Hvordan kle seg i bryllup

Tre ting du bør droppe i bryllup

Ikke dagen for bryllupsgjester å vise frem fashionistaen i seg.

DROPP DETTE: På dette bildet vises tre ting du bør droppe som mannlig gjest i bryllup. Ser du hva?
DROPP DETTE: På dette bildet vises tre ting du bør droppe som mannlig gjest i bryllup. Ser du hva? Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Kleskoder i bryllup

Galla

Dette er en luksuriøs kleskode der det er viktig å tråkke rett: Lang kappe bak, hvit vest, hvit sløyfe og gjerne også hvite hansker til dansen. Husk å polere penskoene!

Smoking

Pen, svart smoking med hvit skjorte – svart sløyfe (kan også ha slips) men gjerne også magebelte. Svarte pensko i lakk, men ikke skinn. Men gå eksempel aldri i kjole og hvitt eller sjakett som bryllupsgjest, med mindre det står "galla" som antrekk på invitasjonen.

Mørk dress

Mørk dress innebærer i teorien sort, mørkeblå eller koksgrå dress. I praksis må den ikke være den mørkeste man har, så lenge det ikke er en lys sommerdress. Skjorten skal være pen, ikke hverdagsskjorte. Hvit skjorte er safe. Slips, sko og tilbehør er mer valgfritt.

Sommerlig pent

Det minst formelle antrekket. Det betyr ikke at du kan komme i jeans og skjorte, men heller at det ikke er et krav om dress og slips. Som et minimum burde man gå for chinos eller linbukser med skjorte og blazer.

Kilde: Bryllupsplanlegger Anette Elvhaug i It's Happening og Håvard Bråstein, butikksjef hos Follestad Trend i Oslo

Joda, det er kanskje enklere for dere gutter å kle seg til bryllup enn det for jenter. Dress er jo bare dress, tenker du sikkert.

Kanskje slenger du bare på deg en dress fra klesskapet, en ren skjorte, et par sko, knyter på deg et slips og tenker good to go?

Vel, det er faktisk mer avansert enn som så!

Klesetikette for menn i bryllup

- Det er viktig å ha en ren, presset dress og nystrøket skjorte. Slips og sløyfe skal se pent ut og sko skal være pusset og pene, sier Anette Elvhaug, bryllupsplanlegger og driver av It's Happening.

- Det er viktig at man også ser velstelt ut på håret og i ansiktet om man for eksempel har skjegg, legger hun til.

Brudekjoleekspert Sandra Calderón hos Kristins Brudesalong er enig:

- Gå for en ren og klassisk stil – dette er ikke dagen for å bevise at du er en mannlig fashionista.

Dropp dette i bryllup

Men, hva bør du for all del unngå når du skal i bryllup?

- Shorts er alltid no go! Det samme gjelder denim, sier Elvhaug.

Caldéron stemmer i:

- Sandaler, hvite sokker, shorts, for stramme skjorter og sko uten sokker i bør unngås.

Chris-Eirik Nikolaisen, avdelingsleder for ekvipering hos Ferner Jacobsen, mener du også bør styre unna brokadevesten.

- Ofte, når mange skal i bryllup, vil de pynte seg litt ekstra. Brokadevest inni smoking er noe vi mener er ukorrekt, så det bør du unngå, forteller han.

Han mener også at du bør unngå veldig mønstrete og blomstrete skjorter.

- Bruk heller en mer formell skjorte i bryllup er det ofte hvit skjorte som gjelder, sier Nikolaisen.

Håvard Bråstein, butikksjef hos Follestad Trend i Oslo, sier du selvsagt aldri burde ha på deg noe som stjeler oppmerksomheten fra brudgommen.

- Tenk at du er gjest og det er brudeparet som hylles, så ikke kle deg opp som om du selv skal gifte deg eller som om du ikke har lest invitasjonen.

Klesetikette for brudgommens forlover

Når det gjelder brudgommens forlover, skal han kle seg etter brudgommen.

- Hør med brudgommen om hva som er koden. Det er også her mer og mer vanlig at brudgommen hjelper til med bekledning på forlover – om man velger å leie, kjøpe eller spleise på antrekket, sier Elvhaug.

Nikolaisen er enig:

- Spør brudgommen hva han ønsker at du som forlover skal gå i. Bare husk at du aldri skal være mer pyntet enn brudgommen. Bruker brudgommen livkjole, så bruker som oftest forlover smoking.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JA: Her ser du hvordan Tom Ford til venstre viser hvordan et smokingantrekk bør se ut, og på Channing Tatum og Johannes Huebl på bildene til høyre viser hvordan et mørk dress-antrekk kan være.
JA: Her ser du hvordan Tom Ford til venstre viser hvordan et smokingantrekk bør se ut, og på Channing Tatum og Johannes Huebl på bildene til høyre viser hvordan et mørk dress-antrekk kan være. Foto: FOTO: Getty Images

Det perfekte antrekk

For å være sikker på at du har funnet den perfekte dressen, bør du tenke over følgende:

- Den perfekte dressen i et bryllup er en som er stilriktig, har et snitt som passer kroppen, og hvor stilen og tilbehøret er velvalgt. Han som kan kle seg i dress er den kuleste karen i bryllupet spør du meg, sier Elvhaug.

Er du derimot usikker på om du har funnet den rette, anbefaler Nikolaisen deg å spørre brudeparet, eller spørre personalet i butikken du eventuelt handler hos.

- En klassisk, mørk dress og en hvit skjorte med et pent, klassisk slips og sorte sko vil alltid funke, påpeker han.

Når det gjelder hva du kan bruke av tilbehør, kommer dette an på hva som står i invitasjonen.

- Til mørk dress, vil jeg anbefale en formell hvit skjorte og et passende slips. Til smoking/galla er tilbehøret relativt forhåndsbestemt, men til sommerlig pent er det lov å leke seg litt, sier Bråstein og legger til:

- Bruk gjerne mer farger, mindre formelle sko og slips er som regel valgfritt.

Og selv om det skulle være fristende å «leke» seg litt med antrekket og gjøre noe annerledes og utradisjonelt, samtidig som det er innafor klesetiketten, bør du holde det kreative til det minimale.

- Det er vanskelig å «leke» så mye med smoking, mørk dress eller galla. Finn den dressen eller smokingen som passer best og ser best ut. Sommerlige antrekk er lettere å være kreativ med og vanligvis er det snillere regler. Man kan variere mer med farger, passform og  «leke»seg med skjorte, slips, pyntetørkle eller sokker.

Nikolaisen  er enig.

- Selvsagt, i et sommerbryllup der det ikke er for stivt, kan man «leke» seg litt med farger og bruke bomull- eller lindress, sier Nikolaisen hos Ferner Jacobsen og legger til:

- Men man skal huske på at bryllup er en høytidelig feiring, og at det alltid er bedre å se sharp ut enn å være «klovnen».

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning