Sminke til bunad

Dropp dette på 17. mai, jenter!

Slik legger du riktig sminke til bunaden.

SMINKE TIL BUNAD: Du kan med fordel droppe både solpudder og konturering på 17. mai.
SMINKE TIL BUNAD: Du kan med fordel droppe både solpudder og konturering på 17. mai. Foto: FOTO: Guro Heiret
Publisert Oppdatert

- Det er jo smak og behag, men jeg tenker at en bunadssminke bør holdes naturlig, sier Sølvi Strifeldt, makeupartist og tidligere norgesmester i makeup.

Tabbene du bør unngå

Strifeldt mener du bør unngå å tenke glamour når du legger bunadssminken. Hun råder deg til å unngå for mye sort rundt øynene, samt metalliske farger.

- Unngå også for mye bryn og sorte vipper, og ton det hele noe ned, anbefaler hun.

- Bruk heller tid på hudpleien og få ansiktet ditt til å stråle av velvære og sunnhet. Og bruk minimalt med hudsminke, og heller kun der det er mest nødvendig, legger hun til.

Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder ved Art Complexion makeupskole og kurssenter, er enig.

- For mye hud- og øyesminke kan ofte bli for mye på en dag som 17. mai, der mesteparten av festen foregår utendørs og på dagtid. Det tar fokuset bort fra bunaden og det egner seg gjerne mer til kveldsbruk, mener Eide.

Du kan med andre ord droppe både solpudderet og kontureringen denne dagen, skal vi tro ekspertene.

Få sminken til å vare hele dagen

For å få sminken til å sitte hele dagen, kan du for eksempel bruke en øyenskyggeprimer for at øyesminken skal sitte hele dagen.

Det finnes også mange gode primere for ulike hudtyper, som gjør at ansiktssminken sitter godt. Her er det ifølge Eide imidlertid lurt å ha testet produktet i noen dager på forhånd, slik at du vet at primeren fungerer for din hud.

- For holdbarheten spiller det for så vidt ingen rolle om du bruker lite eller mye sminke i ansiktet, da det kommer mer an på hvilke stoffer din hud utsondrer. Stoffene i huden din kan være med på å bryte ned sminken, noe som resulterer i at et sminkemerke vil være fabelaktig til en hud og sitte hele dagen, mens hos andre være av etter to timer, forklarer Strifeldt.

Hun mener likevel at en ansiktsspray vil hjelpe til med å holde sminken bedre på plass. Det samme mener Eide.

- Settingspray er supert! De gir gjerne fukt samtidig som sminken varer lengre, informerer hun.

Så hvordan bør du sminke deg til 17. mai? Vi har tipsene!

Øyne

Til fest er det gjerne fint med litt ekstra på øynene. På 17. mai bør du imidlertid tone det ned, skal vi tro ekspertene.

- Sjampanje, lys brun, bronze, gull og duse rosatoner gjør seg godt som øyenskyggen på en slik dag, fastslår Eide.

Skal vi tro Strifeldt, bør du unngå å bruke skimmerprodukter på øyebenet – området under øyenbrynet.

- Legg det heller midt på øyelokket, som eneste sted, tipser hun.

Ifølge Eide kan du også bruke en kajal for å åpne blikket. Gå gjerne da for en grå eller gråblå, som ikke er for skarp eller mørk, mener Strifeldt.

- Dette vil som regel stå fint til øyene, eventuelt kan en grågrønn kajal være fint, forklarer hun.

Om du vil bruke løsvipper er det fint å velge en naturlig remse eller lime på punktvipper.

Når det gjelder øyenskyggen, kan du gjerne bruke varme farger i globalen eller en kombinasjon av varm og kald. Dempet korall, grårosa eller lysere farger av gammelrosa, sjokoladebrun og gråbrun, er ofte vakre farger å legge midt på øyebenet mot globalen. Men hold deg unna gulbrune farger da det kan gi et «skittent» uttrykk.

- Nærmest øyebrynet bør fargen holdes lys og naturlig, uten skimmer. Det holder gjerne med litt foundation.

- På øyelokket er grå, gull og lys korall fine kombinasjoner, dersom du ikke overdriver fargene eller mettheten, tipser Strifeldt.

Husk at øyensminken skal være «ren» og innbydende, samtidig som den skal oppfattes som frisk og lett sofistikert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NATURLIG: Sjampanje, lys brun, bronze, gull og duse rosatoner gjør seg godt som øyenskyggen på 17. mai.
NATURLIG: Sjampanje, lys brun, bronze, gull og duse rosatoner gjør seg godt som øyenskyggen på 17. mai. Foto: FOTO: Guro Heiret

Øyenbryn

Mange bruker kanskje litt ekstra tid på brynene før fest, men noen tabber bør du likevel unngå.

- Hold fargen helst i litt kalde toner, som for eksempel gråbrun, sier Strifeldt.

Ifølge henne vil nemlig farger med gule pigmenter gi deg et skittent og maskulint uttrykk. En kaldere farge vil imidlertid øke kontrasten og få brynene til å fremstå som «renere». Fargen bør også være litt lysere enn din egentlige farge.

- Det er utrolig hvor lite som skal til for å lage flotte bryn. Vær heller nøye med å holde formen fremfor å farge dem for mye, påpeker hun.

Et tips er å gå til en brynsspesialist for å få hjelp til å forme og farge brynene. De farger og former brynene slik at det blir  lettere å holde formen og fargen, selv i ettertid.

Hud

Pudder og foundation kan være en utfordring med tanke på bunadskjorten.

Ifølge Strifeldt kan en heldekkende foundation være vellykket, men bare hvis du bruker små mengder.

- Dersom du bruker store mengder med foundation vil dette sannsynligvis skape skille mot halsen, noe som gjør at du også må påføre foundation der for å jevne ut overgangen. Dette kan igjen smitte på den hvite bunadsskjorten, advarer hun.

Eide stemmer i.

- Mange bunadskjorter er tett inntil halsen. så vær forsiktig med å dra pudder og foundation for langt ned. Du kan eventuelt ta på skjorten før du legger makeup og beskytte den med kleenex rundt kanten mens du sminker deg.

Strifeldt mener du bør bruke så lite sminke som mulig, og heller prøve å korrigere selve fargen på problemområdene fremfor å prøve å dekke dem. Det betyr at du bruker dempede gultoner på rødhet og ferskenfarged concealer på blå og grønne områder - men i små mengder.

- På den måten kan du klare deg med mye mindre produkter enn når du forsøker å «skjule» problemområdene med en lys concealer.

Begge er likevel enig om at kinnene bør holdes friske.

- Gå for en frisk hud med glød og blush i kinnene, råder Eide.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LETT SMINKE: Legg en naturlig makeup, og la gjerne fregnene komme til syne under sminken.
LETT SMINKE: Legg en naturlig makeup, og la gjerne fregnene komme til syne under sminken. Foto: FOTO: Guro Heiret

Lepper

Skal vi tro Eide kan du både gå for naturlig, fuktige lepper og røde lepper til bunad.

- Bruk gjerne en leppeskrubb og en god leppepomade dagen før slik at leppestiften legger seg pent og at leppene ser velpleide ut, tipser hun.

Ifølge Strifeldt kan det være lurt å gå for å en farge som liver opp ansiktet. Dette kan du lett se selv ved å legge leppestiften vannrett foran leppene. På den måten kan du se om den kler deg før du kjøper den eller før du påfører den på leppene.

- Den største feilen mange kan gjøre er å gå for en brun leppestift. Eller en som er for blå i fargen. Dette er farger som bleker huden og får den til å se «livløs» ut, forklarer Strifeldt.

Du bør også unngå for lyse farger, da disse vil viske ut overgangen mellom hud og lepper. Bruk heller en leppepenn i en litt mørkere farge enn huden, og dus den innover med fingrene eller en q-tips, før du legger leppestiften.

Men pass på at leppestiften ikke visker ut leppepennen, men blendes fint ut mot kanten.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning