Hvordan finne riktig badetøy

Hvilket badetøy passer deg best?

Det finnes noe for alle fasonger

ÅRETS BADETØY: Det er ikke alltid like lett å finne badetøy som du er hundre prosent fornøyd med. Under får du våre beste tips til å finne den!
ÅRETS BADETØY: Det er ikke alltid like lett å finne badetøy som du er hundre prosent fornøyd med. Under får du våre beste tips til å finne den! Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Det kan være vanskelig å finne badetøy som du både liker og som kler kroppsfasongen din.

Under har vi laget en oversikt for hva du skal se etter, og du får tips til hvordan du vet at badetøyet sitter perfekt!

Beate Higley, Managing Director i Change of Scandinavia, råder deg generelt til å kjøpe badetøy som passer til din kropp.

- Det er viktig at du er komfortabel med det du kjøper. Ikke vær redd for å prøve noe nytt, eller spørre om hjelp hvis du er usikker, sier Beate Higley, Managing Director i Change of Scandinavia.

Så hva blir årets badetøy?

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

For deg med liten eller mellomstor byste

Mange modeller å velge mellom.

Dersom du har liten eller mellomstor byste, kan det være at en push up-overdel er fasongen som kler deg best.

- En push up vil være lavere i midten og "pushe" brystene mot midten, og dermed skape større kløft, sier Live Marie Gärtner hos undertøysbutikken Marinka.

- En push up gir en fin og rund fasong til bysten, samtidig som den gir et løft. På mange modeller kan du også velge om du ønsker å ta ut innlegget i bikinien, alt etter hva du selv er mest komfortabel med, sier Beate Higley, Managing Director i Change of Scandinavia.

Ingen skiller med bandeau

Dersom du har liten eller mellomstor byste og ønsker en en annerledes bikini, kan du for eksempel velge en bandeau-overdel.

- De gir ikke skille fra snorer og spiler, og er flott til liten og mellomstor byste, sier Higley.

Trekantbikini

Trekantbikini er superlekkert på den rette personen, men er ikke den rette bikinien hvis du har en byste som trenger støtte.

- En trekantbikini gir ikke den samme støtten som en bikini med spiler, men er lekkert på liten og mellomstor fast byste, sier Higley.

For deg med stor eller tung byste

Modeller som støtter og løfter.

TREKANTBIKINI: En klassisk trekantbikini passer best for deg som har liten eller mellomstor byste. Only printet bkinitopp, 199,95.
TREKANTBIKINI: En klassisk trekantbikini passer best for deg som har liten eller mellomstor byste. Only printet bkinitopp, 199,95. Foto: FOTO: Produsenten/bestseller.no
Foto: FOTO: Stella Pictures

En full cup passer godt til damer med stor eller tung byste, og er perfekt til deg som har et ønske om å skille brystene mer fra hverandre.

Full-cup og full-shaper

En full-cup løfter og skiller brystene fra hverandre og mange vil oppleve at brystene får et mer spisst utseende. Sømmen på en fullcup vil du se gå horisontalt i en rett linje,

En full-shaper runder av bysten og forminsker noe, og har skrå sømmer.

Begge holder se på plass og gir god  støtte, men gir to veldig forskjellige former til bysten.

- Denne modellen gir god støtte, samtidig som den dekker mye av brystet. Denne modellen har sømmer som er med på å løfte bysten på en god måte, sier Live Marie Gärtner hos undertøysbutikken Marinka.

Minimalizer

En annen modell som også passer fint for stor byste er full shaper.

- Stor eller tung byste ser flott ut i bikinoverdeler med spile og god passform. Fullshaper er et meget godt og populært alternativ, sier Beate Higley, Managing Director i Change of Scandinavia.

Fasongen er perfekt for deg som ønsker deg litt mindre byste.

- Full shaper har en forminskende effekt og er en populær modell fordi den runder av bysten, og holder på plass, sier Higley.

Den dekker også mer av brystet enn en push up eller en balconette.

- Dette er en bikinifasong som er perfekt for deg som vil være i aktivitet på stranden. Det er en fasong som du vil ta deg godt ut i, og samtidig være helt sikker på at holder alt på plass, sier Higley.

Bikinien som kler de fleste

Gir fin push up-effekt uten at du får kløft.

En bikinioverdel med balconette-formede skåler gir et helt unikt løft til bysten, som kler de aller fleste kvinner.

PERFEKT FOR STØRRE BYSTE: En bikinioverdel med spiler passer fint for deg med en større byste. Cubus overdel, kr 229.
PERFEKT FOR STØRRE BYSTE: En bikinioverdel med spiler passer fint for deg med en større byste. Cubus overdel, kr 229. Foto: FOTO: Produsenten/Cubus

- Balconette finnes med og uten padding. Dette er en flott fasong på bikinien. Den kan sitte like flott på liten, medium og stor byste, men husk å alltid prøve den på, sier Beate Higley, Managing Director i Change of Scandinavia.

Et unikt løft til bysten

- En balconette vil ofte være ganske høy i fronten mellom brystene, og være kuttet i en relativt rett linje foran, forklarer Live Marie Gärtner hos undertøysbutikken Marinka.

- Denne fasongen gir en fin push up-effekt uten at du får kløft, legger hun til.

En balconette har en diagonal søm som går rett ned på midten av hver skål. Fasongen løfter bysten opp, uten å klemme inn mot midten.

Velg riktig underdel til bikinien

Vil du ha større rumpe eller lengre ben?

Det viktigste er at du velger noe du er komfortabel med, og hvor mye rumpe du vil vise er opp til deg.

- Et godt tips er at de største type trusene kan gi en illusjon av større rumpe, sier Live Marie Gärtner hos undertøysbutikken Marinka.

BALCONETTE-BIKINI: Denne varianten gir en fin push up-effekt uten at du får kløft, og kler de aller fleste. H&M Bikini balconette-bh, kr 149.
BALCONETTE-BIKINI: Denne varianten gir en fin push up-effekt uten at du får kløft, og kler de aller fleste. H&M Bikini balconette-bh, kr 149. Foto: FOTO: Produsenten/Hm.no

- Ved å velge en taifasong fremfor en hipstermodell, vil du oppleve at du vil få smale rumpe og lenger ben, sier Beate Higley, Managing Director i Change of Scandinavia.

Underdel med brettekant

Hvis du av og til ønsker å skjule magen, kan du velge en bikinitruse som kan justeres, enten i form av tråder eller med en ”brettekant” i livet.

- Med en brettekant i livet kan du justere høyden på bikinitrusen etter hva du er mest komfortabel med, sier Higley.

For deg som har liten rumpe

Snittet i bena, både på forsiden og baksiden av bikinitrusen, har mye å si for inntrykket av rumpen og hvor lange ben du får.

- En hipster- eller boxermodell skaper inntrykk av kortere underkropp fordi stoffet kutter rett av, og kan gi en illusjon av at du har mer rumpe enn du har, sier Gärtner.

For deg som ønsker lengre ben og smalere rumpe

Dersom du ønsker å skape et smalere inntrykk, kan du velge taitruse.

- En bikinitruse med høy skjæring i bena vil vise mer rumpe og samtidig gi inntrykk av lengre ben, sier Gärtner.

- En taimodell gir en illusjon av en smalere rumpe, til tross for at den ikke dekker til like mye som for eksempel en hipstermodell, sier Higley.

Dette er usexy

Ingenting er så ulekkert som en truse forsvinner opp eller stadig sklir ned.

- En underdel skal hverken ”blafre i vinden” eller skjære seg hardt ned i huden. Husk også på at en underdel utvider seg litt, sier Gärtner.

Alle kler dette

- Tenk på hva du skal og hva du er komfortabel med.

- Alle kroppsfasonger kler badedrakt og tankini, men det er ikke så mange norske kvinner som har fått øynene opp for dette ennå, sier Beate Higley, Managing Director i Change of Scandinavia.

Velger du en badedrakt med skåler, må du ifølge Live Marie Gärtner hos undertøysbutikken Marinka, velge riktig størrelse på samme måte som med en BH.

Du finner badedrakter i mange ulike design. Noen dekker til og skjuler mage, noen er designet for sport og noen er designet for å fremheve kurver.

UNDERDELER: Også den perfekte bikiniunderdelen kan være vanskelig å finne. Bør du gå for en klassisk, smal variant eller en mer hipstermodell? F.v.: Kappahl bikinitruse, kr 149. Cubus bikiniunderdel, kr 129.
UNDERDELER: Også den perfekte bikiniunderdelen kan være vanskelig å finne. Bør du gå for en klassisk, smal variant eller en mer hipstermodell? F.v.: Kappahl bikinitruse, kr 149. Cubus bikiniunderdel, kr 129. Foto: FOTO: Produsenten/Cubus og Kappahl

- Tenk på hva du skal og hva du er komfortabel med, prøv alt og spør betjeningen om hjelp, råder Higley.

- De gjør seg fint som en overdel og du kan bruke den sammen med en shorts eller et skjørt, legger hun til.

Perfekt for deg som vil skjule magen

Tankini er perfekt for deg som ønsker å skjule magen.

- For deg som ønsker å sole magen av og til er dette et bedre alternativ enn en badedrakt. Med en tankini kan du bare dra toppen opp og ned når du føler for det, sier Higley.

Ved å velge tankini og bikini i samme serie, kan du enkelt bytte på til ulike anledninger.

- Ofte er det av praktiske årsaker man velger en tankini. Her kan du i mange tilfeller få en tankinitopp i samme mønster som du får en bikini, og kan velge hvilken overdel du vil bruke til hvilken anledning, sier Gärtner.

Slik vet du at bikinien sitter riktig

Unngå de typiske badetøyfeilene.

En bikinioverdel som sitter perfekt skal gå i en vannrett linje over ryggen, på samme måte som en BH.

- Er den for stor rundt vil den forsvinne opp i ryggen, og skålen vil støtte bysten dårligere, sier Live Marie Gärtner hos undertøysbutikken Marinka.

Er bikinioverdelen for liten rundt livet vil den være vanskelig å lukke.

- En bikini som er for stram vil føles ubehagelig. Du bør kunne dra bikinien en-to centimeter fra ryggen, sier Beate Higley, Managing Director i Change of Scandinavia.

NOE FOR ALLE: Både badedrakt og tankini er badetøy som kler de aller fleste. Tankini er perfekt for deg som ønsker å skjule magen. F.v.: Kappahl tankini-singlet, 299. SeafollyBlock Partybadedrakt, kr 1095. Lindex badedrakt, kr 299.
NOE FOR ALLE: Både badedrakt og tankini er badetøy som kler de aller fleste. Tankini er perfekt for deg som ønsker å skjule magen. F.v.: Kappahl tankini-singlet, 299. SeafollyBlock Partybadedrakt, kr 1095. Lindex badedrakt, kr 299. Foto: FOTO: Produsenten/Kappahl, Lindex, Zalando.no

Kjenn også etter i elastikken, da det vil være en indikator på hvordan du tror den vil være etter at du har brukt den en stund.

- Er du usikker, så spør gjerne i butikken, sier Gärtner.

Velg riktig størrelse på skålen

- En typisk feil er at kvinner ofte velger for stor omkrets og for liten skål til bysten. Dette gjør at bikinien kryper opp ryggen bak, og det blir større risiko for at bysten kan fall ut av bikinien, sier Higley.

Bysten faller fort ut av en bikini som er for liten.

- Skålen, uansett hvilken fasong den har, skal romme hele brystet, uten at spilen eller sidestykket trykkes inn i selve brystvevet eller at det buler ut og over kanten. Om den gjør dette indikerer det at den er for liten, forklarer Gärtner.

En bikiniskål som er for stor, ser ikke heldig ut og du risikerer at bysten ikke får det løftet du hadde håpet på.

- Om cupen er for stor vil den skape et hulrom mellom brystvevet og selve bikinien, sier Gärtner.

SE ETTER DETTE: En bikini skal ikke være for stram, og sørg for at bikiniskålen sitter som den skal.
SE ETTER DETTE: En bikini skal ikke være for stram, og sørg for at bikiniskålen sitter som den skal. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning