Blomsterkrans

Slik lager du din egen blomsterkrans

En av sommerens store trender er blomsterkrans i håret. Vi forteller deg hvordan du enkelt kan lage din egen.

LAG DEN SELV: Det er kjemep enkelt å lage sin egen blomsterkrans, og det er absolutt lov til å være kreativ når man gjør dette!
LAG DEN SELV: Det er kjemep enkelt å lage sin egen blomsterkrans, og det er absolutt lov til å være kreativ når man gjør dette! Foto: FOTO: Silje Golf
Publisert Oppdatert
DETTE BEHØVER DU: Det er ikke mye utsyr som må til. Med litt ståltråd, blomstertape, sølvtråd og noen blomster er du bare en halv time unna din egen blomsterkrans.
DETTE BEHØVER DU: Det er ikke mye utsyr som må til. Med litt ståltråd, blomstertape, sølvtråd og noen blomster er du bare en halv time unna din egen blomsterkrans. Foto: FOTO: Silje Golf

Dette trenger du:

  • Ståltråd fra blomsterbutikk - ikke for tynn slik at kransen holder formen
  • Blomsterteip - for at sølvtråden og blomstene ikke skal skli
  • Sølv/gulltråd - til å feste blomstene til ståltråden
  • Blomster - man trenger rundt tre bunter, resten kan man sette i en vase
  • Kniv til å snitte blomstene
  • Silkebånd

Du har sikkert lagt merke til det; det er veldig mange som går rundt med blomster i håret om dagen.

Søker du på Instagram, får du opp hele 5500 bilder med hashtagen «blomsterkrans», og bruker du det engelske ordet «garland», får du opp hele 130.000 treff!

I tillegg er det flere butikker som selger hårpynt med falske blomster, men ønsker du ekte vare i håret, er det faktisk kjempeenkelt å lage en blomsterkrans selv.

Under forteller vi deg hvordan - og gir deg de beste stylingtipsene nederst i saken.

Trendy blomsterkrans

Blomsterkrans er veldig i vinden denne sommeren, og den er super å bruke som hårpynt til både fest og festival.

- Blomsterkrans er noe av det letteste man kan ha i håret for å føle seg trendy i sommer, sier stylist Alexandra Sætran.

Hun referer til både Zac Posen, Anna Sui og D&G, som alle viste frem modeller med blomster i håret på catwalken.

- Det kan være fint å bruke den til litt større tilstelninger, som for eksempel sommerfest og bryllup. For min del blir det litt mye med en blomsterkrans til hverdags, men alt med måte, legger hun til.

Alle blomster kan brukes

Tina Pedersen, som er produkt- og utviklingsansvarlig hos Mester Grønn, forteller oss at det finnes mange muligheter når det kommer til å lage sin egen blomsterkrans. Hun mener man lett kan lage ulike kranser til ulike anledninger.

- Det er ingen blomster man ikke kan bruke, men det kan være lurt å ha i bakhodet at markblomster kan være vanskelig å få til å holde - spesielt hvis det er varmt. Det er bedre holdbarhet på avskårne blomster, forteller hun.

Derfor kan en blomsterkrans laget av avskårne blomster fint lages dagen før den skal brukes. Du må bare huske på å dusje den med vann, pakke den inn i plast og oppbevare den i kjøleskapet frem til du skal bruke den.

En annen ting hun tipser om er at man bør bruke blomster som har tynn stilk.

- Er blomstene for tunge, kan de lett falle ut fordi ståltråden ikke klarer å holde dem på plass. Ønsker man å bruke tunge blomster, bør man dessuten også bruke dobbel ståltråd slik at kransen holder formen, sier Pedersen.

Hvis du ønsker at blomsterkransen din skal se frodig ut, kan du fylle på med brudeslør og alchmilla - da blir det ikke så mye luft mellom blomstene dine.

- Husk at øvelse gjør mester! Det tar cirka en halvtime å lage en krans for en som ikke har gjort det før, mener Pedersen.

Slik gjør du:

1. Begynn med å tvinne blomsterteipen rundt ståltråden langs hele lengden. Dra litt i den mens du tvinner den rundt for å få festet den ordentlig.

2. Lag en løkke i den ene ende av ståltråden, og teip den fast slik at den sitter.

3. Fest sølvtråd i motsatt ende av ståltråden - snurr den rundt ståltråden noen ganger slik at den sitter ordentlig.

4. Begynn med å legge blomster langs ståltråden, og snurr sølvtråden rundt blomsterstilken to-tre ganger slik at den sitter.

5. Legg blomster oppover langs hele lengden, og fest godt med sølvtråd for hver gang. Pass på at ståltråden ikke vrir seg, slik at blomstene er på samme siden av tråden langs hele lengden.

6. Når du kommer til enden av ståltråden, klipper du av eventuelle stilker som stikker utenfor, deretter stikker du den rette eden inn i løkken og lager en løkke i denne for å feste kransen.

7. Avslutt med silkebånd for å dekke over festet på kransen.

STEG-FOR-STEG: Lag en løkke i den ene enden av ståltråden, og fest den godt med blosmterteip. Fest blomster oppover langs lengden med ståltråd. Stikke enden inn i løkken, og lag en løkke i denne for å feste tråden.
STEG-FOR-STEG: Lag en løkke i den ene enden av ståltråden, og fest den godt med blosmterteip. Fest blomster oppover langs lengden med ståltråd. Stikke enden inn i løkken, og lag en løkke i denne for å feste tråden. Foto: FOTO: Silje Golf

Ikke bare blomster

RESULTATET: Blomsterkrans med blant annet grenroser, nellik, margeritter og brudeslør.
RESULTATET: Blomsterkrans med blant annet grenroser, nellik, margeritter og brudeslør. Foto: FOTO: Olivia Larsson

Pedersen sier man bør ha det gøy når man skal lage sin egen blomsterkrans.

- Prøv og feil, og se hva som funker. Lek deg frem til noe du liker!

Det er også lov til å tenke litt utenfor boksen, og ikke bare bruke «vanlige» blomster når man skal lage sin egen krans.

- Det går an å bruke grønne planter også. Som for eksempel myrt sammen med et par orkideer - da får du en helt annen stil på kransen, sier Pedersen.

Det er med andre ord veldig mye forskjellig man kan gjøre. Det er bare din egen fantasi som setter en stopper for hva man kan lage.

- Den eneste feilen man egentlig kan gjøre, er å slurver når man fester blomstene med sølvtråd. Man skal snurre tråden stramt nok til at blomstene sitter godt, men ikke så stramt og hardt at stilken knekker.

Pedersen forteller at man fint kan bruke samme metode til å lage hårbøyle, eller en mindre lengde til å bare ha som pynt i håret som man fester med hårlus.

Unngå blomster på blomster

Det er et par ting man bør ta hensyn til nå man skal gå med blomsterkrans i håret. Blant annet bør man tone ned antrekket slik at blomsterkransen får oppmerksomheten.

- Jeg ville nok ikke mikset blomsterkrans med en kjole med blomsterprint, det kan fort bli for voldsomt. Om man går for blomster i håret, kan antrekket gjerne være litt enkelt, mener stylisten.

Hun er klar på hva hun mener passer best å kombinere sammen med kransen:

- Jeg ville ha gått for en lang, ensfarget sommerkjole med spaghettistropper. Kjolen er såpass enkel at det vil være blomsterkransen som står i fokus - det er litt av poenget, sier Sætran.

Les også:

PROFF: Tina Pedersen hos Mester Grønn har laget mange blomsterkranser tidligere, så for henne tok det ikke lang tid å lage denne fine kransen. Husk av øvelse gjør mester!
PROFF: Tina Pedersen hos Mester Grønn har laget mange blomsterkranser tidligere, så for henne tok det ikke lang tid å lage denne fine kransen. Husk av øvelse gjør mester! Foto: FOTO: Silje Golf

Her er den beste tørrsjampoen

Derfor liker gutta denne hårlenden best

Unngå grønt hår og fet hud i sommer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning