Mykere hud på 1-2-3

Har du hørt om tre minutters-regelen?

Hopper du rett i håndkleet når du kommer ut av dusjen? Det er i så fall skikkelig dumt.

IKKE UTSETT: Smør deg med bodylotion med en gang du kommer ut av dusjen, så holder du huden myk.
IKKE UTSETT: Smør deg med bodylotion med en gang du kommer ut av dusjen, så holder du huden myk. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Myk, ung og sunn hud er den hellige gral for kvinner flest. Og i et forsøk på å oppnå dette er det nesten ingen grenser for hvor mye tid og penger vi bruker på kroppsskrubber, tørrbørsting og kremer i alle variasjoner.

Men visste du at mange eksperter hevder at det er minst like viktig når du smører deg som at du gjør det?

Så om du klapper deg selv på skulderen over å ha husket å smøre litt bodylotion utover armer og bein før hodet treffer puten om kvelden, så har du helt tydelig ikke hørt om «tre minutters-regelen». Ei heller har du nok så myk hud som du faktisk kunne ha hatt.

Her er det du gjør feil:

Bodylotion hører hjemme på badet

Enten du er en dusje-om-morgenen-før-jobb-person, eller hører til de som ikke kan tenke seg noe bedre enn å synke ned i et deilig varmt bad før sengetid, så er det ifølge helsenettstedet Mayo Clinic ikke hvordan du vasker deg som er viktig - i alle fall ikke for huden din, men heller hva du gjør når du tråkker ut av vannet.

- Den absolutt beste tiden å smøre seg med fuktighetskrem på, er når du akkurat har dusjet eller badet, forklarer nettstedet.

Du har nemlig omlag tre minutter på deg før all fuktigheten i huden har fordampet, slik at huden din blir tørr.

- Ved å smøre deg med krem innen du har rukket å bli tørr, hjelper du huden din med å holde på fuktigheten fra vannet.

HØRER HJEMME PÅ BADET: Denne burde du flytte fra nattbordet og inn på baderommet.
HØRER HJEMME PÅ BADET: Denne burde du flytte fra nattbordet og inn på baderommet. Foto: FOTO: Trine Jensen

Mayo Clinic forklarer at våt hud i tillegg trenger mindre krem enn om du smører deg inn når huden din er tørr.

- Fukten på huden fra dusjen eller badet blander seg med kremen, og du trenger mindre krem for å dekke de delene av kroppen du smører inn.

Et godt råd kan være å flytte flasken med bodylotion fra nattbordet og inn på badet.

- På den måten er det lettere å huske på å smøre deg når du tråkker ut av dusjen eller badet.

Hold på fuktigheten

Hudpleier og innehaver av Karl Johan Hudpleie, Annkarin Svendsen, tror også det absolutt har noe for seg å smøre seg fuktighetskrem umiddelbart etter en dusj eller et bad.

- En fuktig og varm hud er mer mottagelig for at de fuktgivende ingrediensene i kremen skal trenge dypere ned i huden, forklarer Svendsen til Det Nye.

- Så ja, om du skal smøre deg og har en fuktighetsrutine, så bør absolutt gjøre dette innen to-tre minutter, og ikke vente med å smøre deg til huden har tørket.

Svendsen forklarer at det er ikke fuktighetskremen som i seg selv gjør huden din så mye fuktigere og mykere, men man skal bruke disse for å holde på fuktigheten som allerede finnes i huden.

- Fuktighetskremen «fanger» det som er av vann på og i huden, og gjør at dette ikke fordamper.

Hudpleier Anita Anker Eng ved Inciderm er enig:

- Når vi har vært i dusjen er det en naturlig reaksjon for kroppen å ville avgi varme, forklarer Anker Eng til Det Nye.

- Som et resultat av dette åpner porene seg. Fuktighet i huden vår fordampes da lettere fra huden da utførselsgangene er mer åpne. Ved å smøre oss med kremer kort tid etter dusj kan man med de rette ingrediensene «lukke» huden, slik at fuktighet ikke fordamper like lett fra huden. Stoffer i kremen legger seg som en hinne på hudoverflaten og har en okkulativt virkning.

Anker Eng forklarer at hudens barrierefunksjon er svakt svekket etter dusjen, og at det er dette som gjør at ingredienser trekker litt lengre inn.

- Hvor langt de trekker inn, avhenger derimot av hvilke ingredienser som er i produktet. 

Fjern død hud først

For å få mest ut av kremen du smører deg med etter å ha dusjet eller badet, bør du ifølge ekspertene ta deg tid til å eksfoliere huden før du går i dusjen.

- Det er nesten det viktigste, forklarer Svendsen.

- Om du smører krem på hud som ikke har blitt peelet eller eksfoliert, vil selv ikke be beste kremer klare å trenge seg gjennom lag på lag med døde hudceller og ned i den friske huden din.

Hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter er enig.

- For å maksimal effekt av kremen du bruker, bør du som hovedregel alltid fjerne døde hudceller før du smører deg, forklarer Guldbakke til Det Nye.

- Dette gjør bare at det er lettere for kremen å trenge ned i de dypere lagene av huden din og holde på fuktigheten der.

Ikke gni deg tørr

Her synder mange av oss, enten fordi vi har dårlig tid til å drive med lufttørking etter morgendusjen, eller fordi vi rett og slett er opplært til at man skal gnukke og gni til huden er både tørr og rød før man hopper i klærne.

VÆR KJAPT UTE: Dette skal du gjøre mens du enda er på baderommet.
VÆR KJAPT UTE: Dette skal du gjøre mens du enda er på baderommet. Foto: FOTO: Colourbox

Men det er faktisk helt fyfy ifølge ekspertene.

- Du skal forsiktig klappe huden med håndkleet, ikke skrubbe og gni, forklarer Svendsen.

- For det første ender du opp med rød og irritert hud av dette, og for det andre er du da med på å strippe huden for fuktighet, noe som jo da er det motsatte av det du prøver å oppnå.

Hud- og helsenettstedet Sincarephysicians.com er enige:

- Huden skal ikke være helt tørr før du har på krem, så det beste er å la huden lufttørke litt etter dusjen, og så smøre deg inn med fuktighetskrem, forklarer nettstedet.

- Å forsiktig klappe huden tørr, bidrar til å holde på fuktigheten i huden, og er spesielt viktig om du lider av tørr og sensitiv hud.

Ett annet godt råd er å holde badedøren igjen mens du dusjer eller bader - og like etterpå også.

- Dette gjør at luften inne på badet holdes varm og fuktig, forklarer Guldbakke.

- Noe som også gjør sitt til at kremer og produkter du bruker på huden trenger raskere inn og holdes inne i huden.

Eksfolier regelmessig

Avdelingsleder og hud & spaterapeut ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell, forklarer at det også er viktig å regelmessig eksfoliere huden.

- Regelmessig eksfoliering er viktig for å forhindre unødvendig vanntap gjennom huden ved at eksfoliering hjelper til med å fjerne tørre døde hudceller, forklarer Vendrell til Det Nye.

- Dette gjør at nye celler skyves oppover og forbedrer hudbarrieren.

Vendrell forklarer at man ved å bruke vegetabilske oljer i badet også kan hjelpe til med å styrke hudbarrieren.

- Dette har også en lett nærende og mykgjørende effekt på huden.

Les også:

Denne dingsen gjør deg både penere og sunnere

Dette er den nye skjønnhetstrenden

HOLD PÅ FUKTIGHETEN: Om du smører deg med bodylotion innen tre minutter etter å ha kommet ut av dusjen, vil huden din holde seg mykere og penere.
HOLD PÅ FUKTIGHETEN: Om du smører deg med bodylotion innen tre minutter etter å ha kommet ut av dusjen, vil huden din holde seg mykere og penere. Foto: FOTO: Hans Grohe

Ikke la deg lure av billig hudpleie på nett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning