7 av 10 av kvinner bruker feil bh-størrelse

Dette gjør alle feil

Ikke bare kjøper vi feil bh, vi bruker den feil også.

ALLE GJØR FEIL: Eller i hvert fall 7 av 10. Den vanligste feilen er å kjøpe feil størrelse rett og slett.
ALLE GJØR FEIL: Eller i hvert fall 7 av 10. Den vanligste feilen er å kjøpe feil størrelse rett og slett. Foto: FOTO: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Både Oprah Winfrey og Trinny og Susannah har gått noen runder med våre medsøstre i USA og England når det gjelder dette viktigheten av å finne - og kjøpe - riktig størrelse på bh-en.

Vi har gjennom tv-programmer sett kvinner i alle aldre se seg nødt til å kle seg nesten naken mens ivrige programlederne har akket og stønnet over hvor på viddene de har vært når det gjaldt puppestørrelsen sin.

Den typiske feilen "alle" gjør, er å velge en for vid bh for å unngå ryggvalker. Mer om dette lenger ned i saken.

Ifølge det store britiske varehuset Debenhams bruker hele 85 % av britiske kvinner feil bh-størrelse.

Nå viser det seg at vi ikke er bedre her hjemme i Norge. Eksperter fra undertøysgiganten Triumph og den populære kjeden Change mener så mange som 7 av 10 norske kvinner går rundt med en bh som er feil størrelse.

Trenger hjelp med størrelsen

På undertøysbutikken Det lille under på Paleet i Oslo har Marith Holmgren Sander hjulpet kvinner med å finne rett undertøy i snart 20 år. Hun forklarer at så mange som halvparten av kvinnene som kommer innom butikken går med feil størrelse på bh-en.

- Det er svært mange som kommer inn bare for å kjøpe, ber om en bestemt størrelse, gjerne en de har brukt i åresvis, for så å oppdage at de egentlig er en helt annen størrelse når de bare blir målt riktig, forklarer Holmgren Sander til Alt for Damene.

- Og de aller fleste blir skikkelig overrasket når de ser den store forskjellen det utgjør å få på seg riktig størrelse.

Holmgren Sander forklarer at størrelsen og fasongen på brystene dine forandrer seg med tiden, men de færreste tar hensyn til dette når de kjøper bh.

- Mange tror at de er en 80 B, og bruker gjerne denne størrelsen hele livet.

PÅ NYTT OG PÅ NYTT: Brystene forandrer både form og størrelse med tiden. Likevel fortsetter mange kvinner å kjøpe samme størrelse i bh-en i år etter år.
PÅ NYTT OG PÅ NYTT: Brystene forandrer både form og størrelse med tiden. Likevel fortsetter mange kvinner å kjøpe samme størrelse i bh-en i år etter år. Foto: FOTO: Colurbox/istockphotos

Puppene ramler ut

Holmgren Sander forklarer at det ofte er ganske så fort gjort å finne ut om man går rundt med feil størrelse på bh-en eller ikke.

- Sliter du med en eller flere av disse problemene når det gjelder bh-en din, er det nok en god indikator på at du trenger å bli målt på nytt.

1. Puppen ramler ut

- Når puppen faller ut av bh-en når du bøyer deg fremover, er det fordi du har for liten cup-størrelse, forklarer Holmgren Sander.

- Det er faktisk et nokså typisk problem at kvinner går med for stor omkrets og for liten cup-størrelse. 2.

2. Stroppen sklir ned

Dette skjer når bh-en er for vid rundt bysten. Da kommer stroppene så langt ut på skuldrene at de sklir ned over overarmene.

- Det er viktig at du stiller stroppene in riktig, forklarer bh-eksperten.

- Bh-en skal sitte vannrett på ryggen, og stroppene skal stilles inn slik at du får plass til en pekefinger under hver stropp.

3. Spiler som vrir seg

Mange opplever at spiler blir ubehagelige og vrir seg.

- Ofte kan man se at rimeligere spiler ikke tåler belastningen som brystene gir, og dermed vrir seg, forklarer Holmgren Sander.

- Om du har problemer med spiler, bør du investere i en kvalitets-bh, hvor spilene er designet til å tåle belastning.

Også i denne sammenhengen er det viktig å måle riktig omkrets på overkroppen, og velge en cup som er stor nok og gir god støtte.

Se slankere ut med riktig bh

Det er ikke bare for å redde ryggen det er viktig å ha på seg riktig størrelse i bh-en. Faktisk er det slik at man kan bli seende både yngre og slankere ut med undertøy som passer og som gjør jobben sin.

TOMMELFINGERREGEL: Når bh-en er stilt inn riktig, skal du fåplass til to fingre innunder ryggstroppen.
TOMMELFINGERREGEL: Når bh-en er stilt inn riktig, skal du fåplass til to fingre innunder ryggstroppen. Foto: FOTO: Produsenten

- En riktig bh for deg skal både løfte og forme bysten din, - tro meg, du vil se forskjell umiddelbart, forklarer Mia Wahlstedt i Triumph til Alt for Damene.

- Puppene blir liggende mer riktig i forhold til silhuetten din, du blir rettere i ryggen, og ser i tillegg slankere ut fordi du får puppene ut fra kroppen, og luft mellom brystene og magen.

Dette gjør "alle" feil

Mange kvinner er redde for "ryggvalker" og velger heller en for vid bh som ikke klemmer hardt rundt overkroppen.

- Problemet er at om stroppen ikke sitter stramt nok rundt, så vil bh-en krype altfor langt opp i ryggen, forklarer Holmgren Sander.

- Og da fungerer ikke bh-en slik den skal.

Wahlstedt forklarer:

- Den heter en «brystholder» fordi den skal holde brystene på plass, og det gjør den ikke når den sitter langt oppe mellom skulderbladene. Mange velger også for liten cupstørrelse, slik at brystene velter over og det ser ut som man faktisk har fire pupper i stedet for to.

Slik måler du riktig

Det er med bh-er som det er med de fleste andre klesplagg; størrelse og passform forandrer seg litt fra produsent til produsent. Er man en størrelse 38 på én butikk, kan man fort være en 40 på butikken ved siden av.

- Målebåndet lyver ikke som regel, men pass på å holde båndet stramt og vannrett under bysten når du måler, sier Holmgren Sander.

PASS PÅ RYGG OG NAKKE: Å velge feil størrelse på bh-en kan få konsekvenser for helsen.
PASS PÅ RYGG OG NAKKE: Å velge feil størrelse på bh-en kan få konsekvenser for helsen. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Når det gjelder cupstørrelse er det som regel større variasjoner fra butikk til butikk.

- Cupen skal være stor nok til å holde på hele brystet, og gi deg god nok støtte slik at alt holdes på plass.

Wahlstedt hos Triumph har gode råd når man skal måle.

- Husk på at målebåndet ikke er elastisk som bh-en. Så du må holde målebåndet hardt inntil kroppen, ellers blir det feil.

Eksperten forklarer at bh-en skal sitte stramt rundt kroppen, og at hovedtyngden av bysten skal bæres av ryggstykket, og ikke av skulderstroppene.

- Her er det mange som bommer. Om skulderstroppene skjærer inn i skuldrene er bh-en ofte for stor rundt. Mange kompenserer en for liten cup-størrelse med for stor vidde på ryggen, sier Wahlstedt.

Kjøper man bh med spiler mener eksperten det er viktig å huske på at spilen skal sitte tett mot kroppen, at den ikke skjærer inn eller står ut fra kroppen.

Slik fungerer størrelsene

Wahlstedt forklarer at bokstaven i størrelsen egentlig ikke er et størrelsesmål i seg selv.

- Denne forklarer bare hvilken størrelse cupen har i forhold til undermålet, altså målet rundt ryggen. Det vil si at en 85B er mye større i cupen enn en 75B. Omkretsmålet styrer dermed hvor stor cupen er.

IKKE GÅ I FELLA: La ekspertene hjelpe deg med å finne riktig størrelse.
IKKE GÅ I FELLA: La ekspertene hjelpe deg med å finne riktig størrelse. Foto: FOTO: Produsenten

Eksperten forklarer at dette betyr at en 70D størrelse er mindre i volum enn en størrelse 85B.

Slik skal en bh sitte

  • Den sitter langt nede på ryggen
  • Du skal han plass til en liten hånd mellom bh-en og ryggen, ikke med
  • Du har mulighet til å flytte innover på hakkene
  • Du behøver ikke å stramme skulder selene for at bh-en skal sitte
  • Du skal ha plass til to fingre mellom skulderstroppene og skuldrene, da sitter de riktig

- Dette er vanskelig for de fleste å forstå til å begynne med, forklarer Wahlstedt.

Mange ender opp med å måtte velge etter diagonalstørrelser.

- Tommelfingerregelen er at går man ned en størrelse i cupen, må man opp en størrelse i omkretsen.

Puppene forandrer seg

Ekspertene røper at de møter mange kvinner daglig som fortsatt bruker samme størrelse i bh-en som de gjorde for både 10 og 20 år siden.

- Mange finner seg en størrelse som de tror er sin størrelse, og fortsetter så å kjøpe denne i årevis - uten å la seg måle nå og da for å se om dette fortsatt er den riktige størrelsen for dem, forklarer Hanne Wergeland hos kleskjeden Lindex til Alt for damene.

- Man burde egentlig glemme alle tanker om at man er en viss størrelse, fordi kroppen forandres stadig. Noen kvinner vil til å med merke at de er en annen størrelse alt etter når i syklusen man måler seg.

Som hovedregel burde man måle seg et par ganger i året, fordi størrelser varier fra butikk til butikk.

- Mål deg også om du kjøper bh på en ny butikk, eller fra en annen produsent enn forrige gang, forklarer Wergeland.

Pass på ryggen

- Det er en sammenheng mellom rygg- og nakkeplager og feil størrelse på bh-en. Ofte vil man også slite med spenningshodepine i tillegg, forklarer fysioterapeut Anders Bjerke hos Fokusklinikken til Alt for Damene.

En bh som ikke er riktig størrelse vil gi dårlig støtte og mer belastning på øvre del av overkroppen.

- Jo større bryster man har jo viktigere er det å ha riktig bh. Mange kjøper nok ikke nye bher hvis de går opp eller ned i vekt noe de burde gjøre for å få riktig støtte.

Kiropraktor Catherine Anker-Jensen ved OK Klinikken er enig:

- All vekt vi bærer på magen eller brystet er tyngre for kroppen å bære enn på ryggen. Det vil jo derfor si at en tung/stor byste kan medføre en krum eller foroverbøyd holdning som kan gi plager i nakke, skuldre, armer, brystrygg (mellom skulderbladene) og spenningshodepine - for å nevne noe.

Kiropraktoren forklarer at for å forebygge plager er det viktig med god støtte for bysten.

- Foroverbøyd holdning kombinert med inaktivitet vil også kunne gi muskel- og skjelettplager.

Kjøp den beste du har råd til

Bh-er finnes i alle prisklasser, alt fra under hundrelappen til godt over 1000 kroner. Men er det egentlig noen forskjell?

- Det er som med andre klesplagg, forklarer Holmgren Sander.

- En dyrere bh er det lagt mye mer tid og energi i å konstruere og den har bedre passform. Den har også vesentlig lengre levetid da det er en helt annen kvalitet på materialene som er brukt.

Eksperten forklarer at en bh kan bestå av over 40 ulike deler.

- Den skal være konstruert riktig for å gi den riktige formen på puppene, så det ligger mye teknisk vitenskap bak.

Billigere bh-er må ofte erstattes oftere, da omkretsen blir raskere strukket.

- Det sies seg jo selv at en rimelige bh kan fint benyttes til pynt og i kortere perioder, men - og spesielt om du har stor tung byste - til hverdags bruk burde man ha en bh av god kvalitet som holder på plass og gir den støtten du trenger.

Holmgren Sander forklarer:

- Kjøper man en dyrere bh og deler kostnaden på antall dager brukt vil man raskt se at det ikke var så dyre likevel.

Slik vasker du bh-en

Wahlstedt anbefaler at man vasker bh-ene sine for hånd. Legg dem i bløt, skyll med litt Milo og henge dem opp.

- Det viktigste er at man følger vaskeanvisningen i plagget, forklarer eksperten.

- Ellers blir vaskingen på egen risiko. Om du velger å maskinvaske, vil jeg på det sterkeste anbefale å bruke en vaskepose - både for å skåne den delikate bh-en din, men også for å beskytte vaskemaskinen fra spiler på avveie.

Et annet godt råd er å benytte vaskemiddel for fargede klær uansett hvilken farge det er på undertøyet.

- Hvit er like mye farge som sort, for disse plaggene er farget hvite, forklarer Wahlstedt.

- Men unngå skyllemiddel, spesielt om bh-en din er i mikrofiberstoff, da skyllemiddelet ødelegger mikorofiberens pusteegenskaper.

Hos Lindex advarer Wergeland mot å bruke blekemiddel.

- Dette kan misfarge bh-en. Dette gjelder også hvite bh-er.

Eksperten forklarer at det også kan lønne seg å glatte ut vatterte innlegg og bh-stroppene før du henger plagget til tørk.

- Dette er fordi at disse ofte snurrer seg i vask, og vil tørke til en finere passform om du glatter og før plagget er tørt.

Les også:

Her er jakken du alltid vil elske

Sju hårknep som gjør deg yngre

Her er badetøyet for deg med flotte former

Disse flotte damene er alle over 40

KALL INN EKSPERTENE: Størrelse og passform varierer fra produsent til produsent. Det beste er å finne ut akkurat hvilken størrelse du er hos alle du handler bh-er fra.
KALL INN EKSPERTENE: Størrelse og passform varierer fra produsent til produsent. Det beste er å finne ut akkurat hvilken størrelse du er hos alle du handler bh-er fra. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning