Aknemyter

- Vær så snill, ikke ta urin i ansiktet

Her er de verste aknemytene. Og et par tips som faktisk fungerer mot kviser.

AKNEMYTER: Det er lett å bli desperat nok til å prøve det meste og de fleste tipsene du kommer over når kvisene er på sitt verste. Men sannheten er den at du faktisk kan ende opp med å gjøre vondt verre...
AKNEMYTER: Det er lett å bli desperat nok til å prøve det meste og de fleste tipsene du kommer over når kvisene er på sitt verste. Men sannheten er den at du faktisk kan ende opp med å gjøre vondt verre... Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Hva er kviser?

  • Kviser er en svært vanlig hudlidelse, og rammer, på et eller annet tidspunkt, 80% av de mellom 11 og 30 år.
  • Årsaken til kviser er overproduksjon av talg, som fører tilstopping av utførselsgangen for talgkjertelen. Dette fører til opphopning av talg, som gir en betennelse.

Kilde: Oslo Hudlegesenter

De kommer som regel snikende når vi minst venter det - og timingen er helt feil. Enten det er før en fest, hot date eller et viktig jobbintervju. Krise - du har fått en kvise!

Det resulterer også i at vi, i et nokså desperat forsøk, finner frem til tipsene som visstnok skal gjøre mirakler. Men gjør de egentlig det?

Vi spurte ekspertene om de kunne stikke hull på et par av de mest utbredte kvisemytene - og gi oss et par råd som faktisk funker.

- Ikke ta urin i ansiktet

«Smør tannkrem på kvisene». «Ikke spis potetgull». «Pakk en isbit inn i et lommetørkle, og gni den så mot huden i fem minutter».

Vi er ganske sikre på at du har vurdert, om ikke prøvd, og i hvert fall hørt minst ett av disse kjerringrådene før. Nå ser det imidlertid ut som flere begynner å bli nokså frustrerte over alle liksom-triksene som florerer.

"Vær så snill, ikke ta urin i ansiktet". Det skriver den amerikanske klinikken Bellevue Acne Clinic på sine hjemmesider - for å informere om at det «hotte» tipset om å påføre dagens første vannlating i ansiktet faktisk ikke hjelper mot kviseutbrudd.

Kinikken er nokså oppgitt over hvor ukritisk folk lar seg påvirke av absolutt alt de leser og kommer over for å få bukt med kvisene.

IKKE KLEM: Hva nå enn du gjør, ikke klem på kvisene. Ja, vi vet det er fristende. Men klemmer dui på kvisene, kan det faktisk resultere i både arr, rødhet og pigmenteringer.
IKKE KLEM: Hva nå enn du gjør, ikke klem på kvisene. Ja, vi vet det er fristende. Men klemmer dui på kvisene, kan det faktisk resultere i både arr, rødhet og pigmenteringer. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Kvisemyter

Flere rare aknemyter:

  • Smør et tynt lag med grønnsåpe på kvisene, og la det tørke over natta - jo lengre jo bedre. Kvisefri morgenen etter.
  • Sandpapir! Puss forsiktig over problemområdet.
  • Skjær en sitron i båter, og legg båtene direkte på kvisene - skal ligge på i ca 10-15 minutter.
  • Påfør en blank neglelakk, gjerne en base coat eller en top coat, like rundt kvisen for å ramme den inn, og videre fjerne den. Skal virke momentant.

Kilder: Diverse nettforum

For det stopper ikke der. Forumdeltakere verden over slenger ut hjemmesnekrede tips og triks i hytt og pine. Som for eksempel at du skal plukke blader fra en jordbærplante som du dekker kvisene med.

- Pisk et rått egg, og smør det på problemområdet. Vent 12 timer før du vasker ansiktet, lyder et annet tips.

Det samme kan du, ifølge nok et supertriks, gjøre med klassiske husholdningsprodukter som for eksempel en tøymykner.

- En annen sprø myte er at du skal bløtlegge en t-skjorte i aknemedisin, ha den på deg i 15 minutter, samtidig som du gnir den mot huden. På den måten får du påført medikamentet på kvisene du har på ryggen, skriver Bellevue-klinikken.

Kviser rammer de fleste

Hudlege Kjetil Guldbakke tror de mange og snodige tipsene oppstår fordi kviser er noe som rammer de fleste.

- Jo hyppigere et problem er, jo flere «gode råd» finnes også for behandling, sier Guldbakken.

Det sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor, seg enig i. Likevel mener hun at du aldri bør prøve deg på kortsiktige kriseråd.

- Jeg har full forståelse for at man ønsker å prøve alt når uhellet er ute, men jeg skulle likevel ønske at flere forstod viktigheten av langsiktig forebyggelse av urenheter. Når du får en stor kvise like før en date, er det litt sent å begynne behandling, sier Johansen.

Ifølge Kari Anne Eik, kosmetisk sykepleier ved Teres Nobel, kan behandlingens virkning ofte sees først etter seks til åtte uker. Oslo Hudlegesenter forklarer også på sine nettsider at maksimal effekt av en behandling komme etter om lag tre måneder.

- Flere av behandlingene for akne gir også noe irritasjon i huden, og mange kan oppleve en forverring den første tiden. Vi sier derfor ofte at «det kan bli verre før det blir bedre», skriver Oslo Hudlegesenter.

Kan gjøre vondt verre

KVISEMYTER: Har du noen gang hørt av potetgull gir deg kviser? Eller at du bør smøre litt tannkrem på huden før du legger deg, fordi kvisene, på magisk vis, tørker ut og forsvinner i løpet av natten? Vel... Dette er og blir myter, og kan faktisk ende opp med å gjøre vondt verre, mener ekspertene.
KVISEMYTER: Har du noen gang hørt av potetgull gir deg kviser? Eller at du bør smøre litt tannkrem på huden før du legger deg, fordi kvisene, på magisk vis, tørker ut og forsvinner i løpet av natten? Vel... Dette er og blir myter, og kan faktisk ende opp med å gjøre vondt verre, mener ekspertene. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Ja, for ved å hoppe på det første og (tilsynelatende) beste råder du kommer over, kan du faktisk risikere å gjøre vondt verre.

Ingredienser som motvirker urenheter og kviser:

Glykolsyre og melkesyre: Fruktsyrer som fjerner opphopning av døde hudceller og som får huden til å normaliseres. Har også antiage-effekt.

Salisylsyre: Virker eksfolierende (peeling-effekt) og betennelsesdempende. Demper også talgproduksjonen.

A-vitamin: Virker eksfolierende og hudfornyende. Motvirker både aldringstegn og urenheter.

Kilde: Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor

- Som for eksempel dette med å putte en isbit rett på kvisen, sier Johansen og fortsetter:

- Ja, det kan føre til at betennelsen går tilbake, men uten at du vil få ut talgproppen i kvisen. Talgproppen vil da kunne kapsle seg inn og bli værende lengre i huden. Betennelsen kommer jo for å hjelpe huden med å få ut herdet talg. Stoppes denne prosessen, vil ikke problemet løses, sier Johansen.

Populære myter

Eik innrømmer at hun har hørt det meste og de fleste mytene omkring kviser. Blant de mest populære nevner hun:

- Kviser kommer av visse matvarer. Det er ikke vitenskapelig bevist av kviser kommer av feil kosthold, men hvis du merker at bestemte matvarer fører til at du får flere kviser et par dager etterpå, bør du selvfølgelig prøve å unngå disse matvarene, sier Eik og legger til:

- Dårlig hygiene gir kviser. Det er selvfølgelig viktig med den daglige hudpleien, men kviser er ofte et hormonelt problem.

- Ikke klem på kvisene

Heller ikke tipset om å klemme på kvisene, som så altfor mange gjør, er å anbefale.

- Det kan faktisk øke risikoen for arr, rødhet og pigmenteringer. Dette skjer fordi du dytter infisert talg ned i huden, noe som kan resultere i ytterligere betennelse og hevelse. Slik dyp betennelse er assosiert med arr, sier Eik og fortsetter.

Ingredienser du bør unngå ved uren hud:

Alkohol (ethanol): Kan brukes lokalt eller før behandlinger, men bør ikke brukes over hele ansiktet daglig. Virker for uttørrende.

Mineraloljer i høye konsentrasjoner: Kan virke tettende på porer og forårsake kviser. Medisinsk kvalitet mineraloljer er ok. Dette er vanlig for apotekserier. Mineraloljer i billigere produkter bør unngås. Vannfast solkrem kan inneholde for mye mineraloljer og forårsake utbrudd av akne.

Skarpe peeling-korn: Dette vil kunne irritere huden mer og skape små sår som kan bli infiserte. Bruk en mild peeling eller glykolsyre-peeling.

Kilde: Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor

- Å sole seg hjelper mot kviser er en annen rar myte. I starten kan muligens små mengder med sol bidra til å redusere urenheter, men kontinuerlig soling vil ofte øke tilstoppingen av porene. Dette vil faktisk produsere hudormer, og kviser, sier Eik.

Den merkeligste synes hun likevel er dette med at tannkrem hjelper mot kviser.

- Tannkrem kan faktisk føre til oppblomstring av kviser, og hører derfor hjemme på tannbørsten, understreker Eik.

Så hva skal du gjøre?

Ifølge Eik er et godt hverdagsråd å vaske ansiktet to ganger daglig med et produkt som inneholder skånsomme rensestoffer - helst med en pH-verdi på rundt 6,5. Det sier Johansen seg enig i.

- Huden din trenger ikke være fet for at kviser skal oppstå. Likevel er veldig mange kviseprodukter laget for fet hud. Har du tørr hud og bruker uttørrende produkter, vil problemet bare bli verre fordi huden vil reagere med å produsere mer talg (fett), sier Johansen og legger til:

- Du kommer langt med en rutine tilpasset huden din bestående av daglig rens morgen og kveld, serum mot urenheter og en krem for nettopp din hudtype. Har du derimot mer alvorlig akne, kan salongbehandlinger med fruktsyre-penslinger være løsningen.

Dersom du har alvorlig hudproblemer, bør du kontakte lege.

- De mest effektive kremene er reseptbelagt, og noen vil trenge tablettbehandling, sier Guldbakken.

Følg oss på Facebook!

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Les også:

Slik blir du kvitt kvisene

Derfor tar hun med eddik i dusjen

Riktig frisyre gjør deg yngre

Vi byttet ut sjampoen med honning

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning