Hvordan finne brudekjole

- Begynn åtte måneder før du skal gifte deg

Og syv andre tips som gjør jakten på den perfekte brudekjolen til en lek!

DRØMMEKJOLEN: Det å finne den perfekte brudekjolen kan både være frustrerende og stressende. Her er ekspertenes beste tips for at letingen skal gå som en lek.
DRØMMEKJOLEN: Det å finne den perfekte brudekjolen kan både være frustrerende og stressende. Her er ekspertenes beste tips for at letingen skal gå som en lek. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Endelig har det skjedd!

Mannen i ditt liv har fridd, og du har svart et rungende «JA!!!».

Da er det bare å sette igang med planleggingen av den aller største dagen i ditt liv.

I tillegg til å booke et lokale å ha festen i, bør brudekjolen være noe av det aller første du finner, mener Kathrine Sørland, som tidligere har drevet brudesalong i mange år.

- Du bør begynne å se etter kjole så tidlig som overhodet mulig, og gjerne med en gang dere har bestemt dato, sier hun.

Ofte halvt år bestillingstid

Kirsti Hove Steffensen, med-designer og produkt manager hos Cecilie Melli – som produserer brudekjoler her i Norge, er enig:

- De fleste butikker har seks måneders bestillingstid, så begynn med å se på de ulike merkene syv-åtte måneder før du skal gifte deg, råder hun.

Hove Steffensen påpeker at det er en jungel av ulike kjoler der ute. Det er nemlig ikke bare hvite blondekjoler du kan gifte deg i, og derfor kan det være greit få en oversikt over hvilke merker du liker så tidlig som mulig.

- Begynner du å prøve brudekjoler seks-åtte måneder før bryllupet, er det fortsatt så langt unna at du har tid til å velge og rekke en bestillingstid. Samtidig er bryllupet såpass nærme at du faktisk er på jakt, og ikke bare titter, sier Linda Vasquez hos den norske brudekjoledesigneren Leila Hafzi.

Sørland på sin side mener du gjerne kan begynne allerede ett år før du skal gifte seg. Hun påpeker at det er viktig å ikke utsette letingen for lenge, spesielt med tanke på eventuelle justeringer.

- Kjolen må ofte sys enten inn eller ut, og dette kan også ta litt tid, understreker hun.

Brudekjoler er gjerne laget i delikate stoffer, har ulike mønster og gjerne flere lag med stoff, i tillegg har mange korsett. Alt dette gjør at justeringene blir litt mer intrikat enn på en vanlig kjole.

Under har vi samlet syv konkrete tips som garantert får deg til å føle seg som en prinsesse på den store dagen.

ULIKE BRYLLUP: Skal dere ha et klassisk kirkebryllup, strandbryllup i utlandet eller et vakkert vinterbryllup? Husk at kjolen skal passe til anledningen!
ULIKE BRYLLUP: Skal dere ha et klassisk kirkebryllup, strandbryllup i utlandet eller et vakkert vinterbryllup? Husk at kjolen skal passe til anledningen! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

1. Match kjolen med bryllupet

- Det er viktig å tenke over hva slags type bryllup dere skal ha. Den samme kjolen vil ikke nødvendigvis passe inn i forskjellige settinger, påpeker Sørland.

Hove Steffensen, som selv hjelper bruder med å finne riktig kjole, mener også at det kan være fint om den matcher hvor dere skal være.

- Fortell konsulenten hvor dere skal gifte dere, så får hun en idé om hva som kan passe, forteller hun.

Alle tre brudekjoleekspertene er skjønt enige i at det er forskjell på hva slags type brudekjole som passer til for eksempel en vielse på stranden, et klassisk kirkebryllup, hagebryllup, vinterbryllup, eller om du og din kjære flyr til en storby i utlandet for å gifte dere.

- Det finnes like mange forskjellige bryllup som bruder, og kjolen skal passe anledningen, sier Vasquez.

2. Ha et budsjett

- Det er også greit å vite hva salgs prisklasse du vil være i, understreker Hove Steffensen.

Si ifra til konsulenten om hvor mye du har i budsjett, slik at du ikke prøver en kjole du ikke har råd til.

Det er ingenting som er verre enn å få på seg en brudekjole du faller hodestups forelsket i, bare for å finne ut at den er altfor dyr – da brister hjertet.

ULIKE KJOLER: Det finnes et hav av brudekjoler der ute. Ha et åpent sinn og prøv også kjoler du i utgangpunktet ikke tror du liker.
ULIKE KJOLER: Det finnes et hav av brudekjoler der ute. Ha et åpent sinn og prøv også kjoler du i utgangpunktet ikke tror du liker. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

3. Hva slags brud er du?

- Når du skal kjøpe brudekjole, bør du først og fremst tenke på hvem du er som person, og velge kjole deretter, tipser Sørland.

Hove Steffensen er enig, og sier det er viktig at du tenker over hva slags type brud du ønsker å være.

- Det er lurt å forberede seg litt når du skal prøve brudekjole et sted. Du har som regel begrenset tid, så det er greit å vite hva slags stil du vil gå etter og hvilke modeller du vil prøve, sier Hove Steffensen.

Dette gjør det mye lettere for konsulentene å vite hva slags kjoler de skal finne frem, og prøvetimen vil dermed bli mye mer effektiv.

- Mange kommer som blanke ark, og da bruker man veldig mye tid på å finne ut hvor man skal begynne, forteller Hove Steffensen.

4. Lytt til magefølelsen

Sørland understreker at det aller viktigste er å lytte til seg selv.

- Når du velge brudekjole, så skal magefølelsen si «ja». Venninner og svigermor har ikke så mye å si, det er viktig å lytte til din egen stemme og velge en kjole du selv føler deg komfortabel i, sier hun.

Hun forteller at i 99 prosent av tilfellene ender man opp med den brudekjolen man umiddelbart falt for – selv om man har prøvd 15 kjoler etterpå.

- Den perfekte brudekjolen er ikke et kostyme, men en kjole hvor du ser ut som deg selv, påpeker Hove Steffensen.

Hun mener derfor at du ikke skal tenke så mye på trender eller hva andre liker. Det er tross alt du som skal gå med kjolen, og det er du som skal føle deg vel på den store dagen.

- Husk også at du som regel ikke har prøvemodeller i alle størrelser, så prøv å se forbi at en kjole er for stor, for liten eller for lang, sier Hove Steffensen.

PRØV ULIKE FASONGER: Selv om du kanskje er fast bestemt på hva slag kjole du ønsker det, kan det være lurt å tenke litt utenfor boksen og prøve ulike fasonger.
PRØV ULIKE FASONGER: Selv om du kanskje er fast bestemt på hva slag kjole du ønsker det, kan det være lurt å tenke litt utenfor boksen og prøve ulike fasonger. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

5. Prøv kjolen du ikke tror passer

Når det er sagt, kan det likevel være lurt å ha et åpent sinn i forhold til ulike typer kjoler og snitt.

Veldig mange av oss har sterke meninger om hva en selv kler, men det er ikke alltid dette stemmer.

- Konsulenten som hjelper deg burde sitte inne med kunnskap om hva som kler ulike kropper, så hør på henne og prøv heller en kjole for mye, råder Hove Steffensen.

- Kanskje får du bekreftet at du hadde rett, eller så kan du bli overrasket over et nytt snitt som ser bra ut på deg, legger hun til.

Sørland er helt enig, og tipser om at du bør prøve tre-fire ulike fasonger før du finner en fasong du liker – og deretter prøve ulike kjoler i denne fasongen.

- Jeg har god erfaring med at når folk tenker at de ikke kan ha en viss type kjole, men likevel prøver den, så har de fått en åpenbaring, sier hun.

Vasquez forteller at det er mange bruder som har gjort mye research, og som har klare meninger om hvilke kjoler de ønsker.

- Noen ganger stemmer det med det bildet de har dannet seg i hodet, men mange ganger faller valget på noe helt annet enn det de hadde sett for seg i forkant, forteller hun.

Det kan med andre ord lønne seg å tørre og gå litt ut av boksen – det har du alt å vinne på å gjøre!

- Ofte er følelser viktigere enn tankene. En kjole du ikke klarer å ta av igjen, eller som får frem tårene, betyr mye mer enn hva som stemmer med det du kanskje trodde på forhånd, påpeker Vasquez.

PRØV MED SKOENE: Det kan være lurt å prøve brudekjoler sammen med skoen du har tenkt å bruke på den store dagen, så ser du om det passer sammen eller ikke.
PRØV MED SKOENE: Det kan være lurt å prøve brudekjoler sammen med skoen du har tenkt å bruke på den store dagen, så ser du om det passer sammen eller ikke. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

5. Bruk riktig undertøy og se fresh ut

Det er også viktig å tenke over hva slags undertøy du har på deg når du skal prøve ulike brudekjoler.

PRØV MED TILBEHØR: Har du først funnet drømmekjolen, kan det lønne seg å prøve ulike slør og annet tilbehør med en gagn slik at du ser om det matcher kjolen eller ikke.
PRØV MED TILBEHØR: Har du først funnet drømmekjolen, kan det lønne seg å prøve ulike slør og annet tilbehør med en gagn slik at du ser om det matcher kjolen eller ikke. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Ha på lyst undertøy som sitter godt. Dette vil gjøre at kjolen sitter bedre på og du blir ikke forstyrret av at du ser mørke truser eller BH, sier Hove Steffensen.

Sørland mener du i tillegg burde du ha både sminken og håret i orden, slik at du får et godt helhetsinntrykk.

Kjolen får ikke frem sitt potensiale hvis håret ditt ser ut som et kråkereir og maskaraen ligger nedpå kinnet.

6. Sitt i kjolen

- Det er viktig å tenke på at kjolen skal være komfortabel, og at den tillater at du kan kose seg og føle seg fin – også etter en stor middag, påpeker Vasquez.

Sørland er helt enig:

- Husk at du må kunne både sitte, puste og danse i kjolen, og det må være rom for å spise litt. Og ikke minst, husk at du også må kunne gå på do i kjolen.

Hun mener derfor at det kan være lurt å sitte i kjolen når du prøver den, for å se om dette er behagelig.

7. Prøv tilbehør samtidig som kjolen

- Det er også lurt å ha på seg skoene du skal bruke i bryllupet når du prøver brudekjoler, slik at kjolen tilpasses etter dette, tipser Sørland.

I tillegg bør du teste tilbehør slik at du ser hva som matcher og ikke. Det er tross alt kjempe dumt å oppdage at tilbehøret ikke passer til kjolen rett før den store dagen.

- Fiks alt tilbehøret med en gang, så slipper du å stresse!, råder Sørland.

Ha også i bakhodet at dette er den ene dagen du virkelig har lov til å ta den helt ut og være litt prinsesse, så det er lov å ha både tiara og slør.

- Husk at tilbehøret ofte kan være vel så viktig som selve kjolen, avslutter Sørland.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning