Skinnbuksa er den nye jeansen

HELT PÅ 90-TALLET: Sarah Michelle Gellar og de røde skinnbuksene hennes ble et varemerke på 90-tallet. Nå er Gellar igjen å se med trange skinnbukser, denne gangen et par sorte. © FOTO: Stella Pictures

I flere år har skinnbuksa vært forbeholdt motorsykkelklubber, rockestjerner og Kate Moss. Ikke alle synes at dét har gjort noe.

Det er mange som har dårlige minner om sammenklistra jukseskinn og røde lår, kanskje spesielt de som var unge på nittitallet.

Heldigvis er det ikke lenger 1998, og skinnbuksene à la 2014 kommer i alle mulige varianter, farger og fasonger.

Skinn var stort på catwalken i fjor høst, og kjendiser som Miranda Kerr, Gwen Stefani og Rosie Huntington-Whiteley har alle hevet seg på trenden. Skinnbuksene er definitivt kommet tilbake for å bli, enten du vil eller ei.

Supert basisplagg

- Skinnbuksa er et supert basisplagg, sier Åsa Formark.

Hun eier vintagebutikken Veloria Vintage, og har alltid vært glad i skinnbukser.

- Du kan style dem akkurat slik du vil. Søt kasjmirgenser, rocka t-skjorte, høye hæler, silkebluse, ja, nesten alt funker, mener Formark.

Hun har lagt merke til at flere kunder ønsker seg skinnbukser, og tror skinnbuksa er i ferd med å bli den nye skinny jeansen.

- Det har skjedd en endring det siste året, helt klart. De store motehusene har virkelig kjørt på med skinn de siste par sesongene, og det har smittet over på folk flest, sier hun.

Salgs- og PR-ansvarlig for Acne, Hans Tallseth, forteller at de har stor pågang på skinnbukser.

- Skinnbukser er virkelig blitt populært. Det er først og fremst de skinny skinnbuksemodellene som selger mest, men de andre fasongene går også fort, sier han.

Skinnbuksa er den nye jeansen

STORT UTVALG: Du kan finne skinnbukser i ulike farger og fasonger. Her ser du en blå variant fra Karl Lagerfelt (f.v), H&M klassiske sorte og Acnes populære skinn-skinny. © FOTO: Produsentene

De beste skinnbuksetipsene:

- Impregner med skospray før du tar den i bruk .

- Smør buksa jevnlig, helst hver andre måned. Du kan bruke skospray, men ansiktskrem fungerer også, så lenge den ikke inneholder alkohol eller fargestoffer.

- Ansiktskremen trenger ikke og skylles vekk, bare jobb kremen inn i skinnet og la den tørke. Husk likevel alltid å teste kremen på en liten del av skinnet først. Skinn kommer i ulike varianter, og det er best å være på den sikre siden.

- Ikke bruk matolje. Den kan lett råtne, tørke ut skinnet og gi vond lukt.

- Unngå varme, sterkt sollys og regn.

- Hvis du har sølt noe på buksa, bruk først vann. Deretter kan du til nød prøve Zalo. Ikke bruk Vanish.

Kilde: Roque Furtado

Knær og rumpe

For å finne en virkelig god skinnbukse, derimot, må man smøre seg med litt tålmodighet. Siden det finnes så mange fasonger og ulike typer skinn, er det lett å gå seg vill. Ofte er det bare små detaljforskjeller på buksene, men de utgjør en stor forskjell.

- Hovedregel nummer én er å alltid prøve buksene først, sier Roque Furtado.

Han jobber i en av Londons mest anerkjente skinnbutikker, J.T Batchelor, som har store navn som Jimmy Choo og Stella McCartney på kundelista. Mange av de britiske og europeiske skinnkreasjonene som du ser nedover catwalken kommer herfra.

- Ikke bare prøve dem, altså, men gå rundt med dem, kjenne på skinnet, se om det smitter av på huden. Det skal det helst ikke gjøre.

Han mener det viktigste å vite om skinn, er at det ofte utvider seg.

- Spesielt på knærne, og rumpa, sier Furtado.

Derfor er det viktig å kjøpe et skinn som former seg, og som ikke bare lever sitt eget liv.

- Du får et visst inntrykk hvis du tar deg noen runder utenfor prøverommet, sier Furtado.

- Kuskinn kan være vanskelig. Hvis det er et stort søkk etter knærne eller rumpa når du tar av deg buksene, så bør du vurdere en annen skinntype, eller eventuelt en løsere modell.

Skinnbuksa er den nye jeansen

BAGGY: Hvem sier at skinnbuksene må være trange? Det finnes mange fine, baggyh varianter der ute, her representert ved Rihanna, Alessandra Ambrosio og Gwen Stefani. © FOTO: Stella Pictures

Unngå klamme lår

Han understreker også at man alltid bør spørre om hvor skinnet kommer fra.

- Er det ku? Sau? Kanskje gris? De ulike skinntypene har ulike kvaliteter, så du får både en pekepinn på hvordan skinnet vil endre seg med tid og hva det egner seg til, forklarer han.

Saueskinn er luftigere og lettere å gå med, mens kuskinn er mer slitesterkt, ifølge Furtado.

- Det kommer rett og slett an på hva du skal bruke buksene til.

Hvis man vil unngå klamme lår, mener han at saueskinn er det beste valget.

- Det puster bedre, og legger seg annerledes på kroppen, forteller han.

- Gris er også bra, men den type skinn er det ikke like mye av.

Han minner om at hvis man kjøper saueskinn, kan man ikke få hele bukser.

- Saueskinnet er ikke stort nok til det, så da må du kjøpe de skinnbuksene som er satt sammen av ulike deler. Hvis du er ute etter lange skinnbukser som går i ett, må du ty til kuskinn.

Skinnbuksa er den nye jeansen

TRENDY: Det er ikke bare jentene som ser bra ut i skinnbukse. Gutta kan med fordel skaffe seg et par, som for eksempel en av disse fra Versace. © FOTO: Stella Pictures

- Ikke bruk matolje

Det er ikke nødvendigvis slik at du må kjøpe nye skinnbukser. Flere vintage-butikker tilbyr kvalitetsskinn, men for å være på den sikre siden så er det noen ting du bør se etter før du kjøper.

- Skinnet skal være mykt og bevegelig. Se opp for sprekker i sømmene og gråaktig misfarging. Det er aldri gode tegn, sier Formark.

Ifølge Formark kan en skinnbukse vare livet ut, så lenge man tar vare på den.

- Pass på at du ikke henger buksa over varme ovner, og unngå sterkt sollys og regn så godt det lar seg gjøre, sier hun.

Det er også viktig å impregnere buksa når du kjøper den, og gjerne en gang i blant etterpå også. Du kan bruke vanlig skospray, eller det du har for hånden.

- Skinnet tåler mye av det samme som deg selv, sier Furtado, og forteller at både ansiktskremer og hårolje kan fungere ypperlig, så lenge de ikke inneholder fargestoffer.

Det er nemlig sånn at akkurat som huden din, må også skinn få fuktighet for å holde seg fint.

- Ansiktskrem er ypperlig. Smør gjerne inn kremen hver andre måned. Det er ikke nødvendig å skylle bort ansiktskremen, bare smør den inn og la skinnet tørke, sier Roque.

Han advarer derimot mot matolje.

- Mange tror de kan bruke all form for olje, men det stemmer ikke. Hold deg unna matolje, da den har en tendens til å råtne og lukte vondt, sier han.

Skinnbuksa er den nye jeansen

ANSIKTSKREM: Du trenger ikke gå til innkjøp av dyre skokremer for å holde skinnbuksa di vedlike. Ifølge ekspertene er hvilken som helst ansiktskrem like effektiv. © FOTO: Martine Jonsrud

Skinnbuksa er den nye jeansen

FARGER: Skinnbuksa trenger ikke å være sort. Nyanser av rødt er spesielt populært. © FOTO: Stella Pictures

Skinnbuksa er den nye jeansen

PRIKKEN OVER I'EN: Ønsker du deg en skinnbukse som skiller seg ut, er gullbuksene fra Vionette et sikkert valg. © FOTO: Stella Pictures

Juks eller ekte?

Hvis uhellet er ute, bør du først prøve deg med vann.

- Du kan også bruke oppvaskmiddel, men bare hvis skinnet er svart, sier Furtado.

Alt av alkohol bør man holde seg unna.

- Vanish er for eksempel ikke noen god idé.

Han innrømmer at det er vanskelig å fikse skittent eller ødelagt skinn.

- Det gjelder å være forsiktig.

Verken Furtado eller Formark synes det er noe galt med jukseskinn.

- Man får jo ikke den samme skinnfølelsen, det er klart, men jukseskinn kan være like bra og noen ganger bedre enn ekte skinn, sier Furtado.

Ekte skinn kan ha naturlige feil, som for eksempel ujevn farge.

- Jukseskinn kan faktisk også noen ganger være sterkere. Dessuten er det lettere å rengjøre, sier han.

Formark understreker at jukseskinn kan se like fint ut, og trekker frem tvillingene Mary Kate Olsen og Ashley Olsens nye skinnmerke The Row som et eksempel.

- De har blandet ekte skinn og jukseskinn, og laget skinnbukser med strekk i. Dette er kule alternative til de mer tradisjonelle skinnbuksene, avslutter Formark.

Skinnbuksa er den nye jeansen

OLSEN-KOLLEKSJONEN: Tvillingsøstrene, stilikonene og desginerne Mary Kate og Ashley Olsen har fått mye ros for The Row-skinnbuksene sine. © FOTO: Produsentene

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!