Hvordan velge riktig skjegg

Velg riktig skjegg til din ansiktsform

Slik fremhever du dine beste trekk.

VELG RIKTIG SKJEGGTYPE: Brad Pitt har hatt utallige skjeggvarianter, og her er to eksempler. På bildet til venstre får han et bredere og mer maskulint ansikt, fordi skjegget er kort og trimmet. På bildet til høyre gjør flippskjegget at han får et smalere og lengre ansikt, fordi skjegget er med på å dra fjeset nedover. Sistnevnte er ikke en favoritt blant ekspertene.
VELG RIKTIG SKJEGGTYPE: Brad Pitt har hatt utallige skjeggvarianter, og her er to eksempler. På bildet til venstre får han et bredere og mer maskulint ansikt, fordi skjegget er kort og trimmet. På bildet til høyre gjør flippskjegget at han får et smalere og lengre ansikt, fordi skjegget er med på å dra fjeset nedover. Sistnevnte er ikke en favoritt blant ekspertene. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Skjegg er i vinden som aldri før. Men skjegg er ikke bare skjegg.

Det finnes nemlig utallige lengder, fasonger – og ikke minst farger – å velge mellom.

- Den riktige skjeggtypen til ansiktet ditt kan fremheve de mest flatterende trekkene dine – og skjule de minst flatterende, sier Fabio Vivian, Brauns Styling Ambassador.

Chinh Vo, frisør og barberer hos Inch Frisører, er enig:

- Et riktig skjeggvalg gjør at du ser mer maskulin og typete ut – og unngår babyface-looken.

Form ansiktet som du ønsker

Ved å anlegge riktig form og tykkelse kan du altså forme ansiktet akkurat som du selv ønsker.

- Det kan sammenlignes med valg av hårfrisyre, fordi også skjeggvalget må ta hensyn til ansiktsfasongen din, i tillegg til tykkelsen og teksturen på hårene, sier Vivian.

Hårteksturen påvirker også hva slags pleie du skal gi skjegget ditt, og hvordan det bør trimmes.

- For de aller fleste menn kan det lønne seg å trimme skjegget litt på sidene, spesielt hvis det er langt. Dette gjør at ansiktet virker lengre og mer definert, i stedet for at det blir rundere, sier Vo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ULIKE SKJEGGTYPER: Ifølge ekspertene kan den riktige skjeggtypen fremheve de mest flatterende trekkene i ansiktet ditt. Her er et par eksempler på ulike skjeggvarianter. 1. Chris Hemsworth går for en tredagerslook. 2. David Beckham går for en fyldigere variant. 3. Ryan Gosling har latt barten være i fokus. 4. Brad Pitt har valgt en kombinasjon av bart og flippskjegg, mens resten av ansiktet er glattbarbert. 5.  George Clooney med en fyldig, grå ansiktsmanke. 6. Jake Gyllenhaal har en trimmet og kort, dog fyldig, skjegglook.
ULIKE SKJEGGTYPER: Ifølge ekspertene kan den riktige skjeggtypen fremheve de mest flatterende trekkene i ansiktet ditt. Her er et par eksempler på ulike skjeggvarianter. 1. Chris Hemsworth går for en tredagerslook. 2. David Beckham går for en fyldigere variant. 3. Ryan Gosling har latt barten være i fokus. 4. Brad Pitt har valgt en kombinasjon av bart og flippskjegg, mens resten av ansiktet er glattbarbert. 5. George Clooney med en fyldig, grå ansiktsmanke. 6. Jake Gyllenhaal har en trimmet og kort, dog fyldig, skjegglook. Foto: FOTO: Getty Images

Hvilke skjeggvariant skal du gå for?

Er du lang i ansiktet, bør du unngå skjegg med lengden i front, da dette kun vil forsterke den avlange ansiktsformen din.

- Her kan et en til to ukers skjegg er fint, helst med litt trimming for å oppnå et rundere fjes, råder Vo.

Peder Wallentin, frisør hos Adam og Eva, er enig:

- Er du derimot smal i ansiktet, kan et skjegg med bredde gi deg mer fylde i fjeset, sier Wallentin.

- Det motsatte gjelder selvfølgelig et bredt ansikt, der et smalere skjegg vil gjøre ansiktet ditt smalere, legger han til.

Har du et rundt ansiktet, kan et langt skjegg være fint, da det drar ansiktet litt nedover – dersom du er flink å trimmer det på sidene.

- Hvis du ikke gjør det, kan skjegget fort få fjeset ditt til å virke bredere enn det egentlig er, sier Vo.

Mange glemmer også å fjerne skjegget på halsen når de har et langt skjegg. Det kan få skjegglooken til å se litt massiv ut.

- Dette kan du trimme ned selv med barbermaskin eller barbere det bort. Sliter du i tillegg med verver rundt halsen, kan eksperthjelp være lurt, sier Vo.

Skjeggtabber

Ifølge Fabio er den aller vanligste skjeggtabben å bare la det gro.

- Det krever godt med stell – selv en rufsete stil som lumberseksull.

Vo er enig:

- Det ser så fort ustelt ut om du ikke trimmer det ofte nok.

En annen vanlig tabbe blir begått av gutta som har dårlig med skjeggvekst, men likevel prøver å få en fyldig ansiktsmanke.

- Dette kan fort se stusselig ut. Her er det definitivt finest å gå for en glattbarbert look, men det er selvfølgelig lov å prøve, sier Vo.

Er du imidlertid i tvil om hva du skal gå for, nevner ekspertene særlig én variant som passer de aller fleste menn.

- Vi snakker selvfølgelig om den varianten som kommer etter cirka en uke, sier Wallentin og legger til:

- Eventuelt barten. Den har som regel alle i en eller annen grad.

Wallentin trekker særlig frem én skjegglook han ikke er særlig fan av.

- Flippskjegget som Brad Pitt hadde for et par år siden, som var uten både form, fylde eller rene linjer. Det skal mye til før det funker.

Skjegg i 15 år

John André Hanøy, kunstner og stylist, er blant gutta i gata som er kjent for sitt fyldige skjegg. Han har mer eller mindre hatt skjegg i cirka 15 år.

SKJEGGETE: Stylist og kunstner John André Hanøy er blant gutta i gata som er kjent for sitt fyldige skjegg.  FOTO: Lars Evanger
SKJEGGETE: Stylist og kunstner John André Hanøy er blant gutta i gata som er kjent for sitt fyldige skjegg. FOTO: Lars Evanger

- Jeg har hatt skjegg siden sist det var trendy, men for meg var det aldri derfor jeg valgte å anlegge skjegg, sier han og fortsetter:

- Når du ikke har så mye hår på toppen, blir det naturlig for meg å ha skjegg. Det startet med at jeg bestemte meg for å gro det, og at det gikk litt raskere enn jeg hadde forventet.

Siden den gang har skjegget hans hatt utallige lengder og stiler.

- Selve formen på skjegget er det en barberer som gjør. Mitt tips er nettopp det; å gå til en profesjonell som former skjegget, samt ha en god maskin og saks hjemme så du selv kan trimme det hver tredje uke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning