Skjønnhet og velvære

De merkeligste skjønnhetsbehandlingene i verden

Skal det være en ansiktsbehandling med fuglebæsj?

MERKELIGE ANSIKTSBEHANDLINGER: Mange mennesker verden over lar seg frivillig smøres inn med blant annet fuglebæsj og snegleslim.
MERKELIGE ANSIKTSBEHANDLINGER: Mange mennesker verden over lar seg frivillig smøres inn med blant annet fuglebæsj og snegleslim. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

De aller fleste av oss nøyer oss med en daglig hudpleierutine, og kanskje en helt vanlig ansiktsbehandling i ny og ne.

Men for de som er mer eventyrlystne, finnes det flere merkelige skjønnhetsbehandlinger som kan testes.

Alt fra ansiktsmasker laget av fuglebæsj til blodigle-behandlinger utføres ved de aller hotteste salongene i Hollywood og London.

Ingen dokumenterte resultater

- Jeg kjenner til en del merkelige behandlinger som utføres i utlandet, men anbefaler få av dem, sier hudpleier Marianne Fjørtoft ved Elixir Cosmeceuticals.

Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific, biter seg spesielt merke i at de mest populære, og merkelige, skjønnhetsbehandlingene på ingen måte er dokumentert.

- De siste årene har for eksempel bie-gift vært en av de nye populære stoffene på anti-aldringsmarkedet, med produkter som hudkremer, leppe-fillere og ansiktsmasker, forteller hun og fortsetter:

- Disse lover å glatte og løfte huden gjennom gift-behandlingen, men de vitenskapelige studiene har vi ikke sett.

Ulike merkelige behandlinger

Klikk Mote har bedt ekspertene se nærmere på fem luksuriøse skjønnhetsbehandlinger som er ganske merkelige, og de deler sin mening om hvorvidt de kan fungerer eller ikke – samt komme med forslag til alternative behandlingsmetoder.

Sjekk ut deres kommentarer til de ulike behandlingene under:

Morkake fra sau

Victoria Beckham sverger til denne behandlingen.

Lyst på strammere hud på hender og brystet?

Ifølge blant annet Jill Zander Skin Rejuvenation Clinic i London, kan stamceller hentet fra morkaken til newzealandske sauer fikser dette.

Behandlingen heter selvfølgelig The Sheep Placenta Hand & Décolleté Rejuvenation Treatment.

- Animalsk-placenta har vært brukt i hudpleieprodukter i mange tiår, opplyser Ann Kristin Stokke , hudterapeut og fagsjef ved Skintific.

- Grunnen er at det inneholder stoffer som virker fuktighetsgivende og nærende for huden, legger hun til.

Elsket blant kjendisene

Ifølge britiske The Daily Mail, har kjendiser som Victoria Beckham for lengst lagt sin elsk på denne behandlingen.

- Morkake fra sau er en behandling som har fått mye oppmerksomhet etter at flere kjendiser har stått frem og sagt de har tatt behandlingen, forteller hudpleier Marianne Fjørtoft ved Elixir Cosmeceuticals.

- Ingrediensen blir sett på som en grow factor som kan stimulere hormoner. Det er nok også grunnen til at behandlingen kan gi en glattere hud, legger hun til.

Finnes ingen god dokumentasjon

I utgangspunktet virker kanskje denne behandlingen som noe man burde teste, men ekspertene Klikk Mote har snakket med er fortsatt skeptiske.

- Det finnes så mange gode produkter som ikke inneholder animalske ingredienser, så da kan du like gjerne bruke noe annet istedenfor, mener Stokke.

Fjørtoft påpeker at hun ennå ikke har sett god dokumentasjon på denne behandlingen.

- Det er mye usikkerhet rundt ingrediensen, og det blir fort en veldig kostbar behandling hvis den ikke kan vise til gode studier, kommenterer hun.

Alternativ behandling

Ønsker du å stramme opp huden på hender og bryst, uten å måtte ty til morkake fra sau, kan ekspertene tipse om gode, alternative behandlinger.

- Jeg ville valgt en behandling som inkluderer en aktiv eksfoliant som inneholder en kombinasjon av syrer, vitaminer og enzymer, råder Stokke, og fortsetter:

- Viser huden dype spor av aldring, ville jeg valgt en kjemisk peeling. Innslusing av aktive stoffer med mikrostrøm eller ultralyd er også meget effektiv.

Kjemiske peelinger og green peel er blant Fjørtofts favoritter.

- De gir en umiddelbar hudforbedring uten noe særlig nede tid, sier hun.

Bæsj fra nattergalen

Elsket av både kvinnelige og mannlige kjendiser.

MERKELIG SKJØNNHETSBEHANDLING: Victoria Beckham er blant kjendisene som sverger til en behandling laget av stamcellene fra morkaken til sau.
MERKELIG SKJØNNHETSBEHANDLING: Victoria Beckham er blant kjendisene som sverger til en behandling laget av stamcellene fra morkaken til sau. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Ansiktsbehandlingen som inneholder fuglebæsj kalles The Bird Poop Facial  i New York og The Geisha Facial  i London.

Den opprinnelige japanske behandlingen går ut på å blande fuglebæsj tørket under UV-lys med riskli og vann.

Dette påføres som en ansiktsmaske, og skal gi en frisk og glødende hud.

En av de hotteste skjønnhetsbehandlingene

Helt vilt, sier du? Vel, dette er faktisk en av de hotteste behandlingene akkurat nå.

- Behandlingen har blitt spesielt populær i New York, ved Shizuka Skincare Salon på Fifth Avenue, forteller hudpleier Marianne Fjørtoft ved Elixir Cosmeceuticals, og fortsetter:

- Dette er en gammel geisha-behandling, som hevder at nattergalen har avføring som virker helende, fuktighetsgivende og gir mer glød.

Tradisjonelt sett ble også blanding brukt av geishaene for å fjerne den tykke, hvite sminken de bruker.

Ifølge britiske The Daily Mail, har både kvinnelige og mannlige kjendiser lagt sin elsk på denne ansiktsbehandlingen.

Blant annet skal stjerner som Victoria Beckham, Tom Cruise og Harry Styles være fan av behandlingen.

Skeptisk til om det virker

Både Fjørtoft og Ann Kristin Stokke, som jobber som hudterapeut og fagsjef hos Skintific, er dog skeptiske til behandlingen.

- Siden riskli også er en del av behandlingen, så vil masken kunne virke lysnende og gi en jevnere hudfarge, men jeg er skeptisk til om fuglebæsj i seg selv har noen effekt på huden, sier Stokke.

- Denne behandlingen ville jeg selv ikke fått utført gratis engang. Det er ingen god dokumentasjon bak dette virkestoffet, og det føles bare feil å få fugleavføring i ansikt- selv uten lukt, sier Fjørtoft.

Alternativ behandling

Stokke forteller videre at hun heller ville brukt en behandling som inneholder kombinasjon av riskli og melkesyre, istedenfor fuglebæsj-behandlingen.

- Riskli inneholder en syre som heter fytinsyre, som sammen med melkesyre fjerner døde, gustne celler og får fram en lysere og klarere hud, forteller hun.

Snegleslim

Frister det med en ansiktskrem med snegleslim?

Magasinannonser og tv-shop reklamer har de siste årene fokusert mye på snegleslim, og dets påståtte gode og oppstrammende effekt på huden.

ANSIKTSMASKE MED FUGLEBÆSJ: Avføringen til nattergalen skal visstnok være helende og fuktighetsgivende, og geishaene puttet derfor dette på ansiktet.
ANSIKTSMASKE MED FUGLEBÆSJ: Avføringen til nattergalen skal visstnok være helende og fuktighetsgivende, og geishaene puttet derfor dette på ansiktet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

De fleste av oss har vel likevel vært ganske skeptiske.

- Når du tror du har vært borti all verdens merkelige ingredienser mot aldring, så dukker det opp en ny en – nå altså snegleslim, sier Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific.

Hun hørte om hudpleiebehandlingen for første gang under en dermatologi-konferanse i Los Angeles i 2010, men den medisinske bruken av snegleslim er derimot ikke et nytt fenomen.

- Snegleslim ble tradisjonelt brukt i Hellas i middelalderen, forteller hudpleier ved Elixir Cosmeceuticals, Marianne Fjørtoft, og fortsetter:

- Da som medisin mot magesår, og i form av sirup for å virke lindrende på hoste. Det inneholder proteiner, hyaluron og antioksidanter.

Alternativ behandling

Selv om hun ser at snegleslim kan ha visse fuktighetsgivende effekter, er Fjørtoft skeptisk til den generelle verdien av produktene.

- Istedenfor å ty til snegleslim, ville jeg foretrekke å bruke gode, dokumenterte antioksidanter, råder hun.

Stokke er helt enig:

- Bruk heller innovative kremer som inneholder vitaminer (særlig A-vitamin), peptider og antioksidanter som hvit te og bioflavonoider.

- I forhold til lysning av huden, så vil enkelte peptider, fytinsyre  og lakris være gode ingredienser å se etter, men husk også daglig høy UV-beskyttelse, legger hun til.

Blodigle

Skal øke blodsirkulasjonen i huden.

De fleste av oss har et nokså anspent forhold til blodigler, men det er kanskje på tide å gi slipp på denne frykten?

De siste årene har nemlig blodigle-behandling blitt veldig populært, mye takket være en twitter-melding fra Demi Moore hvor hun avslører at hun sverger til blodigler for å avgifte blodet.

OPPSTRAMMENDE EFFEKT: Snegleslim skal være bra for deg som øsnker å stramme opp huden litt.
OPPSTRAMMENDE EFFEKT: Snegleslim skal være bra for deg som øsnker å stramme opp huden litt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Behandlinger består i å dekke ansikt, eller hele kroppen, med blodigler som igjen utfører jobben sin – nemlig å bite og etterlater enzymer på såret.

- Iglene skiller ut peptider og proteiner, øker blodsirkulasjonen og motvirker blodpropp, forklarer hudpleier Marianne Fjørtoft ved Elixir Cosmeceuticals.

- Bedre blodsirkulasjon gir mer oksygenopptak til cellene. Dette resulterer i raskere heling og friskere hud, legger hun til.

Svært skeptisk til behandlingen

Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific, er svært skeptisk til denne skjønnhetsbehandlingen.

- Dette er en behandling som får meg til å tenke på den uopplyste middelalderen, og jeg ser ingen hensikt i å bruk igler på frisk hud!

- Bittene fra iglene vil sannsynligvis kunne virke sensibiliserende på huden, og iglene vil dessuten etterlate sår som i neste omgang kan bli infisert, legger hun til.

Fjørtoft er derimot litt mer optimistisk:

- Denne behandlingen viser til gode studier og til gode resultater. Den blir spesielt brukt i medisinske sammenheng på sårheling.

Alternativ behandling

For økt sirkulasjon og rensing av kroppen, anbefaler Stokke heller massasje, og da særlig lymfedrenasje som fjerner avfallstoffer fra kroppen på en effektiv måte.

- Lymfedrenasje kan utføres manuelt eller ved hjelp av vakuumkropper, forteller hun.

Det finnes også en menge essensielle oljer som skal virke rensende og avgifte kroppen.

- Drikk mye rent vann, urtete, og oppretthold et tilpasset kosthold. Unngå melkeprodukter (slimdannende), rødt kjøtt (syredannende), alkohol, kaffe og sukker, råder Stokke.

ØKER BLODSIRKULASJONEN: Blodigler skal visstnok øke blodsirkulasjonen i huden, noe som gir en friskere hud.
ØKER BLODSIRKULASJONEN: Blodigler skal visstnok øke blodsirkulasjonen i huden, noe som gir en friskere hud. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen