Hvordan kle seg høyere

Ser du hva du bør styre unna?

Tips til hvordan du oppnår en lang silhuett – og ikke det motsatte.

DROPP DETTE: Ønsker du å kle deg høyere, bør du unngå kulotter og horisontale striper – som har motsatt effekt.
DROPP DETTE: Ønsker du å kle deg høyere, bør du unngå kulotter og horisontale striper – som har motsatt effekt. Foto: FOTO: Getty Images og Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Har du tenkt over at visse plagg og tilbehør kan få deg til å fremstå lavere enn du er?

- Er du som meg og aldri fikk de ti centimeterne ekstra som du drømte om, så er dette gode tips som hjelper deg til å få en lang silhuett, sier Janne Blindheim, stylist i TV2 og daglig leder i House of Bahus.

- Noen klesplagg kan få deg til å se bredere ut, og dermed også lavere. Det er viktig å tenke på helheten når du velger antrekk og tilbehør, sier Vibeke Stiansen, stylist og motejournalist.

Under kan du lese om ting som har en forkortende effekt, og hva du kan gjøre for å unngå det.

Horisontale striper

Striper kan være perfekt for deg, men går de feil vei kan du ende opp med å få helt motsatt effekt av det du ønsker deg.

- På overdeler, som på de fleste andre plagg, vil striper på tvers få deg til å se bredere ut, og dermed også kortere, sier Stiansen.

- Kle deg i vertikale linjer. Horisontale linjer er din verste fiende, sier Blindheim.

Hun tipser også om at du ikke bør bruke for mange farger på en gang, og at mørke farger gir en forlengende effekt.

- Kle deg ton i ton farger, og helst mørke farger, som for eksempel mørkeblått. Det vil skape en lengre silhuett, sier Blindheim.

Stiansen er enig.

- For å se lengst mulig ut, er det beste trikset å bruke samme farge både oppe og nede. Slik at du får en fin helhet og harmoni, sier hun.

Dette gjelder ifølge Stiansen også kjoler; kjoler med striper på tvers, eller som er tofarget, med overdel i en farge og underdel i en annen, har ingen forlengende effekt.

- Pass på å legge toppen (i samme farge eller toner) oppi skjørtet.

- Skjørt med A-form som stopper rett over kneet er en sikker vinner, eller en kjole i samme fasong, sier Blindheim.

Også korte, vide topper, og alt annet som «deler deg opp» på tvers, vil ha en forkortende effekt.

- Fall heller ikke for fristelsen for en oversized look, det vil bare gjøre deg enda kortere, sier Blindheim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STRIPER OG FARGER: Eva Mendez sin stripete kjole til venstre kan få henne til å se noe lavere ut enn det hun er. Derfor bør du heller gå for vertikale striper som Giovanna Battaglia i midten har gått for, eller ton-i-ton som Kim Kardashian West.
STRIPER OG FARGER: Eva Mendez sin stripete kjole til venstre kan få henne til å se noe lavere ut enn det hun er. Derfor bør du heller gå for vertikale striper som Giovanna Battaglia i midten har gått for, eller ton-i-ton som Kim Kardashian West. Foto: FOTO: Stella Pictures og Getty Images

Styr unna kulotter og lange skjørt

Korte, vide bukser har heller ingen forlengende effekt på bena dine.

- Styr unna kulotter, de gjør deg absolutt ingen tjenester, sier Blindheim.

- Det kan være utrolig stilig på den rette personen, men spesielt forlengende på bena er det ikke. Da bør du i så fall kjøre på med litt hæler i tillegg, sier Stiansen.

- Å fremheve det bredeste partiet på leggene er ikke særlig flatterende, legger hun til.

Det du heller bør gå for, er ettersittende mørke jeans og bukser. De virker forlengende.

- Gjerne jeans med normal lengde, eller som stopper ved ankel, sier Stiansen.

Skjørt som stopper midt på leggen har samme effekt som korte, vide bukser.

Hvis du uansett ønsker deg et langt skjørt, kan du ifølge Blindheim gå for et som er gjennomsiktig i skjørtet på utsiden, og så ha et kortere skjørt under.

Heller ikke halvlange skjørt eller kjoler, med for eksempel A-form som stopper rett under kneet, er så veldig heldig om du ønsker å fremheve en lang silhuett.

- De vil bare gjøre at bena dine ser kortere ut enn de er, sier Stiansen.

En kortere skjørtelengde vil derfor være perfekt for å ikke fremstå kortere enn du er.

- Føler du deg fortrolig med det, vil korte, smale skjørt som stopper litt over kneet, gjøre at bena dine ser lenger ut, sier Stiansen.

Artikkelen fortsetter under bildene.

NEI OG JA: Til venstre ser du hvordan kulotter ikke akkurat forlenger bena. Til venstre, viser Reese Witherspoon at smale, mørke jeans (og hæler) gjør susen!
NEI OG JA: Til venstre ser du hvordan kulotter ikke akkurat forlenger bena. Til venstre, viser Reese Witherspoon at smale, mørke jeans (og hæler) gjør susen! Foto: FOTO: Getty Images og Stella Pictures
SKJØRTELENGDE: Anne Hathaway sitt skjørt, som stopper rett under knærne, kan gjøre at du ser lavere ut og fremhever de bredeste partiet på leggene. Til høyre viser Jamie King at et skjørt som stopper rett over knærne vil gjøre at bena dine ser lengre ut.
SKJØRTELENGDE: Anne Hathaway sitt skjørt, som stopper rett under knærne, kan gjøre at du ser lavere ut og fremhever de bredeste partiet på leggene. Til høyre viser Jamie King at et skjørt som stopper rett over knærne vil gjøre at bena dine ser lengre ut. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Noe av det verste du kan velge

- Sko og boots med butte, runde tupper, bør du styre unna om du ønsker å gi inntrykk av lengst mulige ben. Spisse sko fører til en forlengelse av foten, som får bena til å se lenger ut, sier Stiansen.

Helt flate ballerinasko kan være fint til sitt bruk, men er ifølge motejournalisten noe av det verste du kan velge, om du ønsker å se høyere ut enn du er.

Når det gjelder hæler, råde Blindheim deg til å bruke god tid på å finne noen som er gode å gå i.

- De vil være dine beste venner fremover, alltid støtte deg og være der for deg når du trenger ett lite løft, sier hun.

- Om du ikke greier å bruke høye hæler, bør du alltid bruke sko i samme farge som antrekket. Gå for nude sandaler eller pumps til sommeren, og sorte sko på vinteren til mørke antrekk, tipser Blindheim.

Riktig strømper i skoene

Også valg av strømper kan ha noe å si for hvor høy eller lav du fremstår.

Lyse strømper gjør bena dine mer fyldig og gjør at du ser kortere ut, og det samme vil strømper med mye mønster på.

- Mørke strømper og farger har en slankende effekt, og vil få bena til å se lenger ut, sier Stiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKOVALG: Et par ballerinasko er ikke det smarteste valget om du vil fremstå høyere enn du er, så et par spisse hæler som Blake Lively har valgt til høyre er et bedre valg.
SKOVALG: Et par ballerinasko er ikke det smarteste valget om du vil fremstå høyere enn du er, så et par spisse hæler som Blake Lively har valgt til høyre er et bedre valg. Foto: FOTO: Stella Pictures

Veskevalg

Store vesker er praktisk, men det er ikke alltid like heldig for antrekket.

- Altfor store vesker vil bare virke forstyrrende for helhelten og dele den opp. Dersom du i utgangspunktet ikke er veldig lang bør du derfor styre unna dette, sier Stiansen.

- Prøv vesken på skulderen før du kjøper. For store vesker vil tynge deg ned, sier Blindheim.

Velger du for små vesker og vesker som bæres på skrå, vil det ifølge Stiansen dele opp lengden av kroppen, som vil gjøre deg kortere.

- Vesker med korte stropper har også en forkortende effekt, legger Blindheim til.

Da kan du ifølge Stiansen heller gå for en avlang veskeform eller et handlenett er i så fall heldigere.

- Bruk vesker med lang reim som henger på siden, tipser Blindheim.

Siden vesken er en del av antrekket, vil den dele deg opp hvis den ikke er i tråd med fargene på antrekket.

- Når du ønsker å gi inntrykk av å være noen centimeter ekstra, så må du for all del ikke bruke mange farger på en gang. Dette vil dele opp antrekket, og spesielt hvis du tar reima over brystet i tillegg, sier Blindheim.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

VALG AV VESKE: - Velger du for små vesker og vesker som bæres på skrå, vil det ifølge motejournalist og stylist Vibeke Stiansen dele opp lengden av kroppen, som vil gjøre deg kortere. Derfor bør du heller gå for en veske med lengre reim som henger på skulderen, slik som Zoe Kravitz har gjort.
VALG AV VESKE: - Velger du for små vesker og vesker som bæres på skrå, vil det ifølge motejournalist og stylist Vibeke Stiansen dele opp lengden av kroppen, som vil gjøre deg kortere. Derfor bør du heller gå for en veske med lengre reim som henger på skulderen, slik som Zoe Kravitz har gjort. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning