Oppskrifter med tyttebær

Tyttebær fortjener mer

Sjekk alle oppskriftene med tyttebær.

Tyttebær
Tyttebær Foto: Foto: Astrid Hals/Matprat.no
Publisert Oppdatert

Oppskrifter med tyttebær? Det er flott at tyttebæret pynter opp skogbunnen som duggfriske, små julekuler, men kan man tenke seg tyttebæret i en større rolle på kjøkkenet? Med tanke på alle posene med tyttebær som nå er pent pakket ned i frysere i de tusen hjem er det på tide å slå et slag for bæret det finnes mest av.

Vi begynner med noen klassikere, bare for å få dem på plass.

Klassiske oppskrifter med tyttebær

Det aller første folk tenker på tror jeg er rørte tyttebær. Og de fleste som rører tyttebær gjør det med små variasjoner etter denne formelen: Bland passe mye sukker sammen med tyttebær (nøyaktig oppskrift nedenfor).

Den vanligste variasjonen er den med rømme som gjerne serveres til gravet kjøtt, lamerull eller lignende.

Om du koker tyttebærene (med ørlite vann) så blir det tyttebærsyltetøy (som oftest trenger du verken konserveringsmiddel eller fortykningsmiddel fordi tyttebæret naturlig inneholder nok benzosyre og pektin). Mange fryser også inn posjoner med tyttebærsyltetøy, så da skulle du uansett være temmelig sikker på at det ikke blir dårlig.

Og så er det trollkrem. Denne eldgamle søtnosen lages ved at du pisker eggehvite stivt med sukker, ja, og tyttebær (oppskrift nedenfor).

Trollkrem og rørte tyttebær er de to store, ikoniske og klassiske oppskriftene med tyttebær som finnes. Men, det finnes heldigvis en god del andre som er vanlige, men dog ikke så kjente.

Andre oppskrifter med tyttebær

Å blande i noen tyttebær i brødet du baker på høsten kan muntre opp noen og enhver. Det setter slett ikke mye smak, så det er mest for moro og litt for estetikken. At det er sunt er også en bonus.

Spranget fra brød til kaker er ikke så langt. Artige kakeoppskrifter er krydderbrødet med tyttebær og eplekake med tyttebærsyltetøy.

Den enkleste er kaka som simpelthen kalles tyttebærkake - og lages ved å legge lag av tyttebærsyltetøy og pisket rømme mellom et sukkerbrød som er delt i to. Ja, og pynta på toppen med krem og tyttebær (oppskrift nedenfor).

Andre ideer med tyttebær

Her er noen idéer jeg tror vil funke bra om du har lyst til å få omsetning på tyttebærene du har i fryseren.

  • Slipp en spiseskje i en smoothie
  • Ha dem i muffins
  • Bytt ut tranebærene i denne biscottien
  • Ha et par "cocktailtyttebær" i akevitten - litt for pynt og litt for moro.
  • Som dessert hvor man legger lagvis tyttebærsyltetøy, og en blanding av vaniljekrem, yoghurt og rømme - og kanskje litt krydderbrød.

Nye oppskrifter med tyttebær

Den morsomste tyttebærdingsen jeg har møtt i det siste er velkomstdrinken jeg fikk på (nå nedlagte) Von Porat. Der fikk fikk vi nemlig et superkul velkomstdrink som du også finner oppskriften på nedenfor.

Har du flere idéer eller oppskrifter med tyttebær du vil dele? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning