Påska er endelig her, og jeg håper dere får slappet av og ladet batteriene litt? Jeg har fått mange henvendelser den siste tiden fra jenter som lurer på hvordan de skal komme seg gjennom påska på sunnest mulig måte.

Mange ser på påska som en utfordring med tanke på alle fristelsene som naturlig nok dukker opp, og mange stresser med hvordan de skal få trent nok.

Jeg kan forstå mye av denne tankegangen nettopp fordi jeg har vært igjennom den selv. Etter noen år med stressing, planlegging av trening og dårlig samvittighet for hver mindre lille sjokoladebit har jeg imidlertid kommet frem til det mange sier, men ikke alle tenker over. Nemlig at det skal være en livsstil!

Les bloggen til Helene her!

Sunn balanse

Vi sier det stadig, at trening og kosthold skal være en livsstil, men hva legger vi egentlig i det? Vil man virkelig ha en livsstil hvor man får dårlig samvittighet hver gang man spiser en sjokolade? Hvor vi aldri kan kose oss uten baktanker? Hvor man stadig skal grue seg til høytider fordi man vet det vil bli servert sjokolade? Hvor man ikke vil henge med venner fordi man vet det kan føre til mange fristelser? Det vil i hvert fall ikke jeg!

Når det er sagt så mener jeg heller ikke at du skal kaste alle sunne vaner ut av vinduet og kaste deg over all sjokoladen du finner, men det handler om å finne en god balanse.

En balanse hvor du generelt er aktiv i hverdagen, og kan kose deg i moderate mengder uten dårlig samvittighet når du selv vil, samtidig uten å føle at du må. Høres ikke det mye bedre ut?

Smarte treningstips

Derfor tenkte jeg nå å gi deg noen tips til hvordan du kan kose deg i påska samtidig som du får inn litt trening! Ja takk begge deler ikke sant? Personlig mener jeg det er så mye bedre og sunnere i lengden enn enten/eller-holdningen.

La oss starte med treningsdelen! Dette er øvelser og metoder jeg ofte bruker når jeg ikke har tilgang til treningsenter:

GÅ TUR:

- Ja kanskje dette virker superenkelt, men en lang tur i frisk luft er uten tvil bra for både kropp og sjel. Få litt tempo på turen og jeg skal love deg at pulsen stiger. Få med deg hele familien ut på tur, og når du først er ute trenger du egentlig bare en enkel benk for å kunne gjennomføre en grei overkroppsøkt. Trening med kroppsvekt er en av de store treningstrendene i år, nettopp fordi det kan utføres av alle, og så og si hvor som helst.

STEP UPS:

- En god øvelse for bein og rumpe! Husk å legge all tyngde på beinet på benken, og ikke bruk beinet på bakken til å skyve ifra. Unngå at ankelen og kneet faller innover, det skal dannes en rett linje mellom ankel, kne og hofte. Knip rumpa på toppen, og senk deg kontrollert ned igjen. (3 sett x 12-15 repetisjoner)

STEP UPS: Finn deg en benk i nærmeste park eller bruk en stol hjemme i stua. © Foto: Mats Sommer

PUSH UPS TIL BENK:

- Dette er en super øvelse for triceps, skuldre og bryst, og den er enkel å variere ut ifra hvor sterk du er. Klarer du ikke å ta på sittedelen av benken kan du kjøre push ups til ryggstøtten. Bruk et skulderbredt grep, prøv å vri albuene inn mot kroppen. Ryggen skal være rett og ikke for svai, dette er egentlig en dynamisk planke. (Antall: 3 sett x 10 repetisjoner)

PUSH UPS: Her er det bare å bruke fantasien. Kan også utføres mot en trapp, kanskje klarer du et lavere trappetrinn i løpet av påska? © Foto: Mats Sommer

DIPS TIL BENK:

- Dette er en fin øvelse for triceps, du kan enkelt variere vanskelighetsgraden ved å flytte beina. Jo nærmere du har beina, jo lettere blir øvelsen. Senk deg kontrollert ned til armene er i 90 graders vinkel og press deg opp igjen. (Antall: 3 sett x 10 repetisjoner)

DIPS: En super øvelse som du enkelt kan variere ut ifra hvor sterk du er. © Foto: Mats Sommer

KNEBØY TIL BENK:

- Knebøy med kroppsvekt er en enkel og effektiv øvelse, og oppfattes av mange som en litt tryggere variant. Stå med beina skulderbredt ifra hverandre, hold ryggen rett, sett rumpa ut, og sett deg ned på benken før du presser deg opp igjen. Enklere blir det ikke. (Antall: 3 sett x 12-15 repetisjoner)

KNEBØY: Du trenger ikke et knebøystativ for å utføre knebøy. En benk er et supert alternativ enten du ikke har tilgang til et treningssenter eller du ønsker å legge treningen utendørs. © Foto: Mats Sommer

UTFALL:

- En god øvelse for bakside og forside lår, pluss rumpe. Denne varianten kan gjøres på flere måter. Gående utfall er jo supert å legge inn noen sett av mens du er ute på tur! Sett foten frem (gjerne litt til siden) og bøy knærne så begge knær har 90 graders vinkel i bunnposisjonen. Bakerste kne skal ikke berøre bakken, husk å ikke len deg for lang frem med overkroppen, hoften skal rett ned mot bakken. Denne kan også kjøres med bakerste bein på benk, såkalt bulgarsk utfall. (Antall: 3 sett x 10-12 repetisjoner)

UTFALL: Gående utfall kan fint utføres i løpet av en gåtur. © Foto: Mats Sommer

TRAPPEINTERVALLER:

- Å løpe intervaller i trappene får opp pulsen litt ekstra. Løp opp trappen og gå sakte ned igjen, gjenta 10-12 ganger. Finner du ingen passende trapp kan du finne en bakke og gjøre det på samme måte.

TRAPPEINTERVALL: Du trenger ikke løpe mange kilometer for å få god effekt av treningen. © Foto: Mats Sommer

HIIT-INTERVALLER:

– HIIT står for høyintensitets intervalltrening, denne type intervaller gjør at du forbrenner mer fett på kortere tid, og i lengre tid etter endt treningsøkt. Denne type intervaller kan gjøres på under 20 minutter, på en veldig enkel måte.

Start med å varme opp i 5 minutter, mer om du ikke er vant med trening. Oppvarmingen kan jo for eksempel være starten på gåturen din. Deretter sprinter du i et minutt, før du går i to minutter. Gjenta til du har kjørt dette 5-8 ganger. Lengden på intervallene avhenger av din fysiske form, du kan gjerne sprinte i 30 sekunder, og gå i 1 minutt om du foretrekker det. En enkel og rask måte å få inn litt aktivitet i påska.

HIIT-INTERVALLER: Kan fint gjennomføres på under 20 minutter. Effektiv og god trening! © Foto: Mats Sommer

Så min oppfordring til deg, kos deg ute i frisk luft i påsken og beveg deg! Man må heldigvis ikke alltid løfte tunge vekter på treningsenteret for å få trent. Er man litt kreativ kan man få gjort ganske mye allikevel.

DEL 2: Hvordan gjøre påsken LITT sunnere!

NB! Vi opplyser om at Kamille-blogger Helene Drage er sponset av X-life.

Følg Kamille: På Instagram @kamillenorge og @kamillepuls. For å følge oss på Facebook klikk her!

Mer fra Helene Drage:

 

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!