Lær deg å tolke kroppsspråket

Slik avslører kroppsspråket deg

Kan du krysse alle disse tingene av lista, kan du være rimelig sikkert på at du har fått ham på kroken.

SKRAVLEKROPPEN: Kroppen kommuniserer mye mer med mimikk, holdning og bevegelser enn med ord. Kroppsspråket er også mer troverdig enn ordene du sier, forteller eksperter.
SKRAVLEKROPPEN: Kroppen kommuniserer mye mer med mimikk, holdning og bevegelser enn med ord. Kroppsspråket er også mer troverdig enn ordene du sier, forteller eksperter. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Selv når du ikke har åpnet munnen, har kroppen din avslørt nøyaktig hva du mener. Ved å lære deg å tolke kroppens signaler, kan du avsløre både deg selv og andre.

Vi har vel alle drømt om å være tankelesere. Alt hadde vært så mye lettere om folk sa nøyaktig det de tenkte til enhver tid.

Vel, veien dit er kanskje kortere enn du tror. Kroppene våre sladrer nemlig. Det handler selvfølgelig om kroppsspråk. Det er ikke så vanskelig å tolke hva en hyttende neve med langfingeren opp betyr. Men bare det å klø seg på nesa kan fortelle mer enn du tror.

Les også: - Jeg har ingen problemer med å vise frem strekkmerkene mine

Du har kanskje lagt merke til at Barack Obama bruker hendene aktivt under taler. Ingen av bevegelsene er tilfeldige, heller nøye innlærte trinn som skal gjøre at han framstår så autoritær og troverdig som mulig. At dette fungerer, er de tingen tvil om. Og fungerer det for ham, kan det også fungere for deg.

Ifølge kroppsspråkekspert, forfatter og kommunikasjonsrådgiver Live Bressendorf Lindseth, er mye av den daglige kommunikasjonen fri for ord.

– Kroppen kommuniserer mye mer med mimikk, holdning og bevegelser enn med ord. Kroppsspråket er også mer troverdig enn ordene du sier. Hvis du smiler, men forteller at du er lei deg, er det vanskelig å ta det du sier alvorlig, forteller hun.

Det er ikke kun i situasjoner du vil lese andre at kroppsspråket spiller en rolle. Tenker du noen gang på hvordan du selv bruker kroppen når du kommuniserer? Det bør du i alle fall begynne med.

Anne Karin Nordskag holder seminarer og foredrag om hvordan du kan tydeliggjøre dine budskap, og mener det er en stor fordel om vi bruker kroppsspråket vårt mer bevisst.

– Gjennom kroppsspråket fargelegger du budskapet ditt og gjør det mer levende. Et tydelig kroppsspråk hjelper på å unngå misforståelser, sier hun.

Så ved å være mer bevisst ditt eget kroppsspråk kan du forstå andre bedre – og gjøre deg selv bedre forstått. Vi har plukket ut fem situasjoner hvor det slettes ikke er dumt å kunne noen triks for å tolke andres og bruke ditt eget kroppsspråk riktig.

Kvartlivskrisen: Utfordringene med livet i 20-årene

Hvem vet, kanskje det er det som skal til for at du unngår en katastrofal one night stand, eller fanger drømmejobben?

Lær deg å tolke andres kroppsspråk i 5 ulike situasjoner under:

Slik ser du om han er keen

Vi jenter er flinke til å overanalysere menn og deres atferdsmønster. Vi kan komme fram til utallige mulige hensikter bak en ensom smiley, og vi river oss i fletta når vi ikke skjønner hva han vil. Er han i det hele tatt interessert?

Ifølge ekspertene er det flere tegn du kan se etter for å finne svaret. Smil og endeløs blikkontakt er som regel sikre tegn på at du sjarmerer fyren, men er du fortsatt i tvil, finnes det en rekke andre signaler å se etter.

– Både gutter og jenter har en tendens til å rette på håret. Vi vil jo framstå så bra som mulig. En mann som vil ha oppmerksomhet vil også gjøre seg stor som en påfugl, og pleier å gestikulere mye, sier Nordskag.

Dersom han stikker tommeltottene i beltehempene eller lommene med fingrene pekende ned mot snurrebassen, mener Nordskag det er et sikkert tegn på at her er det bare å forsyne seg, selv om det ikke nødvendigvis betyr at han er ute etter noe langvarig.

Om føttene hans flytter seg mot deg når du kommer bort, er det et tegn på at her er du velkommen, fortsetter hun. Kan du krysse alle disse tingene av lista, kan du altså være rimelig sikkert på at du har fått mann på kroken.

Finn ut om han eller hun lyver til deg

ELSKER, ELSKER IKKE: Om føttene hans flytter seg mot deg når du kommer bort, er det et tegn på at her er du velkommen.
ELSKER, ELSKER IKKE: Om føttene hans flytter seg mot deg når du kommer bort, er det et tegn på at her er du velkommen. Foto: Colourbox

Yndlingstoppen din er borte, og du mistenker at lillesøsteren din har «lånt» den. Noe hun selvfølgelig ikke er enig i. Arrrg, hadde du bare kunnet sniktittet inn i den lille tjuvraddens innerste kammer av mørke hemmeligheter.

Nå går jo ikke de fleste av oss med en løgndetektor i lomma, men hvis du følger ekstra nøye med, kan løgnen lett bli avslørt. Ifølge Lindseth har de fleste av oss fått med seg at å se bort i løgnens hete, ikke er det smarteste du gjør om du vil slippe unna.

Vekslende blikk kan også tyde på at personen bearbeider informasjon. Dette er likevel ikke et fellende bevis å slå i bordet med i familierettssaken.

Skal du avsløre skurken, bør du se på hendene og føttene, ifølge Nordskag. Dersom personen krysser beina, trekker seg i øret, eller har hånden foran munnen, kan du begynne å lure på om sannheten ikke kommer helt fram.

– Om personen klør seg på nesen, kan det være et tegn på at han eller hun ikke snakker sant. Når man lyver får man som regel et adrenalinkick, noe som fører til økt blodgjennomstrømming opp mot nesen, og de fleste vil klø seg der automatisk, sier hun.

Vi har alle et behov for å fortelle en liten hvit løgn en gang iblant. Hvis du ønsker å slippe unna med den, gjelder det å holde blikket fast og la hendene henge slapt ned langs siden.

Utstråler du selvtillit ?

Klamme hender, hjertebank og pustevansker? Det finnes haugevis av situasjoner hvor du gjerne skulle hatt en ekstra dose selvtillit, og be nervøsiteten om å stikke langt pokker i vold. Eksamen, møtepresentasjon, eller rett og slett å be en heit kjekkas ut på date.

LYVER DE? : Skal du avsløre skurken, bør du se på hendene og føttene, ifølge eksperter.
LYVER DE? : Skal du avsløre skurken, bør du se på hendene og føttene, ifølge eksperter. Foto: Colourbox

Trikset er ifølge ekspertene å manipulere deg selv slik at du utstråler selvsikkerhet, selv om du kanskje ikke føler deg så høy i hatten der og da. Fake it ‘till you make it. Anne Karin Nordskag mener det er mange måter å manipulere kroppsspråket, og på den måten overbevise både andre og oss selv.

– Det er litt som når idrettsutøvere varmer opp før en konkurranse. De trener masse og varmer opp grundig både fysisk og mentalt. Hvis vi hadde gjort det samme i en situasjon hvor vi er nødt til å gjøre det bra, tror jeg vi hadde gjort det bedre, sier hun.

En metode for å få selvtilliten i værs, er å innta en såkalt vinnerposisjon før du skal gi deg ut på noe nervepirrende.

– Bruk to minutter på forhånd til å stå med armene i været, og gjør deg så stor som mulig, sier Nordskag, som mener dette er en positur som ligger i menneskets biologiske arv og automatisk gir selvtilliten en aldri så liten boost.

Nordskag påpeker at når man ser sterk ut, så føler man seg også sterk.

– Mange har fokus på ansikt og armer. Fokuser heller på beina, og sørg for at du står støtt. Ha god bakkekontakt og stå med tærne rett fram. Da havner kroppen i balanse og du utstråler autoritet, forteller hun.

Når du står midt i den aktuelle situasjonen, er det viktig med rak kroppsholdning og å trekke pusten i dype drag med luft, forteller forfatter Live Bressendorf Lindseth.

– Da får kroppen mer oksygen og den slapper bedre av, sier hun.

Sett derfor av noen minutter i forkant av noe du er nervøs for. Tenk gjennom de ulike kroppsdelene dine og hvordan du skal bruke dem underveis. Blås deg opp i en skikkelig vinnerposisjon. Jo større, jo bedre – er det ikke det de sier?

På jobbintervju

Drømmejobben ble utlyst, du sendte inn søknad og ble innkalt på intervju. Du har gått og grugledet deg i flere dager og endelig er dagen her. Du føler deg som et nervevrak og kan ikke fatte hvordan du skal komme deg helskinnet gjennom intervjuet. Det står mye på spill og du vil selvfølgelig vise deg fra din beste side.

– Det er helt naturlig å være nervøs. Fortell det som det er, råder Nordskag.

SELVTILLITSBOOST: Med enkle grep kan du manipulere deg selv til bedre selvtillit.
SELVTILLITSBOOST: Med enkle grep kan du manipulere deg selv til bedre selvtillit. Foto: Colourbox

Hun forteller at når du innrømmer at du er nervøs, så blir du ofte roligere.

– Katta er ute av sekken, du har ikke noe å skjule, sier hun.

Hun råder også til å tørre å ta litt plass.

– Vis at du er engasjert ved å legge fram notatbok og penn på bordet, og noter underveis.

Live Bressendorf Lindseth mener det er viktig å bevare roen og ikke kave deg selv opp. Da har stemmen en tendens til å bli lysere, noe som kan gå på troverdigheten løs. Hun poengterer at et fast håndtrykk, rolig stemme, øyekontakt og en rak holdning er faktorer som viser at du er en pålitelig person.

– Du kan også gestikulere for å understreke det du sier. Det viser at du har peiling, sier hun.

Den vanskelige samtalen

Enten du er budbringer eller mottager, er det aldri lett å snakke om noe kjipt. Om det ikke er vanskelig nok å finne de riktige ordene, skal kroppsspråket spille på lag med følelsene også.

Hvordan trøster du bestevenninnen som akkurat har blitt dumpa? Eller kanskje enda vanskeligere, hvordan gjør du det slutt med kjæresten din på best mulig måte?

De færreste av oss er ute etter å såre noen, og aller helst vil vi jo hjelpe de som har det vondt.

FÅ DRØMMEJOBBEN: Det er viktig å bevare roen og ikke kave deg selv opp.
FÅ DRØMMEJOBBEN: Det er viktig å bevare roen og ikke kave deg selv opp. Foto: Colourbox

Empati for den andre personen faller naturlig for mange, men Anne Karin Nordskag forteller at det er lurt å være bevisst på sin egen sinnsstemning før du skal overlevere en trist nyhet.

– Om sinnsstemningen ikke matcher budskapet du skal gi, vil kroppsspråket si én ting, og ordene noe annet. Det vil svekke budskapet eller forvirre mottageren, sier hun.

Hun forteller at det å sitte ved siden av personen istedenfor foran, gir den andre mer plass og en sjanse til å stirre ut i luften.

Live Bressendorf Lindseth er enig, og mener det er viktig å vise at du føler med personen.

– Det er en fin gest å klappe den andre på skulderen, det virker beroligende, sier hun.

DEN KJIPE SAMTALEN: Hvordan trøster du bestevenninnen som akkurat har blitt dumpa? Disse tipsene gjør deg en god venn i tunge tider.
DEN KJIPE SAMTALEN: Hvordan trøster du bestevenninnen som akkurat har blitt dumpa? Disse tipsene gjør deg en god venn i tunge tider. Foto: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen