Skjønnhetstrend: Usminket

Dette er den nye skjønnhetstrenden

Nå handler det om å være vakker uten sparkel...

USMINKET ER HOT: Ifølge motehus som Alexander Wang, Balmain og Proenza Schouler er en av de heiteste sminketrendene den naturlige looken. Christina Aguilera (til venstre) bommer altså litt, mens Georgia May Jagger (til høyre) er spot on.
USMINKET ER HOT: Ifølge motehus som Alexander Wang, Balmain og Proenza Schouler er en av de heiteste sminketrendene den naturlige looken. Christina Aguilera (til venstre) bommer altså litt, mens Georgia May Jagger (til høyre) er spot on. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Noen av oss føler oss kanskje mer som et udyr enn som en skjønnhet når vi går på butikken eller på trening uten sminke.

Men nå vil designere som Alexander Wang, Balmain og Proenza Schouler at vi skal ta med oss de blå ringene, de korte vippene og den usminkede huden på jobb - ja, til og med på fest.

En av de heiteste sminketrendene for våren og sommeren 2014 er nemlig den naturlige looken, hvor ingen (eller i alle fall nesten ingen) sminkeprodukter er lov.

Usminket

- Personlig synes jeg at naturlig sminke er det peneste. Sminke skal brukes for å forbedre det man allerede har, ikke forandre på det, sier Jofrid Nyka Kolstø, daglig leder ved Parfumerie, som allerede berømmer norske kvinner for å alltid se friske og usminket ut - uavhengig av trender.

- Etter dette BB-cream- og CC-cream-hysteriet, hvor hudpleie og makeup skal være så enkelt og tidsbesparende som mulig, er det naturlig at fokuset på frisk hud og lett makeup fortsetter. Også hos større motehus og på catwalken, sier hun.

Catwalken er likevel ikke det stedet vi vanligvis snur oss til for trender som det er både lett og billig å kopiere, med pysjamasplagg, bar hud og vesker med femsifrede prislapper som eksempler.

Men i 2014 ser det bokstavelig talt ut som det kommer til å bli en ny vår, når modeller som Rosie Huntington-Whiteley og Georgia May Jagger demonstrerer hvor lekker kombinasjonen av blonder, denim, skinn og et usminket fjes er.

Vel, i alle fall et fjes som ikke bærer preg av annet enn en god hudpleierutine, krøllede vipper, velstelte bryn og leppepomade.

PÅ CATWALKEN: I 2014 ser det bokstavelig talt ut som det kommer til å bli en ny vår, når modeller som Rosie Huntington-Whiteley og Georgia May Jagger demonstrerer hvor lekker kombinasjonen av blonder, denim, skinn og et usminket fjes er.
PÅ CATWALKEN: I 2014 ser det bokstavelig talt ut som det kommer til å bli en ny vår, når modeller som Rosie Huntington-Whiteley og Georgia May Jagger demonstrerer hvor lekker kombinasjonen av blonder, denim, skinn og et usminket fjes er. Foto: FOTO: Stella Pictures

"Morratryne" og hengelepper

Nesten naturlig

Ikkeno' makeup, ikkeno' problem? Hvis du er en av dem som ikke kan si deg enig i dette, går det også an å "jukse" med et par produkter på morgenkvisten.

  • En naturlig look krever plettfri og ren hud. Sørg for at du vasker ansiktet morgen og kveld og bruker sminkefjerner. Er du flink til å skrubbe huden et par ganger i uken, får du en pen glød og klarere hud. Når du har renset huden, er det viktig å tilføre fuktighet. Påfør så en makeup-primer. Den vil gjøre at foundationen holder bedre utover dagen.
  • Avgjør først hvor stort dekkbehov huden din har. Dersom du har fin hud, kan du gå for en farget dagkrem eller bare dekke til røde prikker og pigmentflekker ved å gå lett over med en concealer. Jeg bruker som regel en kost og fingre for å dekke lett.

Kilde: Makeup Mekkas makeupartist, Isabella Leikanger Mork.

- Jeg vet godt hvordan Balmain-jenta ser ut om kvelden. Jeg vil finne ut av hvordan hun ser ut klokka ni om morgenen, har Balmains sjefdesigner Olivier Rousteing uttalt til Vogue, om vår- og sommerkolleksjonen.

For oss vanlige dødelige handler et nyvåknet utseende mest om "morratryne", hengeleppe og makrell i tomat-ånde.

Men det er selvfølgelig ikke den versjonen av "out of bed" som Rousteing vil gjøre moderne. Her er det heller snakk om solbrune modeller med en litt bustete sveis og antrekk, som både ser ut som og som nok faktisk også er verdt en million dollar.

- Alle kan se vakre ut uten sminke

Er egentlig den nye trenden, med å være vakker uten sminke, gjennomførbar når man ikke heter Rosie eller Georgia?

For oss som vet godt at klokkeslettet 09.00 ikke har noe som helst med accessoirer, høye hæler og glød å gjøre? Vi spurte ekspertene.

- Ja, alle kan se vakre ut uten sminke, sier Kristin Ramberg, makeupartist, stylist og daglig leder for Artisane.

- Men, det gjelder å pleie huden riktig med gode hudpleieprodukter og å ha et sunt kosthold med variasjon. Tomat, avocado, agurk og vann er eksempler på ja-mat. Og stump røyken! Den er med på å gjøre huden grå og blass, i tillegg til at den gir dypere furer og større porer i ansiktet, sier hun.

- Nok søvn og luft påvirker også hvordan huden er helt uten sminke. Og kanskje viktigst av alt - smil! Ingenting slår en naturlig utstråling, understreker hun.

Godt for huden

NÅ SKAL DU SE SÅNN UT: En gang hvor undertegnende gikk på butikken au natural kom en bekymret kompis bort og spurte: "Anne, går det bra med deg?". Ifølge ekspertene, trenger det ikke nødvendigvis å være sånn. Her ser du (fra venstre) Gisele Bundchen, Leighton Meester og Jessica Simpson helt uten sparkel. Hva synes du? Funker det?
NÅ SKAL DU SE SÅNN UT: En gang hvor undertegnende gikk på butikken au natural kom en bekymret kompis bort og spurte: "Anne, går det bra med deg?". Ifølge ekspertene, trenger det ikke nødvendigvis å være sånn. Her ser du (fra venstre) Gisele Bundchen, Leighton Meester og Jessica Simpson helt uten sparkel. Hva synes du? Funker det? Foto: FOTO: Stella Pictures

I tillegg til at det å være sminkefri er godt for huden, i likhet med det å stumpe røyken, sparer det deg både for tid og for penger.

Et par ekstra tips

  • Hemmeligheten bak naturlig sminke, er vakker og glødende hud. Da finnes det to alternativer; skimmer og highlighter. Her kan du velge mellom flytende konsistens eller pudder. Lysne opp ansiktet ditt med highlighter rundt øyenbrynet og ved øyekanten slik at du får et mer våkent blikk. Fremhev kinnbeina med litt skimmer som du påfører med en kost.
  • Legg et lag mascara for å bli kvitt trøtte øyne og form så vippene med vippetang. Ikke bruk øyeskygge og eyeliner til denne looken, det blir for hardt. Det er også alltid fint med litt farge i kinnene. Bruk en krembasert rouge for et naturlig resultat.

Kilde: Makeup Mekkas makeupartist, Isabella Leikanger Mork.

Ifølge Kosmetikkleverandørenes forening brukte nordmenn nesten to milliarder på sminke i 2012, et tall som stiger med omtrent 100 millioner hvert år. Men kanskje trenden snur til neste år, om vi våger å vise vårt sanne ansikt i stedet for en sminket versjon?

Her er i alle fall enda flere råd som vil gjøre deg til den beste utgaven av deg selv - og du, kanskje du blir enda vakrere hvis du dropper å bruke de tusenlappene på makeup?

I stedet for tom pengepung, kommer vi kanskje til å bli et par bekymringsrynker fattigere.

Kommer du til å la sminkepungen ligge? Si din mening i kommentarfeltet!

Ti tips!

Til å bli den beste utgaven av deg selv.

1: Få nok søvn.

Selv om søvnbehovet varierer noe fra person til person, er det viktig å ha en skikkelig siesta hver natt på cirka åtte timer. Det er nemlig en grunn til at det kalles "skjønnhetssøvn", da søvn er kroppens beste skjønnhetsbehandling!

2: Sitron + vann går an!

Du blir som du spiser, sies det. Men av et glass med varmt sitronvann om morgenen, blir du faktisk alt annet enn sur. Sitron er bra for immunforsvaret, i tillegg til at C-vitaminene gjør huden klarere. Men prøv å unngå å kombinere morgenritualet med e-poster, matpakkesmøring og Instagram. Drikken nytes best med litt ro på siden.

Tips! Fortsett den gode trenden utover dagen, ved å sørge for at du får i deg nok vann - cirka 1,5 liter. Det er fort gjort, hvis du alltid har med deg en halvlitersflaske rundt omkring. Det gjør at cellene i kroppen fornyer seg og hjelper nyrene med å skille ut avfallsstoffer.

3: Vær nøye med hudpleien.

Du bør i alle fall ha en rens, en øyenkrem, en dagkrem med solfaktor og en nattkrem i badehylla. Og de skal ikke bare stå der, men de skal brukes fast - både morgen og kveld. Masserer du fuktighetskremen din godt inn i fjeset, stimulerer du blodsirkulasjonen der, noe som også bidrar til en sunnere hud.

4: Skrubb, skrubb, skrubb!

Bland en klype sukker inn i rensekremen din et par ganger i uka, for å fjerne døde hudceller. Masser blandingen forsiktig rundt i fjeset og voila!

ALLTID LIKE FINT?: Kjendisene beviser (ofte, men ikke alltid) at de fremdeles er fine, selv uten et team av profesjonelle stylister og sminkører i ryggen... Hvem synes du kledde looken best av disse to? Fra venstre: Katy Perry og Hilary Duff.
ALLTID LIKE FINT?: Kjendisene beviser (ofte, men ikke alltid) at de fremdeles er fine, selv uten et team av profesjonelle stylister og sminkører i ryggen... Hvem synes du kledde looken best av disse to? Fra venstre: Katy Perry og Hilary Duff. Foto: FOTO: Stella Pictures

5: Brun uten sol

Tilsett noen dråper selvbruningskrem i dag- eller nattkremen din. Usminket hud er definitivt finere om den har litt ekstra glød. Men husk å skrubbe ansiktet ditt først, for å fjerne døde hudceller. Da får du et jevnere resultat.

5: Hendene unna!

Få skjønnhetstips er både så enkle og så vanskelige som dette; ikke ta deg selv i ansiktet. Hendene dine er en større bakteriebombe enn - ja, sminkepungen din!

6: Bra bryn

Velpleiede bryn er alltid viktig, men særlig hvis du skal droppe sminken. Det å farge vipper og bryn gir deg et mer våkent uttrykk. Kjøp serum til øyenvipper eller bryn for å få hårene til å vokse ut raskere, hvis du er en av de som fulgte moten med tynne bryn på 80- og 90-tallet.

7: Bare krøll

Vippetangen er et supert verktøy, som bøyer vippene dine og dermed gir deg et mer åpent blikk. Noen hudpleiere og frisører utfører dette permanent, så det varer i cirka en måned.

8: Vippe-extensions

Digger du å bli fjong i en fei, kan det hende at vippe-extensions er noe for deg. Ved å lime individuelle vipper permanent til dine egne, trenger du bare å gre igjennom vippene dine om morgenen - noe som omtrent tar ti sekunder.

9: Fiks sveisen

Føler du deg fresh i flere dager etter du har vært hos frisøren, selv om du nettopp har stått opp? Ja, en fin sveis gjør underverker for selvfølelsen, selv på dager hvor du lar mascaraen ligge. Et usminket fjes er tross alt finere i kombinasjon med lekre lokker, enn en såkalt "grorudpalme".

10: Smykk deg!

Sminke er ikke det eneste som kan pynte opp fjeset ditt. Hva med et par lekre øredobber, et statementsmykke, eller en topp eller et skjerf som fremhever øyefargen din?

Listen er laget i samarbeid med Kristin Ramberg, Artisane.no.

Les også:

- Solgte 40 luer på en halvtime

Her er høstens største skotrend

Gutta har talt - slik skal du kle deg

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning