Forebygge rynker

Det er spesielt to ingredienser du bør se etter

Huden vil se forynget ut med ny spenst og mer volum.

INGREDIENSER SOM VIRKER: Se etter disse ingrediensene når du kjøper deg en ny anti-age krem.
INGREDIENSER SOM VIRKER: Se etter disse ingrediensene når du kjøper deg en ny anti-age krem. Foto: FOTO: Silje Golf
Publisert Oppdatert

- Det finnes faktisk ingredienser som i den rette formelen kan utrette mer enn jeg som fagperson hadde trodd var mulig, sier Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific med 20 års erfaring fra bransjen.

Hun påpeker likevel at når det gjelder anti-rynke produkter, så er det mange påstander som ikke gjenspeiler resultatet.

Derfor lønner det seg å holde tunga rett i munnen, og vite hvilke ingredienser man faktisk skal se etter når man kjøper produkter.

To viktige ingredienser

Ifølge den anerkjente forskeren og anti-ageing pioneren Joe Lewis, er det spesielt to typer ingredienser som skiller seg ut:

- Per dags dato, nesten 30 år etter introduksjonen av AHA og Retinoider, har det ikke vært noen teknologier med større innvirkning på hudens forvandling, forteller han til Klikk Mote, og legger til:

- Det er en grunn til at de har vært grunnmuren innen dermatologi i tre tiår – de fungerer virkelig!

Disse to, i tillegg til SPF som beskytter deg mot de skadelige solstrålene, gir deg en god beskyttelse og kan være med på å redusere forekomsten av rynker.

Gir fuktighet og eksfolierer

AHA er forkortelsen for Alfahydroksysyrer.

Hyaluronsyre

I anti-age-produkter er det kun saltet av hyaluronsyre, kalt sodium hyaluronate, som kan trenge ned i huden for å gi dypere fuktighetsgivende effekt og volum.

Hyaluronsyre, kalt hyaluronic acid, består nemlig av molekyler som er altfor store til å kunne gjøre annet enn å gi fuktighet på overflaten.

Se derfor etter sodium hyaluronate på ingredienslisten når du skal kjøpe nye produkter!

Kilde: cand.scient Kjersti Johansen

Dette er naturlige syrer som også gjerne blir kalt fruktsyrer.

- Glykolsyre og melkesyre utvinnes fra henholdsvis sukkerroer og syrnet melk, og er de to minste alfahydroksysyrene. Størrelsen gjør at de kan trekke dypt ned i huden og styrke bindevevet, forteller Kjersti Johansen, cand.scient. og Nordisk fagsjef i Dermagruppen.

De øker også produksjonen av hyaluronsyre. Dette er lange kjeder med sukkermolekyler som huden selv produserer for å binde fuktigheten i huden.

- AHA øker hudens fuktighet fra innsiden og ut. Volumet i overhuden øker slik at synligheten av linjer og rynker reduseres, forklarer Lewis.

I tillegg virker de ulike fruktsyrene som naturlige eksfolianter på huden.

Huden fornyer seg selv konstant, men med alderen går denne prosessen saktere. Når døde hudceller hoper seg opp i de ytterste hudlagene, blir huden grå, gusten og grov, og det vil lettere oppstå linjer, rynker og ujevn hudtone.

- Eksfolierende ingredisenser virker effektivt på omtrent alle hudproblemer fordi de understøtter hudens naturlige avskallingsprosess og bidrar dermed til å fjerne døde, gamle hudceller og få fram friske nye, forteller Ann Kristin Stokke, hudpleier med 20 års erfaring og fagsjef ved Skintific.

- Denne effekten virker særlig effektiv på aldring, legger hun til.

Lewis forklarer at fruktsyrene har en unik evne til å løse opp den cellulære sementen som holder de døde hudcellene sammen.

- AHA får eksfolieringen i huden tilbake til sin naturlige ungdommelige hastighet, noe som gir et forbedret resultat på fine linjer, rynker og pigmentering. Man får også tilbake en mer ungdommelig, strålende glød i huden, forteller anti-age forskeren.

Øker cellefornyelsen

Retinol er det samme som vitamin A.

Det finnes ulike former for vitamin A, og gruppen kalles retinoider.

Vitaminer finnes naturlig i huden, og tilføres gjerne gjennom kostholdet ditt.

- De er en del av et komplekst system av antioksidanter som beskytter huden mot skadelige, reaktive oksygenmolekyler, bedre kjent som frie radikaler, forteller Stokke, og fortsetter:

- Vitaminer du smører på huden virker raskt, og skjermer huden mot UV-skapte frie radikaler og luftbårne giftgasser.

Som om ikke det var nok, vil vitaminene også være med på å redusere tegn på prematur aldring i huden.

Johansen forklarer at retinol omdannes i huden til vitamin A syre, også kalt retinsyre. Den fungerer som et hormon som øker cellefornyelsen i huden.

- Den øker også hudcellenes produksjon av bindevev og fuktighetsbindende stoffer. Huden vil se forynget ut med ny spenst og mer volum, sier hun.

