Hvordan velge foundation

Velg riktig foundation til alderen din

Tar du hensyn til dette når du velger foundation?

TIPS TIL VALG AV FOUNDATION: - Jo eldre du er, dess viktigere er det med fuktighet og en foundation som ikke har for mye pudder, råder makeupartisten. FOTO: Getty Images
TIPS TIL VALG AV FOUNDATION: - Jo eldre du er, dess viktigere er det med fuktighet og en foundation som ikke har for mye pudder, råder makeupartisten. FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare fargen du skal tenke på når du går til anskaffelse av en foundation.

Her er nemlig også alderen din avgjørende for hvilket produkt som passer deg perfekt. Det forteller makeupartist Hilde Pettersen Reljin.

Hun har jobbet for Vogue, Numero og Harper's Bazaar, samt kjendiser som Scarlett Johansson, Naiomi Campbell og Rachel Evan Wood.

- Når du blir eldre, svekkes elastisiteten i huden din og den vil bli tørrere, sier Reljin.

Rynkene blir dypere

Mange foundationtyper som vi bruker i våre yngre dager, vil altså ikke fungere like godt når vi eldes.

- Foundation i tradisjonell makeup inneholder ofte stoffer som for eksempel talkum, som setter seg i linjer og rynker, forklarer Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific.

- Da vil det dannes skygger, slik at linjene blir til mørke partier i huden som får rynkene til å se dypere ut, legger hun til.

I verste fall kan dette føre til at huden din ser eldre ut enn den egentlig er.

- En yngre hud vil som regel trenge en foundation som er fri for oljer og som virker mer mattende på huden, da deres talgproduksjon som regel er god nok fra før. En mer voksen hud vil derimot trenge en rikere foundation som gir mer næring og fuktighet, forklarer Stokke og legger til:

- En tørr, aldrende hud vil også ha behov for en foundation som gir mer glød, da en matt foundation gjør at huden ser gusten og livløs ut. En yngre og fetere hud har som regel behov for en mattere foundation, da talgproduksjonen gjør at den lett blir blank.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FARGE OG TEKSTUR: Skal du finne en foundation som virkelig fungere slik du vil, må du tenke på både farge OG tekstur. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
FARGE OG TEKSTUR: Skal du finne en foundation som virkelig fungere slik du vil, må du tenke på både farge OG tekstur. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

- Verst for de over 40

Skal du tråle deg gjennom det store foundation-havet, blir du nok værende til langt etter stengetid.

Foundation etter alderen:

18-25 år: Ikke bruk foundation, huden ser fort eldre ut da. Bruk en farget dagkrem eller litt concealer hvis du må, eller et mildt mineralpudder i kompakt form.

25-35 år: Her kan du bruke det meste, men sjekk om huden din er tørr, fet eller sensitiv og velg foundation deretter. Et kompakt mineralpudder vil gi huden oljekontroll, samt en mer pleiende effekt enn tradisjonell sminke.

35-45 år: Nå trenger du fuktighet. Gå derfor for en mildt dekken foundation som bevarer fuktigheten utover dagen. Ett godt lag holder. Introduser gjerne foundationer med aktive ingredienser som jobber med huden mens du har den på. Bytt fra kompakt til løs form, hvis du bruker mineralpudder, og ikke glem fuktighetsgivende fikseringsspray.

45-55 år: Mange kan fortsette som før, men også fint å gå tilbake til en farget dagkrem og en lett concealer under øynene, samt en highlighter for å friske opp huden og se mer våken ut. En pleiende BB cream eller mineralpudder i løs form, passer også fint her.

55-65 år: Dropp tykke foundationer helt, og bruk heller en fuktighetsgivende concealer og highlighter der hvor du trenger det. Flere i denne alderen gjør en feil med å bruke for kalde toner. Huden blir automatisk mer grå jo eldre man blir, og da er det viktig å finne en foundation som er litt varmere enn huden for å kompensere. Ønsker du å bruke mineralfoundation, burde du gå for en tyntflytende type som raskt smelter inn i huden, og tilfører rikelig med fukt uten å føles oljete.

Kilder: Hilde Pettersen Reljin og Ann Kristin Stokke.

Men ekspertene har gode råd til hva slags foundationtyper du kan styre unna etter å ha rundet 40.

- Foundation som absorberer olje og er meget mattende, gir heller ingen glød og tørker ut på huden, forklarer Stokke og fortsetter:

- En slik foundation kan også sette seg i tørre flekker og gjøre at huden ser ujevn og skjoldete ut. Denne effekten fører til at mange kvinner i 40-årene sliter med å finne riktig foundation til nettopp sin hud.

Reljin er enig i at foundationtyper som inneholder mye pudder eller talkum, burde testes nøye før kjøp.

- Jo eldre du er, dess viktigere er det med fuktighet og en foundation som ikke har for mye pudder. En pudder-foundation er ikke alltid heldig for eldre hud.

Men det finnes, ifølge Reljin, også unntak.

- Enkelte pudder-foundationer går på som en flytende foundation, og smelter nærmest inn i huden. Derfor må du rett og slett prøve deg frem, og se hvilken som ikke legger seg på toppen av huden og dermed fremhever rynkene dine.

Forsiktig med foundation på ung hud

Men det er ikke bare oss over en viss alder som burde være forsiktig med foundationvalget. Unge jenter må også tenke over hva slags sminke de legger på huden.

- En rik og nærende foundation med mye olje vil kunne gi en ung hud kviser, med mindre du fra naturens side har en meget tørr hud, sier Stokke.

På generell basis syns Reljin at tiden før fylte 25 fint kan brukes til å teste ut og leke seg med det aller meste av sminke, i det minste i forhold til hvordan sminken kommer til å se ut på huden.

- Som oftest er huden glatt og fin, og tåler mye forskjellig sminke. Man burde dog ikke gå for den tykkeste typen, hvis man ikke trenger å dekke så mye.

Og tykk foundation kan skape større problemer for unge jenter enn de kanskje selv vet.

- Foundation med komedogene ingredienser som mineral oljer, lanolin, isopropyl myristate, burde man styre unna så langt det lar seg gjør for å unngå utbrudd, råder Stokke.

Dette gjelder for alle med en uren hud, uansett alder. På den andre siden kan en foundation med mye nærende stoffer gjøre huden shiny og bidra til at sminken ikke sitter like lenge på en ung hud.

- En foundation med mye glød i seg er ofte fint for deg med en tørr og gusten hud, men i en ung alder kan man fort føle seg for blank i huden, og derfor ikke bruke produktet, legger Stokke til.

VELG RIKTIG FOUNDATION: Visste du at du må ta hensyn til alderen din når du velger foundation? Feil variant kan faktisk få huden din til å se eldre ut enn den er, fordi skygger dannes, slik at linjene blir til mørke partier i huden som får rynkene til å se dypere ut. FOTO: Getty Images
VELG RIKTIG FOUNDATION: Visste du at du må ta hensyn til alderen din når du velger foundation? Feil variant kan faktisk få huden din til å se eldre ut enn den er, fordi skygger dannes, slik at linjene blir til mørke partier i huden som får rynkene til å se dypere ut. FOTO: Getty Images

Foundation som sminker vekk akne og arr

En god foundation skal jevne ut hudtonen og til dels teksturen, slik at vi får et «rent lerret» å legge resten av sminken på.

Men hvis du har ekstra mye ujevnheter i huden, uansett alder, kan det være fristende å ta for hardt i.

- En feil mange med mye akne gjør er å legge for tykk foundation, forteller Reljin og fortsetter:

- Et tips er å legge et tynt lag foundation, fullføre resten av makeupen og så gå over arr og spots med en concealer som er tørr og ikke inneholder for mye olje. På denne måten sitter den lenger og man trenger ikke et tykt lag foundation i hele ansiktet, som faktisk fremhever urenhetene.

Stokke minner også om at forarbeidet er ekstra viktig når du har en uren hud.

- Start med en nyrenset og fuktet hud, og bruk deretter en talgabsorberende og antibakteriell primer som jevner ut huden, og gir et matt utseende gjennom dagen.

Hudpleieren tipser om at en mineralfoundation i tørr form kan være fin å bruke, både for å virke pleiende på aknen og for å jobbe opp et mer naturlig dekkresultat.

- Påfør et tynt lag av et kompakt mineralpudder, og spray deretter med en fikseringsspray. Det går helt fint å legge flere tynne lag med mineralpudder og fiksere med spray, dersom du har behov for å dekke godt uten at det ser unaturlig og krakelert ut.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning