Sminkekost guide

Alt du trenger å vite om sminkekoster

Bla deg gjennom denne guiden før du kjøper sminkekoster!

SMINKEKOSTER: I et hav av sminkekoster er det lett å gå seg vil, så ta med deg denne guiden neste gang du skal ut og kjøpe sminke!
SMINKEKOSTER: I et hav av sminkekoster er det lett å gå seg vil, så ta med deg denne guiden neste gang du skal ut og kjøpe sminke! Foto: FOTO: produsenten
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Mange legger kanskje flere hundre kroner i foundation eller øyenskygger, men det hjelper fint lite hvis man ikke har gode koster å påføre sminken med!

Men med så mange forskjellige sminkekoster i alskens former, farger og teksturer, kan det være vanskelig å vite hvilken kost som brukes til hva.

Som makeuplærer er det alltid like gøy å se hvordan elevene mine får et aha-øyeblikk når jeg bytter ut en feil kost med en riktig.

Plutselig har en vanskelig øyenskygge blitt enkel å legge, og en flekkete foundation ser endelig jevn ut.

For å lære om de forskjellige og viktigste sminkekostene, kan du bla deg gjennom guiden ved å trykke på bildet øverst i saken - eller velge ut de sminkekostene du vil vite mer om under.

Men før du setter deg inn i de forskjellige sminkekostene til spesifikke deler av ansiktet, har vi et par gode tips når det kommer til generell bruk og oppbevaring.

Forskjellen på syntetisk og ekte

Lenge var det slik at sminkekoster som var laget av ekte dyrehår var bedre enn de syntetiske - som ofte ble veldig stive og harde.

Men nå har industrien utviklet seg, og syntetiske hår kan være akkurat like myke som koster med ekte hår.

I tillegg var det slik at syntetiske koster ble brukt sammen med fuktig sminke, mens koster med ekte hår ble brukt sammen med tørre produkter.

Dette har også til dels endret seg, men det anbefales fortsatt å bruke syntetiske, dog myke, koster med fuktig sminke som foundation, concealer, kremøyeskygger og lignende.

Fargen har lite å si

For rundt ti år siden kom sminkemerket MAC ut med hvite koster, som skilte seg ut fra de tradisjonelle sorte, brune og orange.

Disse kostene var ekstra myke, og ekstra dyre.

I dag ser vi mange rimelige sminkemerker som har latt seg inspirere av MAC utseendemessig ved å produsere koster med hvite hår, men dette betyr ikke at kvaliteten er like bra.

Generelt burde en sminkekost av god kvalitet føles myk på hånden, uansett om den er butt og dermed hard, eller lang og dermed bøyelig.

Lag din egen kostrens

For at sminkekostene dine skal holde en god kvalitet så lenge som mulig, og for å unngå bakterier på huden, må de renses jevnlig.

Det anbefales å vaske kostene minst én gang i måneden, og helst én gang i uka hvis man sminker seg mye hver dag.

Det finnes mange gode kostrenser på markedet, men en rimelig og rask metode er å lage sin egen:

  1. Ta et stort melkeglass og tilsett én teskje flytende håndoppvaskmiddel og én teskje balsam
  2. Hell i litt varmt vann
  3. Plasser kostene som skal renses med hårene ned i glasset
  4. Pass på at vannet kun dekker hårene, og rør forsiktig rundt
  5. La stå i cirka 5-10 minutter, og skyll hårene under varm vann
  6. Klem fra skaftet og ut for å fjerne all sminke og såpe
  7. Legg flate til tørk på et håndkle over natten

Oppbevar gjerne sminkekostene dine i vaser eller drikkeglass, og ikke slengt i en toalettmappe. Da holder de seg pene og gode lenger.

Les også:

Slik sminker du deg ute koster

Derfor skal du ikke oppbevare sminke på badet

Her er sesongens hotteste sminketrender

Koster til øyenskygge

Du trenger egentlig bare fem øyenskyggekoster.

Øyenskyggekoster er en smart investering for dem som liker å leke seg med øyenskygger, men også for de som er ute etter en mer naturlig look.

ØYESNKYGGE-KOSTER: Når det kommer til sminkekoster, så er øyenskyggekoster de man trenger flest av, men ved å velge riktig form holder det med fem!
ØYESNKYGGE-KOSTER: Når det kommer til sminkekoster, så er øyenskyggekoster de man trenger flest av, men ved å velge riktig form holder det med fem! Foto: FOTO: produsenten

Mange kan komme unna med å bruke fingrene, men for å holde bakterier borte fra øyenskyggen og sørge for naturlige og duse overganger, må en riktig øyenskyggekost til.

På bildet over ser du fem av de mest vanlige formene på øyenskyggekoster, og med disse kan man virkelig skape en hver øyensminkelook.

1. Blending brush / Dus kost

Når det kommer til øyensminke, eller sminke generelt, så er det lite som er så viktig som å blende eller duse alle farger og overganger godt.

En blending brush, som Eye Blender Brush fra Glo Minerals (kr 325), er perfekt til å bruke helt uten produkt for å gå over harde kanter med.

Du kan også brukde den til å legge øyenskygge i globalen, som duses samtidig på grunn av den dome-formede tuppen.

I tillegg er den raskest når det kommer til å påføre en lys øyeskygge fra vippekanten til bryn.

Tips! Pass på at du alltid jobber i den formen du ønsker at øyeskyggen skal være, til og med når du duser med en ren kost.

2. Pencil Brush / Blyantkost

Det geniale med en blyantkost som Pencil Brush #17 fra Jacks Beauty Department (kr 259), er at den kan brukes til så mangt.

Den er spiss og liten nok til å komme til under øyne, i øyekroken og under bryn.

I tillegg er den genial når man legger skarpe linjer og/eller mørke farger, for eksempel i ytterkanten av globalen.

Hvis du ønsker en smudget kajal, er det bare å dra en blyantkost over linjen, og vips har du en semi-sotet look.

3. Flat kost

En flat øyenskyggekost er noe de aller fleste eier. Men visste du at kosten burde være ganske kort slik som Eye Shader Brush #239 fra MAC (kr 240)?

Mange bruker flate og lange koster, som har en lei tendens til å drysse.

En flat kost burde brukes til å deponere øyeskygge ved å presse forsiktig på looket, og ikke ved å dra kosten frem og tilbake.

Den kan dog brukes med tuppen først for å markere skarpere linjer og former.

Bruk en flat kost til å pakke på en sterk eller mørk øyeskygge, for å duse under øyne eller for å raskt påføre en lys skygge over hele lokket.

4. Syntetisk kost

Generelt så vil en øyenskyggekost med ekte hår, eller en godt produsert syntetisk kost, være best med tørre øyeskygger.

Men den klassiske syntetiske, flate og harde kosten som Cream Shadow Brush fra Bobbi Brown (kr 240), er super når man benytter seg av krembaserte øyenskygger eller andre fuktige produkter.

Med denne kan man enkelt klappe på en kremskygge som legger seg jevnt, eller feste pigmenter og glitter til en flytende base.

5. Skråkuttet kost

Selv om globalen er et kjent fenomen når det kommer til øyensminke, er det ikke alltid like lett å treffe eller følge den.

En skråkuttet kost, som Shading Angled Brush 115 fra Makeup Store (kr 195), er derfor et must i enhver sminkepung, da den gjør halve jobben for deg.

Alt du trenger å gjøre er å finne benet som stikker ut litt under brynet.

Føl deg frem til der hvor dette benet forsvinner innover, og plasser den lengste delen av koste inn her med den korte delen oppover.

Dra kosten frem og tilbake som en vindusvisker. Takket være den skråkuttede formen, vil kosten holde seg på riktig sted langs globalen.

Koster til foundation

Foundation legger seg jevnere, ser finere ut og holder seg lenger med en god kost!

Mange tyr til fingrene når de legger foundation, og selv om det fungerer helt ok (så lenge fingrene er rene), vil en foundationkost kunne gjøre basen langt finere.

En god foundationkost buffer basen inn i huden, slik at den legger seg så naturlig og jevn som mulig.

FOUNDATIONKOSTER: En god foundationkost kan få enhver base til å se fantastisk og naturlig ut.
FOUNDATIONKOSTER: En god foundationkost kan få enhver base til å se fantastisk og naturlig ut. Foto: FOTO: produsenten

Da sitter man igjen med et resultat som gjør at basen blir mindre synlig, og med en mildere tekstur.

I tillegg sparer man tid og holder hendene rene.

1. Duo-fiber kost

De siste årene har det vært veldig populært med en foundationkost som er laget av både ekte og syntetiske hår, slik som Duo Fibre Brush #187 fra MAC (kr 400).

Ved at basen på kosten har ekte hår og tuppen har syntetiske hår, vil foundation raskt påføres og gli jevnt utover ansiktet.

Fortsett å buffe produktet over huden i sirkulære bevegelser, slik at de ekte hårene kommer i kontakt med produktet og dermed buffes penere utover.

2. Kabuki foundation-kost

Er du ute etter at foundation din skal dekke mer, burde du prøve en kabuki foundationkost som Pro Extreme Soft Brush #161 fra Makeup Mekka (kr 199).

Den stutte og kompakte kosten samler mer produkt på ett sted slik at foundation også blir mer kompakt.

Legg av produkt på huden ved å dytte kosten mot ansiktet, og buff deretter foundation inn med sirkulære bevegelser.

3. Beauty Blender

Beauty Blender (kr 219) er jo ikke en kost, men fortsatt en av de beste og mest kjente produktene å bruke for å påføre en naturlig foundation.

I motsetning til vanlige sminkesvamper, så trekker ikke en Beauty Blender til seg like mye produkt, og legger ikke igjen merker på huden.

Det er dog viktig å fukte svampen med lunket vann, og deretter klemme ut det overflødige vannet før bruk.

Legg foundation på bakhånden, dypp svampen i produktet og plasser utover ansiktet. Klem og vri forsiktig, mens du jobber basen godt inn i huden.

Enhver foundation vil få et mer naturlig resultat, men det er bare å legge flere lag hvis man ønsker en full dekk.

4. Foundationpensel

Den klassiske måten å påføre en foundation på er ved å bruke en foundationpensel som Duo Foundation & Concealer Brush fra Nilens Jord (kr 299).

Disse både ser ut og brukes som en vanlig malingskost.

Basen påføres ansiktet ved å dra kosten opp og ned, og gjerne til sidene.

Avslutt med å dra kosten nedover, slik at hårene legger seg pent inntil ansiktet.

Noen kan oppleve at denne prosessen tar litt lenger tid enn med andre koster, men til gjengjeld får man et mer dekkende resultat.

5. Rund foundationkost

Den nyeste påføringstrenden når det kommer til foundation, er å bruke en stor, rund og myk ansiktskost.

Dette kan være for eksempel en pudderkost eller solpudderkost, og hårene kan være ekte eller syntetiske.

Blush Brush fra Real Techniques (kr 109) er en stor, syntetisk og myk rougekost som fungerer ypperlig til å superraskt påføre foundation.

Jobb i sirkulære bevegelser og buff basen godt inn i huden.

Med denne kan man bruke ganske mye produkt med en gang hvis man ønsker full dekk, eller mindre produkt for en mildere dekk.

Concealerkost

Bort med mørke ringer under øyne!

For mange er en concealer et absolutt must - uansett om man sminker seg mye ellers eller ikke.

En concealer kan man helt fint påføre med en ren finger, men resultatet blir ofte hakket finere når den legges med en kost.

I tillegg vil en kost ofte være snillere mot huden.

CONCEALERKOSTER: For mange er den perfekte concealerkosten den viktigste sminkekosten i toalettmappen.
CONCEALERKOSTER: For mange er den perfekte concealerkosten den viktigste sminkekosten i toalettmappen. Foto: FOTO: produsenten

Igjen finnes det mange forskjellige former på en concealerkost, så da gjelder det å finne den som passer for deg og ditt behov.

1. Duo-fiber concealerkost

Akkurat som at en duo-fiber foundationkost gir et mer naturlig resultat på huden, gir concealer-varianten det samme.

Blandingen av ekte og syntetiske hår byr på en jevn og frisk finish som er vanskelig å overgå.

Den stutte formen på Short Duo Fibre Face Brush #130 fra MAC (kr 370) sørger også for en rask påføring.

2. Stor concealerpensel

Mange liker en stor concealerpensel da den også kan brukes som foundationkost, eller for å dekke utsatte områder i huden.

Dome-formen gjør at den fortsatt kommer til under øyne, selv om den har en stor form som Concealer Brush fra Nilens Jord (kr 199).

Plassér produktet der hvor du ønsker å dekke, og dra deretter kosten nedover.

For å unngå striper og merker, kan du godt dytte langsiden på en finger over området til slutt.

3. Mini concealerkost

En liten og myk concealerkost er perfekt når man ikke har så store områder å dekke.

Spesielt under øyne vil en kost som Concealer Brush B3 fra Gaya (kr 319) fungere ypperlig da concealeren raskt blir buffet inn i huden, takket være de myke hårene.

Jobb gjerne i sirkulære bevegelser, etter å ha plassert produktet på huden.

4. Dome-formet

En dome- eller tapered-formet concealerkost som Duo Blending Brush #286 fra MAC (kr 315) kan like gjerne være en øyeskyggekost, men er også supergod til påføring av concealer.

Den spisse tuppen gjør at man kommer ekstra godt til under øyne, rundt nese og på haka.

Med en myk tekstur og fleksibel form, blir også concealeren raskere jobbet utover i huden for en naturlig finish.

5. Flat, syntetisk kost

Den klassiske concealerkosten er en flat og syntetisk type som Concealer Brush fra Glo Minerals (kr 224) med oransje hår.

Som sagt er dette en standard kost, som dermed også oppnår standard resultater.

Med andre ord er den ikke et personlig første valg, men veldig kjekk å ha når man behøver å plassere en concealer veldig spesifikt.

Har du et rødt område eller kvise å dekke, legg kosten med flatsiden rett på området og klapp inn i huden.

Den er også super til å legge skulpterings-krem for å bygge kinnben eller gi nesen en ny form.

Ansiktskoster

Perfekt solpudder, rouge, highlighter og pudder hver eneste gang!

Ok, skal vi være helt ærlige så kommer man langt med bare en stor pudderkost til ansiktet.

Med denne kan man helt fint legge pudder, rouge og solpudder uten videre problem.

Men, hvis man er ute etter en hakket jevnere sminkelook, og ikke minst renere koster, er det absolutt å anbefale å bruke forskjellige koster.

1. Skulpteringskost

ANSIKTSKOSTER: Heldigvis kan man ofte bruke én kost til flere områder på ansiktet, men bruk gjerne spesifikke koster for en renere og jevnere makeuplook.
ANSIKTSKOSTER: Heldigvis kan man ofte bruke én kost til flere områder på ansiktet, men bruk gjerne spesifikke koster for en renere og jevnere makeuplook. Foto: FOTO: produsenten

En skulpteringskost burde ha en litt smalere eller avrundet tupp, som Small Contour Brush #109 fra MAC (kr 325), slik at kosten lettere treffer under kinnbenet.

Legg produktet kun på tuppen, påfør i den formen du ønsker, og bruk sidene til å duse ut overgangene.

2. Skråkuttet rougekost

Selv om en rougekost helt fint kan være rund, er den beste formen en skråkuttet en slik som Pro Large Angled Blush Brush #411 fra Makeup Mekka (kr 99).

Akkurat som at en skrå øyenskyggekost automatisk vil legge seg korrekt langs globalen, vil en skrå rougekost treffe det perfekte stedet langs kinnben.

3. Viftekost

Veldig mange har en viftekost som Fan Brush B6 fra Gaya (kr 319) i sminkekittet sitt, uten å helt vite hva den brukes til.

Vel, den kan brukes til så mangt!

Primært er den ypperlig til å påføre et tynt slør med pudder over hele ansiktet, eller for å koste bort øyenskygge som har drysset under øyne.

Men aller mest nyttig er den ved påføring av solpudder og highlighter, da den treffer huden mildt på høydene i ansiktet.

4. Pudderkost

En god pudderkost burde være stor og kompakt, men myk.

Hvis kosten er for tynn og hard, vil den kunne ødelegge den fine jobben man har gjort med foundation.

Er den derimot for bøyelig, er det vanskelig å legge nok produkt av på huden.

Selv om de beste pudderkostene kan virke svimlende dyre, slik som Setting Powder Brush fra Luxe (kr 399), vil en slik investering kunne vare deg i flere tiår.

5. Highlightingkost

En egen highlightingkost er absolutt for de spesielt interesserte, da man like gjerne kan bruke en stor øyenskyggekost eller en annen ansiktskost til å plassere denne.

Men ja, resultatet blir hakket finere ved å bruke en lang og smal, men kompakt, kost slik som Pro Cream Blush & Highlighter Brush #422 fra Makeup Mekka (kr 99).

Denne er i tillegg perfekt til å legge en kremrouge med, slik at man får hakket mer for pengene.

Legg highlighteren på ansiktets høyder, som over kinnben, nedover nesen, over amorbuen, i midten av pannen og over og under bryn.

Tips! Solpudder kan legges med en pudderkost, rougekost eller viftekost; man trenger virkelig ikke en egen kost til dette!

Spesialkoster

De små sminkedetaljene.

Nå som de mest «vanlig» sminkekostene er dekket, er det på tide å skru opp teknikkene og gå for en komplett makeuplook.

Når det kommer til sminke, er det nemlig de mange små detaljene - som kan virke tidkrevende - som er avgjørende for resultatet.

I tillegg blir jobben langt enklere med de riktige kostene!

1. Flat detaljekost

Hvis du ikke har prøvd en flat detaljekost slik som Flat Definer Brush #212 fra MAC (kr 240) ennå, er det virkelig på tide!

SPESIALKOSTER: Noen sminkekoster ser kanskje litt rare ut, men det er akkurat disse som tar en sminkelook fra helt ok til fantastisk!
SPESIALKOSTER: Noen sminkekoster ser kanskje litt rare ut, men det er akkurat disse som tar en sminkelook fra helt ok til fantastisk! Foto: FOTO: produsenten

Denne geniale, dog rare, kosten er perfekt til å jobbe ut enhver kajal, eller plassere øyenskygge langs nedre vippekant.

I tillegg elsker mange den som en eyelinerkost, og på brynene får den sminkejobben gjort hakket raskere hvis du allerede har fyldige bryn.

Bruk den også på leppene hvis du ikke vil investere i en egen leppekost.

2. Flat skråkost

Vil du kun eie én spesial sminkekost, la det være en flat skråkost slik som Eyeshadow Brush Angle Cut fra Nilens Jord (kr 199).

Dette er virkelig en flerbrukskost, som redder en hver sminkelook.

Brynene blir definerte, men fortsatt naturlige, og vingen på en flytende eyeliner blir langt enklere å få til.

Øyenskygger langs øvre eller nedre vippekant legger seg i tillegg mykt og fint når man bruker denne kosten.

3. Tynn eyelinerkost

Hvis du ikke liker å bruke en felttip-eyeliner, men heller tyr til gelé- eller kremlinere, trenger du en tynn eyelinerkost i livet ditt.

Det som er viktig å tenke på når man velger denne, er at den ikke er for tynn eller lang.

Da vil kosten lett splittes og bevege seg på øyelokket, og en jevn strek blir strengt tatt umulig.

En litt kortere og noe mer kompakt kost, slik som Small Eyeliner Brush #2 fra Jacks Beauty Department (kr 219) fungerer langt bedre.

Påfør ved å legge kosten langs vippekanten, og dra forsiktig utover.

4. Spoolie kost

Mange bruker disse på vippene for å gre igjennom klumpete maskara.

Men en spoolie kost, som Tørr Mascara Kost fra Nilens Jord (kr 99) er helt uunnværlig når man sminker bryn.

Kosten brukes til å gre brynene i form før de sminkes, og fungerer på samme måte som en dusekost gjør på øyne, mens brynene sminkes.

Dra kosten gjennom brynene hver gang du tegner opp et nytt område for å mykne både farge og form.

5. Leppekost

Å slenge på seg en leppestift rett fra beholderen er helt ok, og resultatet blir også helt ok.

Er du derimot ute etter en leppefarge som ser langt jevnere ut, og sitter hakket bedre, trenger du en leppekost.

En god leppekost er syntetisk, liten og med rette kanter slik som Convertable Brush Lipliner fra Make Up Store (kr 115).

Jobb av produkt rett fra leppestiften til kosten, eller plasser rett på midten av leppen og jobb ut med leppekosten.

Ta deg god tid slik at kantene på leppene får en jevn linje, og leppestiften får jobbet seg godt inn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning