Kort hår

Hvilken kort frisyre burde du ha?

Kort hår er langt kledeligere enn du tror.

MANGE VALG: Selv om håret er kort, har man fortsatt mange valg når det kommer til frisyre og klipp
MANGE VALG: Selv om håret er kort, har man fortsatt mange valg når det kommer til frisyre og klipp Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

De fleste av oss har vel drømt om å klippe håret kort en gang eller ti i løpet av livet.

For mange er det likevel skummelt å ta steget og faktisk la frisøren klippe av de lange lokkene.

- Gammel vane er vond å vende, og mange vil ikke skille seg ut fra alle andre med lagt hår og lyse striper, sier Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen.

Han mener dette kan være grunnen til at mange kvinner ikke vil ha kort hår.

I tillegg har du kanskje hatt en uheldig opplevelse tidligere, spesielt i ungdommen, som er vanskelige å glemme.

- Finn deg en flink frisør du kan diskutere litt med om hva du kler, slik at du forsikrer deg om at du blir fornøyd, råder Thorsen.

Kler du kort hår?

For ifølge ekspertene, kan alle, i teorien, kle kort hår.

Hvilken kort frisyre kler du

  • Ovalt ansikt:  Kler alt!

  • Hjerteformet ansikt: La gjerne en skrålugg dempe den store pannen, og skap volum ved hakepartiet.

  • Rundt ansikt: Smalt på sidene, volum på toppen.

  • Avlangt ansikt: Omvendt av den runde. Pass på så du ikke får mer volum på topp. Gjerne en lugg som skrås mot en side. Fylde på sidene.

  • Firkantet ansikt: En myk frisyre som er skrådd mot front. Lengder som flyter i hverandre vil myke opp kantene i denne ansiktsformen.

Kilde: Sølvi Bjørnevoll og Eirik Thorsen.

- Vi frisører tenker på helhet, og kan derfor tilpasse frisyren etter ansiktsform og kroppsfasong, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norges Frisørskole i Bergen.

- Veldig ofte tviholder unge jenter på det lange håret, men husk at en fresh, kort frisyre vil løfte og forlenge både kropp og ansikt, legger hun til.

Ofte tar frisøren utgangspunkt i hvilken ansiktsform du har, for så å velge en hårklipp som jevner ut trekkene, men det er ikke alltid det er det beste, eller noe man må.

- Husk at regler er til for å bryte. Man kan «normalisere» en ansiktsform ved hjelp av frisyren, men kanskje digger du det firkantede, runde eller hjerteformede ansiktet ditt. Da er det selvfølgelig bare fint å fremheve det, råder Thorsen.

I tillegg er det ikke slik at frisørene velger én bestemt frisyre når de klipper håret kort, de tar utgangspunkt i en hårlengde, og skredderklipper håret etter dine trekk.

- Hvis du fortsatt lurer på hvorvidt du kommer til å kle kort hår, kan du ta en titt på hva du liker best ved ansiktet ditt. Er det øyne, kinnben eller kanskje nesen?, sier Bjørnevoll og fortsetter:

- Frisøren kan legge linjene i frisyren slik at de vil fremheve dine beste trekk! Samtidig vil vi foreslå en farge som vil fremheve dine anatomiske forutsetninger på best mulig måte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJENDIS-TREND: Hollywood har lagt sin elsk på de korte frisyrene om dagen, og den nybakte moren, Scarlett Johansson, er en av de siste til å hive seg på den moderne, og praktiske looken.
KJENDIS-TREND: Hollywood har lagt sin elsk på de korte frisyrene om dagen, og den nybakte moren, Scarlett Johansson, er en av de siste til å hive seg på den moderne, og praktiske looken. Foto: FOTO: Stella Pictures

Kommuniser med frisøren

Ifølge Bjørnevoll, er det likevel viktig å ha en klar idé over hva du egentlig ønsker deg når du først har bestemt deg for å klippe håret kort.

- Sammen med frisøren kan du også bestemme hvilken kort hårfrisyre du bør gå for, basert på hvor mye tid du ønsker å bruke på styling, hvilke styling muligheter du vil ha og hvilket uttrykk frisyre vil gi deg, sier hun.

I tillegg minner Bjørnvoll om at det er viktig å formidle så mye som mulig til frisøren din.

- Kort hår for meg, trenger ikke være det samme som kort hår for deg, påpeker hun.

Thorsen er helt enig:

- Den største tabben man kan gjøre, er å si til frisøren at de bare skal gjøre noe. Kommunikasjon er viktig! Vi må vite litt om din personlige preferanse for å få et bra resultat som passer hundre prosent til deg.

Han tipser videre om at det kan være lurt å lage et såkalt moodboard, for eksempel på Pinterest, over frisyrer du liker. Vis det til frisøren og spør om det funker på deg, og hva frisøren ville gjort.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KORTERE OG KORTERE: Lily Collins har sakte men sikker latt lokkene falle de siste årene, og vi må innrømme at hun ser aller best ut med det korte sveisen.
KORTERE OG KORTERE: Lily Collins har sakte men sikker latt lokkene falle de siste årene, og vi må innrømme at hun ser aller best ut med det korte sveisen. Foto: FOTO: Stella Pictures

Vask og styling av kort hår

Hårstyling på kort hår går relativt raskt, men alle som har hatt kort hår vet at en sovesveis kan være ekstra dramatisk med korte lokker.

Vedlikehold av kort hår

At et kort hår krever mer vedlikehold, er en noe overdreven myte.

En kort frisyre vil ofte ligge i den formen man klippet den, eller i det minste relativt raskt kunne styles ved hjelp av stylingprodukter.

- Håret vokser cirka en centimeter i måneden. En kort frisyre bør være ren i designlinjene som går langs nakke og rundt ørene, slik at det gror penere, sier Bjørnevoll.

Thorsen mener at en kort frisyre bør klippes hver 6-8 uke.

- Men jo dyktigere frisør du bruker, desto lengre vil frisyren holde seg, påpeker han.

- Vasker du det om kvelden kan du risikere å våkne med håret til alle kanter. Da må det tvinges ned med ulike stylingprodukter eller vann, og du bruker like lang tid som om du likevel skulle ha vasket det om morgenen, sier Bjørnevoll.

Thorsen stemmer i:

- Ikke vask håret om kvelden, men heller om morningen. Da kan du føne håret på plass og se fantastisk ut – uten sovesveis.

Bjørnevoll har også gode råd for maks hold og et glansfullt hår.

- Ved å føne håret med en børste får du frem glans, og du kan legge luggen slik du ønsker at den skal ligge hele dagen. Du kan også la det lufttørke, men da kan det være lurt å børste det og legge det i den retningen du ønsker at håret skal ligge når det er tørt.

I tillegg er stylingprodukter noe du absolutt må bruke når du har kort hår.

- Bruk først en skum for å bygge volum, eller en krem for å roe håret ned, før du føner det. Gå så over med paste eller voks i en matt eller shiny finish – alt etter hvilken effekt du ønsker, tipser Thorsen.

Avslutt med å bruke en hårspray over hele håret for å holde frisyren på plass.

- Spør gjerne om hva frisøren din anbefaler til din nye frisyre. Selv liker jeg å bruke saltvannsspray og en stylingkrem, sier Bjørnevoll.

FINE STYLINGPRODUKTER (f.v.): Redken Pillov Proof Blow Dry Express Primer, kr 329. Lernberger Stafsing Beach Spray Texturizing & Volumizing, kr 179. Ghd Style Total Volume Foam, kr 239. KMS Hair Play Makeover Spray, kr 189. Healthy Sexy Hair Soy Renewal Beach Spray, kr 129. Björn Axén Megafix Hairspray, kr 127. Joico Matte Grip Texture Cream, kr 179. John Freida Sea Waves Sea Salt Spray, kr 129.
FINE STYLINGPRODUKTER (f.v.): Redken Pillov Proof Blow Dry Express Primer, kr 329. Lernberger Stafsing Beach Spray Texturizing & Volumizing, kr 179. Ghd Style Total Volume Foam, kr 239. KMS Hair Play Makeover Spray, kr 189. Healthy Sexy Hair Soy Renewal Beach Spray, kr 129. Björn Axén Megafix Hairspray, kr 127. Joico Matte Grip Texture Cream, kr 179. John Freida Sea Waves Sea Salt Spray, kr 129. Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning