Kommentar: Fire sannheter du skulle ønske du visste da du var yngre

- Selvsikre jenter er vanskelig å kødde med

Hvorfor bruker vi jenter så mye tid og energi på å mislike oss selv? Se om du kjenner deg igjen i disse situasjonene.

UNG VERSUS ELDRE: Er det mulig å være like selvsikker og trygg med sitt eget utseende både som ung og voksen?
UNG VERSUS ELDRE: Er det mulig å være like selvsikker og trygg med sitt eget utseende både som ung og voksen? Foto: FOTO: Faksimile American Apparel.
Publisert Oppdatert
Foto: Picasa

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Noen ganger får jeg lyst til å ta tak i tenåringsjenta meg og filleriste henne.

Det er jo en del av livet å gå gjennom både usikre og trygge stadier, men når jeg tenker på bekymringer jeg kastet tiden min bort på som ung, får jeg lyst til å le og gråte om hverandre.

Jeg var tjukk og verdens høyeste med dustete rødt hår som ingen andre hadde - med ekle fregner, så klart. I dag ville jeg betalt for å være så slank, solskadefri og høyreist med jomfruhår som jeg var.

Jeg trer nå inn i mitt trettiende leveår, og generasjonen min leser seg opp på hva man burde vite, eller skulle visst, om fødsel, amming og generell perfekt mammatilværelse.

Dette har fått meg til å tenke over alle tingene jeg skulle ønske jeg forsto bedre som ung, i søken etter å unngå de samme fellene nå som voksen.

Aldri fornøyde

For selv om jeg har lært av mine feil og unødvendige bekymringer, så merker jeg at vi kvinner, spesielt, til stadighet kommer opp med nye issues å bruke tiden vår på. Hvorfor kan vi aldri bare være fornøyde? Hvorfor er vi aldri bra nok?

Om det ikke er utseendet eller klesgarderoben, så er det interiøret hjemme, jobben, ungene, feriereisene eller bilen vi ikke synes er bra nok.

Så istedenfor å nyte det vi faktisk har, ergrer vi over oss det vi ikke har - og mest sannsynlig ikke trenger.

Selv om jeg kunne skrevet en hel bok om temaet, er jeg bare nødt til å ta for meg utseenderelaterte emner først. Vi lever jo tross alt i en helt besatt tidsalder.

Press i alle aldre

Alle generasjoner er forskjellige, men fellesnevneren virker å være at ungdom vokser opp fortere og fortere.

Jeg kjenner jeg blir trist av å se vakre jenter med ihjelbleket hår, oransje hud og sorte øyelokk - og de har ikke kommet til videregående engang! Så dette er ikke bare råd til tenåringsjenta meg, og til våre tenåringsdøtre som går gjennom det samme, akkurat nå. Men også som en slags personlig sjekkliste, slik at jeg som 50-åring ikke ser tilbake til alderen jeg er i nå, og angrer på de fine ordene jeg aldri sa til meg selv.

LANG VEI: Helt siden jeg var 13 år gammel, har utseende og kropp spilt en massiv rolle i livet mitt. Nå som voksen har jeg endelig funnet tryggheten i meg selv og skulle ønske jeg visste sannheten allerede da jeg var ung.
LANG VEI: Helt siden jeg var 13 år gammel, har utseende og kropp spilt en massiv rolle i livet mitt. Nå som voksen har jeg endelig funnet tryggheten i meg selv og skulle ønske jeg visste sannheten allerede da jeg var ung. Foto: FOTO: Privat

FIRE TING JEG SKULLE VISST SOM UNG OG HÅPER JEG FORTSETTER Å VITE SOM VOKSEN:

REN LYKKE: Storfornøyd med meg selv og lykkelig som barn, før utseende skulle spille en rolle i livet.
REN LYKKE: Storfornøyd med meg selv og lykkelig som barn, før utseende skulle spille en rolle i livet. Foto: FOTO: Privat

Ja, utseendet lurer deg

Hva som ansees som pent er en flyktig betegnelse - både i verdenshistorien og på grunnskolen. Fasiten på skjønnhet er ikke blondt hår og blå øyne, og klassens mest populære jente på barneskolen kan plutselig bli ansett som en grå mus på ungdomskolen.

Utseendet ditt, som uansett er vakkert, blir bare et problem den dagen du stopper opp og legger merke til det.

Da jeg var ti år gammel, var jeg stolt over at jeg veide mest av alle jentene, 42 kilo, og vant alle runder med en-arms-bryting på stokken i skolegården - sammen med klassens største gutt. Vi var drømmeteamet.

Jeg oste av selvtillit, helt til jeg plutselig la merke til at jeg ikke så ut som de andre. Og så startet jakten på å se ut som noen andre enn meg selv - hvem som helst, bare ikke meg.

Jeg følte meg tjukk hver eneste dag - fordi sammenlignet med venninnene mine, var jeg jo så mye større. Jeg var 14 år, 1.80 høy og størrelse 38 - jeg var langt ifra tjukk, med andre ord.

Heldigvis klarte jeg å bli glad i meg selv igjen på videregående, og mens jeg høyreist med mine 1.83 centimeter og klesstørrelse 42 strada gjennom kantina, kjente jeg tredjeklassingenes blikk som oste "hvem faen tror hun at hun er?". Det var hysterisk morsomt og blikkene avtok fordi jeg nektet å krympe meg - selvsikre jenter er vanskelige å kødde med, tross alt.

Merkeklær er ikke kult

ÜBERKUL: Da jeg var ni år, var jeg virkelig dronning av verden, kongen av haugen - i mitt hode. Jeg rocka rumpetaska og sykkelshorts som en selvfølge, og var riktig så fornøyd med meg selv.
ÜBERKUL: Da jeg var ni år, var jeg virkelig dronning av verden, kongen av haugen - i mitt hode. Jeg rocka rumpetaska og sykkelshorts som en selvfølge, og var riktig så fornøyd med meg selv. Foto: FOTO: Privat

At foreldrene dine skal bruke tusenvis av kroner på en bukse, bare fordi tre andre i klassen har den, er helt hjernedødt. Enda verre er det med foreldrene som kjøper buksene eller veska med argumentet om at datteren ikke skal skille seg ut.

Eneste grunnen til at du vil ha et spesielt merkevarenavn påsydd plagget ditt, er fordi det firmaet har vært jævlig gode på markedsføring - de lurer deg.

Jentene som ofte har best motesans og kreativ klesstil senere i livet, er nettopp de som får et antrekk til å funke, uten et eneste dyrt plagg.

Selv fikk jeg ikke Levi's bukser av foreldrene mine, som en prinsippsak. Det er jeg så glad for i dag, og ikke minst er det heldig for min egen økonomi da jeg aldri kjenner behov for hverken dyre klær, møbler eller andre materialistiske ting.

Hvis venninner, uansett alder, dømmer deg for prislappen på klærne dine, er det på tide å finne seg nye venner.

Sminke er unødvendig

Jo lengre du kan vente med å bruke sminke, jo bedre er det for huden - tro meg, den vil takke deg senere.

ALTFOR MYE: 13 år gammel, moteriktig klipp og altfor mye sminke på vei til brullyp i Canada. Jeg følte meg smashing, men tjukk - kjolen var størrelse L. Heldigvis har jeg innsett for lengs at størrelse er bare et tall, som også er veldig varierende fra butikk til butikk.
ALTFOR MYE: 13 år gammel, moteriktig klipp og altfor mye sminke på vei til brullyp i Canada. Jeg følte meg smashing, men tjukk - kjolen var størrelse L. Heldigvis har jeg innsett for lengs at størrelse er bare et tall, som også er veldig varierende fra butikk til butikk. Foto: FOTO: Privat

Det er klart det er morsomt og spennende med sminke! Jeg er jo selv makeupartist, og begynte å eksperimentere med brynsprodukter og øyenskygger da jeg var 14. Jeg var vel håndballagets offisielle sminkør på ymse turneringer.

Men sminke skal aldri, hverken som ung eller voksen, brukes fordi det er en nødvendighet.

Sminke skal være gøy, men det er alltid langt mer vakkert med jenter som generelt bruker lite sminke med selvsikkerhet, og finner frem sminkekostene i ny og ne når de virkelig har lyst.

Hvis man aldri ikke kan gå på skolen, løpe en tur i butikken eller jobbe uten sminke, blir man plutselig kontrollert av at man må se ut på en viss måte - og da slutter sminke å være positivt.

I tillegg kan man få akneutbrudd og allergier av å bruke sminke, spesielt som ung - og overplukka bryn og øyevipper nedlesset med maskara og falske øyevipper vil kunne få langvarige skader.

Selvtillit er misforstått

Ukentlig blir jeg spurt av unge jenter, så vel som voksne damer, om hvordan man får god selvtillit. Svaret er enkelt - man gir beng i hva andre synes om en, spesielt når det kommer til utseende og interesser.

Å være selvsikker betyr ikke at man er den mest populære jenta i klassen, eller har haugevis med venner. Selvsikkerhet er ikke å ha masse kjærester og være den største festjenta.

15 OG TJUKK: Det er når jeg finner sånne bilder i gamle fotoalbumer at jeg virkelig gremmes over at jeg trodde jeg var tjukk som 15-åring. Selv om jeg ikke gjemte meg bort, så var faktum det at kroppen min ikke var som "de andres", noe som plaget meg daglig.
15 OG TJUKK: Det er når jeg finner sånne bilder i gamle fotoalbumer at jeg virkelig gremmes over at jeg trodde jeg var tjukk som 15-åring. Selv om jeg ikke gjemte meg bort, så var faktum det at kroppen min ikke var som "de andres", noe som plaget meg daglig. Foto: FOTO: Privat

Det er noe så enkelt som en person som er trygg på hvem den er som menneske, uansett hva andre måtte se eller ikke se. Man vet man er snill og viktig for de menneskene man er glad i, og er aldri usikker på sine egne meninger.

Selv er jeg ikke spesielt komfortabel i ukjente sosiale situasjoner med masse nye mennesker, men det gjør meg ikke usikker på hvem jeg er - det er heller fordi jeg er usikker på hvem de er.

Selv er jeg ikke spesielt komfortabel i ukjente sosiale situasjoner med masse nye mennesker, men det gjør meg ikke usikker på hvem jeg er - det er heller fordi jeg er usikker på hvem de er.

Det beste man kan gjøre for å holde på eller øke selvtillit, er å omringe seg med mennesker som liker deg for den du er, og aldri prøver å forandre deg til noe annet.

Et godt bevis på trygghet i egen kropp og personlighet, trumfer jaget etter unaturlig perfeksjon, finner vi i den 62 år gamle American Apparel-modellen, Jacky O'Shaughnessy.

Hun er den nyeste frontfiguren for merkets undertøyskolleksjon.

Med et vakkert og upolert bilde, som fortsatt oser selvsikkerhet, får jeg håp om at livet kan tilbringes fornøyd og tilfreds hvis man bare tillater det. Og så håper jeg at mine fremtidige barn kan erfare det samme, fra det øyeblikket de kommer til verden.

Les også:

- Du vasker undertøyet ditt for ofte

Eier du et par av disse? Da bør du lese denne saken

Dette buksetrikset må du få med deg

FORBILDE: Den 62 år gamle modellen, Jacky O'Shaughnessy, er et fantastisk forbilde på å være fornøyd med eget utseende uten å ty til midler som ville forandret henne utad.
FORBILDE: Den 62 år gamle modellen, Jacky O'Shaughnessy, er et fantastisk forbilde på å være fornøyd med eget utseende uten å ty til midler som ville forandret henne utad. Foto: FOTO: Faksimile American Apparel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen