Franske kvinners stil

Plaggene du må ha i garderoben

Drømmer du om å se ut som en ekte parisienne? Vi gir deg stiltipsene.

ENKELT OG ELEGANT: Franske kvinner vet å kle seg, og det er denne trioen et bevis på. Fra venstre: Virginie Ledoyen, Carine Roitfeld og Ana Girardot.
ENKELT OG ELEGANT: Franske kvinner vet å kle seg, og det er denne trioen et bevis på. Fra venstre: Virginie Ledoyen, Carine Roitfeld og Ana Girardot. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Uanstrengt og uferdig, men likevel så perfekt. Det er en underdrivelse å si at franske kvinner kan en ting eller to om stil, de får liksom til noe helt spesielt og ser alltid så fine og freshe ut.

Vi har samlet de beste tipsene til hvordan du selv kan oppnå den enkle og elegante stilen.

Å finne sin identitet

- Fransk stil gjør at personen i klærne er i fokus, ikke omvendt. Du kan gå ut og kjøpe alle klærne du vil for å kopiere en fransk kvinnes garderobe, men man har ikke «allure francaise» før man har selvtillit, sier stylist Henrikke Vaagen, som har bodd flere år i Paris og jobbet for både Elle International og WIB Agency Paris, og legger til:

- Det handler om å være "bien dans sa peau", altså å finne sin identitet.

Begrepet fransk stil står for chic, naturlig, tidløs og elegant, og det er vel kanskje derfor den alltid funker. Den er fin og klassisk på samme tid.

- Jeg synes den franske stilen handler mye om fransk «skikk og bruk», og det å kle seg etter begivenhetene, sier designer Gunhild Nygaard. Hun har jobbet for både Christian Dior og Givenchy tidligere, og har bodd i Paris de siste 25 årene. Nå designer hun under sitt eget merke Gunhild, og lar seg ofte inspirere av den franske stilen og de fine stoffene til egne kolleksjoner.

Basert på mer enn nøkkelplagg

Frankrike er et ledende land innen moteindustrien, og fransk mote har vært fremtredende siden 1500-tallet og en viktig kulturell eksport for Frankrike siden 1700-tallet.

Den franske stilen vi kjenner i dag dukket opp på 1900-tallet, med store motehus som Chanel og Dior i spissen.

Den fikk først sin identitet på 1960-tallet, i kjølevannet av revolusjonen May 68 og lanseringen av prêt a porter, altså masseproduserte klær solgt i standardiserte størrelser, som gjorde mote tilgjengelig for folk flest.

- Liberasjonen av kvinner og den nye tilgjengeligheten til klær førte til et friere valg av klesstil og la til grunn for en sterkere uttrykksform, derav franske stilikoner på 60-tallet som Francoise Hardy, Jean Seberg, Romy Schneider, Jane Birkin, Catherine Deneuve og Brigitte Bardot, sier Vaagen.

Disse stilikonene definerte fransk stil og gjør det fremdeles. Det ligger dermed skrevet i historien at den franske stilen er basert på mye mer enn nøkkelplagg; nemlig frihet, liberasjon, og selvtillit.

Stilen har blitt påvirket av store motehus som Dior, YSL, Azzedine Alaia, Chanel, Hermès, Sonia Rykiel og Jean Paul Gaultier, og flere franske kvinner har vært med på å sette den på kartet.

- Mine favorittinspirasjoner i dag er Laetitia Casta, Charlotte Casiraghi og Marion Cotillard. Andre franske kvinner som er kjent for bra stil er Emmanuelle Alt, Caroline de Maigret, Clémence Poésy, Audrey Tautou, Lou Doillon, Garance Doré og Inès de la Fressange, sier Vaagen.

Kvinnene nevnt over setter stilen på kartet fordi de er frontfigurene for fransk stil i dag - alle med forskjellige versjoner av den og fra ulike bakgrunner innen mote og kultur.

Må-ha i skapet

SVART OG HVITT: Franske kvinner bruker lite farger, og en gjenganger og alltid vinner er kombinasjonen svart og hvitt. Fra venstre: Charlotte Casiraghi, Clémence Poésy og Emmanuelle Alt.
SVART OG HVITT: Franske kvinner bruker lite farger, og en gjenganger og alltid vinner er kombinasjonen svart og hvitt. Fra venstre: Charlotte Casiraghi, Clémence Poésy og Emmanuelle Alt. Foto: FOTO: Stella Pictures

Selv om den franske stilen er vanskelig å oppnå i sin helhet uten selvtilliten på plass, handler det også selvsagt mye om de rette klærne. Franske kvinner bruker sjeldent sterke farger, og sort, hvitt, grått, beige og marineblått er gjengangere. Nøkkelen er en basisgarderobe; klassiske plagg som kan mikses med hverandre.

Sminketabbene du bør unngå

I boken Parisian Chic av Inès de la Fressange, får du blant annet en skikkelig innføring i do's and dont's når det gjelder fransk stil. Her er sminketabbene du bør unngå:

- Rouge påført som krigssminke.

- Skinnende og glitrende sminke.

- Makeup som matcher klærne dine - da vil du bare se ut som en jente som prøver for hardt.

- For mye dekking og foundation.

- Overplukkede øyenbryn.

- For mye eyeliner, aka vaskebjørn-looken.

- Dårlig påført smokey eyes, aka panda-looken.

- Farget leppekontur. Spesielt om den er mørkere enn leppefargen din.

- Hår under armene.

- Blå øyenskygge.

- Glitterøyenskygge på øyelokket.

- Maskara på de nedre vippene.

- For mye lipgloss.

- En beige trench coat, blazer, hvit skjorte, jeans, sort enkel bukse, sort liten kjole, et skjørt, en kasjmirfrakk eller -kåpe og en liten cardigan er obligatoriske plagg i en fransk kvinnes klesskap, sier Nygaard.

- En Normandie-fiskegenser, en Chanel-aktig tweedjakke, basisgensere i gode materialer, et silkeskjerf, et par skinnbukser er også faste plagg i garderoben. En fin veske er også et pluss, og hever stilen ytterligere. Da har du en fransk basisgarderobe, sier Vaagen.

Når det gjelder skotøy, er klassisk også stikkordet her. Ballerinasko og behagelige kitten heels bør brukes ofte.

- Man bør også ha et par høye sko og høye skinnstøvletter, sier Nygaard.

Må-ha på badet

Som regel er hår og sminke ganske nedtonet, så tipset her er å holde det så naturlig som mulig.

- Franske kvinner identifiserer seg med parfyme. De bruker nesten ikke sminke, bare litt dekkstift, maskara og lipgloss. De dekker ikke over ting som er «feil» med et tykt lag sminke, sier Vaagen.

Også leppestift er en gjenganger på franske lepper.

- Sminken er ganske nøytral, så litt pudder, rød leppestift, parfyme og velstelte negler på hender og føtter er det du trenger, sier Nygaard.

De fokuserer også mer på holde kroppen og huden sunn og fin i utgangspunktet.

- Franske kvinner er flinke til å ta vare på seg selv, og bruker mye penger på velvære, skjønnhetsbehandlinger, massasjer og ansiktsbehandlinger, sier Vaagen.

Håret skal styles litt, men med langt mindre produkter og stæsj enn vi norske jenter er vant med. Også antall hårvasker bør minimeres.

- Håret får en brushing cirka en gang i uken, men det skal se neglisjert og naturlig ut. Har man langt hår, samler man det i en knute i nakken, eller lar det henge løst, sier Nygaard.

- Ikke dusj håret så ofte, bruk heller tørrsjampo, råder Vaagen.

Slik fikser du stilen selv

Skal du følge de franske kvinnene sin fargeskala, må du legge alt som har med sterke farger å gjøre innerst i skapet.

- En fransk kvinne går aldri i for mye farger, sterke farger, neonfarger eller for store og formløse plagg. Det ser jeg svært lite av, og de jeg ser må være turister, sier Vaagen.

The Magnificent Seven

Basisplagg er nøkkelen til å se bra ut, og her får du syv plagg du bare ha i garderoben skal du bli en ekte Parisienne:

- Blazer

- Trench coat

- Mørkeblå kasjmirgenser

- Tank top i enten sort, grå, hvit, navy eller khaki

- Den lille sorte

- Et par perfekte jeans

- Skinnjakke

Kilde: Parisian Chic av Inès de la Fressange

Også sokker i sandaler bør du unngå, uansett anledning.

- Franske kvinner ville ikke gått med ullsokker i sandalene, med mindre de hadde alvorlige fotproblemer, sier Nygaard.

I likhet med ullsokkene, bør norske kvinner kvitte seg med både mye sminke, extensions og andre kunstige skjønnhetsforlengelser.

- La det være mer naturlig! Norske kvinner er allerede blant de vakreste i verden, så vi trenger ikke å tukle med det, sier Vaagen.

Det viktigste er uansett at du tar vare på deg selv og skjemmer deg bort en gang i blant.

- Du må være fornøyd med deg selv og ikke være redd for å unne deg selv luksus, massasjer og oljer, sier Vaagen.

Mangler du inspirasjon, trenger du ikke bruke lang tid for å få påfyll. Et kjapt søk på Pinterest etter «french women» eller «french fashion style» gir deg utallige bilder av franske og stilfulle kvinner. Også filmer og magasiner kan gjøre susen.

- Både gamle og nye franske filmer, reklamer, magasiner som Elle og Vogue Paris er fine inspirasjonskilder. Også profilerte kvinner i moteindustrien er verdt å ta en titt på, sier Vaagen.

Les også:

Her er sommerens nøkkelplagg

Slik unngår du brusete sommerhår

TIDLØST OG ELEGANT: Franske kvinner er et strålende bevis på at less is more. Enkle sko, fine vesker og et nøytralt belte er alt du trenger av tilbehør. Fra venstre: Inès de la Fressange, Caroline de Maigret og Audrey Tautou.
TIDLØST OG ELEGANT: Franske kvinner er et strålende bevis på at less is more. Enkle sko, fine vesker og et nøytralt belte er alt du trenger av tilbehør. Fra venstre: Inès de la Fressange, Caroline de Maigret og Audrey Tautou. Foto: FOTO: Stella Pictures

Sommerens fineste bikinier

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning