Holdbarhet på kosmetikk

Vet du hva dette tegnet betyr?

Ja, det er faktisk forskjell på hvor lenge de forskjellige produktene holder. Vi gir deg en oversikt.

MERK DEG DETTE SYMBOLET:  Åpen krukke-symboler viser antall måneder angitt med for eksempel "6 M" eller "24 M". FOTO: Jenny Mina Rødahl
MERK DEG DETTE SYMBOLET: Åpen krukke-symboler viser antall måneder angitt med for eksempel "6 M" eller "24 M". FOTO: Jenny Mina Rødahl
Publisert Oppdatert

Åpen krukke-symbolet

DETTE BETYR DET: Åpen krukke-symbolet angir hvor mange måneder produktet er ment å holde seg etter at det er åpnet. Antall måned betegnes enten inni symbolet eller ved siden av.

Se hele guiden lenger ned i artikkelen.

- Kosmetikk må ses på som en ferskvare og må behandles med strenge, hygieniske krav hvis du vil at produktene dine skal vare.

Det sier Sølvi Strifeldt, en av Norges mest anerkjente makeupartister. Hun forklarer hvorfor produkter går ut på dato.

- Oljer harskner, innholdet surner (gjærer) og bakterier, alger og sopp begynner til slutt å gro i produktet. Sminkekoster som sjeldent rengjøres er med på å ødelegge produktene og forringe kvalitet og holdbarhet, sier hun.

De færreste er vel interessert i å gni bakterier og sopp i ansiktet og på huden, men hvordan merker du egentlig at produktet har gått ut på dato?

- Produkter som skifter konsistens, lukt eller farge må skiftes ut med en gang. Lukten kan være stearin-aktig eller minne om lukten fra fettstifter. Konsistensen kan være at den tørker ut og blir tykkere eller skiller seg, sier Strifeldt.

- Produktet kan få små nupper som kan være et tegn på sopp og bakterier. Hvis fargen forandrer seg og blir mørkere, noen ganger grønnere, kan det være et tegn på alger i produktet, legger hun til.

Makeupartisten forteller også at det er svært sjeldent at produkter tørker ut før de går ut på dato. Eksempler er visse vannbaserte foundations uten oljer, og produkter i gelé- eller mousseform.

- Disse kan fuktes igjen, men da øker sannsynligheten for at produktets holdbarhetstid forkortes, da produktet ikke lenger kan anses for å være sterilt. I utgangspunktet er ikke produktet lenger sterilt når det åpnes, men tilføring av vann vil øke risikoen for bakteriell vekst.

Tommelfingerregelen

Konsekvensene av å bruke utgåtte kosmetikkprodukter kan være uheldige.

- Allergier, eksem, kviser og infeksjon er noen av følgene av å bruke kosmetikk som har gått ut på dato, sier Strifeldt.

Nedenfor finner du en oversikt over den generelle holdbarheten til hvert produkt, men det finnes også en tommelfingerregel på hvor lenge produktene dine varer.

Nøkkelen er god hygiene

Dette bør du gjøre for å beholde produktene friske og sunne så lenge som mulig:

- Vask penslene ofte og vær hygienisk.

- Ikke bruk fingrene på produktene, og vask hendene godt før hudpleieregime og sminking.

- Bruk spatel når du forsyner deg av kremprodukter, og pass på å holde denne ren. Tørk av pensler etter bruk, og benytt deg gjerne av desinfisering jevnlig.

- Aldri lån eyeliner og maskara av andre! Leppestifter og lipglosser er også utsatt for bakterieangrep og virus, og bør heller ikke lånes av andre.

- Ifølge EUs direktiver for kosmetikk skal produkter som er i åpnet tilstand ha en levetid på mer enn 30 måneder være forseglet med et symbol som oppgir holdbarheten etter åpning.

- På kosmetiske produkter med kortere holdbarhet skal produktet merkes med en best-før-dato.

- Jo mer naturlig produktet er, jo kortere holdbarhetstid har det. Du må derfor være streng med å kaste slike produkter og forholde deg til datoen produsenten har satt. Flytende produkter har kortere holdbarhetstid enn tørre pudder-produkter, sier Strifeldt.

Se an produktet

Hud- og kroppsterapeut og grunnlegger av hudklinikken Spaspa by Mikkelborg, Kjersti Mikkelborg, sier likevel at det er viktig at du ser an produktet før du kaster det.

Noen produkter kan fortsatt være i god stand etter den oppgitte dato.

- I Norge har vi strenge regler for produktene som selges. Det er lovpålagt å merke produktene med holdbarhetsdato. Her må du, som forbruker, bruke skjønn. Du trenger ikke å kaste produktet den dagen det går ut, hvis det tilsynelatende er i god stand, sier hun og fortsetter:

- På den andre siden, hvis produktet blir behandlet dårlig, kan det være uheldig å bruke det selv om datoen tilsier at det er holdbart.

Ansikts-og kroppskremer

Det er spesielt én ting du må huske på.

- Ansikts- og kroppskremer har en normal holdbarhetstid på seks til tolv måneder, sier Kjersti Mikkelborg, hud- og kroppsterapeut og grunnlegger av hudklinikken Spaspa.

- Dersom du har en ny krem du ikke har planer om å ta i bruk ennå, er det lurt å sette denne på et kjølig sted, for eksempel i boden eller på soverommet som holder ca. 17-18 grader.

Tips: Oppbevar aldri kremen din på nederste hylle hvis du har varmekabler i gulvet på badet.

- Du vil da se at det dugger på innsiden av krukken, og kremen forringes raskere enn selve datoen for holdbarhet, sier Mikkelborg.

Hun råder også til å bruke en q-tip i kremkrukken fremfor fingrene. Da unngår du i mye større grad bakterier i krukken.

- Husk at en krem som er utgått fortsatt kan være brukbar hvis den er oppbevart godt. Dersom kremen derimot lukter harsk, må den kastes, selv om holdbarhetsdatoen fremdeles tilsier at den kan brukes, sier Mikkelborg.

- Kremer som lukter dårlig kan føre til reaksjoner på huden, legger hun til.

- Ansiktskremer har som regel kortere holdbarhetstid enn kroppsprodukter. Body lotion har en holdbarhetstid på fire til åtte måneder, mens ansiktsprodukter har desto kortere levetid, sier makeupartist Sølvi Strifeldt og fortsetter:

- Solkremer bør kjøpes nye hvert år, da virkningsstoffene kan forringes og gi falsk trygghet.

 

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Parfyme

Du lukter fort om den ikke skal brukes mer.

TÅLER IKKE VARME: Oppbevar aldri kremen din på nederste hylle hvis du har varmekabler i gulvet på badet. Foto: Colourbox
TÅLER IKKE VARME: Oppbevar aldri kremen din på nederste hylle hvis du har varmekabler i gulvet på badet. Foto: Colourbox

- Normal holdbarhet på parfyme er 36 måneder etter at de er åpnet. De har en ”hylletid” på mange år i butikken før de åpnes, sier Kjersti Mikkelborg, hud- og kroppsterapeut og grunnlegger av hudklinikken Spaspa.

Hun anbefaler at du oppbevarer parfymen kjølig og mørkt for lengst mulig holdbarhet.

- Utgått parfyme lukter vondt og kan også føre til reaksjoner på huden, sier Mikkelborg.

- Du kan merke på lukten når den bør kastes, siden lukten ofte skifter karakter, legger makeupartist Sølvi Strifeldt til.

 

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Dusjsåpe

Forskjell på harde og flytende såper.

Dusjsåper kan ifølge makeupartist Sølvi Strifeldt ha en holdbarhetstid på ca. tre år i uåpnet tilstand.

TRE ÅR: Parfyme har lang holdbarhetstid, men hvis den blir utsatt for sollys, minskes holdbarheten betydelig. Foto: Colourbox
TRE ÅR: Parfyme har lang holdbarhetstid, men hvis den blir utsatt for sollys, minskes holdbarheten betydelig. Foto: Colourbox

- Såper er hardføre mot bakterier, men hvis de for eksempel inneholder olje, kan de harskne og få en kortere holdbarhetstid på seks til tolv måneder, sier hun.

Strifeldt sier også at harde såper har lengre holdbarhetstid enn de flytende, også etter at de er tatt i bruk.

Dusjsåper er forbruksvare, og vil dessuten sjelden bli stående veldig lenge. Men, på en utgått dusjsåpe kan pH-verdien endres.

- Det vil være uheldig å bruke en såpe med feil pH, dersom det er en intimsåpe, sier Kjersti Mikkelborg, hud- og kroppsterapeut og grunnlegger av hudklinikken Spaspa.

 

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Maskara

Følg holdbarheten for å unngå øyebetennelse.

- En maskara er holdbar tre til seks måneder etter åpning, sier Strifeldt.

- Men hvis du bruker den hver dag, ser man ofte at den er klar for å byttes ut etter tre til fire måneder, forteller Kjersti Mikkelborg, hud- og kroppsterapeut og grunnlegger av hudklinikken Spaspa.

PH-VERDI: Pass spesielt på holdbarheten til intimsåper. Foto: Colourbox
PH-VERDI: Pass spesielt på holdbarheten til intimsåper. Foto: Colourbox

Det anbefales ikke å bruke en utgått maskara på grunn av bakteriedannelse, og øyebetennelse kan bli en konsekvens.

 

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Foundation

Være nøye med hygiene her.

Når det gjelder foundation, holder den som regel ett år etter åpning, ifølge Kjersti Mikkelborg, hud- og kroppsterapeut og grunnlegger av hudklinikken Spaspa.

- Dersom du har mineralmakeup i pudderform, er det avgjørende at du jevnlig vasker børsten din. Dersom du ikke vasker denne, vil det samles bakterier i den, og det kan føre til irritasjon på huden din som utspiller seg i rødhet og akne, sier hun og understreker:

- Dette kan skje selv om produktet fremdeles viser gyldig holdbarhetsdato.

KORT HOLDBARHET: Hvis du bruker maskara hver dag, er den klar for å byttes ut etter tre til fire måneder. Foto: Colourbox
KORT HOLDBARHET: Hvis du bruker maskara hver dag, er den klar for å byttes ut etter tre til fire måneder. Foto: Colourbox

Makeupartist Sølvi Strifeldt sier at en pudderfoundation kan være holdbar selv etter to år.

- Foundation kan ha en holdbarhetstid på alt fra seks til 24 måneder, avhengig av hvilken type foundation det er. En pudderbasert foundation har lengst holdbarhetstid, mens en foundation som ligger i tube kan være gammel etter seks måneder, sier hun.

 

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Leppestift og lipgloss

Går fort ut på dato etter at du har åpnet den.

Ifølge makeupartist Sølvi Strifeldt kan leppestifter og lipglosser ha en holdbarhetstid på omtrent to år om produktet er ubrukt.

- Etter at den er tatt i bruk, kan forringelsen skje ganske raskt, og burde da kanskje skiftes ut etter seks til tolv måneder, sier hun.

Om en leppestift eller lipgloss har gått ut på dato, vil du fort kjenne det på lukt og smak.

- Her er det viktig å være oppmerksom på at du ikke må bruke leppepomade dersom du er plaget med herpes rundt munnen. Disse vil være full av bakterier etter at munnsåret er helet, og du vil kunne smitte deg selv igjen med nye munnsår. Dette vil ikke ha noe med utgått dato å gjøre, men er viktig å ta hensyn til, sier Mikkelborg.

KOMMER AN PÅ TYPEN: Foundation kan ha en holdbarhetstid på alt fra seks til 24 måneder, avhengig av hvilken type foundation det er. Foto: Colourbox
KOMMER AN PÅ TYPEN: Foundation kan ha en holdbarhetstid på alt fra seks til 24 måneder, avhengig av hvilken type foundation det er. Foto: Colourbox

Du kan enkelt se på glossen eller leppestiften om den har gått ut på dato.

- Glossen og leppestiften vil kunne skifte farge (spesielt glossen) og de vil endre lukt. Det er jo ikke spesielt behagelig med harsk lukt på leppene, da du konstant kjenner lukten selv, sier Mikkelborg.

Se hvordan du unngår tørre lepper her.

 

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Kajal/eyeliner

Holder litt lenger enn maskara.

- En kajal eller eyelinerpenn sies å ha en holdbarhetstid på omtrent to år, dersom du er flink til å holde den ren samt spisse den ofte, sier makeupartist Sølvi Strifeldt.

Hun poengterer også at flytende eyelinere har en litt lenger holdbarhetstid enn maskara, på cirka seks til åtte måneder.

- Her må du også utvise skjønn og vurdere fra produkt til produkt. Blyanter som kan spisses, blir fornyet idet du spisser dem. Dette er særlig gunstig hvis flere bruker samme blyant, sier Mikkelborg.

Hun understreker at du må vise større aktsomhet mot våtliner som ikke kan spisses.

 

BAKTERIER: Leppepomader kan fort få bakterier på seg, så vær nøye her. Foto: Colourbox
BAKTERIER: Leppepomader kan fort få bakterier på seg, så vær nøye her. Foto: Colourbox

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

LENGER ENN MASKARA: En kajal eller eyelinerpenn sies å ha en holdbarhetstid på omtrent to år. Foto: Colourbox
LENGER ENN MASKARA: En kajal eller eyelinerpenn sies å ha en holdbarhetstid på omtrent to år. Foto: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning