Hvordan få fin hud

Dette produktet gjør deg yngre og penere

Og det gir fire ganger raskere effekt enn en hudkrem.

VIDUNDERPRODUKT: Vil du holde huden din fin og ung, er det er produkt du bare må ha på badehyllen.
VIDUNDERPRODUKT: Vil du holde huden din fin og ung, er det er produkt du bare må ha på badehyllen. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Av og til dukker det opp vidunderprodukter som alle hyller og elsker.

Serum er et slikt produkt, for det skal nemlig både glatte ut huden, gi deg glød, bleke pigmentflekker og motvirke uren hud.

Det høres nesten for godt ut til å være sant. Holder det ikke bare med en god ansiktskrem?

- En krem skal nære og pleie, mens et serum skal korrigere og balansere. Effekten av et serum vil være cirka fire ganger raskere enn bruk av kun krem, sier skjønnhets- og hudpleiegründer Linda Johansen og legger til:

- Man kan kort si at serumet er kruttet og kremen er kjærligheten til huden.

Dette er serum

Men hva er egentlig dette vidunderproduktet?

Kort fortalt er et serum en formulering med aktive ingredienser i konsentrert form, det er tynnere i konsistensen enn en vanlig krem og skal i utgangspunktet absorberes av huden raskere.

- Et serum er et konsentrert produkt hvor fokuset ligger på virkestoffer, som skal korrigere eller balansere huden. I en krem er det som regel 1-5 prosent virkestoff, og resten er forskjellige ingredienser som pleier huden. Et serum kan derimot inneholde opp til 70 prosent virkestoff i konsentrert form, sier Johansen.

Men hva inneholder egentlig et serum, som gjør at det kan forbedre huden såpass mye som det blir påstått?

- Det finnes ulike serum som skal angripe aldringsrelaterte utfordringer. Noen skal ha eksfolierende egenskaper, som skal fornye huden gjennom å fjerne døde hudceller i de ytre lagene, sier hudlege og spesialist i hudsykdommer, Bjørn E. Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudpleie.

Noen serum inneholder også ulike syrer, og Bondevik mener man bør være varsom med denne å bruke disse ettersom de kan ha bivirkninger - spesielt ved soleksponering kan de være skadelig for huden, forteller han.

RENSING: Serum skal alltid påføres på renset hud, før hudkrem.
RENSING: Serum skal alltid påføres på renset hud, før hudkrem. Foto: FOTO: Thinkstock

Serum + fuktighetskrem = sant

Vil du pleie huden din så godt som mulig, holder det altså ikke med bare en ansiktskrem. Dette er fordi den har et annet fokus enn et serum, som å gi fuktighet og UV-beskyttelse.

- For forbrukere som er bekymret for linjer og rynker, vil serum være det mest effektive produktet, sier doktor Mike Bell.

Han er utdannet innen farmakolog og neurobiolog, og jobber i dag som forskningsrådgiver hos Boots.

- En skjønnhetsrutine med serum og en UV-beskyttende fuktighetskrem vil være en effektiv og rimelig løsning mot eksisterende linjer og rynker, samtidig som det beskytter huden mot fremtidige tegn på aldring, sier Bell.

Et serum skal brukes under en ansiktskrem, og sjelden alene. Dette er fordi et serum ikke inneholder alle komponenter huden trenger.

- I kombinasjon med en krem kan man oppnå både nok fukt, næring, UV-beskyttelse og anti-aldringseffekt, forteller Bell.

Selv om Dr. Bell mener at det er viktig å bruke serum, understreker han likevel at en fuktighetskrem med SPF 15 og UV-beskyttelse er det viktigste produktet i en kvinnes skjønnhetsrutine.

- Den beskytter mot fremtidige aldringstegn og konsekvenser av soleksponering, som hudkreft, sier Bell.

Når skal jeg starte?

SHOPPINGTIPS: Fra venstre: Super BioActive fra Estelle & Thild, kr 495. Capture Totale Concentrated Serum fra Dior, kr 1350. Ageless Serum fra Emma S., kr 349. Pore Refining Solutions Correcting Serum fra Clinique, 440 kr.  Re-Plasty Laserist Serum fra Helena Rubinstein, kr 1475. Protect & Perfect Advanced Serum fra No7, kr 319. Midnight Recovery Concentrate fra Kiehls, kr 305. Idealist Even Skintone Illuminator fra  Estée Lauder, 695 kr.
SHOPPINGTIPS: Fra venstre: Super BioActive fra Estelle & Thild, kr 495. Capture Totale Concentrated Serum fra Dior, kr 1350. Ageless Serum fra Emma S., kr 349. Pore Refining Solutions Correcting Serum fra Clinique, 440 kr. Re-Plasty Laserist Serum fra Helena Rubinstein, kr 1475. Protect & Perfect Advanced Serum fra No7, kr 319. Midnight Recovery Concentrate fra Kiehls, kr 305. Idealist Even Skintone Illuminator fra Estée Lauder, 695 kr. Foto: FOTO: Produsenten

Med tanke på alt et serum skal hjelp mot, høres det ut som produktet best passer de som har begynt å se de første aldringstegnene. Men faktisk anbefaler hudlegen at det ikke er noe i veien for å starte når man er i midten av tyveårene.

- Det er alltid bedre å forebygge enn å reparere, og dette gjelder også bruk av serum. Men man skal være forsiktig med å bruke for aktive produkter i ung alder, for da skal huden ta vare på seg selv, sier Bondevik, og legger til:

- Rundt 25-årsalderen går huden over i en voksenhud. Da vil celledelingen gå langsommere, og hudens egne funksjoner få større utfordringer. Dette er også individuelt, men på generell basis vil jeg anbefale å starte med forebyggende produkter fra man er rundt 25 år.

Johansen mener alle kan bruke serum, ung som gammel. Det handler mer om hvilken type hud man har enn om hvor gammel man er.

- En ung hud med for eksempel urenheter og akne, vil ha stor nytte av et korrigerende serum, som demper oljeproduksjon og påvirker bakteriefloraen, sier hun.

Vær skeptisk

Det finnes mange ulike typer serum på markedet som lover både det ene og det andre, men dessverre er det også mange som nok lover mer enn de kan holde.

Bondevik mener derfor det er viktig å få god informasjon om hvordan serumene man blir anbefalt skal fungere.

- Et tips til de som er usikre, vil være å spørre om hvilken vitenskapelig dokumentasjon som ligger bak teknologien som benyttes. Mange vil da få problemer med å svare, sier Bondevik.

Men når der er sagt, så finnes det mange serum som har en sterk konsentrasjon av aktive ingredienser som skal påvirke cellene i dypere lag,

- Et godt serum vil kunne forbedre hudkvaliteten og representerer et supplement til den daglige hudpleierutinen, sier Bondevik.

Les også:

Triksene til vakker hud

Ekspertenes beste skjønnhetstips

Disse skjønnhetsguruene må du følge på Instagram

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning