Skjegg og bart

Nå skal gutta se sånn ut

Glem glattbarbert. Det er en skjeggete kjake som gjelder.

HÅRETE TREND: Skjeggete er in som aldri før, forteller ekspertene. Og alternativene er uendelige. Ett eksempel er Charlie Hunnams buskete kjake. FOTO: Getty Images
HÅRETE TREND: Skjeggete er in som aldri før, forteller ekspertene. Og alternativene er uendelige. Ett eksempel er Charlie Hunnams buskete kjake. FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Det er det perfekte «tilbehøret» til gutta, sier frisør Peder Wallentin hos Adam og Eva, og refererer med det til den skjeggete trenden som nå er å se rundt de fleste herrelepper.

- Hvor du enn er, er det mulig å spotte en fyr med skjegg, sier Wallentin.

- Ganske merkbart

Hashtaggen #beard er brukt nesten åtte millioner ganger på Instagram, og Pinterest bugner av skjegginspirasjon i alle mulige farger og fasonger.

Chris Evans og Matthew McConaughey viste frem et fyldig skjegg under Oscar-gallaen, og både Leonardo DiCaprio og Tobey Maguire ble nylig observert med en fyldig ansiktsmanke off-cam.

- Vi merker definitivt skjegghysteriet, og får inn mange flere skjeggtrim nå enn før. Her er det snakk om menn i alle aldre, fra 20 til 60 år, sier Chinh Vo, frisør og barberer hos Inch Frisører.

Wallentin stemmer i:

- Tidligere «måtte» man være i en viss «kategori» for å kunne ha skjegg. Nå spiller det ingen rolle om du er konservativ eller har en mer utagerende stil, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ DE FLESTE HERREFJES: Ansiktshår, både i form av skjegg og bart, er populært om dagen - både på mannen i gata så vel som blant kjendisgutta. Øverst fra venstre: Kristoffer Hivju med sitt ikoniske fullskjegg. Chris Evans med en litt kortere variant. Matthew McConaughey under årets Oscar-galla. Leonardo DiCaprio, Ricki Hall og Tobey Maguire.
PÅ DE FLESTE HERREFJES: Ansiktshår, både i form av skjegg og bart, er populært om dagen - både på mannen i gata så vel som blant kjendisgutta. Øverst fra venstre: Kristoffer Hivju med sitt ikoniske fullskjegg. Chris Evans med en litt kortere variant. Matthew McConaughey under årets Oscar-galla. Leonardo DiCaprio, Ricki Hall og Tobey Maguire.

Skjegg i ekte Hivju-stil

Også skjeggforsker og forfatter Anders Kvåle Rue, som blant annet har skrevet boka «Skjegg – en kulturhistorie», kan melde om et økende antall menn med hår i ansiktet, i skikkelig Kristoffer Hivju-stil à la Netflix-reklamen.

- At skjegg er i tiden nå, er åpenbart - særlig fullskjegget, sier Kvåle Rue og fortsetter:

- Man kan snakke om en skjeggsyklus i motebildet. Da vil en skjeggsyklus være perioden fra helskjegg, via delskjegg (kinnskjegg, bart), til full barbering, til delskjegg igjen, og tilbake til fullskjegg. Disse endringene vil ofte være en ren illustrasjon på det som ellers skjer i samfunnet.

Kvåle Rune forteller eksempelvis at «alle» barberte seg på 1700-tallet, men at den franske revolusjonene tok med seg kinnskjegget.

- Deretter kom barter, og til slutt helskjegg-moten rundt 1880-tallet. Da Europa ble kastet inn i første verdenskrig var barter veldig på moten, men ut i fra militærlivets strenge regime, marsjerte mennene hjem igjen glattbarberte. Det utseendet holdt seg helt til hippi-revolusjonen på 60-tallet, forteller han.

- Menn bør hive seg på skjeggbølgen

Wallentin mener skjeggtrenden som så mange menn sporter i dag slo til for fullt for et par år siden, men at gutta nå om dagen ikke er redde for litt skjeggstubber, «tre-dageren» eller helskjegg.

- Skjegget er mye mer akseptert per dags dato, men det har tatt lang tid før mannen i gata har følt seg komfortabel nok til å slenge seg på denne trenden, sier Wallentin.

Kvåle Rue er enig:

- Menn bør alltid hive seg på skjeggbølgen. Det er ingen grunn til å vente, sier han, før han påpeker en av de aller vanligste skjeggtabbene som finnes der ute:

- Mange er for utålmodige, og gir seg for lett om de ikke synes skjegget ble bra etter en uke med barberingsstopp. Det blir helt feil. Jeg anbefaler å la skjegget gro uhemmet en måned, helst to. Da vil de virkelig kunne vurdere om du skal avgrense det enkelte steder, og heller anlegge et delskjegg (bart, smultring, fippskjegg, kinnskjegg).

Vo sier seg enig:

- Ikke alle kan få til en tett skjeggvekst, men har du lyst til å prøve, gjelder det å være tålmodig. Som regel kan det trimmes først etter to måneder (eller mer). Er du lyshåret, må du i hvert fall være tålmodig – både på bart- og skjeggfronten.

Hun mener videre det ikke er mulig å snakke om andre konkrete «skjeggtabber», først og fremst fordi det kommer så an på smak og behag.

- Selv synes jeg skjegget skal være litt tilfeldig, så det å gjøre feil skal mye til. Har du over én til to centimeter, må du gjerne passe på at det ikke ser for trimmet ut, sier hun.

Stylingtips til skjegget

Ekspertene understreker også at når skjegget er over en viss lengde (rundt tre centimeter) er det vanskelig å forme det selv, selv med maskin med justerbart blad.

- Kontakt gjerne frisøren din for triks og tips, eller time til forming, sier Wallentin.

Han trekker likevel frem særlig én bartetype som er svært så populær for øyeblikket:

- Trønderbarten!

Tegn på kjønnsmodenhet

Kvåle Rue mener det er vanskelig å si hvordan motebildet (med tanke på skjegget) vil se ut fremover.

- I tillegg opplever jeg det som feil å si at skjegg er mote eller ikke, som om skjegg stilte i samme kategori som slengbukser eller visse farger. Skjegg er først og fremst noe menn genetisk sett er programmert til å ha, som et tegn på at de er kjønnsmodne, sier han og fortsetter:

- Det eksistensielle spørsmålet blir dermed ikke: Hvorfor har menn skjegg nå? Men: Hvorfor fjerner menn i noen deler av historien/enkelte samfunn, skjegget?

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning