Hvordan barbere seg

Slik barberer du deg riktig

Ekspertene gir deg tipsene som gjør at du unngår inngrodde hår, tørr hud og ujevn barbering.

BARBERINGSGUIDE: Ekspertene forteller deg hvordan du bør barbere skjegget.
BARBERINGSGUIDE: Ekspertene forteller deg hvordan du bør barbere skjegget. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

- Forberedelsen før barbering er meget viktig, konstaterer Andreas Doppelmayr, barberguru og grunnlegger av Barbershop.no.

Det er nemlig ikke bare å sette i gang med å barbere seg sånn rett uten videre, skal vi tro ekspertene. Og her er det visst mange menn som synder.

Skal du få en så fin og skadefri barbering som mulig, er det et par forholdsregler man bør følge.

De vanligste barberingstabbene

- Den største feilen menn gjør når det kommer til barbering, er at de barberer seg før de dusjer, sier Chinh Vo, frisør og barberer hos Inch Frisører.

Det er viktig at huden er både varm og våt før man barberer seg. Dette gjør at porene i huden åpner seg, og både huden og hårene blir mykere.

Doppelmayr er helt enig:

- En viktig bestanddel for den perfekte barbering er varmt vann. Når hårene absorberer varmt vann, blir de mykere og enklere å kutte, forteller han.

- Derfor er det anbefalt å barbere seg etter å ha tatt en varm dusj, legger han til.

Du må ikke ha dusjet før du barberer deg, men du bør i det minste skylle ansiktet godt med varmt vann først. Et godt alternativ er å dyppe en håndkle i varmt vann og legge det på ansiktet i 30-60 sekunder.

En annen typisk tabbe er at mange menn barberer seg altfor fort.

- En del menn er litt raske når de barberer seg og slurver litt på områder som halsen, under haka og ved kinnbenet. Det ser ikke pent ut når det stikker ut hår her og der, konstaterer Doppelmayr.

Han råder også menn til ikke å bruke for mye press på høvelen.

Bruk en barberkost

BRUK BARBERKOST: Ekspertene anbefaler at man bruker en barbekost for å løfte hårene og fukte skjegget.
BRUK BARBERKOST: Ekspertene anbefaler at man bruker en barbekost for å løfte hårene og fukte skjegget. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Så, når det er konstatert, hvordan bør man da går frem for å få den beste barberingen?

- Ikke tørk de steder som skal sepes inn, råder Robert Aarberg, som driver Good Old Days Barbershop i Skien.

I tillegg til at man må huske å væte hud og hår, kan man bruke en barberolje før du påfører barberskum for å ytterligere myke hårene.

- Dette er spesielt viktig dersom du har sensitiv hud eller veldig kraftig hårvekst, sier barberguruen.

Aarberg er enig. Han forteller at det er unødvendig å gi huden pleie før en barbering, men at det finnes unntak.

- Er skjegget stritt, kan det påføres preshave som myker opp. Da må vi huske å vaske av denne med meget godt varmt vann, og så sepe seg inn med det samme denne er fjernet, sier han.

Før du begynner å barbere deg, anbefaler Doppelmayr at du bruker en barberkost til å skumme opp barberkrem eller barbersåpe. Denne vil løfte hårene, fukte skjegget og gi en god massasjeeffekt.

- En barberkost gjør at du i lengden også vil spare penger da det trengs mindre barberskum når du skummer den opp med barberkost, sier Doppelmayr.

Barber med hårets vekstretning

Og når huden er sepet inn, så er det bare å sette i gang, eller?

Dette trenger du av utstyr:

Flere og flere bruker nå den tradisjonelle høvelen, og når de først har prøvde denne er den noe de sverger til. Den tradisjonelle høvelen er også noe ekspertene anbefaler.

- Fordelen ved bruk av tradisjonell barberhøvel er både kvalitetsfølelsen og gleden den gir under barbering, miljøgevinsten ved å eie en kvalitetshøvel uten unødvendige funksjoner som vibrering - som krever batterier - og blader som ikke pakkes inn i masse plast, sier Doppelmayr.

Når det gjelder utstyr, anbefaler han i tillegg til høvelen en barberkost, barberkrem eller barbersåpe, samt en etterbarberingskrem.

- Det finnes et stort utvalg av barbersett på markedet som både ser stilig ut på badet, og vil gi en ypperlig barbering i årevis. På sikt vil et godt barbersett også betale seg inn i form av billige, tradisjonelle barberblader og klassiske barberprodukter som er meget drøye i bruk.

- Begynn med å barbere kinnene først, slik at barberkremen kan virke på vanskeligere områder som haka og under nesen, råder Doppelmayr.

Han anbefaler at man barberer seg med hårenes vekstretning slik at man unngår inngrodde hår og irritasjon.

- Problemet med å barbere seg mot hårene er at huden "åpner" seg slik at skjegget blir kuttet under huden. Når skinnet lukker seg, kommer skjeggstumpene under huden og denne blir sår, forteller Aarberg.

Spesielt på halsen er det mange menn som sliter med inngrodde hår og barberkviser, og man bør derfor være nøye på å barbere med hårene når man barberer dette området.

For menn med kraftig skjeggvekst, kan det lønne seg å først barbere seg medhårs, og så påføre en ny runde med barberskum før man barberer skrått mot hårenes vekstretning.

- Da blir barberingen nesten like tett som å barbere mothårs, men en unngår irritasjon og inngrodde hår, sier Doppelmayr.

Han anbefaler at man bruker korte drag med høvelen, da dette gir best kontroll når man barberer seg.

Unngå produkter med alkohol

Når du er ferdig med å barbere deg, skyller du ansiktet i kaldt vann. Dette hjelper til med å lukke porene i huden.

- Etter barbering kan man bruke en mild aftershave og vanlig fuktighetskrem. Pass på å bruke produkter som ikke inneholder mye parfyme og alkohol - dette kan irritere huden, sier Vo.

Doppemayr stemmer i:

- For menn med sensitiv eller tørr hud er det viktig at aftershaven ikke inneholder alkohol siden det tørker ut huden.

Vo anbefaler også at man bør unngå å bruke en for fet krem som kan tette igjen porene i huden.

Les også:

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

FRA VENSTRE: Truefitt Hill barberkrem i skål, kr 229. Bulldog Original Aftershave Balm, kr 109. Molton Brown Razor-Glide Shaving Gel, kr 220. Muhle Stylo Silver Tip 3 deler i thujatre, kr 2349. Captain Fawsetts Private Stock skjeggolje, kr 389. Truefitt Hill Aftershave Balm Trafalgar, kr 329. Muhle R106 tradisjonell barberhøvel, kr 299. Clarins Smooth Shave Foaming Gel, kr 260. Dermalogica Pre-Shave Guard, kr 315.
FRA VENSTRE: Truefitt Hill barberkrem i skål, kr 229. Bulldog Original Aftershave Balm, kr 109. Molton Brown Razor-Glide Shaving Gel, kr 220. Muhle Stylo Silver Tip 3 deler i thujatre, kr 2349. Captain Fawsetts Private Stock skjeggolje, kr 389. Truefitt Hill Aftershave Balm Trafalgar, kr 329. Muhle R106 tradisjonell barberhøvel, kr 299. Clarins Smooth Shave Foaming Gel, kr 260. Dermalogica Pre-Shave Guard, kr 315. Foto: Foto: Barbershop.no, produsenten

Skal skjortekragen være opp eller ned?

Motetips for menn: Kle deg etter din kroppsfasong

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning