Tips til vinterhuden

Slik beskytter du huden i vinter

Her får du tipsene som redder en tørr vinterhud.

VINTERHUD: Her er de beste tipsene til hvordan du kan beskytte huden i vinter.
VINTERHUD: Her er de beste tipsene til hvordan du kan beskytte huden i vinter. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Publisert Oppdatert

Sliter du med tørr hud, såre lepper og sprukne neglebånd om dagen? Dette er velkjente problemer for oss nordmenn i vinterhalvåret.

De store temperaturforandringene vi hele tiden utsetter huden for når vi går ut i kuldegrader og inn i varmegrader gjør at fuktighetstapet er mye større på denne tiden av året.

I tillegg fører fyring til et mye tørrere inneklima, som også påvirker huden negativt.

Men hva bør man gjøre for å unngå dette? Under gir ekspertene deg sine beste råd.

Tilfør fuktighet og fett

Bruk fuktighetsserum

Hvis du er veldig tørr i huden om vinteren, bør du bruke et fuktighetsserum under dagkremen. Denne tilfører ekstra fuktighet i dybden.

- Se etter ingredienser som Hyaluronsyre, Plante Glycerin, Angelique eller Purpur Orkideé, tipser Anne Kathrine Hansen.

Hyaluronsyre har evnen til å binde tusen ganger sin egen vekt i vann, og sørger for å holde hudlagene godt gjennomfuktet. Denne ingrediensen er derfor en av de viktigste i kampen mot tørr hud.

- Førsteprioritet for huden er fukt og fett, sier Anniken Reneflot, hudterapeut og fagansvarlig hos Nor Cosmetics.

Fuktighet er viktig for å slukke tørsten til huden, mens fettet hjelper til med å holde på fuktigheten og virke som en beskyttende hinne.

- Hovedregelen er at man trenger mer næring og fett om vinteren enn om sommeren, forteller Anne Kathrine Hansen, hudterapeut og PR-konsulent hos Dermanor.

Den vanligste feilen er at man bruker den samme kremen om vinteren som om sommeren, men siden huden forandrer seg trenger man ofte en annen krem som er tilpasset hudtilstanden huden befinner seg i.

Med gode kremer som er tilpasset huden kan man beskytte hudbarrieren, og dermed også motvirke sensitivitet som kan oppstå ved uttørring om vinteren.

Bruk gjerne en ekstra rik nattkrem. Det er om natten huden er mest mottakelig for virkningsfulle kremer. Den slapper av og kan ta imot reparerende og nærende ingredienser, opplyser Reneflot.

Husk å peele huden

Hvis du opplever veldig tørr hud nå om vinteren, bør du investere i en effektiv, men skånsom, peeling. Denne vil fjerne de døde hudcellene og gjøre at de aktive ingrediensene i kremen, som fuktighet, lettere trenger inn i huden.

Hudpleietips til kroppen:

Husk at du bør tilføre ekstra fuktighet også til kroppen i vinterhalvåret. Bytt gjerne til en krem som er rikere og som har mer beskyttelse enn den du bruker om sommeren.

- Se etter kremer som inneholder nattlysblomst og lignende vegetabilske oljer, råder Ann-Kristin Stokke.

Du bør også skrubbe kroppen for å fjerne de døde hudcellene som kan gjøre at huden føles tørr og stram. Finn en som er tilpasset din hud, og unngå for grove korn som kan gjøre huden mer irritert.

- Peel gjerne litt ekstra på tørre områder som knær og albuer, og eventuelt overarmer, sier Anne Kathrine Hansen.

- Døde celler som blir liggende på hudoverflaten vil redusere effekten av produktene du bruker, og dermed opprettholde en tørr følelse i huden, forklarer Hansen.

Men vær nøye når du velger eksfoliant, råder hudterapeut og fagsjef i Tekon, Ann-Kristin Stokke.

Det er viktig at du finner en peelingkrem som er tilpasset din hud. Dessuten kan eksfolianter med korn være for kraftig for en sensitiv vinterhud.

- Du bør også unngå å eksfoliere huden i ansiktet rett før du går ut i vinterkulda, sier Stokke.

Bruk en maske

En god maske kan også tilføre huden den ekstra fuktigheten som den trenger om vinteren. En ansiktsmaske har mange av de samme effektene som en ansiktskrem - pluss litt til.

- Masker gir raskere resultat enn kremer fordi de inneholder høyere konsentrasjoner av de aktive stoffene, opplyser faglærer ved Hudpleieakademiet, Marte Dalen.

En god maske tilfører fuktighet og næring, og enkelte masker kan man til og med sove med.

- Legg masken etter at huden er skrubbet, slik at effekten blir optimal og den trekker godt inn, forteller Reneflot.

Både skrubb huden og legg en fuktighetsmaske én til to ganger i uken for ekstra pleie.

Smør huden innenfra

Er man plaget av tørr hud om vinteren, holder det ikke å bare jobbe fra utsiden. Kostholdet ditt påvirker huden, så om vinteren kan det lønne seg å spise mat som er rik på Omega fettsyrer som smører huden innenfra.

- Hvis man tilfører næring fra innsiden også, vil man oppdage at effekten blir mye bedre, sier Reneflot.

Ta vare på leppene

Leppene blir ofte veldig tørre om vinteren, og de trenger derfor også ekstra fuktighet.

Når du skal kjøpe deg en ny leppepomade, så velg en uten mineraloljer. Mineraloljer vil bare gjøre leppene tørrere ved å hindre huden egenproduksjon av barrierestoffer.

Du kan også skrubbe leppene lett, eller bruke en peelende leppebalsam som fjerner tørr hud samtidig som den smører leppene.

Men husk å være forsiktig slik at du ikke skrubber for hardt. Huden på leppene er nemlig tynnere og mer sensitiv enn huden i resten av ansiktet.

Avokado, laks og nøtter inneholder gode oljer som er bra for huden. En kost rik på C-vitamin og Omega-3 og -6, som finnes i frø nøtter og fisk, vil dessuten styrke kapillærveggene i huden og forhindre at de små blodårene sprekker eller blir mer synlige.

Drikk mye vann, men husk også å spise frukt og grønnsaker som naturlig inneholder vann. Da får du i deg både vann, vitaminer og mineraler.

Les også:

10 tips til perfekt hud

Nødhjelp til tørr og dehydrert hud

Hudkremen din kan være skadelig i kulda

Dette avslører alderen din

FRA VENSTRE: Aveda Caribbean Therapy Body Creme (kr 495), Ole Henriksen Skin Insulator Cremè SPF 15 (kr 590), Dior Crème de Rose leppebalsam (kr 235), Dior Instant Gentle Exfoliant (kr 335), Clinique Turnaround Instant Facial Masque (kr 365).
FRA VENSTRE: Aveda Caribbean Therapy Body Creme (kr 495), Ole Henriksen Skin Insulator Cremè SPF 15 (kr 590), Dior Crème de Rose leppebalsam (kr 235), Dior Instant Gentle Exfoliant (kr 335), Clinique Turnaround Instant Facial Masque (kr 365).

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning