dette er EGENTLIG vårens trender

Helt fri for moteord ingen forstår.

JOGGESKO-INSPIRERT: Designeren Alexander Wang har brukt klassiske joggesko fra Nike og Adidas som inspirasjon til vårens kolleksjon.
JOGGESKO-INSPIRERT: Designeren Alexander Wang har brukt klassiske joggesko fra Nike og Adidas som inspirasjon til vårens kolleksjon. Foto: FOTO: Stella Pictures.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Mote og design er uten tvil en kunst som fortjener sin respekt.

Men akkurat som ikke alle kan se forskjell på et ekte Gustav Klimt maleri og en kopi fra Ikea (undertegnede inkludert), er det ikke alltid like lett å forstå fancy moteord og uttrykk.

For å ikke snakke om hvordan du faktisk skal bruke en trend, når du først har forstått hva den går ut på.

Uforståelige formuleringer

- Wang, et tennissko-hode hvis det noen gang var et, brukte de sporty skoene som et ledemotiv, og nytolket ikoniske stiler som klær. Nike sine kjente Flyknits ble re-forestilt som klengete body con-kjoler i elektriske farger, mens den velkjente hvite og grønne Adidas Stan Smiths skoen ble hva annet enn tenniskjoler.

Dette skriver Style.com, moteverdenens ledende trendnettside, i sin analyse av designeren Alexander Wang sin vår- og sommerkolleksjon – direkte oversatt.

Her kan det kanskje være vanskelig å forstå hva som egentlig prøves å formidles, bortsett fra at det har noe med tennissko og sporty klær å gjøre.

Sagt på en enklere måte, var Wang inspirert av klassiske joggesko fra merker som Nike og Adidas, og har brukt lignende farger, sømmer og former på klærne sine.

Tidligere trender reoppfinnes

At det er lett å la seg skremme av rare formuleringer, og til dels utilnærmelige bilder fra catwalken, har jeg full forståelse for.

Men heldigvis er mote og trender langt mer uskyldig og enkelt å bruke for oss som ikke lever i og ånder for en eviglang moteuke.

Det geniale med trender er at de kommer og går. En tendens som virkelig farger det 21. århundre, er at tidligere trender fra de foregående tiårene konstant reoppfinnes.

Dette er gode nyheter for både lommebok og miljøet, da det betyr at trendplagg vi kjøpte for fem-ti år siden, plutselig kan bli like relevante i dag.

I tillegg er handleturer til bruktmarked, vintagebutikker og Fretex en aldri så liten gullgruve for garderoben vår. Og en ekstra bonus er det jo at vi da sikrer oss unike plagg som ingen andre har.

De beste vårtrendene 2015

Så mens jeg guider dere gjennom åtte av vårens største trender, er det greit å lage seg et mentalt bilde av hva du allerede har i garderoben eller på loftet, og gjerne ta turen innom en bruktbutikk.

Det er for all del ikke et poeng å kjøpe seg en splitter ny garderobe hver eneste sesong.

Bohemsk aften

Kjolene du kan bruke både i bryllup og på festival.

70-tallet er et gjennomgående tema for våren og sommeren generelt, og ett av elementene som vi ser spesielt mye av er bohemske aftenkjoler.

Dette innebærer lange, flagrete, lette – og ofte mønstrede – kjoler i brente farger som oker, påfugl-blå og dyp lilla, men også lyse toner og metalliske overflater i gull eller sølv.

En lang og løs kjole kan virke forholdsvis enkelt å finne og bruke, men det gjelder fortsatt å finne riktig passform.

Mange vil kanskje føle at kroppsformen blir litt borte, men dette kan enkelt løses med et passende belte eller en tvunnet gardinsnor med dusker på endene, i midjen.

Er du av den mer eksentriske typen, kan du gjerne også bruke lange skjørt sammen med lange overdeler i lignende eller forskjellige mønster om du vil. Det er helt lov i år! 

Liker du en mer klassisk og nedtonet look, vil en hvit maxikjole med metalliske gulldetaljer være kjolen du kan bo i gjennom hele sommeren.

Og ikke minst er dette en trend som passer like fint til bryllup som på festival, storbyferie eller stranden.

Frynser

Dette er sesongens enkleste trend.

BOHEMSK AFTEN: Lange, romantiske og florlette maxikjoler er årets fineste kjole.
BOHEMSK AFTEN: Lange, romantiske og florlette maxikjoler er årets fineste kjole. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Det skal vanskelig la seg gjøre å unngå å spotte frynser på alt fra klær til vesker, accessoirer og sko fremover.

Frynser har en tendens til å være i motebildet annenhvert år, så dette er en sikker vinner i garderoben i lang tid fremover.

I tillegg er frynser den enkleste trenden å bruke, nettopp fordi man kan bruke den i så mange elementer.

Frister det ikke med en klassisk festival topp eller kjole med frynsete kanter, kan du jo heller lage deg en egen skulderveske med pålimte frynser.

Generelt er frynse-trenden genial når det kommer til DIY-prosjekter, for det meste ser faktisk bra ut med litt påsydde frynser.

Syns du det blir for mye av det gode, kan du jo alltids prøve deg frem med et par enkle frynse-øredobber.

Men vil du virkelig tøffe deg og være en frontfigur for denne trenden til våren, kjører du på med et halvlangt frynseskjørt. Ja, nesten litt som Pocahontas, bare med enda lengre frynser.

Går du for sistnevnte kan det være greit å kjøre en relativt avslappet stil på resten av antrekket.

En litt løs hvit T-skjorte stappet nedi skjørtet, sammen med firkantede solbriller, flate ankelsko og en liten skulderveske med smale stropper passer perfekt.

Eller sleng en frynse-poncho over et 70-talls antrekk, det er en garantert vinner våren 2015.

Svart vår

Bli en moden rocka-jente.

Ikke alle elsker neonfarger bare fordi sola endelig titter frem.

FRYNSER: Denne trenden kan brukes til alt, og integreres i både plagg og tilbehør.
FRYNSER: Denne trenden kan brukes til alt, og integreres i både plagg og tilbehør. Foto: FOTO: Stella Pictures.

De gode nyheten til dere (meg selv inkludert), er at svart både er tillatt og trendy våren 2015!

Stilen lener seg mot en moden rocka-jente, eller en glam rock look om du vil.

Klassiske rockeelementer som svart, asymmetriske former, skinn, krom og nagler blendes inn med mer feminine former og tekstiler som lange skjørt eller jakker, korte magetopper, gjennomsiktige stoffer – til og med silke.

Mesh-tekstil, bedre kjent fra den sporty-trender, passer også fint inn her, og finishen får en slags nedtonet Matrix vri over seg.

Bruker man denne looken fra topp til tå, kan man absolutt virke litt skummel, uansett hvor kult det ser ut.

Så spar på kruttet i hverdagen, og integrer enkelte elementer som mørke jeans sammen med en lang jakke og kort topp, sammen med joggesko istedenfor boots. Dette vil mykne antrekket litt.

Dette er også en trend som aldri forsvinner helt fra motebildet, og er dermed verdt investeringen (uansett om det er fra en kjede- eller bruktbutikk).

Og en liten hemmelighet mellom deg og meg; dette er en trend som kommer til å vokse seg enda større til høsten.

Slengbuksenes år

Kultbuksene er endelig tilbake!

Jeg skal ærlig innrømme at jeg blir like glad hver gang slengbuksene er tilbake i trendbilde. Eller, i det minste når man finner et par som sitter pent og faktisk passer.

Slengbuksene har jo helt klart en tydelig 70-talls referanse, men kan også styles til et mer 90-talls inspirert antrekk hvis ønskelig.

SVART VÅR: Man trenger ikke bruke sterke farger bare fordi våren endelig har ankommet!
SVART VÅR: Man trenger ikke bruke sterke farger bare fordi våren endelig har ankommet! Foto: FOTO: Stella Pictures.

Det fine med slengbukser, er den nydelige formen man får på bena.

Men noen kan ofte oppleve at buksene nærmest sluker beina, og at man kan se litt stutt ut. Da er det viktig å gå for en bukse med høyt liv, og virkelig poengtere midjen med å helst bruke en tettsittende overdel som man plasserer innenfor buksekanten.

Fordel fokus utover hele kroppen ved å sette håret opp i en fin frisyre, og sleng gjerne på et par store solbriller.

Høye hæler vil selvfølgelig hjelpe, men pass på at hælene da er tykke og gjerne i en boots-form.

Ellers får man lett litt vel mye disko-tendenser.

Er du usikker på om slengbuksene blir for overveldende på deg, kan du enten prøve et par mørke typer eller heller gå for vide denim-bukser som har lik bredde fra hoftene og ned.

Semsket skinn

Kan man gå med semsket skinn på sommeren?

 Ja! Ifølge designerne, er semsket skinn nå hottere enn ferdigskjært brød. Så får vi bare håpe at det ikke er bokstavelig ment.

Men for all del, semsket skinn i en gylden-brun tone er superfint mot en brun sommerhud – eller blek vårhud for den saks skyld.

Igjen er det enkelt å style denne trenden sammen med en 70-talls look.

SLENGBUKSER: Endelig er de herlige 70-tallsbuksene tilbake, så nå gjelder det bare å finne det perfekte paret!
SLENGBUKSER: Endelig er de herlige 70-tallsbuksene tilbake, så nå gjelder det bare å finne det perfekte paret! Foto: FOTO: Stella Pictures.

Et A-formet skjørt som stopper rett under knærne og i midjen, sammen med en hvit bluse, er noe av det enkleste du kan slenge på deg (og du ser likevel umåtelig fresh ut).

Men prøv deg gjerne frem med forskjellige plagg som lange vester, sko, vesker og belter.

Har du virkelig lyst til å hive deg på trenden, går du for en militærinspirert knappekjole med knytebelte i midjen, et par klassiske nude pumps og en rød leppestift.

Og vips har du blitt kastet tilbake til 40-tallet istedenfor.

Er du ute etter en mer stilren og moteblogger-trend, kjører du trendy culottes bukser i semska skinn sammen med en A-formet overdel i et stivt materiale, sandaler, stramt hår og minimal sminke.

Lange vester

Dette er sesongens nyeste trend.

Som sagt, er det visse trender som konstant er i rotasjon i motebildet, men det kommer heldigvis nye tilskudd også.

Sesongens aller nyeste trend, nettopp fordi vi ikke har sett den på en stund, er lange vester.

Selv om ikke lange vester er det mest praktiske plagget her i kalde Norge, er det absolutt en fin investering å bruke til antrekk man styler i lag-på-lag.

Formen på vesten gir absolutt en litt firkantet form, men den er også veldig forlengende. Noe den også vil tilføre ethvert antrekk du kanskje føler deg litt kort i.

SEMSKET SKINN: Frister det ikke med semsket skinn på sommeren, sier du? Men test det ut denne våren - det er jo så fint!
SEMSKET SKINN: Frister det ikke med semsket skinn på sommeren, sier du? Men test det ut denne våren - det er jo så fint! Foto: FOTO: Stella Pictures.

I tillegg gir silhuetten deg en umiddelbar raffinert eller profesjonell stil, som passer like godt sammen med slengbukser som culottes, A-formede kjoler eller blyantskjørt.

Er vesten svart, passer den perfekt til den rocka looken. Ønsker du en mer kroppsnær silhuett er det bare å plassere et belte i midjen.

Vil du være ekstra trendy sommeren 2015, bruker du en halvlang vest med kun undertøy (eller ingenting) under, og vide dressbukser.

Akkurat passe sexy uten at det blir vulgært!

Hvite blonder

Her kommer sommerbruden 2015.

Alle vil visst gifte seg denne våren og sommeren, men det kan vi jo ikke.

Så hvor gøy er det vel ikke da å kunne bruke elementer fra brudeverdenen i hverdagen og på sommerfesten?

Helhvite antrekk, hvite kjoler, kremhvite tunikaer og gjennomsiktige maxiskjørt, alle med blondedetaljer, er nemlig sommerdrømmen som har blitt til virkelighet i år.

Ok, så burde du kanskje ikke møte opp i venninnes bryllup i et slikt antrekk, men det er noe spesielt vakkert og deilig ved å bruke kjoler som ser ut til å komme rett ut av «En midtsommernattsdrøm».

Du trenger ikke spare på disse herlighetene til sommerferien starter. En hvit kjole eller skjørt og bluse-kombo kan absolutt være passende på jobben, i parken eller byen.

LANGE VESTER: Årets store trend er den lange vesten, som passer perfekt som "jakke" når våren begynner å gå over til sommer.
LANGE VESTER: Årets store trend er den lange vesten, som passer perfekt som "jakke" når våren begynner å gå over til sommer. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Synes du antrekket blir for søtt, slenger du over en skinnjakke, kromfargede smykker eller elementer i semsket skinn.

Eller gå gjerne all-in også med blomsterkrans i håret, myke krøller eller fletter, armbånd-miks i skinn og gull, og lange smykker.

For en mer urban look, prøv et par blondebukser, enten i hvitt, kremfarger eller sort, sammen med en mer uniformformet overdel.

Zen

Den mest avslappede trenden noensinne.

«Serenity now» føles som et passende sitat til å beskrive den mest avslappende trenden noensinne.

Nei, vi snakker ikke om å slenge på seg joggebuksa og stikke på fest!

Derimot viste flere designere zen-lignende antrekk med myke kaftaner som yttertøy, lange tunikaer i tykke og luksuriøse materialer, samt lange, løse bomulls- og lin-bukser.

Generelt er det mye klær som ser velsydde og tilfeldige ut på samme tid – litt som å gå kledd i en sky.

Hold deg gjerne til lyse toner for å være tro mot trenden, men dra gjerne inn elementer som belter og smykker hvis du ikke ønsker en for minimalistisk stil.

Den eneste risiko du kan møte på med denne trenden, er at det ser ut som om du kommer rett fra et behandlingssenter.

BLONDER: Vi blir aldri lei av hvite blonder til vår og sommer, så det er bare å fylle opp garderoben og beholde disse trendplaggene i årevis fremover.
BLONDER: Vi blir aldri lei av hvite blonder til vår og sommer, så det er bare å fylle opp garderoben og beholde disse trendplaggene i årevis fremover. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Pass derfor på at materialene rett og slett ser litt dyre ut, med sterke sømmer og gjerne asymmetriske linjer.

ZEN: Myke, løse, freshe og behagelige antrekk? Ja, takk!
ZEN: Myke, løse, freshe og behagelige antrekk? Ja, takk! Foto: FOTO: Stella Pictures.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning