Hvordan velge riktig maskara

Sikker på at du velger riktig maskara?

- Det er faktisk svært få som vet hva de skal se etter.

VALGETS KVALER: Vet du hvilken maskara du burde velge?
VALGETS KVALER: Vet du hvilken maskara du burde velge? Foto: FOTO: Guro Heiret
Publisert Oppdatert

Vi snakker ofte om hvor vanskelig det er å finne riktig foundation, men har du noen gang tenkt over hvilken maskara du velger?

Ifølge IsaDora sin internasjonale makeupartisten Stephan Ulvund Øien, er det nemlig svært få som kjøper riktig maskara.

- Dessverre er det slik at når vi går i butikken, er det svært få som faktisk vet hva de skal se etter. I tillegg har ofte betjeningen lite kunnskap om hvordan man velger riktig maskara, sier han.

- Det ender derfor opp med at maskara faktisk blir et impulskjøp basert på hva venninnen din har kjøpt, og kanskje mister du litt troen på at det i det hele tatt finnes en maskara som holder det den lover, legger han til.

Analyser vippene dine

Det finnes utallige maskaraer på markedet, og det kan være vanskelig å vite hva du bør se etter.

Lite og tynne vipper

Unngå volummaskara som vil gi deg for mye produkt. Vippene vil klumpe seg sammen og se kortere, firkantet og mer kompakte ut. Det vil også gi inntrykk av at du har færre vipper enn det du egentlig har

Gå for en lengdemaskara med liten avstand mellom børstehårene og noe tynnere konsistens på selve produktet, som vil separere vippene med kortere mellomrom og gir en vifte som er tettere. Den tynne konsistensen gjør også at vippene oppfattes som lengre.

Test maskaraens tekstur ved å dra børsten raskt ut av hylsteret. Former produktet seg som en lang, hårlignende tupp ytterst på børsten har den en bra tekstur for tynnere vipper.

Kilde: Stephan Ulvund Øien

Bør du gå for volum, definisjon, seperasjon eller lengde?

- Her er det ekstremt viktig at du som forbruker vet hva det betyr for dine vipper, fastslår Øien og fortsetter:

- Jeg mener at de perfekte vippene eksisterer for absolutt alle. Og det handler kun om produktkunnskap og å forstå hva seperasjon, lengde og volum gjør for akkurat dine vipper, sier han.

For å finne riktig maskara til dine vipper, mener han at det er viktig at du analyserer vippene dine.

Er de korte, tynne, lange eller noe midt i mellom?

- Match alltid antall vipper og lengde på vippene med hvor stor avstand det er mellom børstehårene på børsten og tykkelsen på konsistensen på produktet, råder Øien.

Har du lite vipper, bør du gå for en maskara som ha en børste med mindre avstand mellom børstehårene.

- Det er også viktig at maskaraen har en tynn konsistens og at den distribuerer lite produkt, sier Øien.

Har du derimot mye vipper, trenger du en maskarabørste med større avstand mellom børstehårene.

- Her bør konsistensen også være tykkere, men distribuere mye produkt, forteller makeupartisten.

VANSKELIG VALG: Det er ikke alltid like lett å vite hvilken maskara som er best til dine vipper.
VANSKELIG VALG: Det er ikke alltid like lett å vite hvilken maskara som er best til dine vipper.

- Kommer an på hvilken look du ønsker

Linda Marie Krogsund er utdannet hudpleier og makeupartist. Hun er ikke enig med Øien, men mener at personlige preferanser har like mye å si når du skal velge hvilken maskara du skal gå for.

Mye og lange vipper

Velge en lengdemaskara som gir medium med distribusjon av produkt, og som vil forsikre at avstanden på vifteformasjonen av vippene vil gi et fyldig resultat,

Bruk en volummaskara helt nede ved vipperøttene. Bruker du den hele veien, får du fort edderkoppvipper hvor separasjonen er fin nede ved røttene og veldig stor ute ved tuppene.

Gå først over med en lengdemaskara og deretter med en volummaskara ved røttene for å oppnå den perfekt kjegleform på vippene.

Kilde: Stephan Ulvund Øien

- Hvilken maskara vi velger å bruke kommer an på hvordan vi ønsker vippene våre og hvilken look vi er ute etter å skape, forklarer hun.

Øien mener at en slik innstilling ikke gagner kunden.

- Dersom makeupartisten mener at valget av maskara avgjøres i forhold til hvilken look som skal legges og ikke tar i betraktning kundens utgangspunkt, synes jeg det er ekstremt uheldig for kunden, sier han.

- Man kan ikke bare kopiere en look uten å avpasse looken til det mennesket man jobber på. Det gjelder både farger, form og produktvalg, legger han til.

Krogsund står likevel fast på sitt om at alle har ulike kriterier når de skal velge maskara, og at det er lov å bruke en volummaskara dersom du ønsker det – også hvis du har tynne vipper.

- Hvis du har tynne vipper kan du med fordel velge en maskara som gir både volum og lengde, sier hun og fortsetter:

- Mange av disse maskaraene har fiber i seg, noe som gjør at det blir lettere å bygge og gi volum til vippene.

Til vipper med uten særlig bøy, anbefaler hun å bruke et serum som pleier og mykgjør vippene. Dette produktet skal gi deg en naturlig bøy etter at du har brukt produktet en stund.

- For ekstra bøy kan du også bruke en vippetang. Bruk alltid vippetangen før du legger maskara. Da unngår du å skade vippene.

Forstår at brukeren blir forvirret

Det er ikke enkelt å vite hvilken maskara du bør gå for, men skal vi tro Linda Røhmen, faglig leder for makeup på Image akademiet, er det lov å følge begge rådene gitt ovenfor.

MEDIUM: Modellen har vipper med medium vippelengde.
MEDIUM: Modellen har vipper med medium vippelengde. Foto: FOTO: Guro Heiret
FEIL MASKARA: Her har vi brukt en maskara som gir både volum og definisjon. Ifølge Stephan Ulvund Øien ville en lengdemaskara vært bedre.
FEIL MASKARA: Her har vi brukt en maskara som gir både volum og definisjon. Ifølge Stephan Ulvund Øien ville en lengdemaskara vært bedre. Foto: FOTO: Guro Heiret

- Looken maskaraprodusenten lover kan oppleves annerledes på ulike vipper. En maskara som gjør vippene tykkere, er fin på noen med lange tynne vipper, men kan oppleves ganske annerledes på noen med korte vipper, forklarer hun.

Det er mange typer maskara på markedet, og Røhmen forstår at brukeren kan bli forvirret.

- Min erfaring er at en maskara som sitter bra og gir en god effekt på én type hud og vipper, kan oppføre seg annerledes på en annen type hud og vipper.

Det er med andre ord ikke gitt at maskaren som venninnen din elsker, er den beste for deg.

Likevel mener hun at det bør være lov å gå for den maskaraen du selv ønsker, så lenge det funker for deg og dine vipper.

Selv liker hun å bruke maskaraer som kan bygges i par lag uten at det ser klumpete ut.

- Et tips jeg alltid gir studenter, kunder og aktører er å bygge maskaraen i lag. Jobb med begge øynene samtidig, slik at det ene laget rekker å tørke før du tar på et nytt lag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning