Hvordan barbere legger

Slik barberer du deg riktig

Har du hørt om 20 minutters-regelen?

BARBERING: Visste du at det er best å gjøre dette på kvelden? FOTO: Thinkstock
BARBERING: Visste du at det er best å gjøre dette på kvelden? FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Glatt, myk og hårfri hud er drømmen for de aller fleste kvinner, og vi kvier oss ikke for å ofre både tid, penger og tårer på å nå målet.

Noen sverger til voksing, andre til kremer som fjerner håret.

Stadig flere velger å satse på laserhårfjerning for en mer permanent løsning på hårveksten, mens enda flere tyr til den gode, gamle barberhøvelen.

Inngrodde hår og nupper

Det er ingen tvil om at det både er kjapt, effektivt og billig å satse på høvel som hårfjerning, men det mange sliter med er inngrodde hår, kutt og nupper i huden som følge av barberingen.

Men sånn behøver det ikke å være!

Her er nemlig tipsene som gjør barberingen til en lek:

Timing er alt

Vent til huden er mykgjort.

Mange slår to fluer i ett smekk og barberer seg når man likevel skal dusje. Men visste du at det faktisk er av betydning når i løpet av dusjen du gjør dette?

Det anerkjente skjønnhetsnettstedet Byrdie råder deg til å ikke gripe etter barberhøvelen umiddelbart etter at du har skrudd på vannet, vent heller til du nesten er ferdig.

- Dampen og det varme vannet vil mykgjøre hårene og åpne porene, noe som vil gi deg en mer varsom barbering, skriver nettstedet.

Hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell, tror også dette kan ha noe for seg.

- Da har huden fått mykgjøre seg i det varme vannet. Det vil absolutt kunne minske risikoen for kutt, sier hudpleieren.

Barber deg om kvelden

Eller vent 20 minutter etter du har stått opp.

VENT MED BARBERINGEN: Ikke barber deg med en gang du skrur på vannet, men heller mot slutten av dusjen.
VENT MED BARBERINGEN: Ikke barber deg med en gang du skrur på vannet, men heller mot slutten av dusjen. Foto: FOTO: Thinkstock

Hvis du ønsker en glatt og myk hud etter barbering, er det flere ting enn en skarp høvel og mykgjørende barberskum som gjelder.

Barbering eksfolierer huden, akkurat slik som en kroppsskrubb gjør. Nettopp derfor bør du barberer deg på kvelden, mener ekspertene.

- Akkurat som at du eksfolierer ansiktet ditt om kvelden for å la huden din få tid til å komme seg, vil barbering på kvelden gi leggene dine (eller under armene, eller bikini-området) god tid til å helbrede seg, skriver Byrdie.

En annen grunn til at du ikke bør barbere deg om morgenen, er at huden din gjerne er litt hoven.

- Når du står opp om morgenen vil du alltid være litt hoven i huden, dette skyldes lymfesirkulasjonen og er helt normalt hos alle, sier Vendrell.

Hun forteller at dette kan gjøre at du blir mer utsatt for kutt og riper i huden.

- Barbering om kvelden er ideelt. du gjøre dette på morgenen, er det best å utsette det helt til slutten av morgenstellet slik at huden har fått roet seg og er mindre hoven, sier Vendrell, og legger til.

- Ved å gjøre dette vil du få jevnest barbering og mindre risiko for kutt og irritasjon.

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke er enig.

- Du kan barbere om morgenen, men da er det lurt å vente i 20 minutter etter at du har stått opp, slik at lymfesystemet får stabilisert seg fra liggende til stående posisjon.

En annen fordel ved å barbere seg om kvelden, er at man som regel har bedre tid og dermed lettere unngår kutt og utslett på grunn av hastverk.

- Det er viktig å huske på at det heller ikke er så lurt å barbere seg rett før man skal ut i solen, så på sommeren kan det være lurt å barbere på kvelden for å unngå å eksponere nybarbert hud for UV-stråler, råder Stokke.

Eksfolier først - alltid

Du må aldri finne på å gjøre det etterpå!

Mange har fått med seg at det å eksfoliere er alfa omega for myk hud, og vil blant annet hindre at du får inngrodde hår som følge av barbering.

BARBER DEG PÅ KVELDEN: Da er ikke bena så hovne, og du har bedre tid - og unngår gjerne kutt og sår hud.
BARBER DEG PÅ KVELDEN: Da er ikke bena så hovne, og du har bedre tid - og unngår gjerne kutt og sår hud. Foto: FOTO: Thinstock

Men, da er det viktig at du eksfolierer riktig!

- Eksfolier alltid først. Dette er en super måte å løfte hårene og klargjøre huden for barbering, forteller Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef hos Scintific.

- Dersom du eksfolierer huden etter barbering risikerer du kun unødig irritasjon og potensiell uønsket hyperpigmentering, legger hun til.

Uavhengig av om du barberer deg eller ikke, bør du peele hele huden i dusjen med en god skrubb en til to ganger i uken.

Bruk gjerne en skrubbhanske for ekstra effekt.

Barber deg i riktig retning

Reduserer risikoen for inngrodde hår.

Hvis du spør gutta, vil du umiddelbart få vite at det slett ikke er likegyldig i hvilken retning man barberer seg.

Ifølge skjønnhetsnettstedet Byrdie, burde all barbering foregå i to trinn:

EKSFOLIER FØRST: Skrubb alltid leggene før du barberer deg for å unngå inngrodde hår.
EKSFOLIER FØRST: Skrubb alltid leggene før du barberer deg for å unngå inngrodde hår. Foto: FOTO: Thinkstock

- Først burde du barbere deg i den retningen som håret vokser – noe som ikke bare reduserer risikoen for inngrodde hår, men som er en mer varsom barbering og vil hjelpe deg med å unngå sår og kutt.

- Først etter at du har gjort dette, burde du gå «mot strømmen» og barbere mot hårenes vokseretning.

Hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann Kristin Stokke, holder en knapp på med hårretningen.

- Barber primært med hårveksten, ikke mot, for å unngå irritasjon, råder hun, og fortsetter:

- Deretter er det viktig å ha en god og skarp høvel som er fri for bakterier, samt et godt barberingsmedium som fungerer som en støtdemper mellom høvel og hud.

Unngå for varmt vann

Kan gi deg nupper og ubehag.

Mange barberer seg når de står i dusjen eller tar et bad, men det er en grunn til at ekspertene råder deg til å vente med å gjøre dette helt til slutt.

På nettsiden Webmed fraråder Julie Harper, klinisk førsteamanuensis i dermatologi ved University of Alabama-Birmingham, å dusje eller bade i for varmt vann i mange timer etter at du har barbert deg fordi det kan forårsake misbehag i huden.

- For varmt vann stripper huden for fuktighet. Dette kan også virke irriterende på porer og gjøre slik at nupper og ubehag oppstår etter barbering, forklarer Nicola Vendrell, hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika.

RIKTIG RETNING: Ekspertene råder deg til å alltid barbere med hårene for å unngå irritasjon i huden. FOTO: Colourbox
RIKTIG RETNING: Ekspertene råder deg til å alltid barbere med hårene for å unngå irritasjon i huden. FOTO: Colourbox

Et alternativ, om du ikke orker tanken på en iskald morgendusj, er å satse på lunkent vann. Eller dusje færre ganger og kjappere.

- Skru ned temperaturen litt. Bare det er bra for huden. Eller kutt ned på tiden for å kompensere, har Vendrell tidligere uttalt til Klikk Mote.

Bruk også en kroppssåpe som er skånsom og som gir ekstra fuktighet.

La området lufttørke

Ikke gni deg tørr med håndkle!

Mange elsker å gni seg godt med store myke håndklær når man tråkker ut av dusj eller badekar, men har du akkurat barbert deg bør du la det bli med fristelsen.

- På samme måte som at huden trenger å få roe seg ned før man tar på klær etter barbering, bør man også unngå å gnukke og gni på sår og nybarbert hud med et håndkle, forklarer Nicola Vendrell, hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika.

Hun mener at det er mye bedre å bare klappe seg tørr der man er dryppende våt, og så la huden få lov til å lufttørke før du tar på deg en myk badekåpe eller lignende.

Hudpleier og innehaver av Karl Johan Hudpleie, Annkarin Svendsen, er helt enig:

UNNGÅ FOR VARMT VANN: En lang, varm dusj er deilig, men ikke bra for huden!
UNNGÅ FOR VARMT VANN: En lang, varm dusj er deilig, men ikke bra for huden! Foto: FOTO: Thinkstock

- Du skal forsiktig klappe huden med håndkleet, ikke skrubbe og gni, har hun tidligere uttalt til Klikk Mote.

- For det første ender du opp med rød og irritert hud av dette, og for det andre er du da med på å strippe huden for fuktighet.

Bruk en kjølende krem

Du må for all del ikke glemme å smøre deg!

Når vi barberer huden, fjerner vi ikke bare hår, men også lagene med naturlige oljer og fettstoffer som skal finnes naturlig på huden for å beskytte den fra uttørkning og sprekker.

- Et tradisjonelt barberskum virker ved å myke opp hud og hår gjennom sin alkaliske natur, og dermed gjøre det lettere og barbere bort håret. Det sikrer også gli på huden, forklarer Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef hos Skintific.

Ulempen med et tradisjonelt barberskum, er at en høy pH-verdi (over 7) samtidig fjerner hudens egne fuktighets- og fettstoffer, og dermed skader barrierefunksjonen. Dette gjør at huden blir mer utsatt for irritasjon og sensitivitet.

Stokke mener derfor at der det viktig å tilføre fukt på nybarbert hud, i tillegg til noe som kjøler og roer ned huden.

- En kroppskrem som virker nedkjølende er perfekt, gjerne noe som inneholder ingredienser som agurk eller aloe vera, tipser hun.

LA LUFTTØRKE: Det beste for huden er å lufttørke, så unngår du sår hud.
LA LUFTTØRKE: Det beste for huden er å lufttørke, så unngår du sår hud. Foto: FOTO: Thinkstock

Kremen bør også være rik og gi rikelig med fuktighet.

TILFØR FUKTIGHET: Smør deg alltid inn med en rik krem som gir masse fuktighet etter at du har barbert deg. FOTO: Colourbox
TILFØR FUKTIGHET: Smør deg alltid inn med en rik krem som gir masse fuktighet etter at du har barbert deg. FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning