Alt du må vite om kviser

Derfor får du kviser

Her er årsakene - og metodene som faktisk hjelper.

ALT OM KVISER: Hvorfor får du kviser og hva kan du gjøre med dem? Svarene får du i guiden under.
ALT OM KVISER: Hvorfor får du kviser og hva kan du gjøre med dem? Svarene får du i guiden under. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Hva er kviser?

En kvise er en tilstoppet talgkjertel som det har gått betennelse i.

Hudormer, også kalt svarte prikker eller komedoner, er en tilstoppet talgkjertel hvor talgproppen har reagert med luft og oksidert. Det er derfor de ser svarte ut.

Urenheter er vanligst i ansiktet, men forekommer også ofte på bryst og/eller rygg.

Det finnes grader av uren hud. Mens noen bare har et par småkviser på haken, plages andre av store byller i ansikt, på bryst og rygg.

Mat og kviser

- Det finnes ingen vitenskapelig dokumentert sammenheng mellom spesifikk mat og akne, men det virker som at mat som trigger kviser er individuelt for den enkelte, sier Ann Kristin Stokke i Tekon.

Noen reagerer for eksempel på sjokolade og kan få masse kviser hvis de spiser mye av dette, mens andre får kviseutbrudd etter å ha spist potetgull eller melkeprodukter.

Kinesisk medisin har et helt annet syn på sammenhengen mellom mat og kviser. Ifølge kinesisk medisin er det nemlig en forbindelse mellom de ulike sonene i ansiktet og kroppens organer.

- Et høyt inntak av fet mat og mye alkohol vil da særlig komme til uttrykk mellom øyenbrynene. Dette er nemlig leverpunktet, og et slikt kosthold vil overbelaste leveren, forklarer Stokke.

Ikke pill på kvisene

Hvis du først har fått kviser, så ikke pill på dem! Dette gjør bare vondt verre fordi pillingen sørger for at bakteriene sprer seg rundt i ansiktet.

Er du uheldig kan pillingen derfor føre til at du ender opp med tre kviser i stedet for én.

- I tillegg vil pilling lage arr, og da vil minnet om kvisen vare lenger enn tilfredsstillelsen ved å pille varte, sier Anniken Reneflot i Nor Cosmetics.

Mange sliter med kviser og urenheter, også i voksen alder.

For å ta opp kampen mot kvisene må man finne ut hvorfor de dukker opp, hvordan man skal behandle dem og forebygge at nye kommer.

Alt du trenger å vite om kviser, finner du i guiden vår under!

Del

Dropp usunne vaner

Det er mange faktorer som kan føre til kviser. Blant annet har det vi putter inn i munnen mye å si for hvordan huden ser ut. Her er sukker- og alkohol-verstingene.

Sukker bidrar til at hormonet testosteron frigjøres. Testosteron øker talgproduksjonen i talgkjertlene, og dette er en av hovedårsakene til at du får kviser og fet hud.

Alkohol inneholder mye sukker og påvirker også også dette hormonet, og kan føre til at plagene forverres.

Stress kan også utløse kviseutbrudd, og påvirker huden i mye større grad enn mange tror. Stress innvirker på hormonsystemet vårt, og stimulerer talgkjertlene i huden til å produsere mer talg.

Når talgkjertlene tettes kan dette føre til betennelser i huden - og det er nettopp dette som kalles en kvise.

Velg riktig hudpleie

For å unngå kvisene er det viktig at man bruker renseprodukter og kremer som er tilpasset sin hudtype.

Enkelte ingredienser som brukes i noen kremer, kan faktisk føre til at porene tilstoppes og øker faren for kviser og urenheter.

De vanligste ingrediensene som kan gi urenheter, er olje og fyllstoffer. Her er mineraloljer og lanolin de vanligste variantene. Finn ut hvilke ingredienser som er på verstinglista her!

Hormoner spiller selvfølgelig en stor rolle når det gjelder forekomst av kviser. Spesielt i puberteten og i visse perioder av menstruasjonssyklusen, er dette merkbart.

Og om du tror at solen hjelper mot kvisene, er det faktisk motsatt!

Finn ut mer i sakene under!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning