Brudekjole kroppsfasong

- Velg en kjole som fremhever dine sterke sider

Tipsene som gjør det lekende lett å finne den perfekte brudekjolen – uansett kroppsfasong!

JAKTEN PÅ DEN PERFEKTE BRUDEKJOLEN: For å finne kjolen som sitter perfekt, burde du velge en som er flatterende for deg og din kroppsfasong.
JAKTEN PÅ DEN PERFEKTE BRUDEKJOLEN: For å finne kjolen som sitter perfekt, burde du velge en som er flatterende for deg og din kroppsfasong. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Valg av brudekjole er gjerne et av de vanskeligste avgjørelsene du skal ta under bryllupsforberedelsene – det finnes jo tusenvis av ulike varianter å velge mellom.

For å gjøre jobben enklere, kan det være greit å ta utgangspunkt i kroppsfasongen din og velge en kjole som komplimenterer deg.

Lytt til magefølelsen

- Mitt viktigste tips når du skal velge en kjole, er gå gå for en som fremhever dine sterke sider. Ikke velg en modell som får deg til å forsvinne, eller som føles som et kostyme, sier Kirsti Hove Steffensen, med-designer og produkt manager hos Cecilie Melli.

Hvis du føler deg fin i en kjole, mener hun det viktigste er å lytte til magefølelsen.

- Ikke hør på alle andre som er rundt deg, som mor eller venninner.

Velg kjole etter kroppsfasong

Steffensen råder deg derimot til å lytte til konsulenten i brudesalongen, som bør ha kunnskap til å kle deg i flatterende kjoler.

- Men det er viktig å presisere at det ikke finnes noen regler – det finnes tips og anbefalinger, sier Katrine Sørland, som tidligere har drevet brudesalong i mange år.

Hun forteller at veldig mange brudekjoler har helt unike snitt som gjør at de kler de aller fleste. De er laget for å passe flere størrelser og fasonger.

- Likevel er det noen ting du bør ta hensyn til når det gjelder kroppsfasong, sier Steffensen.

Under kommer Steffensen og Sørland med tips til hva slags kjoler du bør gå for til din kroppsfasong – og hva du kanskje bør droppe.

Liten og petit

Dropp de største kjolene.

- Hvis du er liten og spe, kan det være lurt å avstå fra de største kjolene som du fort kan drukne litt i, sier Katrine Sørland, som tidligere har drevet brudesalong i mange år.

Husk at det er deg man skal se, ikke kjolen! Kjolen skal fremheve deg, ikke skjule deg.

Kirsti Hove Steffensen, med-designer og produkt manager hos Cecilie Melli, stemmer i:

- En stor «kake»-kjole kan være for mye for en som ikke er så stor, så det ville jeg unngått.

Hun mener du godt kan ha en lang kjole selv om du ikke har lange ben – du må bare sørge for at kjolen følger proporsjonene dine.

- Et veldig lavt liv, altså lavt markert midje, kutter bena dine med en gang, advarer Steffensen.

Ifølge Sørland vil også en todelt kjole være med på å gjøre deg kortere.

- En smal kjole, gjerne helt tettsittende, vil derimot strekke deg og gjøre at du ser høyere ut.

Et godt råd er å velge lette og enkle stoffer, som for eksempel chiffon, som følger kroppens linjer.

Høy og rett

Empireliv gir deg fin fasong.

BRUDEKJOLE FOR DEG SOM ER PETIT (f.v.): Tettsittende med korte ermer fra Alfredo Angelo, tettsittende med lange ermer fra Soft by Rosa Clará, figurnær kjole med litt hals fra Leila Hafzi, tettsittende med lange ermer fra Mori Lee.
BRUDEKJOLE FOR DEG SOM ER PETIT (f.v.): Tettsittende med korte ermer fra Alfredo Angelo, tettsittende med lange ermer fra Soft by Rosa Clará, figurnær kjole med litt hals fra Leila Hafzi, tettsittende med lange ermer fra Mori Lee. Foto: FOTO: produsenten

- Er du veldig høy, kan det være lurt å unngå de altfor store kjolene, da det fort kan bli litt for mye, sier Katrine Sørland, som tidligere har drevet brudesalong i mange år.

Det er viktig å finne en balanse og velge en kjole du ikke drukner i.

- Har du ikke så mye midje, men er høy og slank, vil ikke et naturlig markert liv i kjolen fungere så bra, sier Kirsti Hove Steffensen, med-designer og produkt manager hos Cecilie Melli.

En brudekjole med empireliv vil derimot fremheve høyden din og gi deg en fin fasong.

- Kjoler med biaskutt vil være kledelig fordi den vil smyge seg inntil formene dine og fremheve din slanke figur.

Dersom du ønsker større rumpe eller å fremheve midjen din, mener Sørland at en A-formet kjole vil være perfekt.

- Den vil gi deg en flott midje, samtidig som skjørtet vil gi den litt stjert.

Er du høy og rett, uten for mye former, kan det også være veldig fint meg smale, figursydde kjoler, som for eksempel en havfruekjole.

- Har du et belte i livet, vil dette dele deg opp og du vil virke kortere, dersom du ønsker det, sier Sørland.

Timeglass

Passer det aller meste.

- En timeglassfigur tåler mye, fra helt tettsittende brudekjoler til mer flagrende kutt, sier Kirsti Hove Steffensen, med-designer og produkt manager hos Cecilie Melli.

BRUDEKJOLER FOR DEG SOM ER HØY (f.v.): Markert midje fra Pronovias, havfruekjole fra St.patrick, A-formet fra La Sposa, empireliv fra Jenny Packham.
BRUDEKJOLER FOR DEG SOM ER HØY (f.v.): Markert midje fra Pronovias, havfruekjole fra St.patrick, A-formet fra La Sposa, empireliv fra Jenny Packham. Foto: FOTO: produsenten

Selv om det er mange fasonger som kler deg med timeglassfigur, mener hun likevel at det kan være viktig å markere midjen.

- At det går ut og inn på de rette stedene er alltid bra.

Katrine Sørland, som tidligere har drevet brudesalong i mange år, er delvis enig:

- Hva slag kjole du bør velge, kommer helt an på hva du selv ønsker å fremheve. Vil du vise rumpe og midje, velger du en tettsittende kjole.

Går du for et belte i livet, vil dette fremheve timeglassfiguren din.

- Velger du en kontrastfarge på beltet, vil det fremheve midjen din enda mer.

Ønsker du derimot å skjule rumpe og midje, er en kjole med empireliv veldig flattrende.

- Velg da gjerne en kjole i chiffon eller silkechiffon som henger rett ned. Et langt slør vil dessuten også skjule baken, sier Sørland.

Formfull og stor byste

Fremhev det du er mest fornøyd med.

- Fremhev de stedene på kroppen du liker, sier Kirsti Hove Steffensen, med-designer og produkt manager hos Cecilie Melli.

Katrine Sørland, som tidligere har drevet brudesalong i mange år, mener valg av brudekjole kommer an på hva du selv trives med.

BRUDEKJOLER FOR DEG MED TIMEGLASSFIGUR (f.v.): Smal med markert midje fra Rosa Clará, markert midje med stor skjørt fra Ellis Bridal, tettsittende trumpetkjole fra La Sposa, markert midje fra St. Patrick.
BRUDEKJOLER FOR DEG MED TIMEGLASSFIGUR (f.v.): Smal med markert midje fra Rosa Clará, markert midje med stor skjørt fra Ellis Bridal, tettsittende trumpetkjole fra La Sposa, markert midje fra St. Patrick. Foto: FOTO: produsenten

- Kler du deg vanligvis i klær som fremhever kroppsfasongen din, så gå for det!

Er du høy og ønsker å vise frem formene dine, mener Sørland at en havfruekjole er en klassisk valg og veldig kledelig.

- Ønsker du å skjule midje, rumpe eller lår, er en A-formet kjole veldig flatterende.

Både Sørland og Steffensen er enige i at en kjole med emipreliv passer godt for deg som har litt former, og Steffensen drar også frem kjoler som markerer midjen som gode alternativer.

En stroppeløs kjole gjør derimot sjelden noe godt for figuren, og i tillegg vil puppene dine ofte bli presset inn i en rar fasong. Gå da heller for en kjole med stropper eller litt ermer.

- Halterneck er et godt alternativ, og en kjole med høy hals er også kjempelekkert, sier Sørland.

Har du larmer som du ønsker å skjule, tipser Steffensen om at en kort erme en god idé.

- Lange ermer gjør ofte det motsatte og kan få deg til å virke større, sier Steffensen.

BRUDEKJOLE FOR DEG SOM ER FORMFULL (f.v.): Markert midje fra Jesus Peiro, A-formet kjole fra Beautiful by Enzoani, A-formet kjole med korte ermer fra Passion by Lily, kjoel med empireliv og litt ermer fra Jenny Packham.
BRUDEKJOLE FOR DEG SOM ER FORMFULL (f.v.): Markert midje fra Jesus Peiro, A-formet kjole fra Beautiful by Enzoani, A-formet kjole med korte ermer fra Passion by Lily, kjoel med empireliv og litt ermer fra Jenny Packham. Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning