Ukens smakskombinasjon: Tomat og anis

Tomat og anis

Dette smaker suverent med tomater.

©PHOTOPQR/NICE MATIN/Patrice LAPOIRIE ; Tomate
©PHOTOPQR/NICE MATIN/Patrice LAPOIRIE ; Tomate Foto: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Kombinasjonen av tomat og anis har ennå ikke fått den statusen den fortjener. Mens de populære partnerene gin og tonic og sjokolade og appelsin soler seg i glansen av fansens beundring er det merkelig stille omkring tomat og anis.

Share

Anis har en distinkt aroma av lakris. I krydderhyllen finner du denne smaken som "anis" og fenikkelfrø". Det er egentlig to forskjellige planter, men i denne sammenhengen gjør de omtrent samme nytten, nemlig å tilføre tomaten smak.

Frøene kan du beholde hele og la dem koke med i en tomatsaus, for eksempel. Men, du kan også bruke en morter til å knuse frøene til et pulver. Det fungerer best når du ikke skal koke frøene.

Her har jeg noen forslag til hvordan man kan utnytte denne kombinasjonen:

Bakte tomater med anis

Del tomatene i to. Smør en form med olje og legg tomatene med snittflaten opp. Dryss over litt sukker og anisfrø. La dem bake i ovnen i minst én time på 180 grader. De er veldig anvendelige og kan spises både til fisk, fugl og kjøtt. (Du kan bake tomatene i mange timer, men da må du helst bruke litt lavere temperatur).

Aubergine med tomat

Del en aubergine i skiver. Legg skivene i en stekepanne på høy varme. Stek (eller rist, som det heter når man ikke bruker fett) skivene til de får god farge på begge sider. Fjern dem fra pannen og hakk dem opp i mindre biter. Stek hakket løk gyllen i olje og ha i hvitløk, stek i 30 sekunder før du har i tomater, enten knuste eller hermetiske. Ha i auberginen og la det koke så lenge du har tid til. Smak til med litt sukker, eddik - og anis.

Bruschetta

Å lage noen enkle bruschetta er enkelt: Skjær noen skiver med loff (eller bruk bagett) og rist dem sprø i ovnen (eller i brødristeren). Når de er sprø, del et hvitløkfedd i to og gni med skinnsiden mot brødet. Det setter mye smak. Legg noen tomatskiver på toppen, ha på olje, kanskje litt salt, basilikum/estragon/timian og dryss til sist med litt anis.

Soltørket tomat med feta

En enkel salat som passer til mye er hakket, soltørket tomat i olje, finsnittede sukkererter og fetaost. Smak til blanden med en spiseskje eple/hvitvinseddik og litt anis.

Les også:

Slik lager du perfekt bacalao

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Matlaging: De vanligste feilene

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning