Klippe håret kort

- Ikke klipp deg!, sa vennene til Tove

Så klippet frisøren av 30 centimeter.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Jeg har lenge hatt en drøm om å klippe håret kort.

Og selv om jeg er glad i kroppen min, skal jeg ærlig innrømme at jeg trodde jeg måtte vente til jeg hadde blitt hakket sunnere, og dobbelt-haka var hakket mindre, før jeg lot lokkene falle.

Ja, tullete tanker!

Men heldigvis fikk jeg ristet litt sannhet i meg av en bekjent (og tidligere frisør), Heidi Ripnes, som selv rocker en pixie-kort hårfrisyre.

- Ærlig talt Tove, du går jo så og si alltid med håret i en ball på toppen av hodet. Hva er forskjellen på det og å ha kort hår, hvis det er dobbelt-haka du er bekymra for?, spurte hun.

Så enkelt, men så sant!

For hva er egentlig poenget med å ha langt og fint hår, hvis man aldri lar det henge ned eller engang styler det noe særlig?

Når det kommer til sminke og klær er jeg flink til å ordne meg slik jeg ønsker å se ut, men håret kommer alltid i siste rekke – og da gjerne bare i den velkjente dotten på hodet.

Hovedgrunnen til at jeg ønsker å klippe håret kort, bortsett fra at jeg synes det er utrolig kult og typete, er at jeg ikke vil vente til den dagen da jeg føler at jeg klippe meg kort – enten på grunn av alder eller praktiske årsaker.

Jeg vil ha en kul og kort frisyre, fordi jeg kan og ikke fordi jeg burde.

Ikke fan av den korte hårklippen

Nå som jeg endelig hadde bestemt meg for å klippe håret kort, kunne jeg ikke få booket time hos frisøren min, Lars Eriksen Eitran ved Adam og Eva Nedre Slottsgate, fort nok.

For selv om jeg er fan av å stusse håret selv, er til og med jeg oppegående nok til å komme meg til en profesjonell frisør når håret skulle endres så radikalt.

Jeg har faktisk ikke klippet håret hos frisør på 4 år, så det var på høy tid!

Kjæresten min var helt med på planene, så lenge jeg ikke barberte sidene. Fair enough, jeg nekter han tross alt å barbere vekk skjegget sitt.

Men overraskende nok, stoppet støtten der.

Reaksjoner som «Hæ? Skal du klippe av deg alt håret?» og «Nei, ikke gjør det. Ikke klipp deg!» var stort sett det jeg hørte fra venner og kolleger da jeg fortalte om planene mine. Jeg kunne nærmest se frykten i deres øyne.

«Kom igjen, det er jo bare hår! Det vokser ut igjen. Og uansett kommer det til å se bra ut, fordi jeg kommer til å eie det!», var alltid svaret mitt, og lysten til å klippe håret kort vokste for hver tilbakemelding.

GOD INNSTILLING: Har man først bestemt seg for å klippe håret, er det bare å ha en positiv innstilling og sørge for at man selv blir fornøyd - eie det, med andra ord.
GOD INNSTILLING: Har man først bestemt seg for å klippe håret, er det bare å ha en positiv innstilling og sørge for at man selv blir fornøyd - eie det, med andra ord. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Vit hvilken hårklipp du vil og ikke vil ha

Eitran var helt enig med meg:

- Når man skal klippe håret så mye som du gjør nå, er det viktig med en positiv innstilling og full forståelse av hva som kommer til å skje, sier frisøren og fortsetter:

- Gjør research og samle sammen flere bilder som du kan vise frisøren din. Snakk sammen om hvordan du ønsker at håret skal ligge, kunne styles og ta dere godt med tid.

I tillegg merket jeg hvor viktig det var å formidle hva slags hårfrisyre jeg ikke ville ha.

Forklaringen jeg havnet på var en kort hårklipp med tung front som gikk til rett under øret og langs kjeven. Frisyre måtte være skredderklipt til mitt hode og ansiktstrekk, uten å være for frisyrete (mer avslappet og naturlig), og ikke for låst i én style.

Altså en frisyre som jeg kunne rufse til, slenge på skillen og gre bak øra uten å måtte se meg i speilet – rett og slett den nye frisyren til Kaley Cuoco fra komiserien «The Big Bang Theory».

I tillegg møtte jeg opp vel forberedt til timen min med nylagt sminke slik at jeg følte meg fresh og med en innstilling om at dette skulle bli bra, uansett.

INSPIRASJONEN: Jeg elsker klippen til Kaley Cuoco, og ber frisøren min bruke klippen hennes som inspirasjon.
INSPIRASJONEN: Jeg elsker klippen til Kaley Cuoco, og ber frisøren min bruke klippen hennes som inspirasjon. Foto: FOTO: Instagram @KaleyCuoco

Overraskende fornøyd

- Når vi skal klippe så mye, og skredderklippe en kort frisyre, er det viktig at vi klipper litt og litt og ikke tar for mye av gangen, forklarer Eitran.

I det hestehalen blir klipt av til rett under haka, ser jeg allerede at jeg kommer til å elske den nye frisyren min.

Det at frisøren også tar seg god til, og former sveisen til mine trekk og ønsker, er utvilsomt en fin måte for meg å sakte men sikkert se for meg hvordan den korte frisyren kommer til å bli.

Og ærlig talt tenker jeg, mens jeg sitter i frisørstolen, at jeg allerede kan tenke meg å gå enda kortere neste gang.

- Mens jeg gjør siste finish, føner håret på plass og stusser de siste hårstråene, lar jeg håret falle der det naturlig ønsker å ligge. Det er viktig å nærmest høre på håret, også når du styler det hjemme, tipser Eitran.

Og i det jeg ser den siste finishen bli tryllet frem, må jeg innrømme at jeg koser meg med speilbildet. Jeg har aldri følt meg så kvinnelig før!

Hvem skulle vel tro at en kort hårklipp skulle gi meg en slik følelse?

Jeg kan ikke slutte å se, ta på og leke med den nye frisyren min, og jeg kan nærmest ikke huske hvordan jeg så ut med langt hår lenger.

- Når man umiddelbart venner seg til hårklippen, og det lange håret er lagt bak seg, bokstavelig talt, kan vi trygt si at vi har gjort noe riktig, sier Eitran med et smil.

Og dette skulle vise seg å være innstillingen til de jeg møtte på også.

«Hvordan så du egentlig ut før? Det virker som om du alltid har hatt denne frisyren» er den umiddelbare reaksjonen jeg får.

GODT FORHOLD: Et godt forhold med frisøren din, og en nøye planlagt hårklipp er viktig for at begge parter skal bli fornøyde med klippen.
GODT FORHOLD: Et godt forhold med frisøren din, og en nøye planlagt hårklipp er viktig for at begge parter skal bli fornøyde med klippen. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Føler meg mer som meg selv

Jeg har akkurat klippet av meg nesten 30 cm med hår, og har aldri følt meg mer som meg selv!

Endelig kan jeg også enkelt flippe håret fra side til side og føle meg übertrendy, uten å måtte krølle, rette ut, flette eller sette opp håret.

Noe jeg var litt usikker på var hvordan den kom til å bli når jeg må vaske og style håret selv.

Vel, 100% det samme som den flinke frisøren er det absolutt ikke, men slettes ikke vanskelig heller.

Dusjrutinen går mye raskere, og så lenge håret fønes tørt eller får lufttørkes på morgenen, legger hårklippen seg akkurat som jeg vil.

Mest overraskende er det kanskje at jeg ikke trenger noen form for stylingprodukter, bare litt hårspray de dagene jeg ønsker mer hold eller litt paste hvis jeg er ute etter mer tekstur.

Og så fort det blir litt varmere i været, gleder jeg meg til å teste ut sommerens største hårtrend, nemelig den våte looken, eller wet-look om du vil.

Hår er fortsatt bare hår, og hadde jeg ikke vært helt fornøyd med klippen, ville jeg bare smurt meg med tålmodighet til håret vokste ut igjen.

Ekstra kult var det utvilsomt at jeg ble så utrolig fornøyd!

Prisen for klipp hos Senior Art Director hos Adam og Eva er mellom kr 1100-kr 1650. Frisørtimen er betalt av Klikk Mote.

KVINNELIG: Jeg visste jeg kom til å bli fornøyd med kort hår, men at jeg skulle føle meg mer kvinnelig en noensinne kom som en overraskelse!
KVINNELIG: Jeg visste jeg kom til å bli fornøyd med kort hår, men at jeg skulle føle meg mer kvinnelig en noensinne kom som en overraskelse! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning