Fikse raknet strømpebukse

Tipsene for å unngå dette

Slik sørger du for at strømpebuksa ikke rakner og siger.

IRRITERENDE: Ingen liker en raknet strømpebukse på fest. Heldigvis finnes det flere råd for å unngå det, og for å redusere skaden. FOTO: Linn M. Rognø.
IRRITERENDE: Ingen liker en raknet strømpebukse på fest. Heldigvis finnes det flere råd for å unngå det, og for å redusere skaden. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø
Publisert Oppdatert

Det er fryktelig irriterende når du hele tiden må kjøpe ny strømpebukse av tynn type fordi den rakner, nupper seg eller utvider seg og siger i livet.

For å unngå dette, har ekspertene flere tips som gjør at strømpebuksa holder lenger.

Strekk ut strømpebuksa

Janne S. Gravråk ved undertøysbutikken She Undertøy i Trondheim, forteller at første regel er å være obs på hvordan du tar på deg strømpebuksa.

- Vær påpasselig med skarpe kanter på ringer, flisete negler, hud på hendene og føttene. I tillegg bør du alltid starte med å jobbe på deg strømpebuksa fra anklene, ikke bare dra den opp i en fei, sier Gravråk.

Oppskriften er altså å samle strømpebukse-føttene sammen, sette tærne i foten på buksen, rulle fra anklene, så til knærne og så opp lårene og over rumpa.

- Men før du tar i bruk en ny strømpebukse, bør du også alltid strekke den godt ut i lengden. Dette utgjør ofte ti prosent av lengden på en ny bukse, forteller hun.

Berit Torkildsen, daglig leder ved Netty undertøy i Bergen, stemmer i.

- Når du strekker ut strømpebuksa før du tar den på deg, vil fibrene i stoffet varmes opp slik at buksa tåler at du trekker den over bena, sier Torkildsen.

Hennes beste tips er imidlertid å ta vare på tåneglene for å unngå at buksa rakner.

- Du bør file tåneglene jevnlig da det som oftest er disse som forårsaker rakningen, sier hun.

Er du på fest og strømpebuksa rakner, er det skikkelig kjipt om du ikke har med deg noe som kan forsegle rakningen.

I slike tilfeller kan såpe være løsningen.

- Skynd deg ut på toalettet og bruk litt flytende såpe på strømpebukse-såret. Dette kan forhindre at buksa rakner mer, tipser hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INSPIRASJON: Fra venstre øverst: Calvin Klein 199 kr, Kappahl 99 kr, H&M 79,50 kr, H&M 69,50 kr, Cubus 99 kr, Pierre Robert96 kr, Pierre Robert 76 kr.
INSPIRASJON: Fra venstre øverst: Calvin Klein 199 kr, Kappahl 99 kr, H&M 79,50 kr, H&M 69,50 kr, Cubus 99 kr, Pierre Robert96 kr, Pierre Robert 76 kr. Foto: FOTO: Produsentene

Derfor siger strømpebuksa

Selv om det er stretch i en strømpebukse, er det viktig å kjøpe riktig størrelse.

Flere strømpebukse-tips

  • Jo høyere prosent av spandex i stoffet, jo lenger levetid har strømpebuksen.
  • Se etter "tykke" og tette strømpebukser av de tynne modellene. Det vil si de sorte som er så tett at du nesten ikke ser gjennom stoffet.
  • Fukt hendene før du tar dem på, slik får du bedre grep.
  • Det kan også hjelpe å smøre bena med bodylotion slik at den tørre huden ikke skaper sprekker i buksa, i tillegg vil den sitte bedre.
  • Unngå at glidelåser på sko stikker ut og setter seg fast i strømpene.
  • Før bruk kan du spraye strømpebuksa lett med hårspray for å gjøre den tettere og mer rusta for bruken.
  • Du kan også ha med deg en liten hårspray i veska dersom uhellet skulle være ute, og den rakner. Du kan i tillegg bruke blank neglelakk.
  • Syltetøy fungerer også, men bare på mørk strømpebukse siden syltetøyet er farget, dessuten bør syltetøyet inneholde sukker slik at det er klebende og klissete.

Kilde: Theoldschool.com, Thedollarstretcher.com

- Ikke kjøp den for stor, men heller ikke for liten, dette er nemlig grunnen til at strømpebuksen siger i skrittet. Det kan være forskjeller på merkene hvor gode de ulike merkene er på størrelse, så her er det lurt å høre med betjeningen, råder Gravråk.

Ofte står det også en anvisning bak på pakkene som viser til hvilke høyde og vekt størrelsen passer til, dette kan være gode veivisere.

Torkildsen er enig i at feil størrelse er grunnen til at strømpebuksa siger.

- For å ta hensyn til høyde og vekt må du helst prøve den på. Men da krever ofte at du kjøper med deg en hjem, og er den feil i størrelsen, må du rett og slett kjøpe deg en ny i annen størrelse, da du ikke får byttet strømpebukser i butikken, opplyser hun.

Et tips fra Torkildsen er at buksa ikke bør ha gummistrikk i livet, men en myk kant øverst slik at den ikke presses hardt inn i huden.

- Da vil den sitte riktig uten å lage ringer eller bulker i livet, og den vil heller ikke rulle ned i kantene, forklarer hun.

God kvalitet

Begge ekspertene hevder at det er store forskjeller i kvalitet på de ulike strømpebuksene, og vil du ha en som holder lenge, er det smart å heller gå for en litt dyrere type, mener Gravråk.

- Et tips er å spørre i butikken om de har prøver på de ulike buksene slik at du får kjenne ordentlig på stoffet. Da skal du kjenne at de er gode og tette i vevingen, og ikke gir etter når du drar i de, opplyser hun.

Også Torkildsen fremhever god kvalitet.

- Kvaliteten handler om hvor mange tråder som er spunnet sammen i strømpebuksa, og hvor sterke disse trådene er. Det er nok slik at billig er synonymt med dårlig kvalitet, du får det du betaler for, mener hun.

Vask på riktig program

Feil vaskeprogram i maskinen kan enkelt ødelegge strømpebuksa. Her er det derfor flere hensyn å ta.

- Jeg pleier å skylle strømpebuksa i kaldt vann før jeg vasker den i maskinen, sier Torkildsen.

Og både Gravråk og Torkildsen anbefaler vaskepose på strømpene når de vaskes i maskinen;

- Det går også fint å vaske den på 30-40 grader så lenge du bruker finvask-program, sier Janne.

Men unngå for all del skyllemiddel og tørketrommel da dette vil ødelegge stretchen.

- Dessuten trenger du ikke å vaske strømpebuksa i maskin mellom hvert bruk. Skyll den heller opp hvis du vet at du skal bruke den flere dager, råder Gravråk.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning