Fra grov til fin hud

Dette sikrer sommerhuden

Metodene som virker mot grov hud.

FÅ PERFEKT SOMMERHUD: Mange som sliter med grov hud vet ikke hvordan de skal gå fram for å bli kvitt problemet. Det er imidlertid mange metoder som virker.
FÅ PERFEKT SOMMERHUD: Mange som sliter med grov hud vet ikke hvordan de skal gå fram for å bli kvitt problemet. Det er imidlertid mange metoder som virker. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto
Sist oppdatert

Utvidede porer og misfarget hud kan oppleves som skjemmende.

Sliter du med denne tilstanden, som kalles grov hud, finnes det imidlertid gode behandlingsmåter.

Tykkere overhud

- Når huden er grov, skyldes det at døde hudceller blir liggende som et lag i overhuden, og det hindrer blodsirkulasjonen og tilførselen av oksygen til huden, sier kosmetisk sykepleier Petra Eckmann ved hudpleieklinikken Face It og den kosmetiske klinikken Aleris i Oslo til bladet Bedre Helse.

- Talgproduksjonen blir forstyrret, noe som igjen fører til at porene utvider seg.

Grov hud er altså en tilstand der overhuden blir fortykket, fordi døde hudceller hoper seg opp. Man får ofte store porer, samtidig som huden får et gustent eller misfarget preg.

Rynker og linjer blir også mer fremtredende. Tilstanden kan ramme mennesker med ulike hudtyper: alt fra tørr og sensitiv hud til normal eller fet hud.

Skyldes ofte soling

De fleste med denne hudtilstanden er godt voksne, men den kan opptre allerede i puberteten.

- Fortykkelse av overhuden og store porer er ofte en følge av for mye soling, men det kan også skyldes arvelighet og gener, livsstil og mangel på pleie, sier Eckmann.

Mange som sliter med grov hud vet ikke hvordan de skal gå fram for å bli kvitt problemet.

- Heldigvis er det mye som kan gjøres for å få huden i bedre balanse. Første skritt er å fjerne de døde hudcellene, og det er mange måter man kan gjøre det på: fra sterke kjemiske peelinger, hudsliping med lasere og lysbehandlinger, til mer skånsomme behandlinger, sier Eckmann.

KOSMETISK HUDPLEIER: Petra Eckmann
KOSMETISK HUDPLEIER: Petra Eckmann Foto: FOTO: Privat

Peeling og lysbehandling

- Avhengig av hvor stort problemet er, kan tilstanden behandles på ulike måter. Man kan eksempelvis starte med å peele huden forsiktig hjemme ca. to ganger i uken. Om man trenger kraftigere behandling, bør man søke profesjonell hjelp. Det er nemlig mulig å få bukt med grov hud og voksenakne gjennom kjemiske peelinger, eksempelvis slike som inneholder glykolsyre eller trikloreddiksyre (TCA), forteller sykepleieren.

- En sterk og effektiv behandling er blant annet Obagi Blue Peel, men også forskjellige lasere og andre medisinske metoder, eksempelvis hudsliping, har effekt. Felles for disse er at det krever medisinsk helsepersonell. Noen av de kraftigste behandlingene trenger også anestesi, eller smertelindring, og de må derfor utføres av lege, sier hun.

- Når grov hud eksempelvis skyldes solskader, kan den også blir misfarget, og da kan IPL-lysbehandlinger (intensivt pulserende lys) være effektive. Det er med andre ord mange muligheter og ingen grunn til å fortvile, forteller Eckmann.

Krembehandling

Eckmann forteller at produkter som inneholder A-vitaminsyre eller retinol, også kan være effektive i behandling av grov hud.

Virkestoffene stimulerer til ny celledannelse, slik at huden blir jevnere.

- Medisinske kremprogrammer, som blant annet inneholder A-vitaminsyre eller retinol, har også god effekt, vel og merke om man bruker produktene på riktig måte, sier sykepleieren.

Ifølge sykepleieren gjør imidlertid mange den feilen at de overdriver bruken av fuktighetskremer.

Slike prosedyrer kan faktisk gjøre vondt verre.

- Det samme gjelder om du bruker fete og oljebaserte produkter, informerer Eckmann.

Fete produkter kan nemlig bli liggende på overflaten av de døde hudcellene og føre til at porene stopper seg til. Da kan faktisk huden bli enda grovere, og man havner i en ond sirkel.

Tålmodighet

- Grov hud er egentlig ikke så utfordrende. Men det krever litt tålmodighet og tid, og at du søker hjelp hos kvalifisert helsepersonell som kan veilede behandlingen, sier kosmetisk sykepleier Silje Austnes ved klinikken Teres Colosseum i Oslo.

KOSMETISK SYKEPLEIER: Silje Austnes
KOSMETISK SYKEPLEIER: Silje Austnes Foto: FOTO: Privat

Hun har behandlet hundrevis av pasienter som sliter med grov hud, ofte i kombinasjon med pigmentforandringer, akne og aknearr.

Austnes mener at Obagis medisinske kremprogram er blant de mest effektive behandlingene mot grov hud, men det er en behandling som krever oppfølging.

- Det er veldig viktig at man utfører prosedyren under kyndig veiledning, slik at man eventuelt kan justere kremprogrammet etter reaksjonen i huden. De fleste opplever nemlig en periode hvor huden flasser og blir irritert, men denne tilstanden må man forsøke å holde ut. Klarer man det, vil huden danne nye, friske hudceller og den vil få et klart og friskt preg. Hudfargen blir jevn og fin, og både urenheter, pigmentflekker og solskader, samt linjer og furer, blir redusert til det minimale, sier hun.

Å "vekke" hudcellene

- Å behandle grov og misfarget hud handler om å "vekke" hudcellene, slik at de igjen fungerer som normalt, og til dette kreves aktive ingredienser, eksempelvis A-vitaminsyre og hydrokinon. Disse stoffene har både en peelende og stimulerende effekt, samt at de fjerner misfarging eller gustent preg. Ikke bare fjerner man døde hudceller, men ingrediensene stimulerer samtidig huden til å produsere fuktighet, elastin og kollagen, sier Austnes.

Oppsøk hudlege!

- Om du har grov hud, kan du være tjent med å bruke Aberela (isotretinoin), eller en mildere variant - kremer som inneholder A-vitaminsyre. Enkelte lasere kan også ha god effekt, sier hudlege Jon Anders Halvorsen ved hudavdelingen på Rikshospitalet.

Han jobber også på privatklinikken Derma Hudlegesenter i Oslo.

- Både hudleger og kvalifisert helsepersonell kan hjelpe folk som sliter med grov hud. Er du svært plaget, kan det beste være å kontakte en dermatolog eller hudlege, sier Halvorsen og legger til:

- Flere privatklinikker drives av sykepleiere med variabel kompetanse, og kommer du til en hudlege, er du sikker på at du får den beste hjelpen.

Medisinsk eller kosmetisk?

HUDLEGE: Jon Anders Halvorsen
HUDLEGE: Jon Anders Halvorsen Foto: FOTO: Privat

- Som regel regnes fenomenet grov hud som et kosmetisk problem, men i visse tilfeller, eksempelvis i kombinasjon med alvorlig akne, kan det også regnes som medisinsk, forteller hudlegen.

Også han har tro på medisinske kremer og laserbehandling mot grov hud.

- Enkelte medisinske kremer, som blant annet inneholder A-vitaminsyre, er effektive mot grov hud. Laserbehandlinger kan også være god behandling, men da må man oppsøke de private klinikkene som tilbyr disse behandlingene, påpeker Halvorsen.

Så mye koster det

Et medisinsk kremprogram er tilrettelagt med forskjellige produkter, fra rensemidler og A-vitaminkrem, til fuktighetskrem med solbeskyttelse. Man følger daglige prosedyrer gjennom mange uker for å oppnå forbedring. En omtrentlig pris for en slik behandling er 4000 kroner.

Lasermetoder

  • Det finnes en rekke lasere som blant annet er effektive mot grov hud, for eksempel Erbium-laser, Diode-laser, Nd:Yag-laser og Fraxel-laser. Laserne kommer i stadig nye og forbedrede utgaver, men foreløpig er det kun privatklinikker som tilbyr behandlingene.

  • Laserteknologien gjør stadige fremskritt, og spesielt Fraxel regnes som en laser som har god effekt på grov hud. Metoden går ut å sende ut lys i et spesifikt mønster av små mikrostråler som danner søyler av varme i huden. Det oppvarmede vevet setter i gang en prosess som fører til nydannelse av friskt vev. Resultatet er at huden får et sunnere utseende, med en jevnere overflate. Metoden kan brukes både på ansikt, bryst og hender. Vanligvis trenger man tre-fire behandlinger med fire-seks ukers mellomrom.
  • En rekke klinikker i landet utfører disse behandlingene. Pris på behandlingen er 3000-4000 kroner pr. gang, avhengig av området som skal behandles. Les mer på: palomarmedical.com, mbcsenteret.no, ellipseklinikken.no og fraxel.no

Dette kan du gjøre selv

KREMBEHANDLING: Pasient med grov og misfarget hud før behandling med Obagis medisinske kremprogram og 18 uker senere hvor huden er blitt jevnere i struktur og farge.
KREMBEHANDLING: Pasient med grov og misfarget hud før behandling med Obagis medisinske kremprogram og 18 uker senere hvor huden er blitt jevnere i struktur og farge. Foto: FOTO: Obagi

Det er også mye du kan gjøre selv hvis du sliter med grov hud.

Her får du noen råd av hudterapeut May-Britt Leiro ved klinikk Mayro i Lørenskog:

Få i gang sirkulasjonen:

- Mange tror at det beste er å pøse på med fuktighetskremer, men faktisk kan kremer som inneholder mye fett og fuktighet gjøre huden lat, slik at den selv slutter å produsere fett og fuktighet, forteller Leiro og fortsetter:

Dessuten kan det føre til ytterligere opphopninger av hudceller, slik at huden får enda dårligere sirkulasjon og mindre oksygen. Det beste du kan gjøre for grov hud er derfor å få i gang sirkulasjonen.

LASERMETODER: Pasient før og etter to behandlinger med Fraxel-laser.
LASERMETODER: Pasient før og etter to behandlinger med Fraxel-laser. Foto: FOTO: Produsenten

- I hovedsak er det to prinsipper som gjelder: Du kan tilføre huden produkter som stimulerer blodtilførselen, og slike produkter inneholder blant annet aktive virkestoffer som A-vitaminsyrer og AHA-fruktsyrer, C-vitaminer og retinol eller glykolsyre. Disse stoffene stimulerer til økt sirkulasjon i huden og får huden til selv å produsere fukt, elastin og kollagen.

La huden puste:

- Dessuten kan man foreta kjemiske peelinger med TCA (trikloreddiksyre), retinol eller glykolsyre. Slike peelinger finnes i ulike styrkegrader, og de gjør at de døde hudcellene fjernes og får huden til å "puste" bedre, sier Leiro.

Jevnlig hjemmepleie

-Peel huden jevnlig og skånsomt.

-Bruk produkter som øker hudens evne til å produsere fuktighet, det vil si produkter med virkestoffer som for ekspemel A-vitaminsyre, vitamin C, retinol eller glykolsyre.

- En av metodene som er effektiv mot grov hud er mesopeeling, sier hun.

Ved mesopeeling bruker man ultralyd for å få biologiske virkestoffer ned i huden.

- Man kjenner en lett svie, og man kan bli litt rød og hoven en dag eller to i etterkant. Men når huden deretter roer seg, vil den få en frisk og klar glød, den blir fastere og mer elastisk, sier Leiro.

Hun mener det er viktig at de som sliter med grov hud får en grundig vurdering hos en hudekspert før man tilrettelegger behandling. Avgjørende er nemlig hudens generelle tilstand, eksempelvis mengden underhudsfett, alder og sirkulasjonsevne. De sterkeste peelingene bør imidlertid alltid gjøres av lege, ifølge henne.

Ta tilskudd:

Grov hud kan også ha nytte av mer enn overflatebehandling. Du kan også pleie huden innenfra ved å ta tilskudd av antioksidanter, vitaminer og fettsyrer.

HUDPLEIER: May Brit Leiro
HUDPLEIER: May Brit Leiro Foto: FOTO: Privat

- Er du plaget av grov hud, kan du forsøke tilskudd av EPA- og GLA-fettsyrer hver dag. Tar du slike produkter et par måneder, vil du merke at huden får mer fuktighet og glød, forteller hun og viser til at produktene kan kjøpes i helsekost.

- Vær også nøye med renseprodukter, og styr for all del unna såpe. Sats på et mildt renseprodukt. Peel også huden din jevnlig, helst et par ganger i uken, og bruk et produkt som er skånsomt. Fremfor alt bør du bruke hudpleieprodukter som gjenoppbygger hudens struktur, spesielt produkter som inneholder vitaminer, antioksidanter og som er beregnet til fin hud, sier hun.

Fettsyrer og planteoljer:

Et godt råd mot grov hud er tilskudd av omega-3, -6 og -9. Disse fettsyrene tilfører huden smidighet innenfra. Også planteoljer, blant annet linfrøolje, som du får kjøpt i helsekostbutikker, er bra. EPA- og GLA-fettsyrer er generelt bra for huden, også for grov hud. Et sunt og balansert kosthold er selvfølgelig også viktig.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik blir du kvitt vorter

Sjekk føflekken på apoteket

Sjekk din biologiske alder

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

- Forum: Kan jeg spre hudkreft med fingrene?

Denne saken ble første gang publisert 17/06 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også