AKTIVE PRODUKTER: 1. Beauté Pacifique Enriched Vitamin A Anti-Wrinkle Eye Cream, kr 359. 2. Elixir Professional Retinol Eye Complex Cream, kr 890. 3. Elizabeth Arden PRO Skin Perfecting Peel Pads med blant annet melkesyre, kr 545. 4. Exuviance Triple Microdermabrasion Face Polish med blant annet glykolsyre, kr 499. 5. Zo Skin Health Ossential Radical Night Repair Plus med retinol, kr 1990. 6. Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Serum, kr 895. 7. Yves Rocher Sérum Végétal Rides & Lifting Night med blant annet Lifeplant som øker cellefornyelsen, kr 219. 8. Matis Réponse Corrective Hyaluronic Performance, kr 815.
AKTIVE PRODUKTER: 1. Beauté Pacifique Enriched Vitamin A Anti-Wrinkle Eye Cream, kr 359. 2. Elixir Professional Retinol Eye Complex Cream, kr 890. 3. Elizabeth Arden PRO Skin Perfecting Peel Pads med blant annet melkesyre, kr 545. 4. Exuviance Triple Microdermabrasion Face Polish med blant annet glykolsyre, kr 499. 5. Zo Skin Health Ossential Radical Night Repair Plus med retinol, kr 1990. 6. Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Serum, kr 895. 7. Yves Rocher Sérum Végétal Rides & Lifting Night med blant annet Lifeplant som øker cellefornyelsen, kr 219. 8. Matis Réponse Corrective Hyaluronic Performance, kr 815.

Sjekk ingredienslisten

Lewis mener man kaster bort både tid og penger på å bruke produkter som ikke inneholder ingredienser med påvist effekt.

Disse ingrediensene bør du se etter:

I tillegg til fruktsyrer og retinol, er det også andre aktive ingredienser som har god effekt på voksen hud.

Sjekk derfor også etter disse på ingredienslisten neste gang du kjøper deg ny ansiktskrem.

PEPTIDER - signalstoffer

Aminosyrer som er små nok til å trenge ned i hudlagene og gi signaler til hudcellene og påvirke disse. Finnes mange ulike typer som påvirker huden på forskjellige måter.

Finnes naturlig i kroppen, og kan stimulere produksjon av kollagen, elastin og hyaluronsyre. Kan også stoppe dannelsen av "giftstoffer" som bryter ned huden og forårsaker rynker.

Palmitoyl oligopeptide: Stimulerer hudcellene til å øke produksjonen av bindevev og fuktighetfaktorer, noe som gir en glattere hud med færre linjer og rynker.

Palmitoyl tetrapeptide-7: Bedrer kvaliteten på bindevevet i huden, og motvirker dermed aldringstegn i huden som rynker og slapp hud.

Se også etter: palmityol pentapeptide, palmityol tripeptide-5 og arginine-lysine polypeptide.

TOCOPHEROL/TOCOPHERYL ACETATE - vitamin E

Binder fuktigheten i huden og forebygger aldringstegn ved å nøytralisere frie radikaler og motvirke skadene disse gjør på huden. Den vanligste antioksidanten i hudpleieprodukter.

ASCORBIC ACID- vitamin C

Finnes mange varianter som har god effekt på huden, blant annet kan den øke effekten av vitamin E.

Virker også lysnende på huden, og kan dermed forbedre ujevn pigmentering, i tillegg til å gi huden fornyet glans og glød. Reduserer i tillegg inflammasjon i huden, samt at den øker effekten av solfiltre.

I høye konsentrasjoner vil vitaminet øke bindevevsproduksjonen og virke oppstrammende.

Se også etter: L-ascorbic acid, ascorbyl glucoside, ascorbyl palmitate, ascorbyl tetraisopalmitate

Kilder: cand.scient Kjersti Johansen, Ann Kristin Stokke

Johansen er helt enig:

- Det er forskjell på hudpleieprodukter fra ulike kanaler. Ofte er det sant at man får det man betaler for, sier hun.

- Billige produkter har ikke nok aktive produkter til å gi deg resultater, repliserer Stokke.

Aktive ingredienser koster nemlig mer å produsere, og derfor vil produkter med flere aktive ingredienser gjerne koste mer enn de uten.

Hvor mye det er av hver ingrediens har også noe å si.

- Sjekk hvor langt nede på ingredienslisten de aktive ingrediensene står. Jo lengre ned på listen, desto mindre er det av dem i produktet, opplyser Johansen.

Bytt krem hver sjette måned

Selv om du har funnet favorittkremen din, spekkfull med aktive ingredienser, burde du ikke bruke den konstant, resten av livet.

I hvert fall hvis vi skal tro Xavier Ormancey, forsknings- og utviklingssjef ved Yves Rocher i Paris, og 20 års erfaring i bransjen.

- Et godt råd, spesielt for voksen hud, er å bytte krem hver sjette måned, sier han til Klikk Mote, og fortsetter:

- Jeg tror ikke på "livstidsprodukter", selv om det fra et markedsførings synspunkt ville vært perfekt fordi man vil at folk skal være lojale, men for å være ærlig, så er det ikke noe jeg tror på.

Han mener at grunnen til dette er at du, etter såpass lang tid, har oppnådd maksimum effekt av kremen, og at du derfor må bytte for å kunne stimulere huden på nytt.

- Du kan sammenligne det med trening. Det er smart å bytte om på rutinen fra tid til annen for å stimulere kroppen annerledes, forklarer han.

Johansen stiller seg lett skeptisk til denne påstanden, og tror det kommer an på hvilke produkter man tenker på, men at rent logisk kan man se for seg at huden blir mettet.

Hun understreker likevel at det er visse ingredienser kremene dine alltid bør inneholde.

- Når det gjelder vitamin A, er dette noe du bør bruke resten av livet. Jeg vil også nevne fruktsyrer som noe du ikke bør ta lange pauser fra, sier Johansen.

- Peptider er også ingredienser som avhenger av regelmessig påføring, legger hun til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen