Test av ansiktskrem

Kremen til 50 kroner er like god som den til 1200 kroner

Det viser vår tekniske test av åtte ansiktskremer.

Foto: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
Publisert Oppdatert

Om testen:

Vi har testet åtte ansiktskremer som er ment for å gi fuktighet til en normal hud; to du får kjøpt på parfymeri, to er fra apotek, to fra hudklinikk og to fra dagligvarebutikk.

I vurderingen er det lagt vekt på fuktgivende stoffer, da dette er utgangspunktet for testen. Det er lagt vekt på mengde/antall fuktbindere og om det evt. er sunne og gode fettstoffer som hindrer fordamping av vann fra huden. 

Kremene er evaluert av Anita Anker Eng, foredragsholder i kosmetisk kjemi og dermatologi - hun har gitt terningkast en til seks. 

I tillegg ser vi etter andre generelle gode ingredienser i produktet, som hever produktets helhetlige vurdering. Da det ikke er oppført konsentrasjoner av de ulike ingrediensene på forpakningen, er det kun tatt utgangspunkt i hvor i ingredienslisten stoffet er plassert (høyt opp i listen kan indikere at det er mer av stoffet).

Det er ikke lagt vekt på hvilke konserveringsmidler som er brukt, da dette ikke er relevant for om det er et godt fuktgivende produkt eller ikke.

Noen av produktene inneholder parfymestoffer og petrolatum/mineralolje/paraffinum liq., og dette kan være med på å trekke ned helhetsvurderingen av produktet.

Kremene ble også blindtestet på lukt, farge og konsistens av Kristin Edvardsen og Silje Golf, reportere for Klikk Mote, og Ane Solstad Sønnesyn, reporter for Klikk Bolig. De fylte ut et tilbakemeldingsskjema med utfyllende kommentarer og ga terningkast 1-6.

Det finnes en jungel av fuktighetskremer der ute, derfor har Klikk.no testet åtte ulike ansiktskremer som du får kjøpt på apotek, parfymeri, daglivarebutikk og hudpleieklinikk.

- Selvsagt virker produktene forskjellig fra person til person, så effekten er veldig individuell. Jeg har vurdert produktene ut fra fuktgivende egenskaper, sier vår ekspert Anita Anker Eng, som underviser og holder foredrag i kosmetisk kjemi og dermatologi.

Pris og kvalitet

Et av formålene med denne testen var å finne ut om det er sammenheng mellom pris og kvalitet.

Vi kan konkludere at kvaliteten slett ikke følger prislista slavisk, selv om de dyreste kremene har eksklusive ingredienser.

Her er prislista omregnet til pris for 100 ml, slik at sammenlikningen blir riktig, samt terningkast på hver krem.

  1. Decleor 1198 kr.         4
  2. Biotherm 660 kr.         6
  3. Dermalogica 630 kr.    5
  4. Clinique 430 kr.          4
  5. Eucerin 422,50 kr.      3
  6. La Roche 420 kr.        3
  7. Garnier 118 kr.          4
  8. Nivea - 51 kr.            4

Riktig balanse

Huden er vårt største organ, og spesielt huden i ansiktet vårt blir stadig utsatt for slitasje. Det viktigste for at huden vår skal holde seg sunn og glødende, er å opprettholde fukt- og fettbalansen.

- For oss som bor her i nord og skifter mellom kalde og varme temperaturer hele tiden, er dette veldig viktig. Har vi ikke nok fuktighet, er det mange andre prosesser som ikke virker optimalt. Det er ikke bare optisk uheldig, det gjør også at cellefornyelsen og beskyttelsen funker dårligere, sier Anker Eng.

Testens vinner

Testens klare vinner er kremen fra Biotherm, som koster 330 kroner. Den er en av de dyrere kremene i testen, men koster fortsatt betydelig mindre enn de to dyreste.

- Dette er et veldig godt produkt som jeg helt klart kan stå innenfor at vinner testen, sier Anker Eng.

Kremen har flere ulike fuktbindere som bedrer fuktbalansen i huden, og inneholder gode fettstoffer som bygger opp hudens barriere og hindrer fordamping av vann fra huden.

- Den lukter frisk og fresh, og trekker inn i huden umiddelbart, sier Silje Golf, reporter i Klikk Mote.

Billigkremene overrasker

Både Garnier og Nivea gjorde det ganske bra i denne testen. Begge fikk terningkast fire i alle kategoriene.

- Helt ærlig så overrasket dette meg, fordi det er vanskelig å inkludere mange aktive ingredienser i et billig produkt, sier Anker Eng.

Hun syns nesten det var dårlig gjort å sammenligne butikkremene med kremene fra hudpleieklinkker, fordi det ikke kan være like mange kostbare ingredienser i en billig krem som i en dyr.

- Sheasmør for eksempel gjør mye av det samme som mineraloljene ved å hindre fordamping, men det gjør i tillegg mye mer. Så produktene som inneholder sheasmør vil derfor både koste mer og få et høyere terningkast, sier Anker Eng.

- Likevel, Niveakremen er et ganske ok produkt. Den inneholder mye mineralolje som funker fint til en normal hud, men til en litt fetere hudtype, kan det ha en uheldig effekt, sier Anker Eng.

Hva gjør en krem effektiv?

Én ting er mengden aktive ingredienser som fruktsyre, solbeskyttelse, A-vitaminsyre, antioksidanter eller annet. Men for at en krem skal være effektiv, bør den være satt sammen helt etter boka.

Det betyr riktige mengder aktive stoffer, ingredienser som forsterker hverandre, pluss at det hele bør blandes i en base som gir huden næring og har evne til å transportere næringsstoffene nedover i hudlagene der de gjør nytte for seg.

God konservering er viktig for å hindre at det dannes sopp og skadelige bakterier i kremkrukkene.

Her kan du lese om hva du skal se etter når du skal kjøpe fuktighetskrem.

Maske og skrubb

I tillegg til å bruke en god krem, kan det være smart å bruke en fuktighetsmaske. En fuktighetsmaske bør brukes rundt to ganger i uken for å gi best effekt.

For en best mulig virkning av både maske og krem anbefales det å bruke en skrubb på huden opptil tre ganger i uken. En skrubb fjerner døde hudceller og gjør at virkestoffene i maske og krem virker bedre. I tillegg gir det huden en sunn glød.

Pass på å bruke en skrubb tilpasset ansiktet, ikke kroppen. En kroppsskrubb vil ofte være for hard for den mer ømfintlige ansiktshuden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning