Hvordan trimme skjegg

Slik tar du vare på skjegget

Her er tipsene du trenger for trim, stell og vask av skjegget.

TRIMME SKJEGGET: Mange menn har anlagt skjegg den siste tiden, men ikke alle er like flinke til å trimme og holde det velstelt.
TRIMME SKJEGGET: Mange menn har anlagt skjegg den siste tiden, men ikke alle er like flinke til å trimme og holde det velstelt. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

De fleste har vel fått med seg at skjegg er i vinden som aldri før om dagen.

Og har du først anlagt skjegg, så bør du også vite litt om hvordan du skal trimme og ta best mulig vare på det.

- Mange venter for lenge med å trimme skjegget. Selv om du sparer til skjegg, kan det være greit å trimme det en gang i blant for å opprettholde en fin fasong, understreker Andreas Doppelmayr, grunnlegger av Barbershop.no.

Han forteller videre at det er viktig å barbere seg rundt skjegget, slik at det ikke er masse skjeggstubber rundt.

- En glattbarbert hals gjør at selve skjegget også ser mer velstelt ut, påpeker Doppelmayr.

Gå til barberer for riktig form

Det anbefales at du får veiledning til hvordan du skal forme skjegget, i hvert fall første gang etter at du har spart.

- Hvis du sparer og er usikker på hvordan det skal se ut, bør du spørre om råd, sier barberer og frisør Chinh Vo hos Inch.

En god barberer vil nemlig kunne gi deg tips om hvilken fasong på skjegget som passer best til din ansiktsform, samt lage linjer for barbering rundt skjegget.

- I tillegg vil barbereren kunne trimme skjegget, enten med tanke på å beholde lengden eller legge til rette for å kunne gro videre, samtidig som det ser velpleid ut, forteller Doppelmayr.

Han sier det går fint å trimme skjegget selv hjemme, men anbefaler å besøke en barberer et par ganger i året for å få best mulig resultat.

Vo stemmer i:

- Få veiledning først,  og så kan du prøve hjemme selv etter hvert.

Ønsker du at skjegget til enhver tid skal se velstelt ut, mener Doppelmayr at det kan være nødvendig med et besøk til barberer hver sjette uke.

Hvordan trimme skjegget hjemme

- For de fleste, anbefales det at man trimmer skjegget på sidene slik at det ikke blir for rundt. Dette gjelder spesielt menn som har litt rundt ansikt fra før, forteller Doppelmayr.

Ved å trimme skjegget på sidene vil det nemlig se spissere ut, noe som gjør at ansiktet ditt vil se smalere ut.

For menn med veldig smalt ansikt kan det derimot være lurt å beholde litt mer av skjegget på sidene.

- Det holder stort sett å stusse det hver sjette uke. For menn som stusser barten, vil den måtte stusses oftere for å unngå å få den i munnen, sier Doppelmayr.

Vo anbefaler å ha en god trimme- eller barbermaskin hjemme. Har du bestemt deg for en viss lengde på skjegget, mener hun at du kan trimme det selv en gang i måneden, eller eventuelt annenhver måned.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODE GROOMINGPRODUKTER (f.v.): Beardsley Shampoo for Beards, kr 199. Beardsley Conditioner for Beards, kr 199. Brooklyn Soap Company kam, kr 169. Dovo skjeggtrimmesett, kr 699. Recipe for Men Beard Elixir, kr 159.Captain Fawsett's Sandalwood Moustache Wax, kr 129. Oak Natural Beard Care Beard Oil, kr 399.
GODE GROOMINGPRODUKTER (f.v.): Beardsley Shampoo for Beards, kr 199. Beardsley Conditioner for Beards, kr 199. Brooklyn Soap Company kam, kr 169. Dovo skjeggtrimmesett, kr 699. Recipe for Men Beard Elixir, kr 159.Captain Fawsett's Sandalwood Moustache Wax, kr 129. Oak Natural Beard Care Beard Oil, kr 399. Foto: FOTO: produsenten

Ikke vask med vanlig sjampo

Ifølge Doppelmayr, bør du vaske skjegget ditt daglig – det er tross alt i kontakt med mat, drikke og eventuelt røyk hver dag. Vo derimot sier det kan være tilstrekkelig å vaske det et par ganger i uken, men understreker at man må kjenne på det selv.

Hun anbefaler videre å bruke skjeggsjampo som er skånsom mot huden og tilpasset skjegghårene, og fraråder å bruke vanlig sjampo.

Doppelmayr gir samme råd:

- Du bør bruke skjeggsjampo, siden den både er mildere og har en annen pH-verdi enn vanlig sjampo.

Det produseres nemlig olje i hodebunnen, noe som gjør at vanlig sjampo er sterkere for å kunne rengjøre både hår og hodebunn.

Det er ikke samme oljeproduksjon i ansiktet, og dermed vil en vanlig sjampo bli for kraftig, noe som kan føre til blant annet tørr hud og flass.

- Ta gjerne en runde med skjeggbalsam i blant dersom skjegget er langt, sier Doppelmayr.

Føn skjegget tørt

Han forteller videre at du bør føne skjegget etter at du har dusjet, spesielt dersom det er langt.

- Det er både for å tørke det, men også fordi føning gjør at skjegget blir rettere og mer håndterlig, forteller Doppelmayr.

Tørk skjegget med et håndkle slik at det ikke er for vått, og påfør skjeggolje (for kort til medium lengde) eller skjeggvoks (for lengre skjegg) i det fuktige skjegget. Har du medium til langt skjegg, kan du bruke en kam og hårføner for å forme skjegget og tørke det.

- Mange tror at skjeggolje og skjeggvoks vil gi bedre kontroll på skjegget, men disse produktene er mest til pleie, opplyser Doppelmayr.

- Dersom du foretrekker en blank finish, kan du påføre et par dråper med skjeggolje etter føning, avslutter Doppelmayr.

SUPRE SKJEGGPRODUKTER (f.v.): Mr. Bear Family Beard Balm Woodland, kr 159. Brooklyn Soap Company Beardwash, kr 249. Dr. Dittmar skjeggbørste, kr 159. Proraso Beard Oil, kr 149. Braun Cruzer 6 hår- og skjeggtrimmer, kr 799. Benjamin Barber Beard Wax Black Oak, kr 85. Captain Fawcett's Beard Oil, kr 449.
SUPRE SKJEGGPRODUKTER (f.v.): Mr. Bear Family Beard Balm Woodland, kr 159. Brooklyn Soap Company Beardwash, kr 249. Dr. Dittmar skjeggbørste, kr 159. Proraso Beard Oil, kr 149. Braun Cruzer 6 hår- og skjeggtrimmer, kr 799. Benjamin Barber Beard Wax Black Oak, kr 85. Captain Fawcett's Beard Oil, kr 449. Foto: Foto: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning