Hvordan bli kvitt kviser

Slik blir du kvitt kvisa

Du skal ikke klemme.

KVISEUTBRUDD: Klemme? Nei! ILLUSTRAJSONSFOTO: Getty Images
KVISEUTBRUDD: Klemme? Nei! ILLUSTRAJSONSFOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Det er både vondt og irriterende når en kvise lurer under overflaten på huden. Er du skikkelig uheldig gjør den vondt, befinner seg midt i fjeset og ligner en varsellampe. Ekspertene forteller deg hvordan du skal behandle kvisen for å bli kvitt den raskest mulig.

- En kvise er en betennelse i en pore/hårsekk. Vi er ofte flinke til å ta hånd om sår og små skader vi får i huden, mens kviser i ansiktet er ”fritt vilt” for mange, sier Elisabeth Lian, daglig leder og hudterapeut i Néroli Hudpleie i Oslo.

- Det finnes mange gode typer produkter som kan brukes mot kviser, sier farmasøyt Mariann Mathisen i Vitusapotek på Strømmen Storsenter.

Dette skal du ikke gjøre

Når du oppdager en kvise er det fort gjort å ta på den eller forsøke å klemme den.

Merker du en begynnende kvise, bør du unngå å klemme eller ta for mye på den, da dette kan forverre betennelsen, sier Lian.

Ingen vil ha kviser som varer i ukesvis - eller i verste fall arr som kan vare i flere år.

- Det beste du kan gjøre er å la kvisen være i ro. Hvis du tar på eller forsøker å klemme kvisen, kan den blir infiserte av bakterier du har på hendene, man kan begynne å blø og man kan få styggere arr etterpå, sier Mathisen.

Bli kvitt en påbegynnende kvise

Dersom du oppdager en kvise tidlig, kan du gjøre tiltak som kan hjelpe deg å unngå at kvisen slår ut i full blomst - og går raskere bort.

- Det finnes en rekke produkter som er beregnet for å tørke ut kviser. Dersom du ikke har brukt slike produkter før, så er det lurt å spørre. Vi anbefaler ulike produkter for kropp og ansikt, sier Mathisen.

- Det finnes mange produkter på markedet du kan smøre på en begynnende kvise for enten å forhindre at den ”modnes” eller hjelpe helningsprosessen å gå raskere, såkalte spot-on produkter. Disse produktene har som regel sterke virkestoffer og er ikke alltid egnet for bruk i ansiktet generelt, sier Lian.

Produktene er reseptfrie og kan kjøpes på blant annet apoteket eller på ulike hudpleieklinikker.

- Produkter som inneholder salisylsyre, svovelsyre og benzoylperoxid har god effekt mot kviser. Noen av disse er reseptfrie legemidler. Dersom du opplever kvisene som et stort problem  kan du ta kontakt med lege. Da finnes det flere produkter du kan få på resept, sier Mathisen.

Slik behandler du en moden kvise

Har kvisen slått ut og blitt hoven og rød, så gjelder samme regel som tidligere – ikke klem!

- Kvisen er en betennelse som trenger ro og tid for å leges, på lik linje med andre typer sår i huden, sier Lian.

Først når kvisen har endret farge, så kan du klemme.

- Når kvisen har fått den velkjente tuppen av gult puss, så kan du gå til verks. Rene hender er viktig for ikke å tilføre mer bakterier til betennelsen, og det beste er å bruke en bomullspad med litt pyrisept/klorhexidin og klemme forsiktig med den, sier Lian.

Unngå blod.

- Klem KUN bort det gule pusset. Når det kommer blank væske og blod skal du ikke klemme mer – dette er hudens egen supermedisin som trenges for at huden skal lege seg selv, sier Lian.

Klarer du å la kvisen være selv om den har blitt gul, så er det å anbefale.

- Det aller beste er faktisk å ikke klemme bort pusset og la huden lege seg helt selv, men det er lettere å kamuflere en kvise med makeup dersom du forsiktig fjerner pusset først, sier Lian.

Slik skjuler du kvisen

Kviser kan komme av så mangt. En av grunnene til kviser kan være at du bruker feil produkter i ansiktet, som tetter porene.

- Å bruke sminke for å dekke over kviser kan gå helt fint, men det kan også gjøre saken verre. Det kommer helt an på sminken. Noen produktserier vil bidra til å tette porene. På apoteket har vi produkter som er egnet til kvisehud. Noen både dekker og behandler kvisene, sier Mathisen.

De fleste ønsker selvsagt å skjule kvisen hvis man skal på en date eller i et viktig møte. Dersom du føler at du må dekke over kvisen, så anbefaler ekspertene visse tiltak.

- Vask over lett med litt desinfiserende (klorhexidin/pyrisept) og la området hvile litt før du legger sminken. Det beste er å bruke en god concealer eller foundation med rene, naturlige ingredienser som ikke tetter porene, sier Lian.

Sørg for at alt er rent.

- Det er viktig å bruke ren kost for å påføre sminken, og at du vasker kosten etter bruk. Dette for at det ikke skal sitte bakterier igjen som spres til andre porer. Rens alltid huden godt på kvelden og la huden få puste og lege seg uten make up gjennom natten, råder Lian.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning