Hårfjerning - de beste hårfjerningsmetodene

Slipp å barbere deg de neste årene

Her er hårfjerningsmetodene som gjør at håret blir borte lenge.

HÅRFRI: Slipp å tenke på å barbere leggene i sommer.
HÅRFRI: Slipp å tenke på å barbere leggene i sommer. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com
Publisert Oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Enzym-metoden er en forholdvis smertefri metode

Varmt vær og dager på stranden i bikini er noen av grunnene som gjør at sommeren er tiden hvor uønsket hårvekst blir ekstra uvelkommen.

Hvor irriterende er det ikke å måtte ta frem den fordømte høvelen annenhver dag om sommeren? Hadde det ikke vært deilig å være hårfri en hel måned, eller til og med flere år?

Heldigvis finnes det mange hårfjerningsmetoder som kan hjelpe oss med dette, så kast høvelen og finn din nye favorittmetode blant behandlingene under.

Enzym-metoden

Dette er en metode som skal kunne fjerne både lyse og mørke hår, kun ved bruk av naturlige enzymer. Tidligere har kun permanent fjerning av kroppshår vært mulig på mørke hår ved å bruke laser. Endelig har det kommet et tilbud til "blondinene" også!

Behandlingen er først å vokse området en ønsker å fjerne hårene, for deretter å smøre på en enzymgele som må sitte på i to timer. Grunnen til at en må vokse først er at enzymene kun virker på hårsekker hvor håret er fjernet.

- Dette er en forholdvis smertefri metode, det eneste som kan gjøre litt vondt er voksingen, sier Nina Hernæs, hudterapeut ved Klinikk 9na.

For at personene skal bli permanent hårfri må alle cellene som produserer hår i hårsekken brytes ned. Siden håret har forskjellige vekstfaser er det derfor nødvendig å gjenta behandlingen flere ganger. Hvor mange ganger varierer veldig fra person til person.

- Det er ingen uønskede bivirkninger med denne metoden, det eneste er at en må være tålmodig. Det kan ta alt fra 16 måneder til 24 måneder å bli helt hårfri. Noen områder går forter, som overleppe og hender, forteller Hernæs.

De som lider av PCOS, som er en hormonforstyrrelse som gir økt hårvekst, vil dessverre ikke bli hårfrie.

Voks

VOKS: Holder beina hårfrie i en måned.
VOKS: Holder beina hårfrie i en måned. Foto: FOTO: thinkstockphotos

Voksing går forholdsvis raskt og effektivt, i hvert fall om en gjør det hos folk som kan det. Du kan også gjøre det hjemme, men dette krever ofte litt øvelse før du får et fint resultat.

Fordelene ved voksing er at resultatet er langvarig, opptil en måned, og at hårene som vokser ut igjen er myke, i motsetning til ved barbering.

Siden hårene er i forskjellige vekstfaser, er det lurt å ta to voksbehandlinger med to ukers mellomrom, for å få med alle hårene.

- Ved gjentatte behandlinger vil også hårene som vokser ut igjen bli lysere og færre, forteller Hernæs.

Minuset ved voksing er at en fort kan få inngrodde hår eller betente hårsekker, og at det kan gjøre vondt.

- Noen får lett røde prikker eller rød hud etter voksing, men dette går ofte over etter noen timer, sier hudterapeuten.

Noen får inngrodde hår og betente hårsekker ved voksing, og de som har sensitiv bør være litt forsiktige eller oppmerksomme på hvordan huden reagerer på voksing.

Etter en behandling med voks bør en vente opptil et døgn med å gå ut i sola, og en bør smøre seg med en parfymefri krem uten for mye mineralolje. Mineralolje kan tilstoppe hårsekkene, og gi inngrodde hår. Profesjonelle salonger anbefaler såkalte voksekremer, det er fuktighetsgivende kremer som virker beroligende på huden, og som samtidig peeler huden forsiktig og på den måten hindrer inngrodde hår.

Det er også lurt å peele huden et par ganger i uka for å holde huden glatt og fin, og for å unngå inngrodde hår.

Epilering hjemme

Epileringsmaskiner er maskiner med masse små pinsetter som napper ut håret ved hårroten, som en kan kjøpe til hjemmebruk i elektronikkbutikker.

EPILERING: Kan gjøres hjemme.
EPILERING: Kan gjøres hjemme. Foto: FOTO: thinkstockphotos

Resultatet varer i opptil seks uker, men siden håret har forskjellige vekstfaser er det lurt å gjenta behandlingen etter to uker for å få med de resterende hårene.

Det fine med epilering er at hårene vokser ut igjen myke, og etter gjentatt bruk vil en kunne få færre og lysere hår.

Epilering kan dessverre være ganske smertefullt, og kan ta litt tid på de største områdene. En kan også fort få inngrodde hår og betente hårsekker.

Bruke en mild og uparfymert fuktighetskrem etter epilering, og unngå mye mineralolje i bodylotion. Skrubb huden jevnlig, for å unngå inngrodde hår, men ikke skrubb før etter to dager etter behandling, da huden kan være noe sår.

Laser

Laser er en hårfjerningsmetode som fjerner hår permanent, det vil si rundt et år etter behandlingen. Dessverre fungerer laser dårlig på de med lyse hår.

- Laseren ødelegger cellene slik at håret ikke vokser ut igjen, forklarer hudterapeut Ingelin Harlem ved Clinique Madeleine.

LASER: Koster mye, men fjerner håret pemanent.
LASER: Koster mye, men fjerner håret pemanent. Foto: FOTO: thinkstockphotos

Denne metoden krever gjentatte behandlinger før en får en permanent resultat, og det kan ofte være en kostbar affære.

Det finnes nå lasere til hjemmebruk, som koster rundt 2000 kroner hos elektronikkbutikkene. Dette kan være en lur investering, men det er en del ting som er viktig å vite før en setter i gang med en laser i hjemmet tipser Oslo Hud - og Laserklinikk på sine nettsider.

- Unngå solarium eller overdreven soling i to til tre uker før behandlingen, da dette øker risikoen for midlertidig pigmenttap. Kombinasjonen lys hud og mørkt hår gir best resultat.

- Unngå å vokse eller nappe hårene de siste fire ukene før behandling. Laseren virker kun på hårsekker som inneholder hår.

- Ikke bruk kvisekremer eller andre hudirriterende kremer som for eksempel peeling de siste par dagene før behandling.

- Trigg hårets vekstsyklus ved å barbere deg daglig en uke før behandling. På den måten får du flest mulig av hårene over i vekstfasen. Laseren virker kun på hår som er i vekstfasen.

- Barber deg rett før behandling etter senest kvelden før, slik at du er helt glattbarbert. Dette gjør behandlingen mindre smertefull.

Sukkervoks

Sukkervoks har de samme egenskapene som vanlig voks, men den er laget av bare naturlige ingredienser og passer godt til de med sensitiv hud.

Den andre fordelen er at det gjør mindre vondt enn ved vanlig voksing, siden det kun klistrer seg til hårene og ikke huden.

Det vil selvsagt fortsatt gjøre litt vondt å rive ut hårene.

Det gjør mindre vondt enn ved vanlig voksing.

- Sukkervoksen er heller ikke så klissete som vanlig voks, og kan lett vaskes av med vann, sier Harlem.

Resultatet varer i fire til seks uker, og en bør være observant på inngrodde hår og betente hårsekker. Bruk en mild krem uten mye mineralolje, og skrubb huden jevnlig i etterkant.

Les også:

Syv av ti har dette hudproblemet

Den perfekte reisegarderoben

Syv hårknep som gjør deg yngre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning