Sunn påske

Påskegodt - ja takk!

Livet er altfor kort for å ha dårlig samvittighet.

PÅSKEGODT: Kamille-blogger Helene Drage tipser deg om hvordan du kan kose deg med påskegodt uten å få dårlig samvittighet.
PÅSKEGODT: Kamille-blogger Helene Drage tipser deg om hvordan du kan kose deg med påskegodt uten å få dårlig samvittighet. Foto: Foto: Mats Sommer
Publisert Oppdatert

Nå før påske har jeg fått mange henvendelser om hvordan man kan gjøre påsken sunnest mulig, og ikke minst hvordan man skal få trent nok.

I forrige innlegg viste jeg dere noen enkle, men effektive øvelser og måter å trene på i påsken, denne gangen skal vi snakke litt om kostholdet.

Ikke enten/eller

Mange føler kanskje de har kontroll på aktiviteten med skigåing, turer og alt som hører påska til, men når det gjelder kostholdet blir man usikker.

Nå er det strengt tatt ikke disse 3-7 dagene som gjør at du legger på deg i lengden, og jeg personlig mener man burde kunne kose seg med måtehold i påska.

Jeg vet imidlertid at ikke alle synes det er like enkelt, og derfor vil jeg gjerne gi deg noen små tips og triks som kan hjelpe deg litt på veien!

Les bloggen til Helene her!

Kosedager:

- Bestem deg på forhånd hvilke dager du skal kose deg. For min del skal jeg jobbe frem til langfredag og kommer derfor til å kjøre mitt vanlige kosthold frem til da. I tillegg skal jeg jobbe igjen 2. påskedag så da er det tilbake til sunne vaner. Når jeg er hjemme hos familie lørdag og søndag derimot har jeg bestemt meg at det er helt greit å kose seg litt. Dette bringer oss over på neste punkt som er:

SMÅGODT: Fyll opp posen med favorittgodiset, men ikke overdriv mengden selv om butikkene frister med knallgode tilbud.
SMÅGODT: Fyll opp posen med favorittgodiset, men ikke overdriv mengden selv om butikkene frister med knallgode tilbud. Foto: Foto: Mats Sommer

Alt med måte:

- Selv om du har påskeferie hele uka så behøver man ikke å kose seg hver eneste dag. Man må ikke spise alt som står fremme på bordet, selv om det selvsagt av og til kan være vanskelig å holde seg unna. I slike tilfeller er det bedre å sette det vekk, for så ta det frem om man får gjester eller på kvelden. Om du feirer sammen med noen går det fint an å spørre om dette er i orden, eller om det kan settes et sted som er litt mindre synlig.

- Bestem deg på forhånd for ca. hva du skal spise. Personlig sier jeg til meg selv at påskeegget jeg får/kjøper meg selv er greit å spise opp. Da prøver jeg å holde meg unna andre ting og spiser mitt eget godis i stedet. Du kan for eksempel fylle opp en liten skål med sjokolade for kvelden, og når det er tomt, vel, da er det tomt!

PÅSKEFAVORITT: Jeg digger påskeegg! Jeg fyller opp påskeegget med favorittgodiset mitt og koser meg med god samvittighet.
PÅSKEFAVORITT: Jeg digger påskeegg! Jeg fyller opp påskeegget med favorittgodiset mitt og koser meg med god samvittighet. Foto: Foto: Mats Sommer

Smarte valg:

- Å bytte ut visse matvarer kan også hjelpe deg å kjøre en sunnere linje i påsken, og det trenger ikke være så store endringer. Kjøp kyllingpølser i stedet for grillpølser, samt bruk speltlumper og sukkerfri ketsjup som tilbehør. Fyll opp tallerken med grønnsaker i stedet for fløtegratinerte poteter, og hold deg til en liten mengde saus. Til kos kan popcorn være et bedre alternativ enn potetgull. Små ting, men det hjelper i lengden, og man kan kose seg med bedre samvittighet.

Lyst på noe søtt?  Sunn kake med vanilje og sjokolade

LITT SUNNERE: Enkelte matvarer kan du fint velge en litt sunnere variant av, uten at det trenger å bety så mye for smaken. For eksempel kan du velge ketsjup uten tilsatt sukker.
LITT SUNNERE: Enkelte matvarer kan du fint velge en litt sunnere variant av, uten at det trenger å bety så mye for smaken. For eksempel kan du velge ketsjup uten tilsatt sukker. Foto: Foto: Mats Sommer

Spis mat først:

- Om du er sulten, prøv å spise mat i stedet for godis. Lag deg et knekkebrød med godt pålegg, eller kanskje bare en Skyr kan hjelpe? Ha druer, frukt og bær tilgjengelig og knask på det i stedet om søtsuget melder seg.

- Nå mener jeg at ekte vare er best, men det går også an å lage seg litt sunnere varianter. Påskemarsipan uten sukker er for veldig enkelt å lage, og smaker fremdeles veldig godt.

Har du smakt disse? Saftige og mettende muffins

Eller disse? Supergode hverdagsvafler

Kos deg - med god samvittighet:

Når det er sagt, om du først setter deg ned med sjokoladen eller påskeegget, NYT det! Nei, jeg sier ikke at du MÅ kose deg hele påsken, men jeg sier at du KAN kose deg i uten at du er mislykket av den grunn.

Livet er altfor kort for å ha dårlig samvittighet, og jeg håper vi alle kommer ditt en dag at kostholdet og trening blir en naturlig del av hverdagen vår. Jeg mener vi er sunnest når vi klarer å finne balansen mellom alt eller ingenting, og legger vekk den dårlige samvittigheten fordi vi vet at begge deler faktisk er greit. Alt med måte er faktisk et veldig godt motto!

Så min oppfordring til deg, kos deg fordi du har lyst til det men prøv samtidig å bevege deg litt selv om du har fri! Den gylne middelvei er ofte den beste, selv om den ikke alltid er så lett å finne. GOD PÅSKE!

 

Følg Kamille:

Instagram @kamillenorge & @kamillepuls

Facebook: Klikk her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning