Culottes

Dette er høstens it-bukse

Nå er det vide og komfortable bukser som gjelder.

HØSTBUKSEN: Skal du være trendy på buksefronten i høst, er culottes et plagg som er verdt å ha i klesskapet.
HØSTBUKSEN: Skal du være trendy på buksefronten i høst, er culottes et plagg som er verdt å ha i klesskapet. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
LIKER BUKSETRENDEN: Innkjøper Annabel Rosendahl jobber med mote og innkjøp daglig, og har stor tro på culottes-trenden.
LIKER BUKSETRENDEN: Innkjøper Annabel Rosendahl jobber med mote og innkjøp daglig, og har stor tro på culottes-trenden. Foto: FOTO: Privat

Jenter, pakk bort skinny jeans! Culottes har allerede vært en liten stund i motebildet, og vil bli en stor trend i tiden fremover.

- Vi har sett buksen litt i vår på de som er tidligst ute med trender, men nå kommer den bare mer og mer, sier Annabel Rosendahl, innkjøper hos Høyer.

Culottes, eller kulotter på godt norsk, var å se hos mange av de store motehusenes høst- og vinterkolleksjoner tidligere i år. Både hos Delpozo, Karen Walker, Kaelen og Tibi spradet modellene nedover catwalken iført de vide, skjørtlignende buksene.

Og skal vi tro ekspertene, er dette buksene du bør kle deg i nå i høst skal du være supertrendy og ute med det aller siste på buksefronten. Ifølge Rosendahl er det nemlig ikke før neste år at buksen kommer til å bli allemannseie.

- Jeg har nettopp gjort innkjøp for neste vår, og da er culottes en veldig sterk trend og vil da bli mer kommersiell. Det er også først til våren jeg tror norske jenter vil kaste seg på trenden, sier Rosendahl.

Fransk arbeidsbukse

Selv om trenden er ny i motebildet akkurat nå, dukket culottes opp så tidlig som på 1500-tallet. De knekorte buksene ble designet for menn i den franske overklassen, og fire hundre år senere ble de også designet for kvinner - da i en lengre og mer skjørtelignende variant.

- Culottes tillot en mer praktisk hverdag for kvinner til å føle frihet ved ulike gjøremål, slik som hagearbeid, rengjøring, ridning og sykling, da det fremdeles så ut som de hadde på seg skjørt, sier stylist Sheila Lyhne.

Buksene fremstår ikke overraskende annerledes i dag enn da de først kom, og stylingmulighetene er mange.

- I dag er den mer moderne og cool i looken, som vi har sett hos Armanis sleek work wear, Alexander Wangs sporty fortolkning og Proenza Schoulers nøytrale og rene look, for å nevne tre ulike måter å style de på, sier Lyhne og legger til:

- Ikke bare er ordet culottes morsomt, men disse korte, vide buksene kan også se veldig chic ut. Det kommer helt an på hvordan du styler de.

Skinny jeans har lenge dominert buksetrenden hos jenter, så at den endelig har fått litt konkurranse liker Rosendahl.

- Jeg synes culottes er veldig kule, og jeg er veldig glad i slike bukser. De gir en fin og spennende silhuett. Det er gøy at man kan se noe nytt på underdelsfronten, sier hun.

KJENDISFAVORITT: Også kjendisene har lagt sin elsk på de vide, komfortable buksene. Lupita Nyong'o går for matchene over- og underdel, Rachel Bilson for skjorte og dressjakke mens Jennifer Lawrence styler den med magekort topp.
KJENDISFAVORITT: Også kjendisene har lagt sin elsk på de vide, komfortable buksene. Lupita Nyong'o går for matchene over- og underdel, Rachel Bilson for skjorte og dressjakke mens Jennifer Lawrence styler den med magekort topp. Foto: FOTO: Stella Pictures

Tenk på snitt

MATCHY MATCH: Stylist Sheila Lyhne anbefaler å gå for like farger på plaggene du matcher culottes med.
MATCHY MATCH: Stylist Sheila Lyhne anbefaler å gå for like farger på plaggene du matcher culottes med. Foto: FOTO: Privat

Det finnes noen plagg man i utgangspunktet bare elsker, men som man synes bare ser bra ut på andre. Culottes kan for noen være et slikt plagg, fordi buksen nærmest kan virke forkortende eller forstørrende. Men med de riktige stylingtriksene ser buksene kjempefine ut.

- Kle deg i lag på lag i mørke eller lyse nyanser med matchende bluse og kardigan over. Fremhev midjen med en magekort topp, og bruk hæler til. Hæler er ikke nødvendig, men jeg synes så absolutt det er penest og jeg foretrekker det, sier Lyhne.

Culottes er unisex, og kan derfor brukes av de aller fleste og styles på ulike måter. Du må bare vite hvordan.

- Den finnes i mange varianter og i ulike lengder. Tenk på tekstil og snitt, som passer deg når du velger ut culottes, sier Lyhne.

- Buksene er veldig vide, løse og behagelige, så jeg mener de passer mange kroppsfasonger. Jeg synes uansett at man skal gå i det man føler seg vel i. Bruker man høye hæler, blir man litt lengre, men det er ikke et must for å se bra ut i dem, sier Rosendahl.

Slik styler du

SHOPPINGTIPS: Øverst fra venstre: Michael Kors, kr 4028. Tibi, kr 2169. Topshop, kr 515. Alexander Wang, kr 3409. H&M, kr 2499.
SHOPPINGTIPS: Øverst fra venstre: Michael Kors, kr 4028. Tibi, kr 2169. Topshop, kr 515. Alexander Wang, kr 3409. H&M, kr 2499. Foto: FOTO: Stella Pictures

Når du styler buksene, er det viktig å huske på at de er vide, og at du derfor bør du kombinere dem med noe smalt oppe.

- Gå gjerne for noe smalt og minimalistisk, som en tettsittende turtle neck. Det gir en veldig fin silhuett. Ellers er det fint med en lang, smal kåpe til. Det gir deg en lengre silhuett, som naturligvis gjør at du ser lengre ut, sier Rosendahl.

Det kan også være kult å kombinere culottes med en collegegenser og hvite sneakers.

- Det gir en avslappet og sporty look, og topp det gjerne med en oransje-rød leppestift, sier Lyhne og legger til:

- For en feminin og minimalistisk look, kan du bruke en kneppet bluse og slenge en lang kåpe eller kardigan over i en annen farge, og style den med høyhælte sko.

Også mønster kan være fint å kombinere med culottes, men husk på at det skal skape en balanse.

- Ikke vær redd for å bruke mønster. Miks buksene med en stripete bluse, men hold det monokromt i sort og hvitt for å skape en balanse, sier Lyhne.

Er det ett plagg du bør droppe å kombinere culottes med, er det vide, store plagg. Det blir for mye av det gode.

- En stor, oversized og litt eggeformet kåpe, som stopper midt på låret, er ikke så fint til. Tenk at du har på deg en lengre kjole, og velg jakke ut i fra det. Altså, bruk noe som du ville brukt til en lang kjole, råder Rosendahl.

Les også:

Inspirasjon fra fire danske designere

Skjørtet du må ha i høst

Høstens største trender

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning