Sminke til bunad

Ikke smink deg slik på 17. mai

Sminketabbene du bør unngå.

DROPP DETTE: Ekspertene har talt: Ikke lag smokey eyes på nasjonaldagen!
DROPP DETTE: Ekspertene har talt: Ikke lag smokey eyes på nasjonaldagen! Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Norske jenter flinke med sminke

Sæland synes flesteparten av norske jenter som regel er veldig flinke til å sminke seg naturlig og fint til 17. mai.

- Der er noen som kanskje velger en litt for heavy look for dagen, men dette er opp til hver enkelt. Det viktigste er at man føler seg fin og har det gøy med sminken!

Og husk, et par-tre produkter i veska gjennom dagen er alltid greit å ha.

- Det er fint å ha med et transparent pudder og en leppestift/gloss i veska for oppfriskning resten av dagen, sier Gjerde Olsen.

- Leppeproduktet du har på deg, solpudder, vippelim om du har på deg falske vipper og et mattende pudder om du blir blank – gjerne ett med litt dekk om du trenger det – anbefaler jeg å ha med, råder Sæland.

Mange jenter drar på litt ekstra med sminken når det er fest.

Og selv om 17. mai er en festdag, bør du droppe både smokey eyes, lag på lag med for mørk foundation og altfor markerte bryn.

Gå for en naturlig look

- Jeg syns det er veldig fint med en naturlig sminkelook på 17. mai. I hvert fall om man går i bunad – da er det fint at bunaden får være i fokus, sier Jeanette Gjerde Olsen, makeupartist og hårstylist hos Pudder Agency.

- Om du går med andre festklær, kan du eventuelt bruke litt mer sminke. Og husk solkrem, legger hun til.

Makeupartist Cecilie Sæland er enig, og synes jenter bør gå for noe som fremhever ens egne trekk og som gjør at man fortsatt ser ut som seg selv.

- Tenk på hva du skal ha på deg. Skal du ha på deg bunad, er naturlig best. Husk primer til både hud, øyne og lepper – så er du sikker på at sminken holder hele dagen, tipser hun.

Ikke gjør disse sminketabbene

Jenter begår stadig sminketabber, og ifølge Olsen er den største sminketabben jenter gjør på 17. mai å glemme at de fleste festligheter i løpet av dagen er i dagslys.

- Det skal være sminke til dagsfest og ikke nattklubb, påpeker hun.

En annen ting er å få sminke på bunadskjorten. Her bør du være nøye med foundation, og kanskje det smarteste er å ta på seg skjorten før du sminke deg?

Olsen nevner også altfor markerte bryn og for mye eyeliner som to tabber jenter begår på nasjonaldagen.

Sæland mener typiske tabber er øyenskygge som ikke er blendet godt nok, og produkter som ikke sitter godt og forsvinner i løpet av dagen.

Videre nevner hun i fleng:

- For brun foundation. Legg heller til litt ekstra farge med et solpudder! Eller leppeprodukt som krever mye vedlikehold, og som ikke ser bra ut om det begynner å forsvinne. Da er det lett å bli lei av touch-ups!

Man ser også jenter som har for mye dekk i huden.

- Da er det viktig å tilføre solpudder og rouge for å få tilbake litt liv til ansiktet, ellers kan man ende opp med et litt «flatt» resultat, sier Sæland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NEI OG JA: Til venstre ser du på skuespiller Anna Camp hva slags øyesminke du IKKE bør gå for på 17. mai. Til høyre ser du skuespiller Amanda Seyfried med en naturlig sminkelook, som passer perfekt til nasjonaldagen.
NEI OG JA: Til venstre ser du på skuespiller Anna Camp hva slags øyesminke du IKKE bør gå for på 17. mai. Til høyre ser du skuespiller Amanda Seyfried med en naturlig sminkelook, som passer perfekt til nasjonaldagen. Foto: FOTO: Getty Images

Naturlig dekk i huden

For å få til en naturlig look, er hvordan du sminker huden avgjørende. Her er Sælands beste råd for et naturlig dekk i huden.

- Bruk en foundation eller pudder du vet sitter godt. Gå heller inn med concealer de plassene du vil ha ekstra dekk. Husk for all del primer, da er du sikker på at sminken holder seg fin lenge. Gå over med ett lett pudder til slutt for å sette sminken, sier Sæland og legger til:

- En naturlig frisk farge i eplekinn og litt solpudder er også alltid fint.

Olsen råder deg først og fremst til å huske solkrem.

Ønsker du ikke å bruke primer og foundation, er en lett dagkrem med farge eller BB-krem gode alternativer.

- Uansett bør du være forsiktig med sminke på halsen om du har bunadskjorte! Det samme gjelder med solpudderet, råder Olsen.

- Sjekk sminken din i dagslys, og husk å sjekk hårfestet for foundationrester om håret er oppsatt, legger hun til.

Bruk matt leppestift

Olsen er fan av farger på leppene, og synes det kan være fint med røde lepper på 17 mai.

- Jeg synes også det er fint med tint på leppene eller noe med mye fuktighet. Husk solfaktor på leppene også, råder hun.

Sæland mener man bør gå for noe lettvint, siden man både spiser og drikker en del i løpet av nasjonaldagen.

- I tillegg skal sminken sitte en stund, så da lønner det seg med noe som er lettvint å påføre, og som hverken krever speil eller flere minutter, sier hun.

Hun tipser videre om at du gjerne kan velge en gloss eller leppestift i en naturlig farge. Dette kan være en leppefarge, gjerne med et hint av rosa, rød eller fersken.

- Skal du gå for litt ekstra farge på leppene, er det matte leppestifter eller lipstain som holder lengst. Husk liner under leppestifter i sterke farger!, understreker Sæland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEPPER OG HUD: Øverst fra venstre: Blush Volupté i fargen Passionate fra YSL, kr 360. Miracle Cushion fra Lancôme, kr 375. Active Light Under Eye Concealer fra Jane Iredale, kr 295. Leppestift fra MAC, kr 175. Photo Finish Foundation Primer fra Smashbox, 260 kr. Leppestift i fargen Sheer Streak (sheer coral-pink) fra Urban Decay, kr 185. Instant Light Natural Lip Perfector nr 4 Petal shimmer fra Clarins, kr 180. Diorskin Nude Air Loose Powder (transparent pudder) fra Dior, kr 490.
LEPPER OG HUD: Øverst fra venstre: Blush Volupté i fargen Passionate fra YSL, kr 360. Miracle Cushion fra Lancôme, kr 375. Active Light Under Eye Concealer fra Jane Iredale, kr 295. Leppestift fra MAC, kr 175. Photo Finish Foundation Primer fra Smashbox, 260 kr. Leppestift i fargen Sheer Streak (sheer coral-pink) fra Urban Decay, kr 185. Instant Light Natural Lip Perfector nr 4 Petal shimmer fra Clarins, kr 180. Diorskin Nude Air Loose Powder (transparent pudder) fra Dior, kr 490. Foto: FOTO: produsenten

Unngå klumpete maskara

Sæland synes bruntoner egner seg godt til en dag som 17. mai, både fordi dette passer til alle farger og man kan legge en del farge uten at det blir for mye.

- Legg gjerne en mellombrun tone i globalen, og en hudfarget skygge på selve lokket og i øyenkrok, råder hun.

- Vil du forsterke looken enda mer kan du legge til en mørkere brun ytterst i global og langs vippekant, eller en liner. Vips, så har du en fin festsminke in no time, legger hun til.

Olsen er enig i at man bør gå for duse farger på øyenskyggen, og mener at man heller kan ha fokus på leppene når man skal tilbringe en hel dag ute i skarpt lys.

- Er det mye sol, myser man en del – og det kan derfor være litt vanskelig å ha sota øyne gjennom hele dagen.

Sæland mener at falske vipper er lov, men at du helst bør gå for et naturlig par eller bare punktvipper.

- Husk en god vippelim og alltid en god primer under øyenskyggen!

Olsen synes også det kan være veldig fint å fokusere på perfekte vipper, men husk følgende om du går for vanlig maskara:

- Bruk tid med maskaraen og pass på at det ikke blir klumpete, sier hun.

Hold bryn naturlig

Å få til perfekte bryn kan være både tidkrevende og utfordrende. For å holde den naturlige looken er det viktig å ha Gjerde Olsens råd i bakhodet når du står der med kost og skygge:

- Husk at alt blir mer synlig på dagtid og i dagslys. Selv om det er fest, så er det finest å være litt forsiktig med form og farge. Det er forskjell på lyset midt på dagen og på en nattklubb.

Sæland mener bryn er veldig individuelt, men om du vil holde dem naturlige, er øyenbrynspudder i en riktig farge en god start.

- Avslutt med brynsgelé. Da sitter sminken lenger og hårene ligger som du vil hele dagen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ØYNE OG BRYN:Øverst fra venstre: Naked 2 Palette fra Urban Decay, kr 395. Glamour Extensions 3 in 1 mascara fra Max Factor, kr 169. 1 Lash fra MAC, kr 125. Duralash fra Ardell, kr 69. Brow Tech Trio Blonde fra Smashbox, kr 170. Black Ecstasy Mascara fra Giorgio Armani, kr 260.
ØYNE OG BRYN:Øverst fra venstre: Naked 2 Palette fra Urban Decay, kr 395. Glamour Extensions 3 in 1 mascara fra Max Factor, kr 169. 1 Lash fra MAC, kr 125. Duralash fra Ardell, kr 69. Brow Tech Trio Blonde fra Smashbox, kr 170. Black Ecstasy Mascara fra Giorgio Armani, kr 260. Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning